Wittinghoff Tamás maradt Budaörs polgármestere

Ismét Wittinghoff Tamás (BFE) Budaörs polgármestere a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint, a szavazatok 100 százalékának összesítése után (az eredmény nem végleges).

A jelöltek sorrendje:

1. Wittinghoff Tamás (BFE) - 69,31 százalék (8.029 szavazat)

2. Török István Zoltán (FIDESZ-KDNP) - 27,37 százalék (3.171 szavazat)
3. Leipán Tibor (Független) - 3,31 százalék (384 szavazat)

Szerző

Tragédiát hozott a kampány

Publikálás dátuma
2014.10.13. 02:00
Váradi Andrást gyászolja a demokratikus ellenzék FORRÁS: VÁRADI FACEBOOK
Megdöbbentő haláleset árnyékolta be az önkormányzati választások kampányának utolsó napjait: szombat este elgázolták Váradi Andrást, Alcsútdoboz ellenzéki polgármester-jelöltjét, akinek életét a kórházban már nem tudták megmenteni. A Nógrád megyei Egyházasgergén pedig a testvére szúrta halálra az egyik polgármesterjelöltet. A kampány egyébként is szokatlanul durva üzemmódba kapcsolt: Csepelen megtámadták és leköpték Gyurcsány Ferencet, a Belvárosban pedig a szavazatszámláló bizottság önkormányzati delegáltjai önkényesen leszedték Juhász Péter plakátját.

Szomorú vasárnapra virradt az önkormányzati választások napjára a Fejér megyei Alcsútdoboz. Váradi Andrást, az Együtt színeiben Alcsúton induló juhászt szombat este elgázolták a falu határában. A rendőrség szerint a vétkes sofőr egy 84 éves osztrák-magyar férfi volt. Az 50 éves Váradit életveszélyes állapotban a Székesfehérvári Kórházba szállították. A Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester tevékenysége és a földosztások ellen is harcosan kiálló gazdálkodó életét nem tudták megmenteni, tíz óra 20 perckor elhunyt.

Váradi András az utolsó percéig dolgozott: felesége elmondta, plakátragasztásról indul haza göböljárási tanyájukra, amikor a félúton lévő golfpálya közelében lecsúszott a létra az autójáról, ezért megállt, hogy visszamenjen érte. Ekkor ütötte el az osztrák rendszámú autó; Horváth Sándor, az Együtt bicskei listavezetője szerint azonban nem szándékosan történt, nem cserbenhagyásos gázolás volt. Munkatársunknak helyiek azt mondták, ha nem gyalázzák meg a plakátjait, talán el sem indul aznap helyretenni a kárt. Arról nincs hír, hogy a sofőrt őrizetbe vette-e a rendőrség.

Nem sokkal halála előtt lapunknak Váradi András elkeseredetten nyilatkozott a Fejér megyében, különösen Alcsútdobozon, Felcsúton és Bicskén tapasztalt korrupcióról. Váradi gyakorlatilag mindenét elvesztette, mivel a földeket, amelyeken juhait legeltette, a földpályázatokon a felcsúti polgármesternek adták. Váradi lapunknak azt mondta, nincs veszteni valója, ezért harcolni fog a korrupció ellen, és azért is fontos kitartania, mert az emberek szívesen bíznak valakiben, akiről látják, hogy hajlandó küzdeni értük. Bicskén már kialakult egy összefogottan együttműködő erős csapat, amely, mint mondta, "bármire képes, hogy végre egy pozitív dolog elinduljon". 

Váradi halála miatt sokan fejezték ki döbbenetüket. Bajnai Gordon, az Együtt alapítója egy bátor és igaz embert ismert meg a gazdálkodóban, mint írta: "Büszke vagyok, hogy egy pártban lehettem vele". Az MSZP szerint az ország egy harcos hazafit ismert meg, aki "demokrataként halt meg", és osztoznak azok fájdalmában, akik nem elsősorban juhászként, hanem családapaként ismerték. Az Együtt saját halottjának tekinti Váradit; az apa két kiskorút hagyott maga után, az ő megsegítésükre gyűjtést szerveznek.

Ugyancsak váratlan haláleset történt a Nógrád megyei Egyházasgergén, ahol Pilisi Nándor független jelöltet szóváltás követően leszúrták, vélhetően a testvére; a jelölt 58 éves volt. A tettest őrizetbe vették, és indítványozták előzetes letartóztatását. A választójogi szabályok szerint az előkészítő munkacsoportnak és a szavazatszámláló bizottságnak gondoskodnia kell arról, hogy a szavazólapon ne szerepeljen az elhunyt jelölt neve.

