BKV-per: Nem Balogh ötlete volt, hogy interjút adjon

Kocsis István tanúkénti meghallgatásával folytatódott a BKV-per Kecskeméten. A volt vezérigazgatót elsősorban a takarítási szerződésekkel kapcsolatban kérdezte a bíróság, de szóba kerültek a Kocsis vezetése alatt kezdődött belső vizsgálatok, illetve Hagyó Miklós volt sajtósának foglalkoztatása is. A tárgyalás második felében 2010 tavaszán megjelent újságcikkeket ismertettek, többek között Balogh Zsolt Magyar Nemzetnek adott elhíresült interjúját, amelyben a Nokia-dobozok átadásáról beszélt.

A vádirat szerint Demszky Gábor volt főpolgármester tanácsadójának, Mesterházy Ernő másodrendű vádlottnak az utasítása alapján Antal Attila harmadrendű vádlott és Balogh Zsolt negyedrendű vádlott közreműködésével megkötött konzorciumi szerződés keretében a takarítási munkák indokolatlanul magas áron való elvégzésével a BKV Zrt.-t 746 millió forint vagyoni hátrány érte. Az előkészített szerződést Kocsis István, a BKV Zrt. későbbi vezérigazgatója írta alá. Kocsis ezzel kapcsolatban kiemelte: közbeszerzési eljárás eredménye volt a szerződés.

Licittárgyalások voltak, a legjobb ajánlatot tevő - a PQS Plural Kft.-t magába foglaló - konzorcium nyerte el a megrendelést. A cégek szolgáltatásával kapcsolatban Kocsisnak senki nem jelzett semmilyen szabálytalanságot, a közbeszerzés szabályosan zajlott, a legkedvezőbb ajánlatot benyújtó konzorcium nyert. Ügyvédi kérdésre újra tisztázta: teljesen kizárt, hogy a takarítási szerződéssel kapcsolatban beszélt volna Antal Attilával.

Ügyészi kérdésre tisztázta vezérigazgatói pályázatának előzményeit. Konzultált Balogh Zsolttal és Mesterházy Ernővel nem is egyszer. Mint ahogy sok más emberrel is: Aba Botond volt BKV-vezérrel, saját gazdasági szakembereivel, illetve közlekedési szakértőkkel is. Megemlítette, hogy pályázata a fővárosi önkormányzatot, illetve annak intézményrendszerét több ponton kritizálta. Természetesnek vette, hogy pályázata előtt konzultált a már említett személyekkel. Mesterházy volt a főpolgármester tanácsadója, Balogh pedig a megbízott vezérigazgatója a cégnek. Megerősítette, hogy ő kezdeményezte ezeket a találkozókat.

Kocsis 2008. szeptember 1-től lett a cég vezetője. Elmondása szerint nem volt normális szerződés nyilvántartó rendszer a cégnél. A megrendelői és a szolgáltató szerep összemosódott, épp ezért tett javaslatot a holdingrendszer kialakítására. Kiemelte: a BKV finanszírozása nem volt megoldva már sok éve, és elképesztő helyzetet örökölt a költségek és kiadások, illetve a normatív támogatások tekintetében. Példaképp említette: 130 milliárd értékben rendel meg a főváros szolgáltatást a cégtől, de csak 110 milliárdot adott hozzá. Hagyó Miklós és közte nem voltak rendszeres találkozók, a cég stratégiájáról egyeztetett a volt főpolgármester-helyettessel, de konkrét ügyekben nem.

A 2009-es feljelentési hullámról elmondta, hogy több mint ötszáz szerződést kellett átnézni. Emiatt meg kellett erősítenie a belső ellenőrzési osztályt, hogy ezt a munkát el tudják végezni. Ők tettek javaslatot arra, mely szerződéseket emelik ki ezek közül, és küldik meg a rendőrségnek. Arra a kérdésre nem tudott válaszolni, hogy milyen okból született feljelentés hat olyan szerződés kapcsán, ahol a belső ellenőrzés akkor még nem fejezte be a munkáját. Ügyészi kérdésre elmondta: a C.C. Soft. Kft.-vel kapcsolatos feljelentésre nem emlékszik pontosan. Vagy a menedzsment, vagy az üzemterületen dolgozók jelezték, hogy nem működnek megfelelően a kijelzők a szentendrei HÉV-vonalon.

A tanút ezután Mátay-Horváth Éva foglalkoztatásáról kérdezték. Kocsis bírói kérdésre kifejtette: Hagyó Miklóssal megállapodtak arról, hogy működjenek együtt a BKV, illetve a főváros kommunikációs szakemberei, de az eljárásrend és az együttműködés részleteinek kidolgozását Székelyné Pásztor Erzsébetre bízta, tovább ezzel a kérdéssel nem foglalkozott. Nem volt pontos tudása arról, hogy a hatodrendű vádlott kinek volt az alkalmazottja, de kiemelte: 12 ezer ember dolgozott a cégnél, ilyen volumenű dolgok nem maradtak meg az emlékezetében.

Csak a vezérkara a cégnél száz emberből állt, sem Székelyné, sem Mátay-Horváth Éva nem tartozott a közvetlen munkatársai körébe. Arra nem emlékszik, ki jelezte azt, hogy Mátay-Horváth Éva kapcsán vita van arról, ki is pontosan a munkáltatója, csak magára a kérdésre igen. Azt megerősítette, hogy a sajtótájékoztatóin Mátay-Horváth Éva jelen volt, valós munkát végzett a cégnél. Ő is megkérte bizonyos feladatok elvégzésére a hatodrendű vádlottat.

