BKV-per: Nem Balogh ötlete volt, hogy interjút adjon

Kocsis István tanúkénti meghallgatásával folytatódott a BKV-per Kecskeméten. A volt vezérigazgatót elsősorban a takarítási szerződésekkel kapcsolatban kérdezte a bíróság, de szóba kerültek a Kocsis vezetése alatt kezdődött belső vizsgálatok, illetve Hagyó Miklós volt sajtósának foglalkoztatása is. A tárgyalás második felében 2010 tavaszán megjelent újságcikkeket ismertettek, többek között Balogh Zsolt Magyar Nemzetnek adott elhíresült interjúját, amelyben a Nokia-dobozok átadásáról beszélt.

A vádirat szerint Demszky Gábor volt főpolgármester tanácsadójának, Mesterházy Ernő másodrendű vádlottnak az utasítása alapján Antal Attila harmadrendű vádlott és Balogh Zsolt negyedrendű vádlott közreműködésével megkötött konzorciumi szerződés keretében a takarítási munkák indokolatlanul magas áron való elvégzésével a BKV Zrt.-t 746 millió forint vagyoni hátrány érte. Az előkészített szerződést Kocsis István, a BKV Zrt. későbbi vezérigazgatója írta alá. Kocsis ezzel kapcsolatban kiemelte: közbeszerzési eljárás eredménye volt a szerződés.

Licittárgyalások voltak, a legjobb ajánlatot tevő - a PQS Plural Kft.-t magába foglaló - konzorcium nyerte el a megrendelést. A cégek szolgáltatásával kapcsolatban Kocsisnak senki nem jelzett semmilyen szabálytalanságot, a közbeszerzés szabályosan zajlott, a legkedvezőbb ajánlatot benyújtó konzorcium nyert. Ügyvédi kérdésre újra tisztázta: teljesen kizárt, hogy a takarítási szerződéssel kapcsolatban beszélt volna Antal Attilával.

Ügyészi kérdésre tisztázta vezérigazgatói pályázatának előzményeit. Konzultált Balogh Zsolttal és Mesterházy Ernővel nem is egyszer. Mint ahogy sok más emberrel is: Aba Botond volt BKV-vezérrel, saját gazdasági szakembereivel, illetve közlekedési szakértőkkel is. Megemlítette, hogy pályázata a fővárosi önkormányzatot, illetve annak intézményrendszerét több ponton kritizálta. Természetesnek vette, hogy pályázata előtt konzultált a már említett személyekkel. Mesterházy volt a főpolgármester tanácsadója, Balogh pedig a megbízott vezérigazgatója a cégnek. Megerősítette, hogy ő kezdeményezte ezeket a találkozókat.

Kocsis 2008. szeptember 1-től lett a cég vezetője. Elmondása szerint nem volt normális szerződés nyilvántartó rendszer a cégnél. A megrendelői és a szolgáltató szerep összemosódott, épp ezért tett javaslatot a holdingrendszer kialakítására. Kiemelte: a BKV finanszírozása nem volt megoldva már sok éve, és elképesztő helyzetet örökölt a költségek és kiadások, illetve a normatív támogatások tekintetében. Példaképp említette: 130 milliárd értékben rendel meg a főváros szolgáltatást a cégtől, de csak 110 milliárdot adott hozzá. Hagyó Miklós és közte nem voltak rendszeres találkozók, a cég stratégiájáról egyeztetett a volt főpolgármester-helyettessel, de konkrét ügyekben nem.

A 2009-es feljelentési hullámról elmondta, hogy több mint ötszáz szerződést kellett átnézni. Emiatt meg kellett erősítenie a belső ellenőrzési osztályt, hogy ezt a munkát el tudják végezni. Ők tettek javaslatot arra, mely szerződéseket emelik ki ezek közül, és küldik meg a rendőrségnek. Arra a kérdésre nem tudott válaszolni, hogy milyen okból született feljelentés hat olyan szerződés kapcsán, ahol a belső ellenőrzés akkor még nem fejezte be a munkáját. Ügyészi kérdésre elmondta: a C.C. Soft. Kft.-vel kapcsolatos feljelentésre nem emlékszik pontosan. Vagy a menedzsment, vagy az üzemterületen dolgozók jelezték, hogy nem működnek megfelelően a kijelzők a szentendrei HÉV-vonalon.

