Teljes a káosz a fővárosban

Továbbra is heves tüntetések színhelye a nyugat-afrikai Burkina Faso. Bár a 27 évig hatalmon lévő Blaise Compaoré elnök pénteken bejelentette lemondását, s azóta Elefántcsontpartba távozott, az emberek elégedetlenek a hatalomátvétel módjával. Úgy vélik, semmi sem fog változni azzal, hogy Isaac Zidát, az elnöki gárda parancsnokhelyettesét tették meg ideiglenes elnöknek. A katonák figyelmeztető lövéseket adtak le a tüntetőkre, egy személy meghalt a megmozdulások során a fővárosban, Ouagadougouban. 

A tüntetők elsősorban azt követelik, hogy polgári személyek is legyenek az ideiglenes vezetésben. Hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek, megostromolták az állami televízió épületét. Az átmeneti vezetés azt ígérte, konszenzusra akar jutni a megmozdulások résztvevőivel.

Az Európai Unió kiemelte, az embereknek joguk van a békés tüntetésekre. A közlemény szerint ideiglenes polgári vezetést kell kinevezni, amely garantálná a békés átmenetet addig, amíg meg nem választják az ország új vezetőit.

Szerző

Megérkeztek a magyarok a NATO-kiképzésre

Megérkeztek Litvániába az Iron Sword (Vaskard) 2014 elnevezésű NATO-hadgyakorlatokon részt vevő magyar katonák.

Hende Csaba honvédelmi miniszter a szeptemberi walesi NATO-csúcstalálkozó után jelentette be, hogy Magyarország a megerősítő intézkedések keretében részt vesz a térségbeli hadgyakorlatokon.

A hétfőn kezdődő nemzetközi hadgyakorlaton a Pabrade mellett található, Silvestras Žukauskas tábornokról elnevezett gyakorlótéren kilenc NATO-ország mintegy 2500 katonája vesz részt. A mintegy 140 magyar katonából álló kontingens többségét az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39. lövészzászlóalja alkotja. A közös kiképzések során a magyar katonák egy litván és egy amerikai századdal együtt alkotnak egy zászlóalj méretű alegységet - adta hírül a Honvédelmi Minisztérium.

Szerző

Kórházban az argentin elnök

Kórháhzban kezelik Cristina Fernández de Kirchner argentin elnökasszonyt. Magas lázzal vitték kórházba, vírus támadta meg a szervezetét – közölte a Buenos Aires-i elnöki hivatal. További részleteket nem tettek közzé állapotáról.

Cristina Kirchnert 2013 októberében egy az agyában keletkezett vérrög miatt kellett megoperálni. Akkor az orvosok egy hónapos pihenőt írtak elő számára. Cristina Kirchner 2007 óta hazája államfője. Ő a dél-amerikai állam első női elnöke.

Szerző