Előfizetés

Vizsgálat hongkongi rendőrök ellen

Vizsgálatot indítottak a hongkongi rendőrség több tagja ellen. A város biztonsági vezetője azt közölte, felfüggesztették azokat a rendfenntartókat, akikről azt gyanítják, erőszakot alkalmaztak a békés tüntetők ellen. Lai Tung-kvok pontos és átlátható nyomozást helyezett kilátásba. Arról azonban nem tett említést, hány rendőrrel szemben indítottak vizsgálatot. 

A TVB televízió olyan felvételt mutatott be, amelyen egy rendőr megkötözött, egy park eldugott sarkában a földön fekvő tüntetőt ütlegel. Három további rendőr bele is rúgott az emberbe. A televízió tudósítása szerint a támadás négy percig tartott. A tüntető a Civic Party demokráciáért harcoló csoport egyik aktivistája volt. A szervezet ügyvédhez fordult a rendőrségi túlkapás miatt. Joshua Vong diákvezető úgy vélte, a rendőrség minden hitelét eljátszotta.

Közben folytatódtak a megmozdulások a városban. A rendőrség erőszakkal számolta fel az egyik fontos közlekedési csomópontként ismert alagút blokádját. 45 személyt őrizetbe vettek. Több száz rendőr vett részt ebben a bevetésben. Ez volt a rendőrök legkeményebb közbeavatkozása a demokrácia mozgalom ellen. Többüket erőszakkal elvitték.

Kleopátra szépségtára Szegeden

Ókori egyiptomi kozmetikával és fodrászattal, diaporáma show-val és halotti szertartással készülnek Szegeden szombat estére, a Múzeumok őszi éjszakájára.

Szegeden összesen négy helyszínen – a Móra Ferenc Múzeumban, a Fekete-házban, a Kass Galériában és a Vármúzeumban - tartják meg az őszi múzeumi ünnepet. A rendezvény a közgyűjtemény történetének egyik legsikeresebb, az eddig csaknem 80 ezer látogatót vonzó, A fáraók Egyiptoma kiállításhoz kapcsolódva, az ókori birodalom titkainak jegyében telik majd. A négy kiállítóhely programjait végigjárva a látogatók megismerhetik az ókori egyiptomiak legfontosabb kultuszait, rejtélyeit, uralkodóit és a szorgos mindennapokat is.

A Móra múzeumban egyiptomi fodrászat és kozmetika nyitja meg kapuit erre az estére: Kleopátra szépségtárában a nők megismerkedhetnek az egyiptomi szépségkultúrával és öltözködési szokásokkal, majd fodrász és sminkmester segítségével maguk is egyiptomi dívákká válhatnak. Az est fénypontjaként halotti szertartást elevenítenek meg a Kultúrpalota falai között: a Mérlegen az élet című előadást a nyári zajos siker után most a múzeum aulájában és lépcsőházában mutatják be Pataki Ferenc színművész rendezésében.

A Vármúzeumban a képeké lesz a főszerep: a hét képmezős zenés diaporáma show Egyiptom kultikus romjait, legfontosabb kincseit és legendás művészetét eleveníti meg. Emellett folyamatos tárlatvezetések várják az érdeklődőket A fáraók Egyiptoma című kiállítás mindhárom helyszínén: a Móra múzeumban, a Kass Galéria sírkamrájában és a Fekete ház balzsamozás-termében, valamint az állandó kiállítások és látványtárak termeiben egész este.

A Kultúrpalota látogatói megtudhatják azt is, melyik édesség – amelyről az 1924-ben azt írta a sajtó olyan népszerű ételünk, mint a gulyás vagy a pörkölt - karrierje indult Szegedről és nyert Párizsban nagydíjat és aranyérmet.

Lyckből kiverték az oroszokat

Publikálás dátuma
2014.10.15. 10:00

A németek megint nagy győzelmet arattak az oroszokon - Przemysl alatt, a Stary-Sambor vonalon új ütközet folyik

Galíciából is, a német-orosz harctérről is jelentős hírek érkeztek. A németek megint nagy győzelmet arattak az oroszokon, akik tudvalevően pár nap előtt újra betörtek keleti Poroszországba és megszállták Lycket. A dicsőség azonban nem tartott sokáig. A győzedelmes német fegyverek megint diadalmaskodtak és az oroszok immár másodszor kénytelenek véres fejjel kimenekülni Poroszországból. Hogy ez alkalommal hány emberük veszett oda, még nem tudni. A német hivatalos jelentés csak annyit közöl velünk, hogy Lycket visszafoglalták az oroszoktól és az ekörül kifejlődött harcokban háromezer foglyot ejtettek, továbbá huszonhat ágyút és tizenkét gép-fegyvert zsákmányoltak tőlük. Nem lehetetlen, hogy az oroszok, már csak taktikai okokból is, harmadszor is megkísérlik majd a keleti Poroszországba való átrándulást, de az szinte egészen bizonyosnak látszik, hogy akárhányszor kísérlik is majd meg a betörést, mindannyiszor csúfos kudarccal fognak onnan menekülni. Úgy látszik, az oroszok már nagyon közel lehetnek a porosz-orosz határhoz, mert Schirwindtnél is megverték őket. De a németek bent orosz földön is diadalmaskodnak az ellenségen. A Varsó felé való elő-nyomulásuk egyre nagyobb arányokban mutatkozik. Útjukon csak úgy söprik az oroszokat., akik ennek következtében mindegyre közelebb húzódnak Varsó övezetéhez. Ezért ürítették ki Bialát is. A németek azonban ettől a helységtől délre rajtaütöttek az orosz előcsapatokon és győzelmes ütközet után elfogták nyolcezer emberüket és huszonöt ágyút zsákmányoltak.

A galíciai csatatéren is nagy események vannak készülőben. Przemysl alatt-, a Stary-Sambor vonalon új ütközet folyik, amely — a hivatalos jelentés szerint — növekvőben van, mert az ellenség itt megerősített hadállásokat foglalt el. De nem az oroszok, hanem a monarchia katonái támadnak. Ennek a harcnak azért van nagy jelentősége, mert ebben az irányban nyomul a monarchia hadserege Lemberg félé.

Népszava 1914. október 15.