A tárgyalási nap második felében az ügyben elhíresült sajtónyilatkozatokat, illetve a szentendrei HÉV utastájékoztatási rendszerének kiépítésével kapcsolatos számítástechnikai tartalmakat ismertettek. Balogh Zsolt - Magyar Nemzetnek, illetve Hír Tv-nek adott - interjúival kezdett a bíróság. Észrevételében Balogh Zsolt közölte, nem az ő ötlete volt, hogy a jobboldali sajtóban különböző tartalmú nyilatkozatokat tegyen. További kérdésekre nem volt hajlandó válaszolni. Ezután Antal Attilának a Magyar Nemzetben 2010. március 13-án megjelent interjúját olvasták fel.

A harmadrendű vádlott emlékeztetett korábbi, a bíróság előtt tett vallomásaira, amelyben fizikai, illetve pszichikai kényszerről beszélt. Mai napig remeg a gyomra, amikor arra az időszakra emlékszik vissza. Kiemelte: a megfelelési vágy, a remélt kiút vezetett oda, hogy nem valóságos nyilatkozatokat tett 2010 tavaszán. Ismertetésre került R. Miklós egy korábbi - szintén a Magyar Nemzetnek adott - nyilatkozata is. A nyolcadrendű vádlott jelezte: később részletesen fogja kifejteni a véleményét az itt elhangzott állításokról, illetve az interjú körülményeiről.

A tárgyalás december 9-én folytatódik.

Szerző
2014.11.06 18:00

A Szabadság híd a budapesti demokraták jelképe

Publikálás dátuma
2018.11.18 00:02

Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd
Budapest akkor lehet szabad és virágzó város, ha főpolgármester nem a Fidesz-elnökével köt paktumot, hanem az emberekkel állapodik meg.
Fáklyagyújtással és felvonulással emlékezett Budapest 145 évvel ezelőtti egyesítésére az MSZP és a Párbeszéd a Szabadság híd pesti hídfőjénél szombat este. Budapest úgy mondja el 145 éves történelmét, hogy a jövő nemzedékeinek követendő példát mutat és intő példát is nyújt: minek nem szabad megtörténnie, hangsúlyozta Molnár Zsolt. Az MSZP budapesti elnöke arra kérte a résztvevőket, vegyék kezükbe a város sorsát, formálják a jövőt, egyesítsék Budapest szabadságszerető választópolgárait az önkormányzati választás és az azt megelőző "iránymutató" budapesti előválasztás közeledtével. "Budapest demokratái egyesüljenek, és a Szabadság híd legyen a jelképe annak, ami összetart mindnyájunkat!" - adott még egy szimbólumot az MSZP kék szívéhez (lásd: az uniós választások logója) Molnár Zsolt. A Szabadság híd azt szimbolizálja, hogy Budapest lakóit a szabadság köti össze, bontotta ki a "híd-hasonlatot" Karácsony Gergely. A Párbeszéd társelnöke szerint mindannyian, akik Budapesten élünk - pestiek, budaiak, óbudaiak, férfiak és nők, autóval vagy kerékpárral közlekedők, idősebbek és fiatalabbak, panelban lakók vagy épp a kertvárosban élők - ennek a városnak a polgárai vagyunk, és megvan a szabadságunk ahhoz, hogy a várost olyan irányba fejlesszük, amerre mi szeretnénk. Éppen ezért, mutatta fel a jövő őszi önkormányzati választás tétjét karácsony, az a tét, hogy az elmúlt kilenc év centralizációja után Budapest polgárai szabad akaratukból visszaveszik-e városuk irányítását. Ehhez viszont az kell, hogy a következő főpolgármester a budapestiek főpolgármestere legyen, és ne a Fidesz elnökével (lásd: az Orbán-Tarlós-paktum), hanem a polgárokkal állapodjon meg. "Azt szeretnénk, ha Budapest "nem alamizsnát kapna a saját kormányától", hanem megkapnánk a "jogos jussunkat" abból a pénzből, amit Budapest gazdasága és lakossága befizet a költségvetésbe", tette világossá Karácsony, hogy míg délelőtt a miniszterelnök álságosan ezermilliárdos fejlesztéskeről beszélt, valójában a kormányzat Budapest minden erőforrását igyekszik kiszippantani.  És nem aprópénzről van szó, figyelmeztetett Horváth Csaba: a budapestiek naponta húszmilliárd forint adót fizetnek be az ország kasszájába, amiből alig kapnak vissza valamit. Nem csoda, hogy a főváros fejlődése megtorpant, így az MSZP fővárosi képviselőcsoportjának vezetője, az itt élők tehetsége, szorgalma, áldozatos munkája kellett ahhoz, hogy Budapest a legnagyobb fővárosok sorába emelkedjen. Az ellenzéki politikus szerint Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester szombaton "Budapest kifosztásáról" írt alá egyezményt, kettejük szerződése "csak egy blöff" az önkormányzati választásokra. Úgy fogalmazott: Budapestnek olyan vezetője kell, hogy legyen, akinek Budapest az első. 
2018.11.18 00:02

Csak majdnem-milliárdos lehetne az, aki ezt az öt számot ikszelte

Publikálás dátuma
2018.11.17 19:40
Illusztráció: Shutterstock
Fotó: /
850 millió forintot vihet haza, akinek malaca, pontosabban ötöse van.
És akkor a lottó eheti nyerő számai:
3;64;73;78;84
2018.11.17 19:40