Jön a hirdetési stop?

Publikálás dátuma
2014.10.15. 07:03
Tovább szorítaná a hurkot a kormánykritikus médiumok nyakán az új kommunikációs hivatal FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Noha formálisan már öt napja létezik az állami hirdetéseket egy kézbe terelő Nemzeti Kommunikációs Hivatal, továbbra sincs vezetője és még azt sem tudni, pontosan milyen feladatkörrel rendelkezik majd, s a központi közbeszerzések mekkora szeletét birtokolja majd. Információink szerint ez utóbbi jelenleg is fideszes belharcok tárgya, a hivatalvezető személyénél pedig lényegesebb lehet, milyen cégekkel dolgozik majd együtt - akár annak érdekében is, hogy túl sok közpénz továbbra se jusson kormánykritikus médiumokhoz.

Öt nap telt el a Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKH) kormányhatározatban előírt indulása óta, hivatalosan mégsem irányítja senki a Lázár János vezette Miniszterelnökség által felügyelt, minden állami hirdetést egy kézbe terelő szervezetet. Az eddigi hírek szerint a legesélyesebb a hivatal elnöki posztjára Felkai György, az MVM Magyar Villamosművek Zrt. távozó kommunikációs vezetője, ám Orbán Viktor kormányfő a jelek szerint még nem bólintott rá a személyére. Úgy tudjuk, a kormánypártban jelenleg is vita folyik a hivatal konkrét feladatköréről, pontosabban arról, hogy a központi közbeszerzések mekkora szeletét birtokolja majd, milyen állami érdekeltségeket vonnak be ebbe a körbe.

A Magyar Közlönyben ismertetett feladatok - azaz a kormányzat reklámokkal és PR-kommunikációval kapcsolatos közbeszerzéseinek "működtetése, összehangolása és ellenőrzése" - ugyanis aligha adnak támpontot a hivatal gyakorlati működéséhez. A sajtóban három verzió kering a hatáskör szélességéről. A Figyelő legutóbb azt írta, a legkevesebb befolyása az első forgatókönyv alapján volna az NKH-nak, eszerint ugyanis mindössze a minisztériumok, állami cégek médiaköltéseinek jóváhagyása lenne a feladata. A második verzió már szabad kezet adna a szervezetnek a médiavásárlás terén is; a harmadik szerint pedig a hivatal az online kommunikáció és a közösségi média hirdetései felett is kontrollt gyakorolhatna. A hetilap úgy tudja, jó, ha január 1-jére kiderül, melyik lesz a befutó - attól függően is, hogy politikai, vagy szakmai szempontok felé billen a mérleg.

Erről vélhetően sokat elárul majd az is, ki kapja meg végül a Habony Árpád miniszterelnöki főtanácsadó ötleteként is nevezett szuperhivatal elnöki székét. Sajtóhírek szerint ugyanis, ha az NKH-t Felkai vezetheti, annak a jeleként is betudható lesz, hogy a jobboldali médiabirodalommal folytatott fideszes harcban Simicska Lajosnak is maradt még befolyása. Korábban ugyanakkor Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkárának, ekképpen Lázár fontos munkatársának neve is felmerült. Giró-Szász András volt kormányszóvivő pedig már utalt rá, nem szívesen vállalná az NKH elnöki posztját, ugyanakkor a VS.hu szerint már találtak neki pozíciót: november 1-jétől a Miniszterelnökségnél kommunikációért felelős államtitkárként lép hivatalba, Kurucz Éva kormányszóvivő főnökeként. A kinevezés hírét Giró-Szász nem kommentálta.

Forrásaink szerint az NKH elnökének személye valóban "jelzésértékű" lesz, ám ha a hivatal valóban beszállna a médiaüzletbe is, érdemes lesz megnézni, milyen cégekkel fog együtt dolgozni. Ilyen lehet a Simicskához is kötött, Nyerges Zsolt tulajdonában álló Inter Media Group Kft., ha már "a béke megköttetik". Informátorunk szerint az sem kétséges, hogy a hivatal minden eddiginél szigorúbban ellenőrzi majd az állami reklámköltéseket, ügyelve arra, hogy olyan médiumok ne jussanak túl sok állami hirdetéshez, amelyek a kormánnyal szemben kritikusak.

Szerző

MSZP: nincs erő mozdulni?

