Előfizetés

Beutazási tilalom - Vizsgálatot követel a Transparency International

A Transparency International Magyarország (TI)és a K-Monitor felszólítja Vida Ildikót, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökét, hogy kezdeményezze a kitiltási botrány NAV-tól független hatóságok általi kivizsgálását, mert csak pártatlan eljárás eredményeként tisztázhatja magát és az adóhatóságot - közölte a két szervezet közös közleményben.

Mint írták, elszomorítónak és felháborítónak tartják "a NAV és a kormány eddigi megnyilvánulásait az úgynevezett kitiltási botrányban", "a hatóságok eddigi tétlensége lerombolja a hazai intézményrendszerbe vetett maradék közbizalmat is".
Emlékeztettek rá: Vida Ildikó elismerte, hogy "több kollégájával együtt" ő is szerepel az Egyesült Államok által beutazási tilalommal sújtott magyar kormányalkalmazottak listáján, és ezt az elnök saját elmondása szerint már korábban jelezte "egy kormányzati illetékesnek", aki az elnök beszámolója szerint azt tanácsolta Vida Ildikónak, hogy "ki kell állni és el kell mondani az igazat, mert a hazugság és a korrupció ikertestvérek".

Hozzátették: nem értik, Vida Ildikónak miért kellett heteket várnia "e bölcs tanács ismeretében" a kiállással. Mint írták, "nyilvánvaló, hogy a történetben eddig megszólaló kormányzati szereplők közül valaki nem mond igazat", "vagy Vida Ildikó nem beszélt a kormány illetékesével, vagy a kormány már egy ideje mégiscsak többet tud, mint amennyit az Egyesült Államok budapesti ügyvivője a nyilvánossággal közölt".

"Mindkét verzió tragikus, hiszen a felelősség eltussolása és az egymásnak ellentmondó információk kommunikálása aláássák a közbizalmat" - idézte a közlemény Ligeti Miklóst, a TI jogi igazgatóját, aki szerint "a normális állami működéshez elengedhetetlen lenne, hogy a NAV, mint a közpénzügyi rendszer egyik legfontosabb szereplője, feddhetetlen módon tevékenykedjen".
A közleményben felidézték: a TI már korábban azt sürgette, hogy a kormány és az ügyészség indítson hivatalból eljárást a súlyos vádak tisztázására, közel egy hónap telt el anélkül, hogy erre sor került volna.
"Minden jel arra mutat, hogy az illetékesek nem az ügy feltárásával, hanem annak elmaszatolásával vannak elfoglalva" - idézte a közlemény Léderer Sándort, a K-Monitor igazgatóját.

A közlemény szerint a kitiltási ügyben az Állami Számvevőszéknek és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak kellene kivizsgálnia azt, hogy a NAV jól és helyesen kezeli-e a magyar polgárok és cégek által befizetett adót, az ügyészségnek pedig nyomozást kellene elrendelnie annak kiderítésére, hogy igazak-e azok az állítások, amelyek szerint a NAV maga is részese az állítólagos korrupciónak.

Ha ezek a hatóságok továbbra is tétlenek maradnak, a végén még tényleg Vida Ildikó fog a "NAV-on belül külön vizsgálati csoportot" felállítani, hogy átvizsgáltassa a "Magyarországon működő összes számba jöhető céghez kötődő eddigi ügyeket és szálakat" - fogalmaztak a közleményben.

MSZP: A kormányzati korrupciót szolgálná a vasárnapi zárva tartás

A vasárnapi nyitvatartás korlátozásával a KDNP a kormányzati korrupció rendszerét akarja bővíteni. Nyilvánvaló ugyanis a cél, hogy – a trafikmutyihoz hasonlóan – a jövőben csak a kormányhoz közel álló kereskedők tarthassanak nyitva.

