Lecsapott a Nébih: Fertőtlenítőszert találtak egy pudingban

Publikálás dátuma
2014.10.24. 22:26
Forrás: Thinkstock
Magas hidrogén-peroxid tartalom miatt Kid's World Dessert elnevezésű csokoládé-vanília ízű pudingot vontak ki a kereskedelmi forgalomból kilenc európai tagállamban, köztük Magyarországon is.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint a játékkal - például lófigurával - tojás alakúra összecsomagolt termékeket az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyors veszélyjelző rendszerén (RASFF) érkezett riasztás alapján hívták vissza.

A tájékoztatás szerint a meglepetésjátékot is tartalmazó terméket Dairy 4 Fun márkajelzéssel, Kid's World Dessert elnevezéssel kilenc európai tagállamban, köztük Magyarországon is forgalomba hozták. Az érintett üzletláncok haladéktalanul levették a polcokról a kifogásolt élelmiszereket, és intézkedtek a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívásáról. 

Az intézkedések végrehajtását a hatóság ellenőrzi. Az érintett termékek fotója megtekinthető a hivatal weboldalán: https://www.nebih.gov.hu/aktualitasok/hirek/10_24_puding.html is. 

A Nébih közleményében emlékeztet rá: a hidrogén-peroxidot erős oxidáló hatása miatt fertőtlenítőszerként és színtelenítőszerként használják. A nagy koncentrációban maró és irritáló hatása miatt előfordulása élelmiszerben nem engedélyezett, abba csak helytelenül végzett fertőtlenítésnél, technikai hiányosságból vagy tévedésből, véletlenül kerülhet be.

A tájékoztatás szerint az eddigi információk alapján vásárlói reklamáció nem érkezett, és megbetegedés sem történt. A termékben mért hidrogén-peroxid koncentráció (25 mg/l) a töredéke a gyógyászatban vagy fertőtlenítőszerként alkalmazott mennyiségnek, így a készítmény fogyasztása várhatóan nem okoz egészségi problémát, de a jogszabályi előírások szerint a hidrogén-peroxid ilyen mennyiségben fertőtlenítőszer-maradékként sem fordulhat elő.

Szerző

Labdarúgó NB I - Felcserélték a pályaválasztói jogot

A Paks és a Videoton felcserélte a pályaválasztói jogot, így a labdarúgó NB I 12. fordulójában sorra kerülő szombati mérkőzésüket nem Pakson, hanem Székesfehérváron rendezik.

A Paks pénteken a honlapján azt írta, a szerdai, Diósgyőr elleni bajnoki után - amikor éppen csak alkalmas volt a pálya a találkozó lejátszására - újabb extra mennyiségű csapadék hullott a városra, s ennek következtében a pálya alkalmatlanná vált a szombati mérkőzés lebonyolítására.

A két egyesület pénteken reggel egyeztetett, és arra a megállapodásra jutott - amit a szövetség is jóváhagyott -, hogy felcserélik a pályaválasztói jogot, tehát szombaton 20 órától Videoton FC - MVM-Paks találkozóra kerül sor Székesfehérváron.

A székesfehérváriak jelenleg vezetik a tabellát, a paksiak a harmadik helyen állnak.

Szerző

Végveszélyben a Caterham csapata

Nagyon úgy tűnik, hogy eltűnik az F1 színpadáról a Caterham istálló. A nemrég tulajdonosváltáson átesett csapatnál olyan súlyos a helyzet, hogy az is előfordulhat, hogy már a jövő hétvégi Amerikai Nagydíjon sem áll rajthoz. A csapat szerda este közleményt adott ki, melyben bejelentette, hogy az arab és svájci befektetőkből álló csoport továbbra sem kapta meg Fernandestől az adásvételi szerződés alapján nekik járó részvényeket. 

Manfredi Ravetto, a csapat első embere a kiadott közlemény után már úgy nyilatkozott, ő többé nem számít csapatfőnöknek, s szerinte mostantól a maláj üzletember dönt az istálló sorsáról. Tony Fernandes a BBC-nek elmondta, az említett részvényeket azért nem kapta még meg az új tulajdonos, mert nem fizetett.

Mindeközben folyik a csődeljárás a csapat ellen, és a felszámolást lefolytató cég, a Smith&Williamson lefoglalta az autókat és egyéb alkatrészeket, a gyár pedig ma zárva maradt, egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a Caterham már az idei szezont sem lesz képes befejezni. Bernie Ecclestone szerint mindez nem is jelentene különösebb problémát. "Szerintem jobb, ha mennek. Nem akarok kolduló embereket itt" - nyilatkozta a Sunnak az F1 ügyeit intéző üzletember.

Szerző