Soroksári gyilkosság - Két férfi DNS-ét azonosították

Két férfi DNS-ét azonosította a rendőrség a tavaly szeptemberi soroksári gyilkosság helyszínén, illetve az áldozaton - mondta el Petőfi Attila, az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főigazgatósága kiemelt életellenes ügyeket felderítő főosztályának vezetője egy sajtóbeszélgetésen.

A vezérőrnagy szólt arról is, hogy a két férfi nem áll rokonságban egymással, és mivel a bűncselekményt a nyomok alapján rekonstruálni tudták a nyomozók, egyértelmű, hogy az egyikőjük domináns, a másik neki alárendelt volt, feltehetően az életkorából adódóan. Utóbbival kapcsolatban úgy fogalmazott: cselekménye is kisebb súlyú, elszámoltatásuk esetén ez években, sőt évtizedekben mérhető, ugyanis megkülönböztethető a gyilkos személye. Az is nyilvánvaló a nyomozók számára, hogy legalább az egyik férfi jól ismeri a bűncselekmény helyszínét.

A 2013. szeptember 25-én történt soroksári gyilkosságról Petőfi Attila elmondta: a 36 éves pedáns családanya rendszeresen futott a Szigetdűlő középső kerékpárútján, a hét és fél kilométeres távot hetente többször is megtette. A rendőrségnek nem volt arról jelzése, hogy ott bárkit is zavartak volna, a területen sokan sportolnak sötétedéskor és kora hajnalban is.

A nő aznap munkából hazaérve beszélt családtagjaival, majd átöltözött és futni indult. Mivel nem tért haza, a családtagjai a keresésére indultak, majd a rendőrség is keresni kezdte, végül a kora hajnali órákban a szokott futóútvonala melletti bozótos részen találtak rá. Lemeztelenítették, megkötözték, a nő eldurvuló bántalmazást szenvedett el, és megfojtották. Az értékei - köztük a mobiltelefonja - eltűntek.

Az áldozat erősen küzdött, vérző sérüléseket okozott mindkét férfinak. Petőfi Attila szerint a domináns férfi egészen biztosan olyannyira megsérült, hogy azt mások előtt legalább egy baleset okozta sérülésekkel magyarázhatta.

Petőfi Attila azt mondta: nem tudják kizárni, hogy a nő ismerte a támadóját, de valószínűbb, hogy nem előre eltervezett támadás történt. Az elmúlt egy év nyomozásáról szólva ismertette: 450 embert hallgattak ki, aki összefüggésbe hozható lehetne a bűncselekménnyel, de valamennyiüket kizárták elkövetőként. A két azonosított DNS nem szerepel a nyilvántartásban.

Szintén megvizsgáltak ötszáz olyan ügyet, amelyben szexuális erőszakot követtek el, és bűncselekmény az áldozat sanyargatásával vagy életének kioltásával járt, de itt sem találtak egyezést. Ezek során azonban még május végén elfogtak egy 49 éves férfit, aki Dunaharasztin rendszerint késő este, éjszaka támadott meg egyedül hazafelé tartó nőket és követett el ellenük szexuális erőszakot, valamint vette el értékeiket.

A bűncselekmény nyomravezetőjének Papp Károly országos rendőrfőkapitány két hete ötmillió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel.

Keresnek további tanúkat is, így többek között azt a 40 év körüli férfit, aki aznap este a Fővárosi Csatornázási Művek szennyvíztisztítójánál a mountainbike-ját javította, valamint egy másik kerékpáros férfit, aki 21 óra körül a szennyvíztisztítóhoz közeli erdőnél várakozott. Szeretnék megtalálni azt a sötét színű autót vezető embert is, aki ponyvás, dobozos utánfutójával szintén 21 órakor behajtott a kerékpárútra, majd 20 perc múlva kihajtott onnan. Keresnek továbbá egy fekete hajú nőt, aki a bűncselekmény előtt többször találkozott és beszélgetett az áldozattal a kerékpárút melletti betontuskókon ülve.

Szerző

Rakodógép nyomott agyon egy férfit

Meghalt egy 53 éves férfi, akire ráborult egy rakodógép Füzesgyarmaton.

A férfi vállalkozásának telephelyén rakodott köveket kedden, amikor a munkagép megdőlt, és a kanala maga alá temette.
Vargáné Szombati Andrea, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője szerdán az MTI-nek elmondta: bűncselekmény vagy idegenkezűség gyanúja nem merült fel. A baleset körülményeit a Szeghalmi Rendőrkapitányság közigazgatási eljárás keretében vizsgálja.

Szerző

Késelés! Öt embert sebesített meg egy orvostanhallgató

Publikálás dátuma
2014.09.24. 13:12
Fotó: Thinkstock
Harmadéves orvostanhallgató késelt meg négy külföldit és egy spanyolt egy óra leforgása alatt az észak-spanyolországi Lleida városában, a férfit elfogása után a pszichiátriára szállították - jelentette szerdán a spanyol sajtó.

Az El Mundo című napilap szerint egy járőr ismerte fel a 21 éves fiatalembert az utcán. A szemtanúk leírása alapján előzőleg már felfedeztek egy gyanús férfit egy köztéri biztonsági kamera felvételén, amely az utolsó támadás helyszínének közelében készült. A fényképét szétosztották a rendőrök között. 

Az Europa Press hírügynökség értesülései szerint a letartóztatott férfi beismerő vallomást tett. Elfogása után egy helyi kórház pszichiátriájára szállították, majd  visszavitték a rendőrségre.

A spanyol fiatalember harmadéves orvostanhallgató a lleidai egyetemen. Szülei napok óta nem tudtak kapcsolatba lépni vele, ezért eltűnését be is jelentették szülővárosa, Logrono rendőrségén - írta az El País című napilap. Az újság úgy tudja, hogy aznap, amikor a támadásokat elkövette, felgyújtotta a saját lakását is. Az utolsó áldozatát hátba szúrta, és a kést benne hagyta a sebben. A konyhakés markolatán rajta voltak az ujjlenyomatai. 

A férfi fényes nappal az utcán támadt, látszólag különösebb motiváció nélkül. Kínai, marokkói, pakisztáni és spanyol áldozatát szurkálta meg, továbbá egy egyelőre nem azonosított dél-amerikai ország állampolgárát is. Egy sebesült továbbra is válságos állapotban van, de a többiek sérülései is súlyosak.

http://www.elmundo.es/cataluna/2014/09/23/5421309422601d7a538b4579.html
http://www.europapress.es/catalunya/noticia-entra-comisaria-detenido-apunalamientos-lleida-20140924093349.html
http://ccaa.elpais.com/ccaa/2014/09/23/catalunya/1411461339_908790.html

Szerző