A tanút ezután Mátay-Horváth Éva foglalkoztatásáról kérdezték. Kocsis bírói kérdésre kifejtette: Hagyó Miklóssal megállapodtak arról, hogy működjenek együtt a BKV, illetve a főváros kommunikációs szakemberei, de az eljárásrend és az együttműködés részleteinek kidolgozását Székelyné Pásztor Erzsébetre bízta, tovább ezzel a kérdéssel nem foglalkozott. Nem volt pontos tudása arról, hogy a hatodrendű vádlott kinek volt az alkalmazottja, de kiemelte: 12 ezer ember dolgozott a cégnél, ilyen volumenű dolgok nem maradtak meg az emlékezetében.

Csak a vezérkara a cégnél száz emberből állt, sem Székelyné, sem Mátay-Horváth Éva nem tartozott a közvetlen munkatársai körébe. Arra nem emlékszik, ki jelezte azt, hogy Mátay-Horváth Éva kapcsán vita van arról, ki is pontosan a munkáltatója, csak magára a kérdésre igen. Azt megerősítette, hogy a sajtótájékoztatóin Mátay-Horváth Éva jelen volt, valós munkát végzett a cégnél. Ő is megkérte bizonyos feladatok elvégzésére a hatodrendű vádlottat.

A tárgyalási nap második felében az ügyben elhíresült sajtónyilatkozatokat, illetve a szentendrei HÉV utastájékoztatási rendszerének kiépítésével kapcsolatos számítástechnikai tartalmakat ismertettek. Balogh Zsolt - Magyar Nemzetnek, illetve Hír Tv-nek adott - interjúival kezdett a bíróság. Észrevételében Balogh Zsolt közölte, nem az ő ötlete volt, hogy a jobboldali sajtóban különböző tartalmú nyilatkozatokat tegyen. További kérdésekre nem volt hajlandó válaszolni. Ezután Antal Attilának a Magyar Nemzetben 2010. március 13-án megjelent interjúját olvasták fel.

A harmadrendű vádlott emlékeztetett korábbi, a bíróság előtt tett vallomásaira, amelyben fizikai, illetve pszichikai kényszerről beszélt. Mai napig remeg a gyomra, amikor arra az időszakra emlékszik vissza. Kiemelte: a megfelelési vágy, a remélt kiút vezetett oda, hogy nem valóságos nyilatkozatokat tett 2010 tavaszán. Ismertetésre került R. Miklós egy korábbi - szintén a Magyar Nemzetnek adott - nyilatkozata is. A nyolcadrendű vádlott jelezte: később részletesen fogja kifejteni a véleményét az itt elhangzott állításokról, illetve az interjú körülményeiről.

A tárgyalás december 9-én folytatódik.

