Kína, mint a szabadkereskedelem szószólója

A szabadkereskedelem elősegítése érdekében tett konkrét lépéseket, a gazdasági integráció elmélyítését sürgette és az innováció fontosságát hangsúlyozta az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozójának házigazdájaként kedden a kínai elnök.

Hszi Csin-ping fontosnak nevezte, hogy Kína erőteljes támogatásával, a szervezet 21 tagországa egyetértésével megkezdik egy új szabadkereskedelmi megállapodás (FTAAP, Free Trade Area of the Asia-Pacific) kidolgozását, amelynek előzetes ütemtervét már el is fogadták.  Hszi tetteket sürgetett az egyetértés létrejötte után és a következő 5, 10, akár 25 évre szóló cselekvési tervek kidolgozására szólított fel. 

A kínai elnök arra hívta fel az APEC-et, hogy álljon a törekvés élére és gyorsítsa fel az FTAAP létrehozásának folyamatát. Szerinte ugyanis a szervezet intézményi alapja lehet a nagyobb térségi gazdasági integráció elősegítésének, a tapasztalatok megosztásának, és nyílt teret biztosíthatna a protekcionizmus elleni harcnak éppúgy, mint a gazdasági és technológiai együttműködésnek. Hszi bejelentette, hogy országa 10 millió amerikai dollárt ajánl fel az APEC intézményi fejlesztésére és kapacitásainak bővítésére, továbbá 1500 képzési helyet a fejlődő tagországoknak.

Megfigyelők szerint a házigazda Kína azért választotta az APEC találkozójának fő témájául a térségi szabad kereskedelem új formájának elindítását, mert az Egyesült Államok által támogatott Csendes-óceáni Partnerség (TPP) nem számol Kína részvételével. Mi több, egyes felmérések szerint a TPP létrejöttével a világ második gazdasága évente több tízmilliárd dolláros exportveszteséget is elszenvedhet.

Az APEC idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját, 21 tagjával az ázsiai és csendes-óceáni térség jelentős részét lefedi, többet, mint más hasonló szervezetek a régióban. Tagországai a Föld lakosságának körülbelül 40 százalékát, a világgazdaság teljesítményének 57 százalékát adják és a világkereskedelem 46 százalékát bonyolítják le.

Szerző

A világbéke követei - Meryl Streepet is kitüntette Obama

Publikálás dátuma
2014.11.11. 09:08
Forrás: Gareth Cattermole/Getty Images
Isabel Allende írónő, Tom Brokaw televíziós hírműsor-vezető, Meryl Streep színésznő és Stevie Wonder énekes-zeneszerző is szerepel azon 19 neves ember között, akit Barack Obama amerikai elnök november 24-én a Fehér Házban Elnöki Szabadságéremmel tüntet ki.

Az elismerés az Egyesült Államok legmagasabb polgári kitüntetése, amelyet olyan személyeknek ítélnek oda, akik kiemelkedő módon járultak hozzá az Egyesült Államok biztonsági vagy nemzeti érdekeihez, a világbékéhez, kulturális vagy más jelentős köz -, illetve magántörekvésekhez. Az idei kitüntetettek névsorát hétfőn hozta nyilvánosságra a Fehér Ház. 

A felsoroltakon kívül Elnöki Szabadságérmet kap Mildred Dresselhaus fizikus-elektromérnök, John Dingell, az Egyesült Államok leghosszabb ideje hivatalban lévő kongresszusi képviselője, Ethel Kennedy emberi jogi és környezetvédelmi aktivista, Suzan Harjo írónő, az amerikai őslakosok ügyének támogatója, Abner Mikva jogászprofesszor, volt parlamenti képviselő, szövetségi bíró és fehér házi jogtanácsos, Charles Sifford volt profi golfjátékos, Robert Solow közgazdász és Stephen Sondheim zeneszerző, költő, színházi szakember.

Posztumusz részesül az elismerésben Alvin Ailey táncos-koreográfus, továbbá három polgárjogi aktivista, James Chaney, Andrew Goodman és Michael Schwerner. Szintén posztumusz kap Elnöki Szabadságérmet a hawaii Patsy Takemoto Mink, az első színes bőrű nő, akit - 1964-ben - beválasztottak a szövetségi kongresszusba és Edward Roybal, az amerikai képviselőház első mexikói származású tagja.

Szerző

Sztrájkolnak a szerb vasutasok, magyar vonalat is érint

Munkabeszüntetést tartanak a dolgozók a szerb vasútnál, ezért járatkimaradásokra és jelentős vonatkésésekre kell számítani. 

A Mávinform közleménye szerint a szerbiai munkabeszüntetés érinti a Belgrád-Budapest-Prága útvonalon közlekedő Avala nemzetközi EuroCity vonatot is, amelynek érkezése bizonytalan. A sztrájk időtartamáról a Mávinformnak egyelőre nincs információja.

Szerző