Előfizetés

Guardiola nem lazsálhat

Publikálás dátuma
2014.11.25. 06:55
Guardiola mindig nyerne FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ALEXANDER HASSENSTEIN
Nagy csata várható a továbbjutó helyekért a Bajnokok Ligája csoportkörének 5. fordulójában. Az AS Roma azt reméli, hogy már kedden továbbjuthat, ehhez győznie kell a CSZKA ellen, a Bayernnek pedig a Manchester City otthonában.

A Bayern már az előző, negyedik fordulóban biztosította továbbjutását a 16 közé, ráadásul csoportelsőként. Keddi ellenfelénél, a Manchester Citynél viszont a klub becsülete forog kockán, no és az, hogy csak egy győzelem tartaná életben az angolok továbbjutási esélyeit.

Manuel Pellegrini, a City edzője meggyőződését fejezte ki, hogy legyőzik a Bayernt, ami figyelembe véve csapata nem éppen bombaformáját, no és azt, hogy szombaton a Premier League-ben csak kínnal-keservvel verték meg a 7. helyezett Swansea-t, meglehetősen derűlátónak tűnik.

A tét ugyan nem nyomja a Bayernt, de maximalista trénere, Pep Guardiola aligha engedi meg, hogy játékosai csak lézengjenek a pályán. A Cityből David Silva és Edin Dzeko, a Bayernből Lahm, Alaba, Pizarro, Badstuber, Pepe Reina, Javi Martinez és Alcantara hiányzik.

A Roma számára a 16-ba kerülés a cél a CSZKA elleni moszkvai találkozón. Ha Rudi Garcia együttese nyer, de a City kikap a Bayerntől, az olaszok számára tét nélkülivé válik az utolsó forduló.

A két együttes szeptemberi mérkőzésen a Roma megsemmisítő, 5-1-es vereséget mért az oroszokra. Tottiék azonban nem mehetnek biztosra a Himki Arénában, mert nincsenek csúcsformában.

Igaz, a CSZKA sem, amely utolsó két bajnokiját is elvesztette. A Romából hiányzik az agyműtét előtt álló Castan, továbbá Maicon, a védő Yanga Mbiwa. Kérdéses Strootman, Paredes és Torosidis szerepeltetése is. A CSZKA-ból Elm és Natcho hiányzik.

A G csoportban a Chelsea biztosíthatná a továbbjutást, amennyiben győzni tudna a Schalke 04 otthonában.

José Mourinho csapata legjobb összeállításában léphet pályára, Diego Costa ráadásul kezdi visszanyerni régi formáját, a West Brom elleni 2-0-ra végződött szombati bajnokin látványos gólt szerzett.

Sergio Ramos, a Real Madrid középhátvédje úgy vélte, semmi sem indokolta, hogy a Chelsea edzője nem engedte el a spanyol válogatott legutóbbi meccseire Costát és Fabregast, mert egyiküknek sem volt semmi baja.

Mourinho erre azzal replikázott, hogy tudomása szerint Ramosnak nincs orvosi végzettsége. A gelsenkircheni mérkőzés pikantériája, hogy a Schalke kispadján az a Roberto Di Matteo ül, aki 2012-ben épp a Chelsea-t vezényelte BL-győzelemre.

A hazaiaknál több ász is hiányzik majd, így Daxler, Farfan, és Kolasinac, de kérdéses Giefer, Goretzka, Ibraimi, Obasi és Sidney Sam játéka is.

A keddi program
Bajnokok Ligája, csoportkör, 5. forduló
E csoport
CSZKA Moszkva (orosz)-AS Roma (olasz) 18.00 (Digisport1)
Manchester City (angol)-Bayern München (német) 20.45 (Sport1)
Az állás: 1. (már továbbjutott) Bayern München 12 pont, 2. A Roma 4 (7-11), 3. CSZKA Moszkva 4 (5-9), 4. Manchester City 2
F csoport
APOEL (ciprusi)-FC Barcelona (spanyol) 20.45 (Digisport2)
Paris Saint-Germain (francia)-Ajax Amsterdam (holland) 20.45
Az állás: 1. (már továbbjutott) PSG 10 pont, 2. (már továbbjutott) FC Barcelona 9, 3. Ajax Amsterdam 2, 4. APOEL 1
G csoport
FC Schalke 04 (német)-Chelsea (angol) 20.45 (Digisport1)
Sporting Lisboa (portugál)-Maribor (szlovén) 20.45
Az állás: 1. Chelsea 8 pont, 2. Schalke 04 5, 3. Sporting Lisboa 4, 4. Maribor 3
H csoport
BATE Boriszov (fehérorosz)-FC Porto (portugál) 18.00 (Digisport2)Sahtar Donyeck (ukrán)-Athletic Bilbao (spanyol), Lviv 20.45
Az állás: 1. (már továbbjutott) FC Porto 10 pont, 2. Sahtar Donyeck 8, 3. BATE Boriszov 3, 4. Athletic Bilbao 1Platini kontra Blatter: a jó és a rossz