Ádert is kifigurázta a Hír TV?
Én azt honnan tudjam? - így válaszolt a Hír TV kérdésére Áder János, miután leadta szavazatát. A zugligeti szavazókört a csatorna élőben kapcsolta, mondván: Orbán Viktor fogja leadni szavazatát. De nem a miniszterelnök, hanem az államfő és felesége jelent meg voksolni. A Hír TV leadta ahogy szavaztak, majd a csatorna riportere a távozó Áder után sietett.
Ekkor tette fel neki a kérdést: "mire számít a mai napon? Áder - nyilván nem tudva, hogy élő adásban beszél - azt felelte: "Szerintem ez nem az a pillanat, amikor nekem bármit is kellene mondanom erről". Majd a következő kérdésre, hogy "Ön szerint magas lesz a részvétel?" azt mondta: "Én azt honnan tudjam. Csak remélem."

A fideszes Szentgyörgyvölgyi Péter vezette V. kerületben az Együtt-PM polgármester-jelöltjeként indult Juhász Péter kampányát fideszes aktivisták próbálták tönkretenni. A pártszövetség közlése szerint szombat reggelre Fidesz-aktivisták "szisztematikusan" letépkedték a Juhászék által kerületszerte kiragasztott matricáit, és több helyen - az amúgy jogszerűen kihelyezett - molinókat is megpróbálták eltávolítani. Az egyik helyszínen állítólag közterület-felügyelők is segédkeztek, majd miután az Együtt-PM aktivistái felszólították őket, visszahelyezték a molinót. Vasárnap reggelre a helyzet csak romlott, ugyanis Juhász szerint a Markó utca 18-20. szám alatt lévő szavazókör szavazatszámláló bizottságának az önkormányzat által delegált tagjai - anélkül, hogy megvárták volna a pártok delegáltjait - hajnali fél 6-kor, "a szavazás megkezdése előtt, törvénysértő módon" eltávolítottak minden környéken található választási hirdetést.

A rendőrségnek a bizottság tagjai a helyszínen azt mondták, tévesen értelmezték a jogszabályokat, mert úgy tudták, a szavazókör 500 méteres körzetében nem lehetnek kampányanyagok. Holott a törvény csupán a 150 méteren belüli aktív kampánytevékenységet tiltja a választás napján. Így viszont törvénysértést követtek el, amivel az Együtt-PM Szövetség szerint a bizottság "jelentősen" befolyásolhatta a választás kimenetelét. Ennek ellenére rongálás miatt a belvárosi Fidesz tett feljelentést Juhász ellen, ugyanis szerintük az ellenzéki politikus "nyilvánvalóan alkoholos vagy drogos állapotban" több Fidesz-plakátot megrongált a Fidesz-iroda közelében. Pedig az Együtt-PM szerint Juhász mindössze az egyik iroda üvegablakára ragasztott fel egy könnyen eltávolítható matricát. Többek között ezeket tépték le a fideszesek, vagyis a csaknem kétezer tapadót később könnyűszerrel leszedték.

Incidens érte viszont szombaton a csepeli piacon kampányoló Gyurcsány Ferencet: a DK elnöke felé hirtelen egy felemelt öklű, kiabáló ember közelített, majd leköpte a volt miniszterelnököt. Erre Gyurcsány reflexből tarkón vágta, és akkor már a férfi is nekilendült, de mielőtt üthetett volna, sikerült lefogni - a lefogók egyike a DK-s Molnár Csaba volt, aki állítólag ezek után ágyékon rúgta a támadót. Kiderült azonban, hogy a kerület fideszes alpolgármestere, Ábel Attila végig jelen volt, és videóra vette az eseményt. Ábel ezt közleményben tagadta, azt írta, nem volt ott a helyszínen, ő a piac bejáratánál csak annyit látott, hogy "valakik dulakodnak, egy nő meg fehér karkötővel, egy mobiltelefonnal veszi, mi történik". Gyurcsány utóbb úgy nyilatkozott, nem viselték meg nagyon a történtek, egy "bizonytalan lelkiállapotú" ember ököllel akarta kinyilvánítani a politikai véleményét.