Publikálás dátuma
2014.10.15. 07:00
Kérdés, hogy a rendszerváltás óta váltópárti szerepben lévő szocialisták 2018-ra megerősödnek-e, vagy csak a párton belül váltjá
Egyelőre nem lesz vezetőváltás az MSZP-ben, mert ehhez már erőtlen a párt - fogalmazott lapunknak egy szocialista politikus. A párttanács szerdán, az országos választmány pedig szombaton értékeli az önkormányzati választás eredményeit, több MSZP-s szerint ezeken az üléseken legfeljebb vita várható, majd minden marad a régiben. A választmány zöld utat ad majd egy értékelő pártvitának, amit a decemberi pártértekezleten zárnak le. Úgy tudjuk, hogy jövőre alapszabály módosító kongresszust is tartanak, de ennek időpontját az elnökség még nem akarja meghirdetni, mert attól tartanak, hogy így Mesterházy Attila előkészíthetné saját visszatérését.

Most semmi nem fog változni, mert már annyira erőtlen a párt, hogy nincs energia a mozdulatra - jelentette ki lapunknak az egyik ismert MSZP-s politikus. Mások arról beszéltek, hogy legszívesebben mindenki leváltana mindenkit a szocialista pártban, de erre most több okból nincs lehetőség. Az országos elnökség alig várja, hogy Kunhalmi Ágnes fővárosi elnököt eltávolítsa, ám Bokros Lajos főpolgármester-jelölt - akit a budapesti MSZP támogatott, az országos pártvezetés azonban nem - sokkal jobb eredményt ért el, mint várták.

Így a fővárosi szocialisták megerősödtek, ez azonban nem jelenti azt, hogy az első adandó alkalommal nem fognak "nekimenni" Kunhalminak - mondták a párt belső ügyeit jól ismerő politikusok. Egyikük kijelentette, hogy a fővárosi pártelnöknek azzal is csapdát akarnak állítani, hogy az MSZP-ben egyre gyakrabban hallani: "Ágit a Bokros-Gyurcsány féle egységpártba édesgetik".

Kunhalmira és az önkormányzati választások előtti ellenzéki egyezkedésben részt vevő budapesti politikusokra több kerület is haragszik, mert szerintük rossz megállapodást kötöttek. Lapunk úgy tudja, mások mellett az óbudai valamint a kőbányai szocialisták szerint is ez az oka, hogy e kerületekben nem győztek október 12-én az MSZP-sek. Azért zúgolódnak, mert szerintük a győzelemre esélyes polgármesteri helyeket azért adták oda az Együtt-PM-nek, illetve a DK-nak, hogy néhány más, esetleg nyerhető kerületben a vezető szocialisták "haverjai" indulhassanak. Mindezek ellenére várhatóan nem menesztik a párt fővárosi elnökét, már csak azért sem, mert az országos elnökség számára óriási "blama", hogy a választók egyáltalán nem figyeltek oda rájuk és az ellenzéki szavazók közül sokan a jobboldalinak nevezett Bokrosra voksoltak.

Tóbiás József, Korózs Lajos és Kunhalmi Ágnes – Az elnökség megbuktatná Kunhalmit, de a budapesti MSZP megerősödött FOTÓ: SZALMÁS PÉTER

Tóbiás József, Korózs Lajos és Kunhalmi Ágnes – Az elnökség megbuktatná Kunhalmit, de a budapesti MSZP megerősödött FOTÓ: SZALMÁS PÉTER

Forrásaink szerint nagy a csalódottság, az elkeseredettség a pártban, az országos elnökség ezért pártvitát indít, amit az országos választmány szombati ülésén hirdethetnek meg. Tóbiás Józsefék az értékelő vitasorozatot, amit egy decemberi pártértekezleten akarnak lezárni, amolyan "munkaterápiának" szánják, amivel az elégedetlenkedők energiáit akarják lekötni - jelentette ki egyik forrásunk. Hozzátette, az elmúlt 12 évet akarják értékelni, amivel Mesterházy Attila visszatérését is szeretnék megakadályozni.

Mesterházy értesülésünk szerint most nem fog "zászlót bontani", ezt idén csak akkor tenné, ha az MSZP rosszabbul szerepelt volna az önkormányzati választáson, mint 2010-ben. Jövőre viszont várhatóan ismét bejelentkezik az elnöki posztra. Alkalma is lesz erre, hiszen 2015-ben alapszabály módosító kongresszust tart a párt. Úgy tudjuk, az elnökség azért nem akarja még ezt meghirdetni, mert attól tartanak, ha van időpont, Mesterházy pontos ütemtervet készíthet visszatérésre.

