Előfizetés

Több szén-dioxidot nyelnek el a növények, mint hitték

Publikálás dátuma
2014.10.17. 14:58
Fotó: Thinkstock
Alábecsülték a növények által elnyelt szén-dioxid mennyiségét az éghajlati modellek egy új kutatás szerint.

A tudósok szerint 1901 és 2010 között a növények 16 százalékkal több gázt nyeltek el, mint korábban vélték - idézte a BBC az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmányt szerdán.

A szerzők szerint ez megmagyarázza, hogy a modellkísérletek eddig miért becsülték túl a szén-dioxid légköri mennyiségének növekedési ütemét. Úgy vélik azonban, a globális felmelegedés előrejelzéseit ez a különbség valószínűleg nem befolyásolja.

Az atmoszférában lévő szén-dioxid mennyiségének kiszámítása kulcsfontosságú a klímaváltozás hőmérsékleti hatásának becsléséhez. A kibocsátott szén-dioxid mintegy felét az óceánok vagy a növények nyelik el. Az új kutatásban a tudósok újra megvizsgálták, hogyan szívja magába az élő növényzet ezt az üvegházhatású gázt.

Elemezték, hogyan oszlik szét a szén-dioxid lassan a levelekben, és arra a következtetésre jutottak, hogy a korábban véltnél többet nyelhettek el belőle: 915 milliárd tonna helyett 1057 milliárdot, vagyis 16 százalékkal nagyobb mennyiséget.

Az Oak Rigde Nemzeti Laboratórium Lianhong Gu vezette kutatócsoportja szerint a modellek mintegy 17 százalékkal becsülték túl a légköri szén-dioxid-mennyiségét. Úgy vélik, a növények által elnyelt szén-dioxid újraszámolása megmagyarázza a különbséget.

Jön a farkas, megy a szarvas

Publikálás dátuma
2014.10.14. 10:33
A kép illusztráció. FOTÓ: Getty Images, Matt Cardy
Állandósulni látszik a farkas jelenléte az Északerdő Zrt. kezelésében lévő zempléni állami erdőkben - közölte a társaság vezérigazgatója.

A vállalat munkatársai az elmúlt időszakban többször észlelték, hogy farkas él a belső-zempléni területeken. Telkibánya, Gönc és Háromhuta térségében néhány alkalommal látták is a nagyragadozót, ráadásul többször találták meg frissen hátrahagyott lábnyomait, valamint egy-egy zsákmányának maradványait - mondta el Zay Adorján.

Az erdészet szakemberei megfigyelték azt is, milyen látható hatása van a farkasnak a potenciális zsákmányállatokra, elsősorban a gímszarvasra és a muflonra. A bőgés gyakorlatilag hang nélkül, némán zajlott le azokon a területeken, ahol a szarvasok észlelték a ragadozót, és azt is tapasztalták, hogy az állatok elkerülték az érintett részeket. A muflonok elsődleges védekezési reakcióként nagyobb nyájakba verődtek, de ők is elhagyták az ilyenkor használt területeiket.

Az Északerdő Zrt. által kezelt Aggteleki-karszton, a Szín-Szelcepusztai vadászterületen már egy évtizede jelen vannak a farkasok, a Bükk hegységben pedig az elmúlt években jelentek meg. A Zemplénben nemcsak a farkas telepedett meg, tavaly egy hiúzról készített felvételt az egyik vadkamera - mondta el a szakember.

Különleges jövevény Nyíregyházán

Publikálás dátuma
2014.10.13. 17:32
Forrás: Facebook
A nagyközönség már láthatja az egy hete született gereza majom kölyköt, aki az Európai Fajmegőrzési Program keretében Magyarországon csak itt élő tenyészcsapat tagjává vált - közölte Révészné Petró Zsuzsa szóvivő hétfőn az MTI-vel.

A fél évig tartó vemhesség után világra jött kölyök legfeltűnőbb sajátossága a szüleitől eltérő szín: míg az ivarérett egyedek sötét színűek, addig a kis újszülött hófehér bundájú.

A kismajom szőrzete két-három hónap elteltével fokozatosan fog megváltozni, egyévesen már ugyanolyan szőrzettel büszkélkedhet majd, mint a felnőtt egyedek: fekete arcát fehér szakáll keretezi majd, valamint oldalán és farkán is meg fog jelenni a névadó fehér szőrdísz - ismertette a szóvivő.

Forrás: Facebook

Forrás: Facebook

 A zászlósfarkú gerezák feltűnő megjelenése száz évvel ezelőtt csaknem a vesztüket okozta: fehér szőrgallérjukat az afrikai törzsek fejdísz készítésére használták és Európában is nagy volt a kereslet a bundájuk iránt.

A főleg Közép- és Kelet-Afrikában előforduló faj nappali életmódot folytat. Elsősorban levelekkel táplálkoznak, ehhez alkalmazkodva a gyomruk sokkal inkább a kérődző patásokéhoz hasonlít, mint a többi főemlőséhez, ezért állatkerti takarmányozásuk is speciális: sok lombot és magas rosttartalmú zöldséget fogyasztanak.