DK: a kormány hozza nyilvánosságra megszorítási terveit!

A Demokratikus Koalíció (DK) arra szólította fel a kormányt, hogy hozza nyilvánosságra, milyen megszorításokat tervez.   

 Varju László, a DK politikusa, független országgyűlési képviselő szerdán sajtótájékoztatón reagált Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter keddi szavaira, amelyek szerint fokozatosan csökkenteni kell az államháztartás kiadási oldalát, illetve szűkíteni az újraelosztás mértékét.

Az ellenzéki politikus szerint a kormány "növekedésellenes" gazdaságpolitikája kudarcot vallott, a nyugdíj-megtakarítások elvonása és a vállalkozásokat sújtó különadók lehetőségét kimerítette. Mostanra "minden lopott pénz elfogyott" - fogalmazott Varju László, hozzátéve: új területeket kell feltárni.

A képviselő - aki 1500 milliárd forintos megszorítással számolt - azt mondta: ekkora mérték csak az egészségügy, a nyugdíjrendszer és az oktatás további megkurtításával lehetséges. Kiemelte: a DK egyértelműen tiltakozik a nyugdíj megadóztatása ellen.

A politikust kérdezték arról, hogy Barack Obama amerikai elnök a Clinton Globális Kezdeményezés elnevezésű szervezet New York-i éves tanácskozásán mások mellett Magyarországot is a civil társadalmat korlátozó országok között említette. Varju László példátlannak nevezte a megnyilvánulást és egyértelmű üzenetként értelmezte arra nézve, hogy be kell fejezni a "példátlan erőfitogtatást".

Szerző

Falus: a kormány ne büntesse a fővárost!

Publikálás dátuma
2014.09.24. 15:55
Falus Ferenc FOTÓ: Népszava
A baloldali pártok főpolgármester-jelöltje szerint megválasztása esetén a budapestiekkel együtt elérhető lesz, hogy a kormány "ne büntesse" a fővárost. Falus Ferenc szerdán közölte: ismét főpolgármester-jelölti vitára hívja Tarlós Istvánt.

Falus Ferenc az I. kerületi Rác fürdő előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, Tarlós István főpolgármester mindig pénzhiányról beszél, pedig az lenne a feladata, hogy kikövetelje a szükséges forrásokat a kormánytól. Arányosabban kell elosztani a bevételeket a kormány és Budapest között - tette hozzá.

A közösségi közlekedést, a fővárosi infrastruktúrát "hárommillió ember használja", tehát a működtetés nagyobb részét a központi költségvetésnek kell állnia, vagy kevesebbet kell elvonni - mondta, hozzátéve: Tarlós István sikertelenül lobbizott.
Kitért arra, hogy a Várkert Bazár költségeit újabb háromszáz millió forinttal egészítik ki, ekkora összegből pedig több kórházat "ki lehetett volna húzni a bajból".

Falus Ferenc beszélt arról is, hogy a főváros "állítja elő a költségvetés hatvan százalékát", ezért elvárható, hogy színvonalasabb legyen az egészségügyi ellátás, az oktatás, a közösségi közlekedés, összességében élhetőbbé váljon a város. Budapestnek újra kiszámítható költségvetés kell - hangoztatta.
Azt mondta: "Orbán Viktor terve az, hogy felszámolja az önkormányzatokat, és helytartókat ültet a nyakunkra". Álláspontja szerint ez a pénzről is szól, és a budapestieknek a tőlük elvett pénzből "csak lelátó és bazár jut".
Falus Ferenc kérdésre közölte: ismét főpolgármester-jelölti vitára hívja Tarlós Istvánt.

Tüttő Kata, az MSZP fővárosi frakcióvezető-helyettese szerint egy politikus legerősebb fegyvere a nyilvánosság, és az a politikus, aki hallgat, leteszi a fegyvert. Tarlós István óriási bűnének nevezte, hogy hallgatott arról, hogy a kormány "egyetlen megállapodását sem tartotta be, amit vele kötött".
Azt mondta: Tarlós István arról is hallgat, hogy ha Budapest kiszorul abból a "nagyon kevés forrásból", amely az új európai uniós költségvetési ciklusban a közép-magyarországi régiónak jut, akkor nem tudni, miből lesznek fejlesztések a fővárosban a következő években.

A szocialista politikus szerint Tarlós István bűne az is, hogy a sajtótájékoztató helyszíne, a Rác fürdő, bár négy éve elkészült, még mindig nem nyitott meg.
Tarlós István legnagyobb bűnének azt nevezte, hogy a Fidesz érdekeit szolgálja, amely "nem hisz az emberekben, a helyi közösségekben, az önkormányzatokban és a civilekben sem".

Szerző

LMP: egyre nagyobb megszorítások jönnek

Az LMP szerint a  kormány gazdaságpolitikája egyre nagyobb megszorításokhoz fog vezetni.

Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerdán közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben azt írta: Varga Mihály a Bokros-csomaggal hasonló nagyságrendű kiadáscsökkentést jelentett be, de nem szólt arról: miért kerül erre sor és kiket érint a megszorítás.

Az ellenzéki politikus szerint növekedni fog a szegény emberek tábora és a kormány további forrásokat fog kivonni az oktatásból, az egészségügyből, és a nyugdíjasok helyzete is romlik majd.
Szerinte ehelyett a hazai termelők, valamit a kis- és közepes vállalkozások erősítésére lenne szükség.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Napi Gazdaság vállalati finanszírozást körbejáró keddi, budapesti konferenciáján szólt arról, hogy fokozatosan csökkenteni kell - 45 százalékra - az államháztartás kiadási oldalát, illetve szűkíteni az újraelosztás mértékét. Emellett folyamatosan mérsékelni kell az év végi államadósságot.

Szerző