Az országos választmány szombati ülése egyébként arról is dönthet, hogy ki töltse be Botka László parlamenti mandátumát, hiszen a Szeged polgármesterévé választott választmányi elnöknek, döntenie kellett a két pozíció között. Listás mandátumát Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese, a párt agrárpolitikusa vagy Kránicz László, a párt Győr megyei elnöke kaphatja meg.
Szanyi Tibort viszont leválthatják az MSZP és a DK közös brüsszeli delegációja éléről. A szocialisták országos etikai és fegyelmi tanácsa ugyanis ma tárgyalja a Gój Motorosokat Brüsszelbe invitáló EP-képviselő ügyét, az ülésen várhatóan a szocialista politikust is meghallgatják.

Szanyi ellen a párt elnöksége kezdeményezett eljárást, miután kiderült, a nem éppen baloldali motoros klub tagjait látta vendégül Brüsszelben, feltehetően uniós pénzből. A képviselő korábban lapunknak kijelentette, nem vétett a párt alapszabálya ellen, az MSZP vezetése szerint azonban akár fegyelmi eljárást is indíthatnak ellene a történtek miatt. Gőgös tegnap úgy fogalmazott, ha valaki hibázik, attól még nem kell a fejét venni, de szerinte egy figyelmeztetés kijár az EP-képviselőnek.

Szanyi, aki korábban Újlipótvárosban szerzett egyéni országgyűlési mandátumot, az önkormányzati választások éjszakáján Facebook-oldalán azt írta: "A gyurcsányi aknamunka dacára a XIII. kerületben minden korábbinál fényesebb szocialista-lokálpatrióta győzelem! :)". Majd egy kommentelő kritikájára, miszerint a politikus sokat árt a baloldalnak, így válaszolt: "Szerintem ebben tévedsz. A XIII. kerületben az egyetlen kérdés az volt, hogy a velünk szemben felsorakozó DK tud-e annyi szavazatot elorozni előlünk, szocik elől, hogy a jelöltjeink a Fidesz jelöltjei alá bukjanak. Mocskos, alantas volt a DK kampánya. Pont azzal segítem a baloldalt, hogy rávilágítok erre, amire a XIII. kerületi polgároknak nem volt szüksége, mert világosan átláttak a szitán."

Feljelentik Molnár Csabát
Molnár Csaba DK alelnök "jellemtelenségéről tett tanúbizonyságot, amikor egy lefogott és ezért védtelenné vált férfit lágyékon rúgott" - közölte tegnap Ábel Attila, a Fidesz csepeli elnöke.
Ábel szerint az ellenzéki politikus hazudott is az esetről, személyéről pedig becsületsértő módon nyilatkozott, amiért a Fidesz kerületi elnöke feljelenti Molnárt.
Vasárnap a csepeli piacon kampányolt a DK, amikor egy férfi öklét rázva Gyurcsány Ferencre támadt. Később Molnár az ATV-ben azt mondta, nemcsak maga a támadás felháborító, hanem az is, hogy a kerület fideszes alpolgármestere, Ábel Attila végig ott állt mellettük és fotózta, videózta a történteket.
Az ellenzéki politikus szerint nem igazak azok a jobboldali sajtóban megjelent állítások, hogy Gyurcsány tarkón ütötte a támadót, ahogy az sem, hogy ő ágyékon rúgta a férfit.

Szerző

Rogán állítja: a NAV rendben találta

Publikálás dátuma
2014.10.14. 23:02
Fotó: Népszava
Az áprilisi választások előtt Rogán Antal többször is azt állította, hogy a választás után vagyonosodási vizsgálatot kezdeményez maga ellen, és az eredményt nyilvánosságra hozza. A Fidesz frakcióvezetője ugyanis közvetlenül ezt megelőzően többször is módosította vagyonnyilatkozatát, lakása mérteit, illetve tulajdonjogát illetően. 

Erről azóta sem tudni, de az RTL Klubnak most azt mondta, már nyugodtan alhat, mert: "Most már papírom is van arról, hogy azok, amikkel a politikai ellenfeleim támadnak, azok nem felelnek meg a valóságnak." Mint mondta, a lakásával kapcsolatos minden forrás, minden forint eredetét igazolnia kellett, és közel 30 vagy 40 napos vizsgálat alatt az adóhivatal végül is az igazolásokat elfogadta, adóhiányt nem állapított meg."

A 444.hu szerint csak akkor indulhat vagyonosodási vizsgálat, ha saját maga ellen súlyos és terhelő információkat is szolgáltat.

Szerző