BKV-per: Nem Balogh ötlete volt, hogy interjút adjon

Kocsis István tanúkénti meghallgatásával folytatódott a BKV-per Kecskeméten. A volt vezérigazgatót elsősorban a takarítási szerződésekkel kapcsolatban kérdezte a bíróság, de szóba kerültek a Kocsis vezetése alatt kezdődött belső vizsgálatok, illetve Hagyó Miklós volt sajtósának foglalkoztatása is. A tárgyalás második felében 2010 tavaszán megjelent újságcikkeket ismertettek, többek között Balogh Zsolt Magyar Nemzetnek adott elhíresült interjúját, amelyben a Nokia-dobozok átadásáról beszélt.

A vádirat szerint Demszky Gábor volt főpolgármester tanácsadójának, Mesterházy Ernő másodrendű vádlottnak az utasítása alapján Antal Attila harmadrendű vádlott és Balogh Zsolt negyedrendű vádlott közreműködésével megkötött konzorciumi szerződés keretében a takarítási munkák indokolatlanul magas áron való elvégzésével a BKV Zrt.-t 746 millió forint vagyoni hátrány érte. Az előkészített szerződést Kocsis István, a BKV Zrt. későbbi vezérigazgatója írta alá. Kocsis ezzel kapcsolatban kiemelte: közbeszerzési eljárás eredménye volt a szerződés.

Licittárgyalások voltak, a legjobb ajánlatot tevő - a PQS Plural Kft.-t magába foglaló - konzorcium nyerte el a megrendelést. A cégek szolgáltatásával kapcsolatban Kocsisnak senki nem jelzett semmilyen szabálytalanságot, a közbeszerzés szabályosan zajlott, a legkedvezőbb ajánlatot benyújtó konzorcium nyert. Ügyvédi kérdésre újra tisztázta: teljesen kizárt, hogy a takarítási szerződéssel kapcsolatban beszélt volna Antal Attilával.

Ügyészi kérdésre tisztázta vezérigazgatói pályázatának előzményeit. Konzultált Balogh Zsolttal és Mesterházy Ernővel nem is egyszer. Mint ahogy sok más emberrel is: Aba Botond volt BKV-vezérrel, saját gazdasági szakembereivel, illetve közlekedési szakértőkkel is. Megemlítette, hogy pályázata a fővárosi önkormányzatot, illetve annak intézményrendszerét több ponton kritizálta. Természetesnek vette, hogy pályázata előtt konzultált a már említett személyekkel. Mesterházy volt a főpolgármester tanácsadója, Balogh pedig a megbízott vezérigazgatója a cégnek. Megerősítette, hogy ő kezdeményezte ezeket a találkozókat.

Kocsis 2008. szeptember 1-től lett a cég vezetője. Elmondása szerint nem volt normális szerződés nyilvántartó rendszer a cégnél. A megrendelői és a szolgáltató szerep összemosódott, épp ezért tett javaslatot a holdingrendszer kialakítására. Kiemelte: a BKV finanszírozása nem volt megoldva már sok éve, és elképesztő helyzetet örökölt a költségek és kiadások, illetve a normatív támogatások tekintetében. Példaképp említette: 130 milliárd értékben rendel meg a főváros szolgáltatást a cégtől, de csak 110 milliárdot adott hozzá. Hagyó Miklós és közte nem voltak rendszeres találkozók, a cég stratégiájáról egyeztetett a volt főpolgármester-helyettessel, de konkrét ügyekben nem.

A 2009-es feljelentési hullámról elmondta, hogy több mint ötszáz szerződést kellett átnézni. Emiatt meg kellett erősítenie a belső ellenőrzési osztályt, hogy ezt a munkát el tudják végezni. Ők tettek javaslatot arra, mely szerződéseket emelik ki ezek közül, és küldik meg a rendőrségnek. Arra a kérdésre nem tudott válaszolni, hogy milyen okból született feljelentés hat olyan szerződés kapcsán, ahol a belső ellenőrzés akkor még nem fejezte be a munkáját. Ügyészi kérdésre elmondta: a C.C. Soft. Kft.-vel kapcsolatos feljelentésre nem emlékszik pontosan. Vagy a menedzsment, vagy az üzemterületen dolgozók jelezték, hogy nem működnek megfelelően a kijelzők a szentendrei HÉV-vonalon.

A tanút ezután Mátay-Horváth Éva foglalkoztatásáról kérdezték. Kocsis bírói kérdésre kifejtette: Hagyó Miklóssal megállapodtak arról, hogy működjenek együtt a BKV, illetve a főváros kommunikációs szakemberei, de az eljárásrend és az együttműködés részleteinek kidolgozását Székelyné Pásztor Erzsébetre bízta, tovább ezzel a kérdéssel nem foglalkozott. Nem volt pontos tudása arról, hogy a hatodrendű vádlott kinek volt az alkalmazottja, de kiemelte: 12 ezer ember dolgozott a cégnél, ilyen volumenű dolgok nem maradtak meg az emlékezetében.

Csak a vezérkara a cégnél száz emberből állt, sem Székelyné, sem Mátay-Horváth Éva nem tartozott a közvetlen munkatársai körébe. Arra nem emlékszik, ki jelezte azt, hogy Mátay-Horváth Éva kapcsán vita van arról, ki is pontosan a munkáltatója, csak magára a kérdésre igen. Azt megerősítette, hogy a sajtótájékoztatóin Mátay-Horváth Éva jelen volt, valós munkát végzett a cégnél. Ő is megkérte bizonyos feladatok elvégzésére a hatodrendű vádlottat.

