Moszkva dollármilliókat tartalékol

A német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) szerint Oroszország több mint 600 milliárd dollárnak megfelelő tartalékot halmozott fel, aminek révén akár évekig kibírhatja a Nyugat szankciós politikáját - írta a Bild am Sonntag című vasárnapi német lap.

 A beszámoló szerint az orosz vezetés szeptemberben 619 milliárd dollárnak megfelelő tartalékkal rendelkezett, ami a 2014-re tervezett állami kiadások 162 százalékát teszi ki.

Moszkva egyedül ebből a forrásból 20 hónapon keresztül tudná finanszírozni a kiadásokat, és nagyjából négy évig államcsőd nélkül át tudna vészelni egy pénzügyi válságot, tekintve, hogy az államadósság viszonylag alacsony, a hazai össztermék (GDP) csupán 13 százalékát teszi ki - írta a Bild am Sonntag a BND adataira hivatkozva.

A német hírszerzés adatai nagyobb tartalékokra utalnak, mint ahogy eddig sejteni lehetett. Az orosz központi bank legutóbbi közleménye szerint az intézmény október elején 454,7 milliárd dollár értékű arany- és devizatartalékkal rendelkezett.

A jegybank október eleje óta már 13 milliárd dollárt költött a rubel védelmére. A rubelt hónapok óta nyomás alatt tartja, hogy a befektetők elfordulhatnak az orosz értékpapír- és pénzpiacoktól Oroszország ukrajnai szerepvállalása, és az emiatt kivetett nyugati szankciók hatására. A folyamat októberben még tovább erősödött, ahogy a kőolaj világpiaci ára gyors csökkenésbe kezdett.

Szerző

Póta a bronzéremért játszhat

Póta Georgina 4-1-re kikapott az olimpiai és világbajnoki címvédő kínai Li Hsziao-hsziától, így zárásként a bronzéremért játszhat a linzi világkupán, a női asztaliteniszezők idei egyik legrangosabb egyéni versenyén.

 A világranglistán 26., Berlinben légióskodó magyar játékos - a torna tizedik kiemeltje - pénteken és szombaton remek győzelmeket aratott, "jutalmul" a vasárnapi elődöntőben a nemzetközi szövetség rangsorában harmadik Li várt rá. Kettejük eddigi egyetlen meccsén, még 2002-ben a kínai győzött 4-3-ra, s a papírforma most is az ő sikerét ígérte.

Az első pontokat, sőt, végül az első játszmát is Póta nyerte, de azután bemelegedett a 26 esztendős rivális, aki sorra gyűjtögette a pontokat, s hamar egyenlített, majd fordított is. A negyedik szett szoros küzdelmet hozott, de ismét Lié lett, aki így a győzelem kapujába került. Póta azonban nem adta fel, az ötödik felvonásban végig vezetett, majd azonban 8-8 lett, s hiába kért időt Téglás Péter szövetségi kapitány, Li innen már nem hibázott. Póta a harmadik helyért a japán Isikava Kaszumival csap össze 16.30 órától.

A vk-n húsz asztaliteniszező indult, a rangsor első nyolc helyezettjét kiemelték, a többiek pedig négy háromfős csoportban küzdöttek a főtáblára jutást érő első két helyért. A nyolcaddöntőtől egyenes kieséses rendszerben zajlik a küzdelem. 

A 29 éves Póta az európai Top 12-n elért hatodik helyével érdemelte ki a meghívást, s 2008 után másodszor vehet részt a versenyen. Már azzal, hogy bejutott a legjobb nyolc közé, minden idők legjobb magyar eredményét produkálta.

A linzi torna 150 ezer dollár összdíjazású, a győztes 45 ezerrel gazdagodik, a harmadik 15, a negyedik pedig 10 ezer dollárt kap. 

Eredmények (a viadal honlapja alapján):
elődöntő:
Li Hsziao-hszia (kínai, 2.)-Póta Georgina (10.) 4-1 (-3, 5, 6, 8, 8)  
Ting Ning (kínai, 1.)-Isikava Kaszumi (japán, 3.) 4-2 (6, 3, -7, -9, 6, 7)

Szerző

Jégkorong: Győzelemmel búcsúzott a Dunaújváros

Utolsó mérkőzését megnyerte a Dab.Docler a jégkorong Kontinentális Kupában, a nyolc közé jutásért zajló brassói torna vasárnapi zárónapján, de az már szombaton eldőlt, hogy nem jut tovább a négyesből.

Eredmény (a nemzetközi szövetség honlapjáról):
Kontinentális Kupa, a 8 közé jutásért (Brassó), 3. forduló: 
Dab.Docler-Prizma Riga (lett) 5-2 (4-0, 1-0, 0-2)

A magyar csapat gólszerzői: Pavuk (6., 9.), Szappanos (14.), Azari (19., 38.)  

Később:
KH Sanok (lengyel)-Corona Brasov (román) 16.00

Pénteken játszották:
KH Sanok-Dab.Docler 6-2

Corona Brasov-Prizma Riga 3-2

Szombaton játszották:

Corona Brasov-Dab.Docler 3-2 
Prizma Riga-KH Sanok 3-2 

A kvartett első helyezettje biztosan továbbjut, míg a második csak akkor, ha a mutatója jobb lesz, mint a brassóival párhuzamosan zajló németországi torna második helyezettjéé.

Öt csapat már tagja a legjobb nyolc mezőnyének, amely november 21-23-án küzd majd a továbbjutásért.
A sorozat négyes döntőjét január 9-11-én rendezik.

Szerző