És még...
- Jelölt hiányában összesen hét helyen maradt el a választás: Répáshután, Aparhanton, Udvariban, Daraboshegyen, Tanakajdon, Valkonyán és Nemesvitán.
- A fideszes Lányi Józsefet, Heves város önkormányzati képviselőjelöltjét azon kapták jobbikosok, hogy a város romák lakta részében "benzint tankolt néhány fiatalember autójába, meghívta őket kávéra, majd átadott nekik egy Nokia-dobozt".
- Tenken egy "erősen illuminált állapotban" lévő szavazópolgár felszakította az egyik urnát. A szavazatszámláló bizottság tagjai azonnal lezárták és félretették a sérült dobozt. Ercsiben egy részeg férfit a rendőrök vezettek ki a szavazókörből.
- Kilenc szavazólapot találtak a Borsod megyei Tiszakeszin, némelyiket üresen. Az eseményről jegyzőkönyv készült.

Szerző

A változatlanságra voksoltak

Nincs meglepetés: ismét letarolta az országot a Fidesz-KDNP, a szavazatok nem teljes feldolgozottságánál ismét Tarlós István lett Budapest főpolgármestere, a baloldali pártok várhatóan egyetlen megyei közgyűlésben sem kerültek többségbe, és csak két megyei jogú várost hoztak el, Szegedet és Salgótarjánt, s a főváros öt kerületében tudtak még győzedelmeskedni, Geiger Ferenc pedig függetlenként hódította el a soroksári polgármesteri címet. A részvétel elmaradt a négy, illetve nyolc évvel ezelőttitől, különösen feltűnő volt az érdektelenség Budapesten, sőt, elsősorban a baloldali várományos kerületekben.

Túlnyomó többségében kormánypárti vezetőt, s Fidesz-többségű önkormányzatokat választott az ország, immáron öt évre. Ahogyan 2010-ben, az idén is alacsony érdeklődés mellett zajlottak a helyhatósági választások, ennek ellenére az adatok feldolgozása a szokottnál lassabban ment. Annyi ugyanakkor már lapzártánk idején is biztosnak tűnt, hogy ismét Tarlós Istvánt választották főpolgármesterré Budapesten, és kettő megyei jogú városban, Szegeden és Salgótarjánban tudott győzedelmeskedni baloldali polgármester-jelölt.

Salgótarjánban Dóra Ottó, Szegeden pedig Botka László az MSZP, Együtt-PM, és a DK támogatásával újrázó szocialista városvezető fölényes győzelmet aratott, csaknem 60 százalékát szerezte meg a szavazatoknak. A többi megyei jogú város közül csupán egyet, Békéscsabát sikerült megszerezni nem kormánypárti jelöltnek, a jobbikos támogatású függetlenként indult Szarvas Péter ugyanis szintén elhódította a polgármesteri széket. Húsz megyei jogú várost magabiztosan hozott a Fidesz.

Ahogyan a valasztas.hu adatai szerint a megyei közgyűlések mindegyikében is egyértelmű fideszes többség alakult ki. Tizenkét megyében ráadásul a Jobbik végzett a második helyen, ötben holtversenyben a szocialistákkal. Így a megyei közgyűlésekben a Nemzeti Választási Iroda (NVI) 23 óra 10 perces adatai szerint a kormánypártok 225 mandátumot szereztek, a Jobbik 83-at, az MSZP 55-öt, a DK 19-et, az LMP mindössze 6-ot, a Somogyért kettőt, a PVME pedig 1-et, Vas megyében.

A fővárosi eredmények a rekord alacsony részvételi arányok ellenére hozott győzelmeket a baloldal számára, pedig jól látható volt, hogy a budapestiek otthon maradásával a jobboldal erősített. Az este 10 órai adatok szerint a baloldal meg tudta tartani eddigi kerületeit, sőt, újabbakat szerzett. Budapesten 2010-ben négy kerületben választottak szocialista, vagy a baloldalhoz köthető polgármestert: az első háromban most is MSZP-s polgármesterek győztek, míg "a baloldalhoz köthető civil" polgármester, az egykori SZDSZ-es Geiger Ferenc győzött a Civil Egyesület jelöltjeként Soroksáron. A baloldali pártok Zuglóban győzedelmeskedtek még Karácsony Gergely Szilveszter, az Együtt-PM polgármester-jelöltje tehát sikerrel járt, de a még nem végleges adatok alapján várhatóan nyert a DK-s Hajdu László is, a XV. kerületben.

