Halottak napja - Este nyolcig látogathatók a temetők

Publikálás dátuma
2014.10.31. 17:50
FOTÓ: MTI, Czeglédi Zsolt
Mindenszentek és halottak napja alkalmából sokan keresik fel a hét végén szeretteik sírját, ezért a temetők hétfőig hosszabb ideig tartanak nyitva. A temetőket érintő BKK-járatok is sűrűbben közlekednek a hétvégén.

November 1-je, mindenszentek ünnepe a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, amely tavaly ismét bekerült a kötelező egyházi ünnepek közé Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy az egyház előírása szerint ilyenkor a híveknek kötelező szentmisén részt venniük. Mindenszentek ünnepe Magyarországon 2000-ben, ötven év elteltével lett ismét munkaszüneti nap.
Az ezt követő halottak napja, november 2. fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való általános megemlékezés napjává, ezekben a napokban az emberek gyertyát, mécsest gyújtanak elhunyt szeretteik emlékére.

Meghosszabbított nyitva tartással, 7 órától 20 óráig várják a látogatókat péntektől hétfőig a budapesti temetők - tájékoztatta a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. az MTI-t. A közlemény szerint az Új köztemetőben és a Fiumei úti sírkertben péntektől vasárnapig ingyenesen igénybe vehető mikrobuszok segítik a közlekedést.

Az ünnepek alatt gépjárművel tilos behajtani a temetőkbe, az Új köztemető és a Fiumei úti sírkert kivételével. Az Új köztemetőbe ezen időszak alatt díjmentesen lehet behajtani.
Hozzátették: a temetőkben megerősített rendészeti szolgáltatást biztosítanak, illetve a kerületi rendőrségi egységek, közterület-felügyelők és a polgárőrség tagjai is járőröznek a forgalmas napokon. Péntektől vasárnapig az Új köztemetőben mentőautó is készenlétben áll.

Sűrűbben közlekednek a temetőket érintő járatok Budapesten a hétvégén - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-vel.
A központ sűríti egyebek mellett a 28-as, a 37-es, a 42-es és az 59-es villamos, valamint a 8-as, a 22A és 222-es, a 33-as és 133-as, az 58-as és 158-as, a 38-as, a 138-as és 238-as, valamint a 160-as, a 260-as és 260A járatokat. Emellett rendkívüli járatok is indulnak 36B, 37B, 38B, 68B, 158B, 194B és 218B jelzéssel.
A temetők környékén ideiglenes forgalmi rend is életbe lép, ezek általában a megközelítésre, illetve a megállási tilalomra, vagy annak feloldására vonatkoznak.

A vidéki nagyvárosokban is nagy forgalomra kell számítani a temetők környékén. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata közleményében kiemelte: az autópályákon, autóutakon, főútvonalakon, lakott területen belül, valamint a temetők környékén egyaránt fokozottabb rendőri jelenlétre számíthatnak a közlekedők; a rendőrök elsősorban a közúti forgalmat segítik, de a rendőrség közrendvédelmi és bűnügyi szolgálata fokozott ellenőrzéseket tart.

Az ORFK közleményében kitért arra is, hogy ezekben a napokban számos ideiglenes parkolóhelyet jelölnek ki, illetve esetenként forgalomkorlátozást rendelnek el. Ezért a rendőrség mindenkitől azt kéri, hogy ne "megszokásból" közlekedjen, figyelje a közúti jelzéseket, és ha teheti, a híradásokból és az internetes honlapok segítségével már indulás előtt tájékozódjon a várható változásokról.

Szerző

Bunge: a cég tisztességesen adózik

A Bunge Zrt. nem áll semmilyen áfacsalással összefüggő vizsgálat alatt, és mindenben eleget tesz a magyarországi adózási követelményeknek - reagált a napokban megjelent, szerinte valótlan állításokra a cég.

A Bunge Zrt. kiemeli: a több mint 430 munkavállalót foglalkoztató magyarországi vállalatcsoport teljes mértékben eleget tesz a magyarországi adózási követelményeknek. Kiemelt adózóként az elmúlt 5 évben 3,5 milliárd forint társasági adót és több mint 11 milliárd forint egyéb adót és járulékot fizetett be a magyar államkasszába.

