Halálra ítéltek egy bloggert

Halálra ítéltek egy iráni bloggert, akit azzal vádoltak meg, hogy Mohamed prófétát bírálta a Facebookon – tudta meg egy iráni emberi jogvédő csoport. 

A 30 éves Soheil Arabi nyolc Facebook-oldalt tartott fenn különböző néven, s elismerte, hogy a prófétát sértő anyagokat tett fel. Arabit és feleségét tavaly novemberben vették őrizetbe a Forradalmi Gárda ügynökei. A blogger bűnösségét augusztus 30-án mondta ki a teheráni büntetőbíróság.

Az iszlám büntetőtörvénykönyv szerint Mohamed megsértése halált von maga után, kivéve, ha a gyanúsított a sértő szavakat mérgében vagy másokat idézve mondta. Ebben az esetben halál helyett 74 botütéssel megúszhatja a bűnös. Arabi feleségét néhány óra elteltével szabadon engedték, férjét azonban két hónapig tartották magánzárkában.

A blogger, aki azzal védekezik, hogy rossz fizikai állapotban volt, s gondolkodás nélkül írta a becsmérlő kijelentéseket, megfellebbezi az ítéletet, ezt szeptember 20-ig teheti meg.

Szerző

Ebolától tartva visszafordították a hajót

„Morálisan és jogilag is rendbenlevőnek” nevezte Joseph Muscat máltai kormányfő hazájának azt a döntését, amellyel tegnap megtiltották az MV Western Copenhangen nevű vízijárműnek, hogy megközelítse a földközi-tengeri sziget bármelyik kikötőjét.

Előzőleg az afrikai Guineából Ukrajnába tartó hajó parancsnoka segítséget kért, mert egyik fülöp-szigeteki utasuk megbetegedett. Mivel Guinea a Nyugat-Afrikában hónapok óta tomboló ebola-járvány egyik gócpontja, ezért a máltai hatóságok attól tartanak, hogy – mivel a szimptómák erre utaltak – hozzájuk is behurcolhatják az egyelőre gyógyíthatatlan fertőzést. „Lehet, hogy téves riasztásról van szó, de egyszerűen nem veszélyeztethetjük egészségügyi rendszerünket” – érvelt az elutasító döntés mellett Muscat.

A máltaiak szigorát jelzi, hogy (a rádión közölt tiltás mellett) őrhajókat küldtek ki, mivel meg akartak bizonyosodni róla, hogy az MV Western Copenhangen nem hatol be a máltai vízekre. A tilalom magyarázata egyszerű: az érintett afrikai államokban már 2600 halálos áldozatot követelt a kór, s már többször felröppent a hír, hogy óvatlan utazók behurcolták Európába is a gyilkos vírust. Az elutasított hajó jobb híján Olaszország felé vette az irányt.

Szerző

Halogatják a vádemelést a rendőr ellen

Jövő év elejéig időt kapott a nagyesküdtszék, hogy döntsön, vádat emel-e a rendőrtiszt ellen, aki a Missouri állambeli Fergusonban lelőtt egy fegyvertelen fekete tizenévest. A 27 éves Darren Wilsont a héten több mint négy óra hosszat hallgatta meg a nagyesküdtszék.

A testület 60 napos haladékot kapott, 2015. január 7-ig kell eldönteniük, indokoltnak tartják-e a rendőr elleni vádemelést, mivel túlzott erő bevetésével lépett fel, vagy elfogadják, hogy önvédelemből cselekedett. Wilson idén augusztus 9-én lőtte le a 18 éves Michael Brownt, akiről utóbb kiderült, hogy bolti lopást követett el, de a rendőr nem tudott erről, amikor igazoltatta. A vádemeléshez a nagyesküdtszék 12 tagja közül legalább 9-nek az egyetértése szükséges.

 Michael Brown lelövése faji zavargásokat robbantott ki St. Louis jórészt feketék lakta elővárosában, a fergusoni tüntetések lecsillapítására még a nemzeti gárdát is bevetették. Brown temetését követően enyhült a feszültség. A washingtoni kormány a lakosság és a rendőrség jobb megértését célzó programot indít be. 

Szerző