"Orbán építőmestere" - Navracsics portré a Spiegelben

A Der Spiegel című német hírmagazin az Európai Bizottság oktatási, kulturális, ifjúsági és az uniós állampolgársághoz köthető ügyekkel foglalkozó biztosi posztjára jelölt Navracsics Tiborról közölt portrét vasárnap megjelent számában.

Az Orbán építőmestere című írásban kiemelik, hogy a magyar politikus "tudja, miként kell fellépni a politika színpadán", és míg "Magyarország miniszterelnöke, a nacionalista és populista Orbán Viktor verbális kisiklásokkal tűnhetett fel, Navracsics, aki eddig külügyminiszter volt, mindig megőrizte az önuralmát".

 Navracsics Tibor "mostanáig kevés kompetenciát mutatott" azokon a területeken, amelyek az irányítása alá kerülnek a bizottság megválasztott elnöke, Jean-Claude Juncker tervei szerint - írja a lap. A politikus pályafutását ismertetve pedig kiemelik, hogy a közigazgatási és igazságügyi tárca vezetőjeként olyan törvényekért volt felelős, amelyek korlátozták az Alkotmánybíróság jogkörét és "független ellenőrző intézményeket fosztottak meg hatalmuktól".

A legismertebb e jogszabályok közül a médiatörvény, amely "a legnagyobb mértékben felszámolta az informátorok védelmét, és a politikai hírközlést ellenőrző, Fidesz-hívekből álló médiatanácsot hozott létre" - írja a Der Spiegel, hozzátéve, hogy Navracsics Tibort tartják "az új, konzervatív alkotmány építőmesterének" is.

Szerző
Frissítve: 2014.09.29. 15:53

Rálőttek egy rendőrre Fergusonban

Rálőttek egy rendőrre a Missouri állambeli Fergusonban vasárnapra virradóra. A rendőr autójával rutinszerú járőrkörútját végezte, a jelentések szerint három gyanúsított adott le lövéseket a kocsijára a fergusoni közösségi központnál. 

A 48 éves rendőr a karján sérült meg, kórházba szállították. A lövöldözők a rendőrség szerint afrikai-amerikaiak voltak, egy fekete autóval elmenekültek.

A városban nem csillapulnak az indulatok azóta, hogy augusztus 9-én egy rendőr lelőtt egy fegyvertelen fekete tizenévest. A rendőrt felfüggesztették, de még nem dőlt el, vádat emelnek-e ellene. A helyi fekete közösség nem tud beletörődni, hogy a fiú megölése következmények nélkül marad. Ferguson rendőrfőnöke e hét csütörtökén bocsánatot kért Michael Brown szüleitől és a békés tüntetőktől. A városban Brown halála után zavargások robbantak ki, s számos üzletet is kifosztottak. Végül a nemzeti gárda bevetésével vetettek véget az éjszakai tüntetéseknek.

Szerző

Kultúrák harca - Élesedik a török fejkendővita

Publikálás dátuma
2014.09.28. 13:32
Török iskoláslányok kendőben és anélkül/Getty Images
Már a tíz éves kislányok számára is engedélyezik az iskolában a fejkendő viselését – tette közzé a hivatalos közlönyben a török kormány. Az állami iskolák 5-12. osztályára vonatkozó szigorú rendszabályok szerint tilos a haj, illetve arcfestés, a tetoválás és a piercing. Tiltott a szakáll és a bajusz is.

Ezek a tilalmak korábban is érvényben voltak, szeptember közepén azonban a török kormány elfogadta a fejkendőre vonatkozó módosítást, az első négy osztály kivételével. Az állami egyetemeken már korábban engedélyezték a hidzsab viselését. A kormány indokolása szerint a diáklányok sürgették, hogy vessenek véget a tilalomnak, s a vallásos nők alapvető emberi joguknak tartják a fejkendő hordását.

Az ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) ugyanakkor az alkotmánybíróságon akarja megtámadni a rendelkezést, mondván, a modern török állam egyik alapelvét, az állam és egyház szétválasztásának elvét sérti vallási jelkép viselése az állami oktatási intézményekben.

Egitim-Bir-Sen, a konzervatív oktatási szakszervezet még egy lépéssel tovább menne: a koedukált oktatás felszámolását, külön lány- és fiúosztályok indítását követelik a Hürriyet Daily News jelentése szerint.

Szerző