Az MSZP a vasárnapi boltbezárások helyett a munka törvénykönyvének módosítását követeli úgy, hogy a hétvégén dolgozók munkáját ne a munkanapok csúsztatásával, hanem a pótlékok kifizetésével ismerjék el. A NAV-botrányban leleplezett Fidesz-KDNP hazugságkoalíciónak ugyanis erőtlen és átlátszó az a magyarázkodása, amellyel a dolgozók védelmének próbálják feltüntetni a vasárnapi nyitva tartás korlátozását. Ugyanígy félrevezették a magyar embereket akkor is, amikor hazudtak Vida Ildikó NAV-elnök kitiltásáról, illetve falaznak a saját korrupt rendszerüknek.

Az igazság az, hogy a KDNP nevű fantompárt a magyar családok szabad időtöltésének korlátozásával akar még több pénzt összeharácsolni. A vasárnapi nyitva tartás korlátozása után ugyanis már csak egy lépés a vasárnapi nemzeti kereskedelmi hálózat engedélyezése – ennek pedig semmi köze a dolgozók védelméhez. A magyar munkavállalókat sokkal jobban védenék a munka törvénykönyvének azon módosításai, melyeket az MSZP már korábban is beterjesztett, és ezt most ismét megteszi.

Gőgös Zoltán,
MSZP-elnökhelyettes

Tóth Bertalan,
MSZP frakcióvezető-helyettes

VDSZ: újabb 5 évig Székely Tamás az elnök

Publikálás dátuma
2014.11.07. 12:45
Forrás: www.vdsz.hu
A sztrájktól sem riad vissza a vegyipari szakszervezet, ha a kormány megemeli a cafeteria adóját – döntött a Magyar Vegyipari-, Energiaipari és Rokon szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) tisztújító kongresszusán, amelyen Székely Tamást újabb 5 évre elnöknek választották.

Újabb öt évre bizalmat kapott tagjaitól Székely Tamás, a VDSZ elnöke és Kiss Béla korábbi alelnök is a szakszervezet 35. küldöttértekezletén, november 6-án. Újraválasztásának első órájában Székely a kongresszuson elhangzottak alapján kijelentette, a vegyipari ágazat akár egy önállóan kezdeményezett sztrájktól sem riadna vissza, de mindenképpen megfontolja például a Vasas Szakszervezet által meghirdetett munkabeszüntetéshez való csatlakozást, ha a kormány bármilyen módon megemeli a cafeteria adóját.

A küldöttek ugyanis egybehangzóan megállapodtak abban, hogy a munkavállalókat sújtó problémák közül most a cafeteria adóemelése a legveszélyesebb, még úgy is, ha a kormány pillanatnyi tervei szerint ez csak a 200 ezer forint feletti béren kívüli juttatásra vonatkozna. Ez ugyanis akkor is azt jelenti, hogy évente akár 300 ezer forintot is kivesznek az emberek zsebéből, mert a munkaadók a fennmaradó rész megemelt adóját nem fogják kifizetni – állítja Székely. Vagyis, évente félmillió forint helyett mindössze 200 ezer forint jut majd például iskolakezdési támogatásra, utazási hozzájárulásra és egyéb költségek kiegészítésére. Ezt a változatot a VDSZ 35. küldöttértekezlete egyhangúlag elutasította, s a résztvevők megállapodtak abban, hogy együttes erővel fogják megakadályozni a kormány cafetria-tervét. „Ha másképp nem megy, akkor hirdessünk országos sztrájkot, vagy csatlakozzunk a mások által szervezetthez” – hangzott el a kongresszuson. Székely kiejelentette: a szakszervezet egyelőre tovább folytatja a napokban meghirdetett akcióegység szervezését, amelyhez már eddig is tucatnyi érdekvédelmi tömörülés csatlakozott, s ha a kormány nem áll el az adótervétől, akkor megkezdik egy országos sztrájk előkészítését.

A VDSZ a szociális szférában dolgozókkal is szolidáris, részt vesz a november 12-ére meghirdetett demonstrációjukon. Ezt a lépést akár már az akcióegység megmozdulásának is tekinthetjük – jelentette ki az újraválasztott elnök.