Mindez a polgármesterekre vonatkozik, a kerületi közgyűlési többség más kérdés, hiszen 2010-ben a Fidesz 23-ból 22 kerületben szerzett többséget, csak a XIII. kerület volt kivétel, s ezúttal is hasonló arányok voltak várhatóak a szavazatok alacsony feldolgozottságánál. A 33 tagú Fővárosi Közgyűlésben a szavazatok 88, 23 százalékos feldolgozottságánál a Fidesz 19-et, az MSZP 5, a DK 2, az Együtt-PM 2, e pártok közösen szintén 1, a civil szervezetek 1, a Jobbik 1, s az LMP pedig szintúgy 1 mandátumra tett szert - ebből 23 képviselői hely a kerületi polgármestereket illeti.

A választói aktivitás a négy évvel korábbihoz képest is csökkent, az országos arány lapzártánk idején mindössze 42,44 százalékon állt. Az összehasonlítás kedvéért: a 2010-es parlamenti választáson a részvételi arány 64,36 százalékos volt, de az EP-választáson a harminc százalékot sem érte el. A legtöbben Nógrád, Heves, Borsod és Szabolcs megyében voksoltak, ám ezeken a területeken bőven ötven százalék felett részvételi adatok születtek. 2006-ban viszont még Nyugat- és Dél-Dunántúlon voltak a legaktívabbak válaszók, noha Szabolcs megyében akkor is kiugróan magas, 58 százalékos volt a részvétel. Este 7 órakor egyébként valamennyi szavazókörben befejeződött a szavazás, lényegében rendben folyt a voksolás - közölte Pálffy Ilona az urnazárás után. Mint az NVI elnöke elmondta, 10 351 helyi önkormányzati szavazókörben és 3189 nemzetiségi szavazókörben folyt a voksolás reggel 6 órától.

Az eredmények alapján a baloldal csak Budapesten tudott felmutatni némi előrelépést, hiszen több helyen is javított 2010-es eredményeihez képest - mondta lapunknak Juhász Attila. A Political Capital elemzője szerint eltűntek a nagy különbségek a fővárosi kerületekben, a Fidesz már nem tudott akkora arányú győzelmeket felmutatni, mint négy évvel ezelőtt. Juhász úgy vélte, a főpolgármester-választás eredményei alapján kijelenthető, hogy egy megfelelően előkészített, szervezett kampánnyal Bokros Lajos szorosabb eredményt is elérhetett volna Tarlós Istvánnal szemben, nem csak az számított, hogy a politikus viszonylag későn lett a baloldali ellenzék közös jelöltje. Inkább a jelöltállítást megelőző viták, alkudozások és a kaotikus kampány nyomott sokat a latban. Utóbbira jó példa, hogy még a választás napján is lehetett látni Budapesten olyan plakátokat, amelyeken Falus Ferenc a baloldal közös főpolgármester-jelöltjeként szerepelt. Hozzátette: a Bokrosra leadott szavazatok alapvetően a Fidesz ellen szóltak, nem Bokros személyének.

Juhász elmondta, a vidéken és a megyei jogú városokban a Fidesz megtartotta fölényét, illetve a Jobbik is jelentősen előretört a nagyobb településeken, polgármestert állíthatott például Ózdon, Tapolcán, Tiszavasváriban, de Békéscsabán - ahol a Jobbik támogatásával szerezte meg a városvezetői széket a független Szarvas Péter - inkább a helyi Fidesz egy részének támogatásával érhettek el sikert. Az, hogy a legtöbb megyei közgyűlésben a Fidesz mögött a Jobbik szerezte meg a második helyet, a politológus szerint "csalóka eredmény", hiszen a megyei jogú városok lakói nem szavazhattak a megyei listát állító pártokra.

Érdekes települési eredmények
- Észak-Magyarországon szavaztak a legtöbben, Nógrád megye vezeti az országos összesítést, Budapesten eluralkodott az érdektelenség
- Ajkán ismét Schwartz Béla, Kazincbarcikán pedig Szitka Péter (DK-Együtt-MSZP-PM) győzedelmeskedett, de baloldali polgármester lesz Szentesen, Szirbik Imre (DK-Együtt-PM-MSZP) személyében, valamint Sajószentpéteren, Faragó Péter (DK-MSZP) személyében is
- A kormányfő szülőfalujában, Felcsúton Mészáros Lőrinc, az eddigi polgármester a voksok 82,83 százalékát szerezte meg
- Molnár Oszkár független jelöltként nyerhette meg a polgármester-választást Edelényben, a Fidesz jelöltje csak harmadik helyen végzett
- Tiszavasvárin ismét győzedelmeskedett a Jobbik, de a radikális párt adott polgármestert Ózdon, Törökszentmiklóson és Tapolcán is

Szerző