Előfizetés

Tudják a fiatalok, honnan vegyenek drogot

Súlyos drogproblémával kell szembenéznie Szerbiának. Egy felmérés szerint a fiatalok kétharmada ismer valakit a közvetlen környezetében, aki kábítószert fogyaszt. A megkérdezettek 52 százaléka pedig azt mondta, ajánlottak már neki drogot. A felmérés szerint a fiatalok 45 százaléka tudja, honnan szerezhetne be kábítószert, 16 százalék pedig azt mondta, volt már valamiféle tapasztalata narkotikumokkal kapcsolatban. 

A megkérdezettek 39 százaléka úgy foglalt állást, hogy a kábítószer-fogyasztásnak, ha azt mértékkel teszik, nincs káros következménye. 63 százalék pedig „gyógyítható betegekként” tekintenek a kábítószer-fogyasztókra. A kutatás során négyszáz 15-30 év közötti fiatalt hallgattak meg.

Teljes a káosz a fővárosban

Továbbra is heves tüntetések színhelye a nyugat-afrikai Burkina Faso. Bár a 27 évig hatalmon lévő Blaise Compaoré elnök pénteken bejelentette lemondását, s azóta Elefántcsontpartba távozott, az emberek elégedetlenek a hatalomátvétel módjával. Úgy vélik, semmi sem fog változni azzal, hogy Isaac Zidát, az elnöki gárda parancsnokhelyettesét tették meg ideiglenes elnöknek. A katonák figyelmeztető lövéseket adtak le a tüntetőkre, egy személy meghalt a megmozdulások során a fővárosban, Ouagadougouban. 

A tüntetők elsősorban azt követelik, hogy polgári személyek is legyenek az ideiglenes vezetésben. Hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek, megostromolták az állami televízió épületét. Az átmeneti vezetés azt ígérte, konszenzusra akar jutni a megmozdulások résztvevőivel.

Az Európai Unió kiemelte, az embereknek joguk van a békés tüntetésekre. A közlemény szerint ideiglenes polgári vezetést kell kinevezni, amely garantálná a békés átmenetet addig, amíg meg nem választják az ország új vezetőit.

Megérkeztek a magyarok a NATO-kiképzésre

Megérkeztek Litvániába az Iron Sword (Vaskard) 2014 elnevezésű NATO-hadgyakorlatokon részt vevő magyar katonák.

Hende Csaba honvédelmi miniszter a szeptemberi walesi NATO-csúcstalálkozó után jelentette be, hogy Magyarország a megerősítő intézkedések keretében részt vesz a térségbeli hadgyakorlatokon.

A hétfőn kezdődő nemzetközi hadgyakorlaton a Pabrade mellett található, Silvestras Žukauskas tábornokról elnevezett gyakorlótéren kilenc NATO-ország mintegy 2500 katonája vesz részt. A mintegy 140 magyar katonából álló kontingens többségét az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39. lövészzászlóalja alkotja. A közös kiképzések során a magyar katonák egy litván és egy amerikai századdal együtt alkotnak egy zászlóalj méretű alegységet - adta hírül a Honvédelmi Minisztérium.