Orbán: "Most eljön az igazság pillanata"

A magyar kis- és közepes vállalkozásoknak jutó uniós forrásokról, a munkahelyteremtés támogatásáról, a külföldi munkavállalásról, valamint a tervezett infrastrukturális fejlesztésekről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök kedden Baján, a helyi televíziónak adott interjújában. Hangsúlyozta, hogy az uniós pénzek nagyobbik részét a vállalkozók kaphatják.

Az európai uniós pénzek 60 százalékát a vállalkozói világba fogjuk irányítani, kiemelten a kis- és középvállalkozóknak, nagyvállalatok csak speciális esetekben és ritkán részesülhetnek ebből a forrásból - hangsúlyozta a miniszterelnök, emlékeztetve arra, hogy az elmúlt hét évben az uniós források 16 százalékát kapták a kis- és közepes vállalkozások.
Természetesnek nevezte, hogy ez akkor valósulhat meg, ha van elegendő olyan vállalkozó Magyarországon, akinek van piacképes terméke vagy szolgáltatása, és úgy gondolja, hogy érdemes fejlesztenie.

Orbán Viktor utalt a magyar gazdaságban folyó vitára, hogy vajon azért nem fejlesztenek a vállalkozások, mert a bankok nem hiteleznek, vagy azért állt elő ez a helyzet, mert a bankoknak nincs mit hitelezniük.
Most eljön az igazság pillanata, ha látni fogjuk, hogy van a banki hitelnél kedvezőbb forrás, akkor a vállalkozók megmozdulnak-e, és képesek lesznek-e valóban fejleszteni - fűzte hozzá.

Azt mondta, hogy örülne, ha sikerülne a lehetőséget kihasználni, mert a magyar kis- és közepes vállalkozók foglalkoztatják a magyarok többségét, ha ők egy-két emberrel többet vennének fel, akkor megszűnne Magyarországon a munkanélküliség.
A kormányfő emlékeztetett arra, hogy a 2010-ben alakult kormány elődeivel ellentétben azt képviseli, hogy lehet olyan gazdaságot építeni Európában a 21. században is, ahol mindenki tud dolgozni.

Lehet, hogy nem éppen azt a munkát találja, amihez éppen kedve volna, ami a vágyálmai között szerepelt, vagy amit a legjobban fizetnek, ahol a legboldogabbnak érezné magát, de legalább valamilyen munkája legyen - fogalmazott.
Álláspontja szerint Magyarország közelít ehhez az állapothoz, most 8 százalék alatt van a munkanélküliség.

Az országban nagy erőkkel nőnek a beruházások, nő a nemzeti össztermék, egyre több munkahely jön létre, óriási gyárakat sikerült telepíteni, magyarokat és külföldieket egyaránt, a mezőgazdaságból is egyre többen élnek - fűzte hozzá.

Beszámolt arról a kormánydöntésről, amelynek értelmében a megyék kapnak egy összeget - ez Bács-Kiskun megye esetében 30 milliárd forintot meghaladó pénzmennyiség lesz -, amelyet helyi vállalkozásfejlesztési programok kidolgozására és megvalósítására lehet fordítani.

Beszélt a megyék megváltozott szerepéről, mert ennek az alapnak a felhasználásáról a megyei közgyűlések fognak dönteni. Szavai szerint, a megyei közgyűléseknek fejlesztési központ szerepük lesz.

A munkaerő-vándorlással kapcsolatban kifejtette: meg kell érteni, hogy egy másik világban élünk, ma már nincs szögesdrót.
Aki nyelveket akar tanulni, máshol akar munkát vállalni, magasabb fizetést remél külföldön, vagy itthon nincs munkája, vagy külföldön remél állást, az hadd próbálkozhasson – fogalmazott, hozzátéve, hogy ez nem egy magyar jelenség, ezt a magyar politikában még nem értik.

Ha az ember elmegy Spanyolországba vagy Portugáliába, akkor ugyanezt fogja látni - mondta, hozzátéve, hogy komoly kihívás Magyarország számára is, hogy a gazdagabb országok magasabb béreikkel elszívják a szegényebb országok jól képzett munkaerőit. Egyetlen megoldás van, hogy olyan gyorsan kell fejlődnünk, hogy utolérjük bérek szempontjából a leggazdagabb országokat - közölte a miniszterelnök.

Ez nem holnap lesz, ezért mi, akik itthon maradtunk, nagyon sokat kell, hogy dolgozzunk, illetve fontos, hogy akik elmentek, azoknak megmaradjon az élő kapcsolatuk Magyarországgal – fogalmazott. Becsléseik szerint 600 milliárd forint az az összeg, amelyet a külföldön dolgozók évente hazaküldenek, amit óriási erőforrásnak nevezett a magyar gazdaság számára.

