Baleset miatt járhatatlan az Árpád-híd

A Róbert Károly körúton történt baleset miatt teljesen beállt a forgalom a környéken és az Árpád hídon - írja a hvg.hu.

Hatalmas dugó alakult ki a Róbert Károly körúton és az Árpád híd Budáról Pestre vezető oldalán. A HVG tudósítói szerint három autó ütközött össze a József Attila színház magasságában.

Az autók csak lépésben tudnak haladni, emiatt már az Árpád híd budai felhajtójától áll a forgalom, a hídon átkelni majdnem fél órába telik.

Aki teheti, válasszon másik útvonalat - írja a hvg.hu.

Szerző

Karambol miatt útlezárás az M7-esen

Baleset miatt lezárták a külső sávot az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalán a 113-as kilométerszelvényben, Zamárdi és Siófok között.

A pénteken kora este eddig tisztázatlan körülmények között történt balesetben két személyautó ütközött össze. Senki nem sérült meg.

A helyszínelés és a műszaki mentés idejére félpályás útlezárás van érvényben, a forgalom a belső sávon halad.

Szerző

Gólyatábor-ügy: Nem távolíthatják el a feltételezett erőszaktevőt

A felsőoktatási törvény módosítását tartja indokoltnak a gólyatáborokban történt erőszakos cselekmények nyomán az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogi karának dékánja, a jelenlegi szabályozás miatt ugyanis egyelőre nem távolíthatják el az intézményből a feltételezett erőszaktevőt.

Király Miklós szerint sem helyénvaló, hogy az ELTE tavalyi gólyatáborában történt szexuális erőszakkal összefüggésbe hozott hallgató továbbra is egyetemi polgár, miközben a tábor szervezői közül többen már súlyos fegyelmi büntetést kaptak.

Mint a dékán elmondta, a felsőoktatási törvény hatályos szövege megköti a kezüket, nem tehetnek semmit, mert fegyelmi szempontból a cselekmény öt hónap után elévült. A rendőrségnél  azonnal feljelentést tettek, amikor az esetre fény derült, miután a büntetőjog értelemben vett elévülés idő még messze nem telt el. Az ismeretlen tettes elleni feljelentés benyújtása óta több mint négy hét telt el, arról egyelőre nincs információ, hogy hol tart a nyomozás - jelezte  Király Miklós. A dékán azt is hozzátette, hogy egyelőre ennél többet jelenleg nem tehetnek. Ugyanakkor, mint a kar vezetője fel fogja vetni a felsőoktatási törvény elévülésre vonatkozó rendelkezésének módosítását - közölte Király Miklós, aki megjegyezte azt is: az ártatlanság vélelme - legalábbis egyelőre -  védi a feltételezett elkövetőt, gyanúsítottat.

A gólyatábor két szervezőjével szemben egyébként kizárással végződött fegyelmi eljárás nem a konkrét erőszakos cselekmény miatt indult, hanem azért, mert az érintettek tudtak a történtekről, de elhallgatták, és ezzel akadályozták az elkövetővel szembeni eredményes büntetőeljárást. Mivel ez a helyzet folytatólagosan, egészen idén szeptemberig fennállt, az ő esetükben nem merült fel az elévülés. Összesen hat diák ellen indult fegyelmi: kettőt kizártak, egyet két félévre eltiltottak, egy megrovást kapott, egy esetében megszüntették az eljárást, egy diáknál pedig még folyamatban van

A feltételezett elkövető ellen azonban cselekménye elhallgatása miatt nem indulhat fegyelmi eljárás, hiszen senkitől nem várható el, hogy saját magát bűncselekmény elkövetésével vádolja, illetve saját magát feljelentse - magyarázta Király Miklós.

Azzal kapcsolatban, hogy az egyik kizárással sújtott hallgató szerint csak az áldozat kérését teljesítették, amikor nem fordultak rendőrséghez, hallgattak a történtekről, a dékán azt emelte ki: a fegyelmi vizsgálat eredménye szerint a gólyatábor főszervezőinek tudomására jutott, hogy a táborban az egyik diáklány sérelmére bűncselekményt követhettek el. A legsúlyosabb büntetésben részesített hallgatóknak szervezőként vitathatatlanul szerepük volt az eset körülményeinek feltárásában és kezelésében. Az erőszakos cselekmény feltételezett elkövetőjét nyomban hazaküldték, tehát konkrét intézkedést is tettek.

Ugyanakkor az áldozat - elmondása szerint - védekezésre, akaratnyilvánításra képtelen állapotban lehetett, amikor az erőszak megtörtént, ez esetben pedig hivatalból üldözendő bűncselekményről lehet szó, amelynél a sértett nem mondhat le a büntetőjogi igény érvényesítéséről - fűzte hozzá a dékán.

Az ELTE idei tanító- és óvóképző kari, illetve tavalyi jogász gólyatáborában történtek miatt eddig összesen nyolc hallgató ellen indult fegyelmi eljárás.

Szerző