Kétmilliós MLSZ-büntetés a Diósgyőrnek

Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) honlapjának beszámolója szerint a testület azért sújtotta ilyen komoly büntetéssel a visszaesőnek számító diósgyőrieket, mert drukkerei a Ferencváros elleni, szombati bajnoki mérkőzésen megbotránkoztató rigmusokat kiabáltak, többször, hosszan tartóan az ellenfél csapatát, játékosát, valamint az MLSZ-t szidták. Mindezek mellett pedig kirekesztő, más nemzetet sértő megnyilvánulásokat is tettek.

A vendég ferencvárosi drukkerek megbotránkoztató rigmusaiért a zöld-fehér klubnak 100 ezer forintot kell fizetnie.
A diósgyőri találkozón kiállított Ivan Radost (DVTK) és Predrag Bosnjakot (FTC) egyaránt egy-egy bajnoki mérkőzésről tiltották el.
A fegyelmi bizottság az egy hete két mérkőzésre eltiltott Zsidai László (Debrecen) és a három találkozóra büntetett Pölöskey Péter (Pécs) eltiltását fenntartotta.

A Kaposvárt szintén 100 ezer forint megfizetésére kötelezte a fegyelmi bizottság Barna László edző-masszőrrel szembeni pénzügyi kötelezettsége nem teljesítése miatt.

Szerző

A meggyilkolt újságíróra emlékeztek Moszkvában

Halálának nyolcadik évfordulóján Anna Politkovszkaja tényfeltáró újságíróra emlékeztek az orosz fővárosban. A zömében újságírókból álló csoport a Novaja Gazeta szerkesztőség bejáratánál virágokat helyezett el. Politkovszkaja az újságírás, a sajtószabadság szimbóluma, mondta a megemlékezésen Szergej Nyikityin az Amnesty International oroszországi irodájának vezetője.  

A putyini rezsim jogsértései, a  Kreml csecsenföldi hadművelete egyik legismertebb bírálójának számító Politkovszkaját 2006. október 7-én gyilkolták meg annak a társasháznak a liftjében, amelyben lakott. Másnap jelent meg a csecsenföldi emberrablásokról és kínzásokról szóló riportja.

Közel nyolc év telt el, mire az újságíró meggyilkolásának ügyében bírósági döntés született. Idén júniusban ítélték életfogytiglani börtönre a gyilkosságot végrehajtó Rusztan Mahmudovot és Lom-Ali Gajtukajevet, akit a bűntény megszervezőjének tartanak. Három személy 12-20 év közötti,  letöltendő börtönbüntetést kapott. A gyilkosság megrendelőjének kilétét mindmáig homály fedi, de Politkovszkaja halálát egyértelműen politikai gyilkosságnak tekintik a nemzetközi jogvédő szervezetek.

 

Szerző

Orbán miatt izzasztották a holland biztosjelöltet is

Publikálás dátuma
2014.10.07. 18:27
Fotó: Thinkstock
Az alapjogok terén semmilyen kompromisszumra nem hajlandó, azok megsértését semmilyen nemzeti hagyomány vagy kulturális körülmény nem indokolhatja - közölte Sophie in 't Veld liberális, holland képviselő kérdésére válaszolva a szintén holland, szociáldemokrata Frans Timmermans, az Európai Bizottság leendő első alelnöke kedden az Európai Parlamentben tartott meghallgatáson.

A francia, liberális Jean-Marie Cavada külön kitért Magyarországra, az igazságügyi reform és médiaszabályozás körüli vitákra, a civilszervezeteknél tartott hatósági ellenőrzésre és a reklámadóra, azt állítva, hogy Magyarország többször megsértette az uniós alapértékeket. Azt kérdezte: kész-e Timmermans ilyen esetekben akár az uniós szerződés hetes cikkében lefektetett eljárást is alkalmazni, amellyel végső soron az adott tagállam ki is zárható az uniós döntéshozatalból.

A holland politikus közölte: a párbeszéd szellemében, elkötelezetten fog azon dolgozni, hogy konkrét problémákra részletes megoldás szülessen, és minden rendelkezésére álló eszközt fel fog használni, hogy a tagállamok teljes mértékben és maradéktalanul betartsák az általuk aláírt uniós szerződést és egyéb kötelezettségeiket.
"Az állampolgároknak joguk van ahhoz, hogy jogaik minden tagállamban maradéktalanul érvényesüljenek" - közölte Frans Timmermans.

Liberális honfitársa kérdésére a holland külügyminiszter azt is kifejtette, hogy meg akarja erősíteni az alapjogok kérdésében illetékes nemzetközi intézmények hálózatát. Egy másik képviselő is feltett kérdést Magyarországgal kapcsolatban, amire válaszul Timmermans kifejtette, hogy egyetlen tagállam sem makulátlan, ha az alapjogokról van szó, az Európai Bizottságnak pedig két konkrét kérdésben sikerült bizonyítania az igazát.

Timmermanst azzal összefüggésben is kérdezték, hogy korábban kijelentette: nem kell szankcionálni Magyarországot. Egy képviselő arra volt kíváncsi, változott-e a véleménye, miután a magyar miniszterelnök kijelentette: nem liberális természetű államot kíván felépíteni Magyarországon, példaként pedig Oroszországot, Szingapúrt és Törökországot nevezte meg.
"Magyarország az Európai Unió tagállama, a kulcsszó pedig a párbeszéd kell legyen" - szögezte le a holland külügyminiszter. A politikus ugyanakkor egyértelművé tette, hogy ha egy tagállammal a jövőben a párbeszéd nem vezet eredményre, más intézkedések is sorra kerülhetnek, a kötelezettségszegési eljárásoktól kezdve egészen a hetedik cikk alkalmazásáig.

A holland külügyminisztert a hagyományoktól eltérően nem az EP bizottságai, hanem a rá ruházandó széles jogkörök miatt az uniós parlament házbizottságaként működő elnökök konferenciája hallgatta meg nyílt ülés keretében.

Szerző