Reményét fejezte ki, hogy egy idő után eljutunk oda, hogy nem a magyarok fognak elmenni. Azt is tudni kell, hogy akkor majd mások akarnak ide jönni és mások akarnak a mi munkahelyeinkre pályázni – tette hozzá. Orbán Viktor leszögezte: egy nyitott gazdaságban egy nyitott Európában a munkaerő áramlása, ami ma a mi érdekeinket szolgálja, az bizony szokatlan élethelyzeteket teremt.

Példaként hozta fel Lengyelországot, ahol 3-4 évvel ezelőtt komoly visszaáramlás történt, a külföldi tapasztalatokat és tőkét szerzett fiatal vállalkozók komoly lökést adtak a gazdaságnak. A kormányfő bízik abban, hogy ez pár év múlva Magyarországon is megvalósul.

Elmondta, hogy az Európai Unióból érkező források elosztásával kapcsolatban az is változást jelent majd, hogy a megyék mellett a megyei jogú városok is külön kapnak fejlesztési pénzt, hogy ne vegyék el a kisebb településektől a forrásokat.
Orbán Viktor a kiemelt fejlesztésekről azt mondta: minden autópálya el fogja érni az országhatárt, nem lesz olyan megyei jogú város, amelyet ne érne el legalább egy autóút.

Rengeteg pénzt fogunk költeni vasútfejlesztésre, erről azonban még komoly viták vannak - utalt a pénzek elosztásának nehézségeire. Példaként hozta fel, hogy az Európai Unió erőlteti a Budapest-Miskolc vasútvonal fejlesztését, amit meg is kell csinálni, mert egy európai útvonal része. A hatalmas pénzbefektetés eredményeként mindössze 15 perccel lesz rövidebb a menetidő Budapest és Miskolc között - tette hozzá.

Orbán Viktor közölte: kiemelt jelentőségűnek tartja, hogy a devizahitelesektől "tisztességtelenül elvett pénzeket" visszakapják az érintettek. Szeretném, ha az emberek látnák, hogy az életnek egy helyesebb rendje felé mozdultunk el, mint amilyenben eddig éltünk - összegezte.

Szerző

Igazi őszi idő

Publikálás dátuma
2014.09.16. 19:58
Fotó: Thinkstock
Szerdán már sok napsütésre számíthatunk, és az időnként megnövekvő felhőkből csak helyenként alakulhat ki kisebb eső, egy-egy futó zápor. Délnyugaton megélénkülhet a délkeleti szél, a legmelegebb órákban pedig 21-25°C várható.

Csütörtökön a napsütésé lesz a főszerep, csak kevés felhő lesz az égen, csapadék nem várható. A Dunántúlon és délen megélénkülhet a délkeleti szél, északnyugaton erős lökések is lehetnek. A hűvös, helyenként párás hajnalt követően délutánra 21 és 25°C közé melegszik a levegő. 

Pénteken sem várható csapadék, bár napközben délnyugat felől felhők érkezhetnek fölénk. A többfelé élénk déli, délkeleti szélben 22-26°C közé melegszik a levegő.

Hétvégén a napos időszakokat felhők zavarhatják meg, szombaton helyenként, vasárnap szórványosan zápor, zivatar is kialakulhat. Melegszik a levegő, több helyen 25°C fölé emelkedhet délutánonként a hőmérséklet. A délnyugati szél élénk lehet.

Szerző

Profi tolvajok lopják az MSZP választási hirdetéseit

Feljelentést tettünk és a helyi választási bizottsághoz fordultunk az MSZP V. kerületi szervezete nevében, mert ismeretlenek hétfőről keddre virradóra tucatnyi választási reklámtáblánkat lopták el a József nádor tér, a Semmelweis utca, a Városház utca és a Kamermayer tér környékéről - írja közleményében Steiner Pál és Bródy Gábor.

A Belvárosi 5. választókerület jelöltjét, Bródy Gábort népszerűsítő, jogszerűen kihelyezett táblákat felkészült tolvajok vitték el: létra és szerszám kellett ugyanis a villanyoszlopokhoz rögzített lapok leszereléséhez. A környéken több térfigyelő kamera működik, ezért elvárjuk, hogy a rendőrségi és a választási bizottsági vizsgálat során ezek felvételeit is használják fel. Egyúttal felszólítjuk a politikai ellenfeleinket, hogy az önkormányzati kampány során tartózkodjanak a nemtelen, törvénytelen módszerektől!

Szerző