Előfizetés

Belgrád nem tehet róla

Jadranka Joksimovic szerb európai integrációs miniszter meggyőződését fejezte ki, hogy Belgrádnak az év végéig sikerül lezárnia az első fejezetet az uniós csatlakozási tárgyalások során. Mint mondta, ez további bátorítást adhatna hazájának az uniós integrációt célzó erőfeszítései tekintetében. A politikus a Tanjug hírügynökségnek elmondta, hogy Szerbia készen áll a 32-es számú, a pénzügyi ellenőrzésről szóló fejezet megnyitására is. Az ezzel kapcsolatos tervezetét el is küldte Brüsszelnek. Ezért nem lehet akadálya, hogy a fejezetről szóló tárgyalásokat decemberben megnyithassák.

Nem tartaná fairnek, ha a szerb-koszovói viszonyt is érintő 35-ös fejezet miatt nem nyitnák meg ezt a fejezetet. Mint mondta, hazája nem tehet arról, hogy Pristinában hónapok óta csúszik az új kormány megalakítása.

Nikola Selakovic igazságügyminiszter azt közölte, az uniós csatlakozáshoz elengedhetetlen a hatékony és kiegyensúlyozott igazságszolgáltatás, a bíróságok átláthatóságának biztosítása.

Pápai audiencián a hajókatasztrófa túlélői

Ferenc pápa október elsején fogadja a 2013. október 3-án Lampedusa partjainál történt hajókatasztrófa túlélőit. Hatvan eritreai menekült járul az egyházfő színe elé – közölte a TV2000. Az audiencia után a csoport egy megemlékezésen vesz részt. A katasztrófában egy líbiai hajó süllyedt el 545 személlyel a fedélzetén. 390 személy vesztette életét, a parti őrségnek 155 embert sikerült megmentenie. 

A legtöbb menekült eritreai és szomáliai volt. Ferenc pápa egy éve szégyennek nevezte, hogy megtörténhet ilyen tragédia. Mint mondta, az egész világnak szégyellnie kell magát emiatt. Ez ugyanis azt is jelzi, hogy kezd kiveszni az emberekből a másik megbecsülése. 2013. október 6-án a pápa több tízezer emberrel együtt imádkozott a tragédia áldozataiért.

Befejezi a Magyar Remény Mozgalom

A Magyar Remény Mozgalom (MRM) közleményben tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy meghatározatlan ideig befagyasztja a politikai tevékenységét – írta a Vajma Info honlapja. "Mindannyiunk számára lehangoló tény, miszerint a Délvidéken élő magyarság száma az utóbbi két-három év alatt mintegy húsz százalékkal csökkent. A döbbenetes adatokat a magyar nyelvű iskolai tagozatokra beíratott diákok száma is megerősíti.

Az MRM-et, amely köztudottan túlnyomórészt fiatalokból, negyven éven aluliakból áll, súlyosan érinti a délvidéki magyar ifjúság napról napra észlelhető rohamos méretű kivándorlása. A mozgalom tagságának mintegy 70-80 százaléka közvetlenül érintett a folyamatban. A jelenlegi súlyos társadalmi-egzisztenciális körülmények közepette az MRM-re nehéz feladat vár, hogy kísérletet tegyen felfrissíteni a sorait és pótolja a kényszerből külföldre távozó tagokat és aktivistákat", áll a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben, amelyet a Magyar Remény Mozgalom (MRM) Tanácsa nevében László Bálint pártelnök írt alá.