Előfizetés

MSZP: A kormányzati korrupciót szolgálná a vasárnapi zárva tartás

A vasárnapi nyitvatartás korlátozásával a KDNP a kormányzati korrupció rendszerét akarja bővíteni. Nyilvánvaló ugyanis a cél, hogy – a trafikmutyihoz hasonlóan – a jövőben csak a kormányhoz közel álló kereskedők tarthassanak nyitva.

Az MSZP a vasárnapi boltbezárások helyett a munka törvénykönyvének módosítását követeli úgy, hogy a hétvégén dolgozók munkáját ne a munkanapok csúsztatásával, hanem a pótlékok kifizetésével ismerjék el. A NAV-botrányban leleplezett Fidesz-KDNP hazugságkoalíciónak ugyanis erőtlen és átlátszó az a magyarázkodása, amellyel a dolgozók védelmének próbálják feltüntetni a vasárnapi nyitva tartás korlátozását. Ugyanígy félrevezették a magyar embereket akkor is, amikor hazudtak Vida Ildikó NAV-elnök kitiltásáról, illetve falaznak a saját korrupt rendszerüknek.

Az igazság az, hogy a KDNP nevű fantompárt a magyar családok szabad időtöltésének korlátozásával akar még több pénzt összeharácsolni. A vasárnapi nyitva tartás korlátozása után ugyanis már csak egy lépés a vasárnapi nemzeti kereskedelmi hálózat engedélyezése – ennek pedig semmi köze a dolgozók védelméhez. A magyar munkavállalókat sokkal jobban védenék a munka törvénykönyvének azon módosításai, melyeket az MSZP már korábban is beterjesztett, és ezt most ismét megteszi.

Gőgös Zoltán,
MSZP-elnökhelyettes

Tóth Bertalan,
MSZP frakcióvezető-helyettes

VDSZ: újabb 5 évig Székely Tamás az elnök

Publikálás dátuma
2014.11.07. 12:45
Forrás: www.vdsz.hu
A sztrájktól sem riad vissza a vegyipari szakszervezet, ha a kormány megemeli a cafeteria adóját – döntött a Magyar Vegyipari-, Energiaipari és Rokon szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) tisztújító kongresszusán, amelyen Székely Tamást újabb 5 évre elnöknek választották.

Újabb öt évre bizalmat kapott tagjaitól Székely Tamás, a VDSZ elnöke és Kiss Béla korábbi alelnök is a szakszervezet 35. küldöttértekezletén, november 6-án. Újraválasztásának első órájában Székely a kongresszuson elhangzottak alapján kijelentette, a vegyipari ágazat akár egy önállóan kezdeményezett sztrájktól sem riadna vissza, de mindenképpen megfontolja például a Vasas Szakszervezet által meghirdetett munkabeszüntetéshez való csatlakozást, ha a kormány bármilyen módon megemeli a cafeteria adóját.

A küldöttek ugyanis egybehangzóan megállapodtak abban, hogy a munkavállalókat sújtó problémák közül most a cafeteria adóemelése a legveszélyesebb, még úgy is, ha a kormány pillanatnyi tervei szerint ez csak a 200 ezer forint feletti béren kívüli juttatásra vonatkozna. Ez ugyanis akkor is azt jelenti, hogy évente akár 300 ezer forintot is kivesznek az emberek zsebéből, mert a munkaadók a fennmaradó rész megemelt adóját nem fogják kifizetni – állítja Székely. Vagyis, évente félmillió forint helyett mindössze 200 ezer forint jut majd például iskolakezdési támogatásra, utazási hozzájárulásra és egyéb költségek kiegészítésére. Ezt a változatot a VDSZ 35. küldöttértekezlete egyhangúlag elutasította, s a résztvevők megállapodtak abban, hogy együttes erővel fogják megakadályozni a kormány cafetria-tervét. „Ha másképp nem megy, akkor hirdessünk országos sztrájkot, vagy csatlakozzunk a mások által szervezetthez” – hangzott el a kongresszuson. Székely kiejelentette: a szakszervezet egyelőre tovább folytatja a napokban meghirdetett akcióegység szervezését, amelyhez már eddig is tucatnyi érdekvédelmi tömörülés csatlakozott, s ha a kormány nem áll el az adótervétől, akkor megkezdik egy országos sztrájk előkészítését.

A VDSZ a szociális szférában dolgozókkal is szolidáris, részt vesz a november 12-ére meghirdetett demonstrációjukon. Ezt a lépést akár már az akcióegység megmozdulásának is tekinthetjük – jelentette ki az újraválasztott elnök. 

Együtt-PM: Vida Ildikó kérje ki a róla szóló információkat!

Levélben kért nyilvános választ Vida Ildikótól Szelényi Zsuzsanna, az Együtt elnökségi tagja, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke mikor kéri ki a személyét érintő információkat az Egyesült Államoktól.

A közlés szerint a független képviselő felhívja a NAV vezetőjét, hogy haladéktalanul vegye föl a kapcsolatot André Goodfrienddel, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivőjével. Emellett kéri Vida Ildikót, hogy az átláthatóság garanciájaként hívja meg a találkozóra az atlatszo.hu oknyomozó portál, és egy tetszőleges másik médium egy-egy képviselőjét, a rendelkezésére bocsátott bizonyítékokat pedig haladéktalanul juttassa el a magyar hatóságokhoz és a nemzetgazdasági miniszternek.

Szelényi Zsuzsanna felszólítja továbbá az adóhatóság vezetőjét, hogy nevezze meg azon további személyeket, akiket tudomása szerint szintén a kitiltottak az Egyesült Államokból.