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2014.11.25. 06:53
Platini és Blatter Fotó:FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Sepp Blatter továbbra sem enged. Nem hajlandó nyilvánosságra hozni az amerikai Michael Garcia jelentését, amelyben azt tárta fel, történt-e korrupció a 2018-as és a 2022-es labdarúgó világbajnokság odaítélésénél. Pedig a labdarúgást szerető közvélemény szeretné megtudni az igazságot, igaz, nem biztos, hogy erre valaha is lesz módja. Egyelőre nem tudni, mi lesz a botrány vége, az UEFA azzal fenyeget, kilép tagszervezeteivel a FIFÁ-ból, más kérdés: nem valószínű, hogy az európai szövetség a legalkalmasabb arra, hogy felvegye a harcot a korrupció ellen.

Mi lesz a Garcia-jelentés sorsa? A kérdés azért sem mellékes, mert ha kiderülne, óriási korrupció történt a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari világbajnokság odaítélése során, akkor végső esetben akár még az is előfordulhat, hogy el kell venni a két országtól a rendezés jogát.

Legutóbb az Angol Labdarúgó Szövetség elnöke, Greg Dyke írt nyílt levelet Sepp Blatternek, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnökének, amelyben a Garcia-jelentés nyilvánosságra hozatalát követelte.

A FIFA első embere azzal érvelt, hogy amennyiben lehetővé tenné a hosszú jelentés közzétételét, azzal nemcsak a FIFA alapszabályát sértené meg, hanem a svájci törvényeket is.

A volt amerikai ügyészt, Michael Garciát, a FIFA etikai bizottsága vizsgálati részlegének vezetőjét bízták meg azzal, vizsgálja ki, történt-e korrupció a következő két, a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari világbajnokság odaítélése során.

November 13-án azonban Hans-Joachim Eckert, a szövetség etikai bizottsága vezetője arra a sokakat meglepett következtetésre jutott, hogy semmiféle korrupció sem történt, a Garcia-jelentés alapján legalábbis nem jutott ilyen következtetésre.

Ez azért is volt váratlan, a Sunday Times korábban nem éppen az odaítélés tisztaságát alátámasztó cikksorozatot tett közzé. Másrészt a bajor bírót Németországban a korrupció legelismertebb szakértői között tartják számon.

Az ítéletet felháborodással fogadta maga a jelentéstevő, Michael Garcia, aki szerint elfogadhatatlanul enyhe ítélet született.

Ezt követően az amerikai ügyész azt követelte, hogy a FIFA teljes terjedelemben hozza nyilvánosságra a jelentést, mert meglátása szerint az etikai bizottság vezetője nem megalapozott következtetéseket vont le.

Mint mondta, Eckert a tényeket elferdítve hamis következtetéseket vont le. Egyben azt is bejelentette, megtámadja a döntést.

Végül kompromisszumos megoldás született, igaz, a futballszerető, a teljes igazság megválasztására vágyó közvéleményt ezúttal is kihagyták a játékból, mert a nyilvánosság továbbra sem ismerheti meg a dokumentumot.

Múlt héten arra jutottak, hogy a jelentést Domenico Scalának, a FIFA könyvvizsgáló bizottságának vezetőjének továbbítják, s majd ő eldönti, mennyi információt kell eljuttatni abból a végrehajtó bizottságnak. Az ügy tehát a színfalak mögött folyik tovább, megoldás egyelőre nincs.

Garcia lenne a jó és Eckert, aki a FIFÁ-t fedezi a gonosz? Garcia mindent fel akart tárni, de Eckert megakadályozta mindezt? Ez azért ennél kicsit összetettebb, s valószínűleg nem lehet csak feketén vagy fehéren értékelni az ügy szereplőt.

