Előfizetés

Megbénult az olasz parlament

Tizenhárom egymás utáni szavazás sem volt elég ahhoz, hogy az olasz parlament kinevezze az alkotmánybíróság új tagjait. Mindez csütörtökön teljesen megbénította a római törvényhozást.

Az olasz parlament alsóháza hétfő óta képtelen dönteni az alkotmánybíróság két új tagjának személyéről. Egyetlen jelölt sem kapta meg a megválasztáshoz szükséges 570 szavazatot (a képviselőháznak 630 tagja van). Az eredménytelen szavazási fordulók miatt a képviselőház munkája megakadt.
A képviselőház elnöke jövő keddre napolta el a szavazás folytatását. Az alkotmánybírák sikertelen megválasztása miatt a képviselőházban leállt a Renzi-kormány reformjainak megvitatása is.

A Matteo Renzi miniszterelnök vezette balközép Demokrata Párt (PD) jelöltje Luciano Violante PD-politikus, jogász, a képviselőház volt elnöke. A Silvio Berlusconi vezette jobbközép Hajrá Olaszország (FI) ellenzéki párt Donato Bruno jogászt, a FI jelenlegi szenátorát jelölte. A két jelöltről Matteo Renzi és Silvio Berlusconi megegyezett egymással: a PD és a FI képviselői azonban a titkos szavazás során nem engedelmeskedtek pártvezetőiknek és nem szavaztak megfelelő többséget egyik jelöltnek sem. Új jelöltek állítását is kizárták.
A PD nem tudta maga mellé állítani a parlamentben levő többi baloldali pártot, a FI hasonlóképpen nem tudott szövetségre lépni az Északi Ligával.

Giorgio Napolitano olasz államfő szégyennek nevezte a parlament magatartását, felelőtlennek a képviselőket. Döntésképtelen olasz parlamentről beszélt Pierluigi Bersani, a PD volt főtitkára, aki szerint utódja, Matteo Renzi ugyanazzal a helyzettel találja magát szemben, mint ő a legutolsó, 2013-as olasz parlamenti választások után, amikor parlamenti többség hiányában le kellett mondania a miniszterelnökségről. Olaszországban jelenleg se a kormánynak, se az ellenzéknek nincsen többsége, így a parlament és az ország megbénul - hangoztatta Pierluigi Bersani.
A 15 fős olasz alkotmánybíróság tagjainak egyharmadát a köztársasági elnök nevezi ki, egyharmadát a különböző fokú bíróságok, egyharmadát pedig a parlament. A jelöltek két távozó tag helyét vennék át.

Oroszország nem fogja elzárni a gázcsapokat

Publikálás dátuma
2014.09.18. 20:14
Fotó: Népszava
Az orosz energiaügyi miniszter kizártnak nevezte, hogy Oroszország elzárja a gázcsapokat - olvasható a Die Presse című konzervatív lap csütörtökön megjelent interjújában.

Alekszandr Novak a lapnak elismerte, hogy vannak viták Ukrajnával, és ha nem sikerült megoldásra jutni, akkor korlátozhatják az ukrán gázfelhasználását. Szerinte ebben az esetben az sem kizárt, hogy Ukrajna megcsapolja az európai tranzitvezetékeket.

A Gazprom orosz energetikai társaság június közepén beszüntette a gáz Ukrajnába való szállítását. A döntést azzal indokolták, hogy Kijev nem fizet a kiszállított földgázért.
Arra a kérdésre, miszerint Oroszország elzárná-e az európai csapokat is, a miniszter úgy reagált: ez nem téma a Gazpromnál, Európába a szerződés szerint szeretnének szállítani.

A lap rákérdezett arra is, hogy mi az oka annak, hogy múlt héten Európába kevesebb gáz szállított a Gazprom orosz olajipari vállalat, és erre nem adott magyarázatot. A miniszter elmondta: ezekben a napokban Európából több gázt rendeltek mint szokásos, a Gazprom pedig nem tudta kielégíteni ezt a nagyobb keresletet.

Alekszandr Novak nem tartja "tragikusnak", hogy az olaj hordónkénti ára jelenleg 100 dollár alatt van. Úgy fogalmazott a hirtelen árzuhanás általában nyugtalanítja a kormányokat, de most nem lát olyan okot, ami miatt 90 dollár alá esne az olajár. Elmondta: az orosz államháztartás 96 dolláros olajárral számol. Kizárta annak a lehetőségét is, hogy hamarosan jelentősen emelnék az energiahordozó árát.

Skót népszavazás - Magas részvételi arány ígérkezik

Jelentősnek tűnik a részvételi arány a csütörtöki skóciai függetlenségi népszavazáson.

A 32 választási körzet 5579 szavazóhelyisége helyi idő szerint reggel 7 órakor nyitott ki, és sok helyen azóta is folyamatos a sorban állás. A szeptember 2-i határidőig összesen 4 285 323 választópolgár regisztrálta részvételi szándékát; ez példátlanul magas, 97 százalékos arány.

Választókörzeteikben már leadták szavazatukat a függetlenségpárti és az elszakadást ellenző erők vezetői. Alex Salmond skót kormányfő és helyettese, Nicola Sturgeon, illetve Alistair Darling, a függetlenségellenes kampányt irányító, Better Together (Jobb együtt) nevű szervezet vezetője, volt brit pénzügyminiszter, és egykori főnöke, Gordon Brown, az előző brit miniszterelnök - aki szintén intenzíven kampányolt a brit unió megőrzése mellett - egyaránt voksolt, de egyikük sem nyilatkozott az esélyekről.
A voksolás helyi idő szerint 22 óráig - közép-európai idő szerint 23 óráig - tart; a végeredmény bejelentése választási illetékesek előrejelzése szerint péntek reggel fél 7 és fél 8 között várható.
A skót szigetvilág sok kistelepüléséről hajóval, illetve helikopterrel viszik majd az urnákat a körzeti szavazatszámláló központokba.

A csütörtöki országos brit lapok közül több is drámai külsővel jelent meg. A The Times című tekintélyes konzervatív napilap első és hátsó borítója teljes egészében a brit lobogó színeit öltötte, és az újság a "D-Day For The Union", vagyis az Unió D-napja elsőoldalas főcímet viselte, utalva arra, hogy a szerkesztőség a népszavazást a II. világháború nyugati frontját megnyitó normandiai partraszálláshoz hasonló horderejűnek tartja Nagy-Britannia jövője szempontjából.