Izgalom Skóciában - Megkezdődött a voksolás a válásról

Megkezdődött reggel a skóciai népszavazás, amelyen a skót választópolgárok arról dönthetnek, hogy Skócia az Egyesült Királyság része maradjon-e, vagy függetlenné váljon.

A referendumon a 16. életévüket betöltött, életvitelszerűen Skóciában élő brit, illetve európai uniós és nemzetközösségi állampolgárok vehetnek részt.  Az érdeklődés példátlan arányú: a 4,4 millió szavazásra jogosult skóciai lakosból a szeptember 2-i határidőig 4,29 millió, vagyis hozzávetőleg 97 százalék regisztráltatta voksolási szándékát. Szakértők 80 százalék feletti tényleges részvételre számítanak, ami szintén példa nélküli lenne a skóciai választások történetében.

Az utolsó közvélemény-kutatási adatok - a bizonytalanok kiszűrésével számolva - azt jelezték, hogy a skót választók 51 százaléka kíván szavazni a függetlenség ellen, és 49 százalékuk adná voksát az elszakadásra Nagy-Britanniától. Így a referendum kimenetelét és az 1707 óta létező Nagy-Britannia sorsát nagy valószínűséggel az dönti el, hogy a bizonytalan, vagy preferenciájukat titkoló szavazók 600 ezresre becsült táborából hányan vesznek részt a referendumon, és merre szavaznak.

Alex Salmond skót miniszterelnök, a Skóciát 2011 óta parlamenti többségben kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője 2012 januárjában jelentette be, hogy Skócia 2014-ben népszavazást tart függetlenségéről.   A referendum szabályait rögzítő Edinburghi Egyezményt - többhavi kormányközi tárgyalássorozat után - Salmond és David Cameron brit miniszterelnök írta alá 2012 októberében a skóciai fővárosban.    A megállapodás alapján a népszavazáson egyetlen, egyszerű választást lehetővé tévő kérdésre kell válaszolni, amely úgy szól, hogy Skócia független ország legyen-e. A szavazólapon az "igen" vagy a "nem" válaszlehetőséget lehet bejelölni.

A szavazóhelyiségek brit idő szerint 22 óráig - közép-európai idő szerint 23 óráig - tartanak nyitva; a népszavazás végeredményét a skót választási hatóságok péntek reggelre ígérik. Újraszámlálást az egyes körzetekben kizárólag valamely szabálytalanság gyanúja esetén lehet elrendelni, szoros szavazatarányra hivatkozva nem.  A szavazás végén várhatóan nem közölnek exit poll-eredményeket.

Szerző

Villámcsapás miatt felrobbant két nyersolajtartály

Felrobbant két, 1400 hordónyi nyersolajat tároló tartály az egyesült államokbeli Texasban, miután az egyiket villámcsapás érte.

A Texas legnagyobb városától, Houstontól 35 kilométerre fekvő Baytownban szerda este történt balesetben senki nem sérült meg. A Channel 2 Houston helyi televíziós csatorna felvételein több kilométerről látható a sűrű, fekete füst. A helyszínen tűz ütött ki, amit sikerült megfékezni.

A robbanás elpusztított három másik tartályt is, amelyekben az olajfinomítás során keletkező sós vizet tárolták.

Szerző

Sürgetik a gázai újjáépítés megkezdését

A háború pusztította gázai infrastruktúra újjáépítésének mielőbbi elkezdésére vonatkozó felhívást tett közzé szerda este a közel-keleti kvartett. 

Az ENSZ, az Egyesült Államok, az Európai Unió és Oroszország alkotta négyek úgy látják, hogy az ellenségeskedés újra fellángolásának elkerülése érdekében elengedhetetlen a mielőbbi újjáépítés. A csoport vezetője, Tony Blair volt brit miniszterelnök hangsúlyozta, erőfeszítésekre van szükség mielőbb, valamint rövid- és hosszú távú tervekre. Október 12-én, Kairóban kerül sor az adománygyűjtő konferenciára, amely épp e célra próbál minél nagyobb összeget megszerezni. Blair hangsúlyozta, többre van szükség, mint a legutóbbi háború pusztítása nyomainak felszámolására,  hosszú távú, lényegi, strukturális és tartós változásokra van szükség, Gáza és Ciszjordánia egyesítésre valamint arra, hogy Gázát ismét megnyissák a világ előtt.

A volt brit kormányfő jelentése, amelyet hétfőn mutatnak be New Yorkban az adománygyűjtő konferencia előkészítő lépéseként, Mahmúd Abbász palesztin elnököt kéri, hogy vonja felügyelete alá a gázai újjáépítést. Az egymással rivalizáló palesztin felek ugyanis kedden, az ENSZ közvetítésével megegyeztek a gázai újjáépítés ideiglenes menetében. A ramallahi palesztin gazdasági tanács felmérése szerint a háború okozta károk felszámolására hat milliárd euróra van szükség.

 

Szerző