Szerző
2014.11.06 18:00

Évente 40 milliót költ Csepel a Németh Szilárd receptjeit bemutató lapra

Publikálás dátuma
2019.02.16 09:09

Fotó: / Tóth Gergő
Bár Németh nem kér pénzt a cikkekért, az önkormányzatnak tízmilliókat is megér, hogy „a képviselő úr” rovata minden csepeli háztartásba eljusson.
Kéthetente, 32 ezres példányban jelenik meg a Csepeli Hírmondó, ami kerület határain túl arról is híres, hogy ebben a lapban, az Így Főzök én című rovatban jelennek meg Németh Szilárd zsírban és szaftban úszó kedvenc fogásai. Egy csepeli lakos kíváncsi lett rá, hogy mindez mennyibe kerül, és az Átlátszó közadat-igénylési felületén keresztül rákérdezett a költségekre -írja a témával foglalkozó 21ora.hu.
A kérdéstől számított több mint tíz nap után fel is kerültek az önkormányzat válaszai az Átlátszó felületére. Ezekből többek között kiderül,  a Csepeli Hírmondó költségei 2018-ban megközelítették a 41 millió forintot, egészen pontosan  40 millió 731 ezer 672 forinttal terhelték meg az önkormányzat kasszáját. Ebből a nyomdai előkészítés, a nyomdai munkák, a grafika, a tördelés, a korrektúra, és terjesztés mellett 
nyolc médiamunkás foglalkoztatására is futotta, akik elvileg kevesebb mint havi 28 ezer forintért csinálják a Csepeli Hírmondót, ugyanis az éves személyi jellegű kiadás összesen 2 millió 663 ezer 538 forint.
Hasonlóan érdekes kérdés, hogy fizet-e a csepeli Fidesz Németh Szilárd listás képviselő főzőrovatáért hirdetési díjat? A válasz határozott nem: az önkormányzat jelezte, „a képviselő úr nem kért és nem is kap a cikkekért szerzői díjat/honoráriumot, az újságban megjelenő receptjeiről pedig még a balliberálisnak tartott lapokban is rendszeresen beszámolnak, így aztán „hirdetési díjat sem kér az újság, nem is lenne oka rá.”  
Azt is hozzátették, hogy Németh Szilárd főzőrovata csupán a szerkesztői szabadság jegyében került a lapba, és különben is egy főzőrovathoz „megbízható szerző kell”, továbbá „nem olcsó az ilyen jellegű cikkekhez olyan szerzőt találni, akivel tágabb körben is el lehet adni a lapot”. Utóbbi megjegyzésük kissé ellentmondásos, hiszen ők maguk emelték ki, hogy Németh ingyen vállalta a receptek közlését.
Az adatigénylő rákérdezett a Németh Szilárd által elnökölt Magyar Birkózó Szövetség ügyére is – a szövetségnek rendszeresen jelennek meg hirdetései a lapban. Erre azonban az önkormányzattól az a válasz érkezett, hogy a birkózó világbajnokság promotálására külön szerződést kötött a szövetséggel a lapot kiadó Csepeli Városkép Kft. A legerősebb kérdés- válasz azonban az ellenzéki képviselők ötpontos, rabszolgatörvény ellen tiltakozó petíciójával kapcsolatban született:
Adatigénylő: Várható-e, hogy megjelentetik az úgynevezett ellenzéki 5 pontot a lapban fizetett hirdetésképpen, ahogy azt az ellenzék kezdeményezte? Önkormányzat: Olyan jellegű hirdetések nem jelenhetnek meg a lapban, amelyekkel az olvasókat igyekeznek rászedni, átverni (…) Az ellenzéki öt pont olyan szinten sérti a valóságot, hogy a Csepeli Hírmondó jogilag is perelhető lenne a megjelentetése esetén. 
2019.02.16 09:09

Helyreállt a közlekedés a váci vasútvonalon

Publikálás dátuma
2019.02.16 08:33
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Újra a menetrend szerint járnak a vonatok a Budapest-Veresegyház-Vácrátót-Vác vonalon.
A vasúttársasaág tájékoztatása szerint megjavították az őrbottyáni állomáson hajnalban meghibásodott váltószerkezetet, biztosítóberendezést. Korábban írtuk: további késésekre is számítani kell a Budapest-Vácrátót-Vác vasútvonalon reggel, miután szombat hajnalban az őrbottyáni állomáson elromlott egy váltószerkezet, és ezért egy ideig nem közlekedtek a vonatok - közölte a Mávinform szombaton reggel az MTI-vel.
A közlemény szerint a reggeli vonatoknál ez 30-40 perces késéseket okozott. Az ideiglenes helyreállítást reggel hat órára befejezték, de továbbra is hosszabb a menetidő az érintett vasúti szakaszon.  
2019.02.16 08:33
Frissítve: 2019.02.16 08:54