Menesztette Kelemen Hunort a román államfő

 Traian Basscu román államfő elnöki rendelettel felmentette kormányzati tisztségeiből csütörtökön Kelemen Hunort, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökét.

Az RMDSZ vezetője augusztus elsején nyújtotta be lemondását a miniszterelnök-helyettesi és kulturális miniszteri tisztségről.
Az államfő csütörtöki sajtóértekezletén azt mondta, három hónapig hiába várta, hogy Victor Ponta kormányfő másik tisztségviselőt jelöljön Kelemen Hunor helyére. Mivel nem nevezett ki ideiglenes minisztert a kormány tagjai közül, az államfő szerint a kulturális tárca miniszter nélkül maradt.

A koalíciós megállapodás értelmében a kulturális tárca élére az RMDSZ jelölhet minisztert, aki egyúttal miniszterelnök-helyettesi tisztséget kap a kabinetben.

Az RMDSZ Biró Rozália szenátort, a Szövetségi Képviselők Tanácsának elnökét javasolta a posztra, de az államfő bejelentette, hogy őt alkalmatlannak találja.

Szerző

Devizahitelek - Halasztás az Erste Bank ügyében

Publikálás dátuma
2014.10.09. 17:26
Fotó: Thinkstock
Október 22-re halasztotta a határozat kihirdetését a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön az Erste Bank Zrt. magyar állam ellen indított, devizahitelekkel kapcsolatos perében.

A szeptember 10-én kihirdetett első fokú ítéletben a bíróság elutasította a felperes hitelintézet keresetét és 1 millió 270 ezer forint perköltség megfizetésére kötelezte. Elutasította a felperes azon indítványát is, hogy a bíróság a per felfüggesztése mellett forduljon az Alkotmánybírósághoz (Ab), illetve kezdeményezzen az Európai Bíróságnál előzetes döntéshozatali eljárást, továbbá nem tartotta szükségesnek igazságügyi szakértő kirendelését sem.
A bank fellebbezett a határozat ellen, és továbbra is az előzetes döntéshozatali eljárás és normakontroll kezdeményezését kérte.

A magyar állam képviselője szerint nem állapítható meg a per alapját képező törvény alaptörvény-ellenessége és nem indokolt az előzetes döntéshozatali eljárás kezdeményezése sem, továbbá a részleges érvénytelenség megállapításának sincs helye.
A tárgyaláson a felperes fenntartotta keresetét és az alperes is az ellenkérelmében foglaltakat.

A felperes jogi képviselője szóbeli kiegészítésében azt mondta: "a fegyverek egyenlőségének joga a fellebbezési szakaszban sem tudott érvényesülni". A bíróság nem kézbesítette számára az alperes ellenkérelmét, ami eljárási szabálysértés, azt október 6-án az alperestől kapta meg. Hozzáfűzte, hogy előadott ellenkérelme nem teljes körű, mert kidolgozására az idő rövidsége miatt nem volt lehetősége. Ez szerinte igazolja felperes korábbi, a fair eljárásra és a felkészülési idő rövidségére vonatkozó álláspontját.

Az alperes jogi képviselője szerint a felperesnek megfelelő idő állt rendelkezésére a felkészülésre, tekintettel arra, hogy az alperes lényegében osztotta a bíróság megállapításait, a 40 oldalas ellenkérelem lényeges újdonságot nem tartalmazott.
A bíró a felek meghallgatása után szünetet rendelt el. A tanácselnök ezt követően arról érdeklődött, a felperes mit ért pontosan blanketta kikötésnek. A bank jogi képviselője elmondta: az adós választhat, hogy devizában vagy forintban teljesít, amit havonta módosíthattak.

A perben azt kell eldönteni, hogy mi a per tárgya, az egyedi szerződés vagy a blanketta. A felperes szerint az utóbbi lehet, ami minden szabad felhasználású devizahitelre vonatkozik. A bank ennek megfelelően kiegészítette kérelmét: az ítélet megváltoztatását kéri a szabad felhasználású hitelek tekintetében, annak kimondását, hogy jelen törvény hatálya azokra nem terjed ki, elbírálásukra az első fokú bíróságnak nem lett volt hatásköre.

Az alperes erre reagálva kifejtette: amennyiben a fogyasztó döntésétől függött, hogy forintban vagy devizában teljesít, lényegében őt illette meg az egyoldalú szerződésmódosítás joga. Ha azonban adott időszakban a forintban való törlesztést választotta, arra a devizaalapú szerződések szerint kell az ászf-et megítélni. Álláspontja szerint, ha az adott időszakban devizalapúnak minősült a szerződés, a jelen perben született ítélet lesz irányadó, ellenkező esetben az elszámolási törvény szerinti eljárásrendben esetlegesen születő ítélet.

Szerző

Nyílt levél dr. Kriza Ákosnak

"Tisztelt Polgármester Úr! Egy olyan ügyben kérjük válaszait, amelyek mélyen nyugtalanítják Miskolc város közvéleményét." - írja levelében  Dr. Varga László, Miskolc országgyűlési képviselője és Földesi Norbert Avasi önkormányzati képviselő.

Dr. Kriza Ákos, Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere részére

"Tisztelt Polgármester Úr!

Egy olyan ügyben kérjük válaszait, amelyek mélyen nyugtalanítják Miskolc város közvéleményét.

Országos sajtóorgánumokban megjelent hírek szerint több fideszes politikus közvetlen, dokumentumok tanúsága szerint, baráti kapcsolatot ápolt a „fészekrakó” csalássorozat egyik elsőrendű vádlottjával, R. Gyulával. A bűncselekmény-sorozatban egymilliárd forintnak nyoma veszett, az eredeti állapot helyreállítása százmilliókat emészt fel, de ami ettől sokkal súlyosabb kár, az az a seb, amit a fészekrakó-ügy okozott Miskolc város lelkén.

Kérdezzük ezért Polgármester urat:

- Igaz-e, hogy Pelczné dr. Gáll Ildikó alelnök asszony saját tulajdonú ingatlanából irányította a csalássorozat elsőrendű vádlottja, R. Gyula ügyvéd bűnös tevékenységét?

- Igaz-e, hogy az ügyben érintett lehet alelnök asszony férje, Pelcz Gábor is?

- Igaz-e, hogy R. Gyula elsőrendű vádlott maga is a Fidesz sorait erősítette?

 

Tisztelt Polgármester Úr!

Közös érdekünk, hogy a város lakói jól tájékozottak legyenek a közélet dolgaival kapcsolatban. Kérjük ezért, hogy válaszoljon a kérdéseinkre, és kérjük arra is, hogy a városi médiát se tiltsa le az ügyek bemutatásáról. (A témakörben tartott sajtótájékoztatókat, hivatalos közleményeket csak a városháza alá tartozó média kerüli nagy ívben, a Miskolci Napló című újságban pedig még egy betűt sem érdemelt az országos érdeklődést is kiváltott Fideszes érintettség.)"

Üdvözlettel:

           Dr. Varga László                                                                Földesi Norbert

Miskolc országgyűlési képviselője                                    Avasi önkormányzati képviselő

 

Szerző