Előfizetés

A könny lehet a jövő kódja

Rengeteg olyan szolgáltatás létezik, ahol belépéshez szükség van a kódra, illetve a jelszóra. Ilyenek a bankautomata, a hitelkártya, az elektronikus posta, a mobiltelefon, a számítógép és az internet. Ezek jelszavát - ha nem akarjuk elfelejteni - valahová fel kell írni. A hagyományos jelszavakat, amelyek betűkből és számokból állnak, még akkor is, ha csak a memóriánkban őrizzük, könnyen felfedezhetők, vagy ellophatják a hackerek és felnyithatják a "titkaink páncélszekrényét" és gyakran a pénztárcánkat és bankszámlánkat is.

Egy ideje a legnagyobb digitális vállalatok kísérletek folytatnak új hozzáférhetőségi rendszerekről: az Apple digitális ujjlenyomatot használ az 5. és 6. iPhonjainál, a Samsung legújabb Galaxy modelljénél, a Barclay angol bank készült alkalmazni az ujjak biztosabbnak tekintett tértérképét, míg a legnagyobb, online biztonsági társaság, az Identity-x a hangazonosítással kísérletezik.

Azonban ezek a kódok is azzal a kockázattal járnak, hogy ellophatók. Jelenleg egy kutató feltalált egy abszolút feltörhetetlen kódot: a könnyeinket. Stephen Mason ausztrál szemész szakorvos felfedezte, hogy egy emberi könnyleolvasó (szkenner) lehet a világon az első biometrikus "PIN-kódot", amely teljességgel feltörhetetlen.

A Financial Times híradása szerint a tudós kutatásaiban nem az íriszre, hanem a szaruhártyára koncentrált, mivel a legügyesebb kibernetikus bűnöző sem lenne képes lemásolni azt az egyedüli módot, amelyben a könnyek változtatják a szemünket.

A szaruhártya könnyekben fürdik, amelyben az azonosítási adatok percről percre állandóan módosulnak - állítja a professzor. Ha ilyen típusú technológiát alkalmaznának a mobiltelefonokon, a számítógépen vagy a bank automatáknál, az informatikus kalózok áthatolhatatlan akadályba ütköznének.

A "kibernetikus bűnözés" ellen beindult egy globális támadás annak érdekében, hogy megtalálják a felhasználók identitása azonosításának legjobb módját. Egy régi dal szövegét idézve elmondható, hogy amikor "sír a telefon" vagy a számítógép, adataink, és pénzünk talán örökre biztonságban lesz - írta a La Stampa.

Továbbra is kérdés a pszichiáter felelőssége

A János kórház belső vizsgálata szerint a pszichiátereket nem terheli felelősség az úgynevezett combinós gyilkos tette miatt. Az azonban egyelőre rejtély, milyen globális megoldása lehet az esetnek. A probléma az, hogy ezek a belső vizsgálatok soha nem találnak felelősnek senkit hasonló ügyben. Pedig ez az ügy már a sokadik, ahol az ámokfutásnak közvetlen előzménye volt a pszichiátriai kezelés – így nehéz palástolni az ok-okozati kapcsolatot a pszichiátriai kezelés és az értelmetlen erőszak között.

A combinós gyilkosként elhíresült A. Áron augusztus elején – egy nappal az után, hogy a pszichiátrián mindent rendben találtak nála és kiengedték – a villamos alá lökött egy idős asszonyt, aki belehalt sérüléseibe.

A férfit még a helyszínen elfogták, azóta előzetes letartóztatásban van. Ha a bíróság kényszergyógykezelésre ítéli, legfeljebb 5 év börtönt kaphat, de kérdés, utána mi történik vele. Az esetet többen példaként használják fel arra, hogy felhívják a figyelmet a pszichiátriai intézmények elkeserítő állapotára.

Így tett most az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért, valamint a Közép-Kelet-Európa Alapítvány is. Szerintük „nem okozott nagy meglepetést, hogy a vizsgálat úgy találta, a kórházban senki nem felelős.

Ugyanakkor a combinós gyilkos ügye messze nem egyedi. Tucatszám lehet az elmúlt évekből olyan eseteket találni, amikor a pszichiátriai kezelés közvetlenül előzte meg a kezelt ámokfutását.”

Ezekben az esetekben legtöbbször a belső vizsgálat semmilyen eredményre nem jutott, felelősök nem kerültek elő. Ennek egyszerű következménye pedig, hogy folyamatosan termelődnek az újabbnál újabb hasonló esetek, de sokatmondó az a tény is, hogy az elkövetők éppen pszichiátriai kezelésük után követtek el hasonló cselekményeket.

A közlemény szerint az utóbbi években több hatósági felhívás figyelmeztetett világszerte, hogy számos pszichiátriai szer kiszámíthatatlan, erőszakos viselkedést okozó mellékhatásokat okoz.

Az amerikai gyógyszerhatóság, az FDA elrendelte, hogy a gyógyszeres dobozokon vastag fekete keretben kell erre vonatkozóan figyelmeztetést feltüntetni, amelyeket a szakma rendszerint szó nélkül figyelmen kívül hagy.

De hány hasonló tragédiának kell még történnie ahhoz, hogy végre megvizsgálják a kezelő pszichiáterek felelősségét, illetve hogy kezeléseiknek és szereiknek milyen szerepe van a tragédiák létrejöttében? – teszik fel a kérdést a szervezetek.

Szerintük ugyanis minél hamarabb kerül erre a dologra figyelem, annál nagyobb az esély arra, hogy a jövőben elejét lehessen venni a hasonlóan értelmetlen tragédiáknak.

Fordulat a Kulcsár-ügyben

Az első Orbán-kormány idején piacvezető autópálya-építő cég, a Betonút Rt. egykori többségi tulajdonosát, Dunai Györgyöt, valamint helyettesét, Garamszegi Gábort is hűtlen kezeléssel és pénzmosással vádolja az ügyészség a 2003 óta húzódó Kulcsár-ügy kapcsán - írta az Index. 

A hírportál szerint eddig csak Kulcsár Attila volt brókert vádolták ugyanezekkel, a Betonút még kártérítési pert is indított Kulcsár ellen, amiért állítólag elsikkasztotta a cég pénzét. A vád szerint Dunai és Garamszegi 860 millió forintot utalt a Betonút számlájáról egy tulajdonukban lévő offshore cégnek. Kulcsárt pedig éppen 860 millió elsikkasztásával gyanúsították. Érdekes, hogy végül hol kötöttek ki ezek a pénzek, a vádiratban ugyanis a ennek útját is nyomon lehet követni. 

Hatmillió euró, valamint az offshore cég más számláiról további egymillió euró, összesen hétmillió euró egy bizonyos Nagy Erzsébet által tulajdonolt offshore cégekhez kerül. Nagy Erzsébet a Vegyépszer tulajdonosának, Nagy Eleknek az azóta elhunyt édesanyja. A hétmillióból hárommillió eurót a Betonút Rt. számlájára utaltak.

A brókerügy nyomozása során vizsgálták a Betonút Rt. számlamozgásait és kiderült, hogy a Betonút Rt. számlájára beérkező pénzek a Vegyépszer Rt.-től származnak. A második hárommillió euró útja is hasonló volt: Vegyépszer (Nagy Elek) – Betonút (Dunai–Garamszegi) – Geometax (Dunai–Garamszegi offshore cége) – Artalon (Dunai–Garamszegi offshore cége) – Nagy Elek édesanyjának offshore cégei.