Dugódíj: Mégis jön az új sarc az autósoknak?

Publikálás dátuma
2014.10.30. 10:19
Forrás: Thinkstock
2016-ban startolhat a behajtási díj Budapesten, az Országgyűlés a jövő tavasszal dönt az ügyben. A díj a budai körút és a Hungária körgyűrű által határolt területre vonatkozik majd, mértéke nagyjából 2 BKV-jegy ára lesz - értesült a Figyelő.

Eddig azért nem foglalkozott a dugódíjjal a fideszes városvezetés, mert tisztában voltak azzal, hogy a nem jól időzített, és rosszul kommunikált behajtási díjjal megbukhatna. Néhány hónapon belül azonban a parlament elé kerül a bevezetését lehetővé tevő törvényjavaslat.

A lap szerint a korábbi javaslatokat nem dobják félre, azokra alapozva készül a behajtási díj közösségi közlekedésre gyakorolt hatásának modellezése, a zónák kialakítása és a tarifák megállapítása.

A dugódíj 2016-os startja biztosnak tűnik: Az idén nyáron tesztelt és beüzemelt közterületi parkolás egységes mobilfizetési rendszerét eleve úgy fejlesztették ki, hogy a dugódíj fizetésre is alkalmas legyen - írta a Figyelő.

Szerző

Legalább a lottó nem drágul (egyelőre)

Bár a szerencsejátékpiac-arra számított, hogy egy éven belül akár 300 forintra is drágulhat az ötös lottó, az alapjáték ára jövőre is 225 forint marad – értesült a Napi Gazdaság. Vagyis viszonylag kevés összegből továbbra is kísérthetjük a szerencsét, hátha mi leszünk az új milliárdosok. 

Az ötös lottó alapjáték ára legutóbb 2010 februárjában emelkedett 200-ról 225 forintra, azóta változatlan, és nincs napirenden újabb emelés – oszlatta el a kételyeket a Napi Gazdaság érdeklődésére a Szerencsejáték Zrt. A kommunikációs menedzser a lapnak azt mondta, a jó eredmények főként az ötös lottó halmozódásának köszönhetőek, de a labdarúgó-világbajnokság is hozzájárult a sportfogadási kedv emelkedéséhez, és a megújuló sorsjegykínálat is szerepet játszott a sikerben.

Az ötös lottó első féléves árbevétele 28 milliárd forint volt, továbbra is ez az egyik legnépszerűbb játék. Az év első felében a főnyeremény hárommilliárd forintig tartó halmozódása mintegy négymilliárd forint többletárbevételt eredményezett. Egy átlagos héten mintegy 3,5 millió alapjátékot játszanak meg a játékosok, ez halmozódás idején fokozatosan emelkedik. A lottóturizmus halmozódás idején tapasztalt növekedéséről nincs kutatás, de érzékelhetően többen jönnek át ilyenkor a határ túloldaláról játszani, főleg Szlovákiából, Romániából és Horvátországból.

forrás: napigazdasag.hu

Szerző

Portyázó orosz harci gépek

Publikálás dátuma
2014.10.30. 09:24
Illusztráció: Sean Gallup/Getty Images
Aggasztja a NATO-t az orosz légierő megnövekedett aktivitása, méghozzá egészen távol Oroszország légterétől. Az észak-atlanti szövetség tegnap legalább 19 orosz harci gép útját követte három különböző térségben. Idén már több mint száz orosz berepülést regisztrált a NATO, háromszor annyit, mint 2013-ban.

Az Atlanti-óceán és az Északi-tenger térségében tegnap nyolc orosz gépet észleltek NATO-radarok, kötelékben repültek a Norvég-tenger térsége felé. Miután norvég F-16-os harci gépek befogták őket, hat orosz gép visszafordult, két Tu-95-ös bombázó ugyanakkor folytatta útját a norvég partok mellett, így Nagy-Britanniában állomásozó NATO-gépeket kellett riadóztatni, hogy kövessék az orosz bombázók mozgását. Utóbb ez a két repülő is visszatért Oroszországba.

A NATO-illetékesek szerint ha ismeretlen külföldi gép repül be a NATO által ellenőrzött légtérbe, szokásos eljárás, hogy a szövetség harci gépei befogják azokat. Ezek a berepülések azonban veszélyeztethetik a polgári repülést, különösen, mivel az orosz légierő ritkán nyújt be repülési tervet, s általában a fedélzeti transzpondereket sem kapcsolják be – hangsúlyozta közelményében az észak-atlanti szövetség. 

Négy másik orosz harci repülőt – két vadászgépet és két bombázót a Fekete-tenger felett észlelték, ezek miatt a török légierő harci gépei emelkedtek a levegőbe. Legalább hét másik orosz gépet a Balti-tenger térségében észleltek a NATO-radarok, ezeket a balti államok védelmét ellátó NATO-gépek fogták be, ezt követően az orosz repülők visszatértek bázisaikra. Előző nap is hét orosz gép lépett be a balti térség légterébe.

Szerző