A tárgyalási nap második felében az ügyben elhíresült sajtónyilatkozatokat, illetve a szentendrei HÉV utastájékoztatási rendszerének kiépítésével kapcsolatos számítástechnikai tartalmakat ismertettek. Balogh Zsolt - Magyar Nemzetnek, illetve Hír Tv-nek adott - interjúival kezdett a bíróság. Észrevételében Balogh Zsolt közölte, nem az ő ötlete volt, hogy a jobboldali sajtóban különböző tartalmú nyilatkozatokat tegyen. További kérdésekre nem volt hajlandó válaszolni. Ezután Antal Attilának a Magyar Nemzetben 2010. március 13-án megjelent interjúját olvasták fel.

A harmadrendű vádlott emlékeztetett korábbi, a bíróság előtt tett vallomásaira, amelyben fizikai, illetve pszichikai kényszerről beszélt. Mai napig remeg a gyomra, amikor arra az időszakra emlékszik vissza. Kiemelte: a megfelelési vágy, a remélt kiút vezetett oda, hogy nem valóságos nyilatkozatokat tett 2010 tavaszán. Ismertetésre került R. Miklós egy korábbi - szintén a Magyar Nemzetnek adott - nyilatkozata is. A nyolcadrendű vádlott jelezte: később részletesen fogja kifejteni a véleményét az itt elhangzott állításokról, illetve az interjú körülményeiről.

A tárgyalás december 9-én folytatódik.

Szerző

Világhírű musicalek a Papp László Sportarénában

November 8-án este a Papp László Budapest Sportarénában, a Musical Fesztivál eseménysorozat első estjén - mások mellett - Koós Réka, Miller Zoltán, Mahó Andrea, Sasvári Sándor, Csengeri Attila, Vermes Tímea és Nagy Sándor is színpadra lép. Koós Réka elmondta: „A kedvenc dalom az Álmodtam egy álmot a Nyomorultakból. Ezzel felvételiztem a főiskolára és ez volt az első szerepem Németországban is. Amikor hazajöttem, itthon is ezt játszottam először. És nagyon örülök, hogy a fesztiválon is elénekelhetem majd." 

Csengeri Attilának egyik kedvence viszont az Operaház Fantomjából az Éj zenéje, melyet magyarul és angolul is rendszeresen előad. Az Éj zenéje az a dal, mely ha felcsendül bármelyik előadáson, koncerten, akkor a nézőtér biztosan elcsendesedik, s a dal végéig érezni a feszült figyelmet. A Papp László Budapest Sportarénáról az énekes színész elmondta: „Egy művész életében nem sokszor adatik meg, hogy felálljon erre a színpadra, ezért a szokásosnál is nagyobb koncentrációval és még több gyakorlással készülök, hogy maradandó élményt nyújtsak, s a hatalmas tér ellenére is megérintsék az érzelmek a közönséget."

Mahó Andrea sem felejti el, hogy az Operaház Fantomja hozta meg számára a sikert, előadásához maga a szerző, Sir Andrew Lloyd Webber is gratulált.

Szerző

Oscar-díj - Bucsi Réka alkotása is esélyes

Bucsi Réka Symphony No. 42 című alkotása is bekerült a legjobb rövid animáció Oscar-díjára esélyes tíz produkció közé - derült ki az amerikai filmakadémia szerdai közleményéből.

A kategóriába 58 rövid animáció kvalifikálta magát, ezt szűkítette le az Oscar-díjakról döntő Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) tíz produkcióra, amelyek közül majd az Oscar-jelöltek kikerülnek. A filmakadémia rövidfilmes és animációs filmes tagozatának tagjai az összes nevezett alkotást megtekintették a New Yorkban és Los Angelesben szervezett vetítéseken, ez alapján szavazták meg a szűkített listát.

Bucsi Réka Symphony No. 42 című munkája a rendező diplomafilmjeként készült a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával. A tízperces digitális animáció 47 jelentben mesél ember és környezete irracionális kapcsolatáról. A produkció bejutott az idei Berlinale rövidfilmes versenyprogramjába, majd számos hazai és nemzetközi fesztiválon vetítették, és több mint egy tucatnyi díjban és elismerésben részesült. Augusztusban elnyerte Hirosimai Nemzetközi Animációs Filmfesztivál Hirosima-díját, a napokban pedig a rövidfilmverseny fődíját kapta Valladolidban, Spanyolország rangos nemzetközi filmfesztiválján.

A filmakadémia díjára esélyes alkotások tízes szűkített listáján szerepel még Daisy Jacobs The Bigger Picture, Alan Holly Coda, Robert Kondo és Dice Tsutsumi The Dam Keeper, Glen Keane Duet, Patrick Osborne Feast, Bill Plympton Footprints, Torill Kove Me and My Moulton, William Joyce és Brandon Oldenburg The Numberlys és Joris Oprins A Single Life című rövid animációja.

A filmakadémia rövidfilmes és animációs testületének tagjai a tíz film közül 3-5 Oscar-jelölet választanak majd ki. A tagozat decemberben Los Angelesben, Londonban, New Yorkban és San Franciscóban tart majd vetítéseket tagjainak.
Az Oscar-jelöléseket 2015. január 15-én jelentik be a filmakadémia Samuel Goldwyn Színházában. A 87. Oscar-díjkiosztó gálát február 22-én rendezik meg a hollywoodi Dolby Színházban.

Szerző