Előfizetés

Az áfonya, az őszelő csodaszere

Publikálás dátuma
2014.09.21. 09:15
Fotó: Scienza.it
Az erdei áfonya gyümölcse, az egészség valódi koncentrátuma, a nyári hónapokban vadon növekszik a hegyekben. Augusztus és szeptember között a vad cserjék zamatos bogyókkal telnek meg és az egész világon kedvelt áfonya igazi természeti csoda.

Kiváló gyulladáscsökkentő, antioxidáns, antibakteriális, és vízhajtó, rendkívüli hatékony a vérkeringésre, (gyógynövény szaküzletekben használják fitoterapikus kezelésre) és kitűnő kiegészítő a duzzanatok és narancsbőr ellen. A és C vitamint tartalmaz, és jót tesz a szemnek, mivel védelmezi a retinát és a hajszálereket, üdítő és felfrissítő,   gátolja a hajszálerek kitágulását,  (áfonyaalapú maszkokat és krémeket a természetgyógyászat is alkalmaz) és bélrendszeri zavaroknál a különböző kutatások tumor elleni képességet is tulajdonítanak neki.

Hogyan fogyasszuk őket? Az áfonya valójában nemcsak friss gyümölcsként ehető, hanem gyümölcssalátában, joghurtban és fagylaltban vagy süteményekben is (híres és finom az áfonyás muffin). Vannak, akik saláta recept kiegészítőjeként alkalmazzák. Nagyon elterjedt Kelet- és Észak Európában az áfonyával töltött ravioli, (derelye) amelyben az édessel ellensúlyozzák a tejfölt; vagy alkalmazni lehet egy erős ízű sajttal, és eredeti tölteléket lehet alkotni a házi készítésű tésztákba. Ezek közül az első helyen áll az áfonyás rizottó, egy ínyenceknek való tál, amelyet lehet önmagában készíteni, vagy hozzá lehet csatolni az erdő egy másik nagyszerűségét, a gombát

Az áfonya kitűnő mártás a húsokhoz, például a hagyományos amerikai Hálaadás napi pulykához. A hegyekben a vadhúshoz, vagy a szalonnához csatlakoztatják. Az áfonyamártás nagyon jól illik a sajtokhoz, a méz alternatívája. Ezen kívül a kapribogyóval együtt kiváló társa a kékhalnak, amelynek fanyar és gyümölcsös ízt ad. Végül ez az erdei gyümölcs kiváló ízesítője a keserű salátának, Próbálják meg hozzáadni például a rukkolához, a cikóriához vagy a fodros salátákhoz!

 

 

Szlovén dráma és Reisz Gábor filmje nyerte a miskolci CineFestet

A szlovén Osztályellenség, Rok Bicek alkotása kapta a 11. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál fődíját szombaton, míg a zsűri nagydíját Reisz Gábor első nagyjátékfilmje, a mai harmincas generáció elveszettségét abszurd humorral bemutató Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan nyerte el.

A legjobb rövidfilm az izraeli Guy Lichtenstein alkotása, a Születésnapi ajándék, míg a legjobb animáció a Tehén a tejesbögrémben lett. Halász Glória Dr. Lala című dokumentumfilmje mellett díjat kapott még Xavier Dolan filmje, a Mommy, valamint Céline Sciamma Csajkor című alkotása.

Az első alkalommal átadott közönségdíjat a Parador Húngaro című magyar-kolumbiai produkció nyerte, a fesztivál életműdíját pedig Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr személyesen vette át.

Ünnepeltek a Szomszédok

Publikálás dátuma
2014.09.20. 20:16
MTI, Máthé Zoltán
Harminc évvel ezelőtt költöztek be az első lakók a XI. kerületi gazdagréti lakótelep lakásaiba. A 12 ezres közösség szombaton családi programokkal, koncertekkel, halászléfőző-versennyel, valamint az első magyar szappanopera, az itt játszódó Szomszédok hőseivel ünnepelte az évfordulót.

