Előfizetés

Egyiptom - Hitszónoklat és éles lőszer az iszlamisták ellen

Egyiptom mecseteiben központilag megfogalmazott hitszónoklatokkal intik óva a pénteki imára özönlő hívőket attól, hogy részt vegyenek A muzulmán ifjúság felkelése címszó alatt tervezett november 28-i tüntetéseken - jelentette az egyiptomi sajtó.

A belügyminisztérium több magas rangú illetékese arra figyelmeztette a tüntetni készülőket, hogy zavargások esetén a biztonsági erők akár éleslőszert is használnak az állami intézmények védelmében.

A demonstrációkra a Szalafista Front nevű befolyásos iszlamista szervezet szólította fel a népet, amelyekkel a "világi erőknek" az "Egyiptom iszlám identitásának gyengítését" és "a saría (iszlám vallásjog) hatáskörének csorbítását" célzó erőfeszítéseivel szállnak szembe. A Szalafista Front a Mohamed Murszi elnök tavaly nyári elmozdítását ellenző, mintegy negyven iszlamista pártot és csoportot összefogó szövetség tagja, a jövő pénteki "felkelést" azonban állítólag függetlenül szervezi.

A vallásügyi minisztérium által ellenőrzött pénteki és november 28-i hitszónoklatok szövegváltozatában a tüntetésen való részvételt az iszlám által tiltottnak és bűnnek minősítik. A prédikációkban ezenfelül a korrupcióról, valamint a hadsereg és az állam elpusztítására törekvő erők különböző formáiról is szó lesz.

A biztonsági előkészületek részeként csütörtökön otthonában őrizetbe vették a Murszi mögött álló Muzulmán Testvériség egyik vezető tagját, a mérsékeltként nyilvántartott Mohamed Ali Bisrt. Az iszlamisták uralta kormányban miniszteri pozíciót is betöltő politikus tavaly tagja volt annak a csoportnak, amely tárgyalásokat folytatott a testvériség és a hatalomra került átmeneti kormány között közvetítő európai uniós küldöttséggel.

Bisrt az Ahram Online hírportál értesülései szerint az állam elleni erőszak szításával vádolják. Őrizetbe vételét az iszlamista szövetség egy közleményben jelentős veszteségnek minősítette, ami azonban nem fogja megakadályozni őket abban, hogy "visszafordítsák a (tavalyi) államcsínyt".

Kapuvári húsgyár - Egyetlen ajánlat sem érkezett a vagyonra

Egyetlen ajánlat sem érkezett az egykori kapuvári húsgyár vagyonára a felszámolók által kiírt pályázat határidejének csütörtök déli lejártáig - közölte az MTI érdeklődésére a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Kovács Csaba jelezte, mindenképpen újabb pályázatot írnak ki a vagyonra, hiszen érdeklődők vannak. A feltételekről még egyeztetés zajlik a 2012 kora őszén leállt üzemet addig működtető két társaság felszámolóbiztosaival. Tájékoztatása szerint még az idén közzé kívánják tenni az újabb - sorrendben nyolcadik - pályázatot, de még korainak nevezte a kérdést, hogy abban a korábbi feltételeket vagy annál enyhébb kondíciókat határoznak meg. 

A Kapuvári Hús Zrt. felszámolását a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság Cégközlönyben közzétett végzése szerint egy 2012. szeptember 17-én, hetekkel a termelés leállása után benyújtott kérelem alapján rendelte el a bíróság. A Kapuvári Hús Zrt. és a Kapuvári Bacon Kft. ára az első két pályázaton mintegy 1,5 milliárd, illetve körülbelül 450 millió forint volt, de később csökkentették az összeget. A felszámolás kezdetén mintegy 120 hitelezői bejelentést nyújtottak be, összesen mintegy 7,6 milliárd forint értékben.

Kovács Csaba idén július 17-én tájékoztatta az MTI-t arról, hogy a kapuvári húsgyár felszámolóbiztosai felmondták a gyár vagyonára kiírt korábbi pályázat nyertesével kötött szerződést, mert sem a 40 napos határidő, sem a nyolc napos türelmi idő végére nem utalta át a vételárat a két szaúdi befektető cége. Mindeddig csak kisebb elemeket sikerült értékesíteni a két társaság vagyonából.

Mennyit költünk a karácsonyra?

Publikálás dátuma
2014.11.20. 13:36
FOTÓ: Getty Images
A magyarok, ugyanúgy, mint tavaly, átlagosan 33 ezer forintot terveznek költeni szeretteik karácsonyi ajándékaira, kétharmaduk előre spórol az ajándékokra, míg 4 százalékuk hitelből fogja finanszírozni a karácsonyfa alá kerülő csomagokat - ez derül ki a Cofidis Hitel Monitor legfrissebb felméréséből.

Az ajándékozók 13 százaléka már ősszel elkezdte a vásárlást. A legtöbben, a vásárlók 56 százaléka novemberre, és december első felére tervezik az ajándékok zömének beszerzését. Ennél későbbre alig egynegyed hagyja, köztük is mindössze 4 százalék gondolja úgy, hogy az ünnepeket közvetlenül megelőző napokig ráér.

A felmérés szerint szinte mindenki, azaz a 18-69 éves korosztály kilenctizede tervez karácsonyi ajándékot vásárolni. A tavalyihoz hasonlóan 31 százalék 7 vagy több személyt fog megajándékozni, közel ugyanennyien csak a legszűkebb körben (1-4 fő) osztják majd ki a csomagjaikat, míg 27 százalék 5-6 családtagnak, barátnak vesz majd meglepetést.

A válaszadók 62 százaléka bevásárlóközpontba megy a karácsonyi meglepetésekért, az internetet összességében a magyarok több mint egyharmada használja ajándékvásárlásra. A karácsonyi ajándékokra szánt összeg alig tér el az előző évitől, a személyenkénti költés átlagosan 6100 forint. A megkérdezettek 55 százaléka idén sem költ majd többet, mint korábban, bár kevesebbet sem tervez kiadni.

A karácsonyi kiadásokra a megkérdezettek több mint kétharmada takarékoskodik, köztük 31 százalék már az őszi hónapokban félre is tett az ünnepekre. Az előre gyűjtögetők úgy tervezik, hogy a költségek több mint felét már december előtt összespórolják, de a többségnek aktuális havi jövedelmét is fel kell használnia az ünnepi előkészületekre. Munkahelyi extra jövedelemben, jutalomban, utalványban összesen 18 százalék bízik, míg a téli ünnepek kiadásait 4 százalék finanszírozná kölcsönből.