Tállai András nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár csütörtökön arról beszélt, hogy az amerikai Bunge élelmiszeripari vállalat érintett lehet áfacsalásos gabonakereskedelmi ügyekben. Arra a kérdésre, igaz-e, hogy gabonakereskedelmi ügyekben maga a feljelentő, a Bunge is érintett, Tállai András azt válaszolta: "ennek van alapja", majd emlékeztetett arra, hogy ennek a cégnek más országokban is van problémája az adózással, hiszen például Argentínában több mint 400 millió dollárt követelnek tőle.

A Magyar Nemzet a héten cikkezett arról, hogy a Bunge részese volt egy Argentínában három évvel ezelőtt kirobbant több száz millió dolláros áfacsalási botránynak, a dél-amerikai ország hatósága pedig csaknem 500 millió dollár megfizetését követeli a cégtől.

A Bunge Zrt. pénteki közleményében azt írta, nem kíván kommentálni "találgatásokra alapozott sajtómegjelenéseket", és kéri a média képviselőit, hogy "hagyjanak fel a valótlan információk közlésével a Bunge Zrt.-vel kapcsolatban".
A társaság belső folyamataira, döntéshozatalára, etikai magatartására a magyar és európai uniós jogszabályokon túl a legszigorúbb amerikai tőzsdei szabályozások is vonatkoznak, emellett a számtalan belső ellenőrzési pont is gondoskodik arról, hogy ezeknek és a jogszabályoknak egyaránt maradéktalanul megfeleljen működése során.

A Bunge Zrt. egy 1818-ban Hollandiában alapított nemzetközi vállalatcsoport leányvállalata. A cég az ország legnagyobb napraforgómag felvásárló és feldolgozója, így a magyar agrárium szerves része mind adózás, mind a foglalkoztatottak és az érintett beszállítói kör szempontjából. A közlemény szerint a vállalat több mint 25 országba exportál gabonát, valamint túlnyomórészt magyar alapanyagból, magyar munkaerővel gyártott magas hozzáadott értékű termékeket, jelentős részt vállalva ezzel a nemzeti össztermékből.

A vállalat számtalan befejezett és folyamatban lévő több millió dolláros beruházása arról árulkodik, hogy hosszútávon hisz a magyar gazdaságban, célja pedig az, hogy a legjobb technológiát hozza Magyarországra, és ezzel értéket teremtsen - olvasható a közleményben.

A cég árbevétele a közlemény szerint 2013-ban 140 milliárd forint volt, ebből az export 70 százalékot tett ki.
A Bunge Zrt. a tisztességes verseny elvét nemcsak magára nézve tartja kötelezőnek. A vállalat közvetlenül és közvetve több mint 2500 mikro, kis-, közepes- és nagyvállalkozással áll kapcsolatban. Szigorú szabályok szerint vizsgálja a beszállítókat, vevőket, és a megvásárolt gabona és olajos magvak minőségét - áll a közleményben.

Szerző

Újabb baleset az M0-son

Az M0-s keleti szektorában, Gyálnál történt karambol után nem sokkal az autóút déli szektorában egy hagymaszállító teherautó borult fel, így Szigetszentmiklós térségében is dugóra számítsanak az autósok - közölte honlapján az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Tájékoztatásuk szerint a furgon az M0-s M7-es autópálya felé vezető oldalának 19-es kilométerszelvényénél, a szigetszentmiklósi lehajtónál borult fel.
A mentés a szigetszentmiklósi tűzoltók kiérkezése előtt megkezdődhetett, köszönhetően a siklósi katasztrófavédelmi kirendeltség épp az érintett útszakaszon közlekedő vezetőjének - írták az OKF honlapján.
A forgalom jelenleg egy sávon halad, ezért a környéken jelentős torlódás alakult ki - közölte a katasztrófavédelem.

Szerző
Témák
baleset M0-ás