 A városrész nevét az ország az 1980-as és 1990-es években a helyszínen forgatott, Szomszédok című tévéfilmsorozatból ismerte meg. A mostani rendezvényen is megjelent több, a sorozatban játszó, ismert színművész, a házigazda Nemcsák Károly, az egykori Vágási Feri volt.

A fesztiválon - utalva a sorozat címére - felavatták a "szomszédok padját", amelyre bárki rátehetett egy a saját nevére gravírozott lakatot. A köztelevízió népszerű televíziós sorozatát 1987 és 1999 között forgatták a Csíkihegyek utca 1. (a filmekben Lantos utca 8.) szám alatti négy lakásban, az egyikben az ismert Gábor-Juli stúdiót, szépségszalont rendezték be. A filmsorozatban - amelyben a Takács, a Mágenheim és a Vágási család mindennapjait mutatták be - fontos szerepet kapott Zenthe Ferenc, Komlós Juci, Kulka János, Frajt Edit, Kézdy György, Fehér Anna, Trokán Péter, Ábel Anita, Csűrös Karola, Nemcsák Károly, Ivancsics Ilona, Palócz László, Máriáss József, Raksányi Gellért és Koltai János. Mindenki jó ismerősévé váltak a mindig "aktuális" helyzetekben szereplő "szomszédok", fogalommá váltak Taki bácsi, a jóságos Lenke néni, Mágenheim doktor, a nagy életművész Gábor Gábor, Kutya úr, Virág doktor, az aranyszívű Etus és a többiek figurái. A sorozatot a közelmúltban ismét  műsorra tűzte az M3 "nosztalgia-csatorna", és ha összehasonlítjuk napjaink sorozataival, a Szomszédok minden naivsága ellenére ma is állja velük a versenyt, sőt, jobbnak is tűnik: valószínűleg a kiváló szereplőgárda miatt. 

A sorozat jellegzetessége volt, hogy a végén, amikor bemutatták a szereplőket, mindenkinek a szájába adtak egy-egy mondatot, amellyel többnyire valami közérdekű problémára utaltak. Nemrégiben a Facebookon alakult egy közösség Szomszédok Forever néven ahol egykori jelenetekhez vágnak hozzá mai vélekedéseket a politikától a magyar futball-válogatott EB-esélyeiig.

A rendezvényen a színészek közül többen is részt vettek és lakatot tettek a "szomszédok padjára", köztük Frajt Edit, Nemcsák Károly és Trokán Péter, továbbá a kerület polgármestere, Hoffmann Tamás is. A "szomszédok padját" később annál az épületnél helyezik majd el, ahol a sorozatot felvették.

A fesztiválhoz kapcsolódott a megalakulásának ugyancsak 30. születésnapját ünneplő helyi kábeltévé, az Újbuda TV, akkori nevén a Gazdagréti Közösségi Televízió, amelynek munkatársai archív felvételeket mutattak be a korabeli műsoraikból, riportjaikból.

Az önkormányzati fesztiválon "időutazásként" nosztalgiafotózást, "retró hajvágást", valamint helytörténeti sétákat is szerveztek a városrészt kevésbé ismerő kerületieknek, és vetélkedőt is tartottak, amelyen egyebek mellett kiderült, hogy a területet már a IV. században is lakták, az 1230-ban a pécsváradi apátságé volt. A városrész, ahol korábban szőlőültetvények voltak, 1847-től viseli mai nevét (a német Reiche Ried magyar tükörfordításából), és 1950-ben csatolták a XI. kerülethez, ahová 1984 májusában indult az első 153-as "kék" BKV-autóbusz.

A gazdagréti lakótelep szomszédságában felállított színpadon néptáncegyüttesek is felléptek, délután pedig Wolf Kati adta elő népszerű dalait.

A rendezvényen és a halászléfőző-versenyen több, az önkormányzati választáson induló jelölt is részt vett, a pártok pedig sátrakat állítottak fel, ahol saját főztjükkel látták vendégül a helyieket.