„Michael igazán felhívhatott volna, akkor megbeszéljük az esetet töviről-hegyire, ahogyan ez kollégák között szokás” – fejtette ki Eckert a Spiegelnek. Szerinte Garcia azért orrolhatott meg rá, „mert előzetesen nem osztottam meg vele a döntésemet”.

Garcia egyértelműen azt a benyomást kelti, amint ennek hangot is adott, hogy a bajor bíró fontos megállapításokat tusolt el, nem vette figyelembe a több mint 400 oldalas jelentés számos fontos elemét.

Hogy ez így van-e, vagy sem, csak akkor tudhatnánk meg, ha valóban nyilvánosságra hozzák a dokumentumot, erre azonban Blatter jogi okokra hivatkozva nem hajlandó.

A német sajtó mindenesetre kételkedik abban, hogy Eckert, a tekintélyes müncheni bíró nagyon elferdítette volna a tényeket. A Spiegel is inkább mást gyanít a háttérben.

Garcia szintén tekintélyes ügyész volt az Egyesült Államokban. Terroristák után nyomozott, akik a World Trade Centerben helyeztek el bombát, leleplezte Eliot Spitzer prostituáltakkal kapcsolatos botrányát, minek nyomán le kellett mondania a New York-i kormányzónak, kínos helyzetbe hozta a Wall Street egyes illetékeseit.

Valóságos sztár volt hazájában. A vb-helyszínek odaítélése kapcsán indított vizsgálat során azonban messze nem volt akkora mozgástere.

Nem hallgathatott le telefonbeszélgetéseket, nem követhette nyomon a banki átutalásokat, s nem is küldhetett senkit sem vizsgálati fogságba.

Lehetőségei annyira korlátozottak voltak, hogy még a legfontosabb tanúk többségét sem tudta meghallgatni. A FIFA végrehajtó bizottságának azon 24 tagjából, akiknek közük lehetett a vb helyszínekkel kapcsolatos döntésben, 11-en már nincsenek a helyükön, egy pedig meghalt.

Garcia a 11 személyből csak hatot tudott meghallgatni, akadtak pedig, akik írásban feleltek az amerikai ügyész kérdéseire. Hárman nem válaszoltak megkeresésére. Ketten teljesen eltűntek, Garcia nem is bukkant a nyomukra.

Az amerikai szakember vizsgálata több millió dollárba került. Összesen 75, az ügyhöz közvetetten vagy közvetlenül kapcsolódó személyt kérdezett meg munkatársaival. A záródokumentum függeléke körülbelül 200 ezer oldal.

Oroszországban nem is vizsgálódhatott személyesen Michael Garcia, mivel 2013-ban beutazási tilalmat rendeltek el vele szemben a moszkvai hatóságok, így ezt a részt helyettese állította össze. Garciának minden állítása ellenére valószínűleg nincs adú ász a kezében.

Mindez azonban természetesen nem jelenti azt, hogy minden törvényesen zajlott volna a helyszínek kijelölésénél. Sőt. Ez esetben inkább csak arról van szó, hogy a Garcia-jelentés önmagában aligha ad választ a legnagyobb kérdésekre.

Markus H. Schneider sportjogász a Handelsblattban úgy vélte, az egyesületi jogszabályoknál a hűség, a lojalitás elve érvényesül. Ezért jogi szempontból elfogadhatónak tartja, hogy a FIFA elutasítja a Garcia-jelentés nyilvánosságra hozatalát.

Bár a dokumentum nem ismert, az azért tudvalévő, ki Garcia egyik koronatanúja. Phaedra Al-Majidról van szó, aki nemrégiben a BBC-ben úgy nyilatkozott, életveszélyben érzi magát.

A nő a katari pályázat médiaküldöttségének volt tagja, 2010-ben azonban kirúgták. 2011-ben került napvilágra az az állítása, amely szerint a katari illetékesek pénzt ajánlottak a FIFA végrehajtó bizottsága három tagjának, hogy az ő pályázatukat támogassák.

Al-Majid később visszavonta a vallomást. Most azonban megint ragaszkodik az eredeti verzióhoz, amely szerint korrupció történt, de akkor nyomás alá helyezték, ezért félelmében visszavonta a vallomást.

A nő elárulta, hogy minden információját továbbította Michael Garciának. A Huffington Post azt közölte, hogy a FBI, amely már szintén nyomoz a vb-helyszínek ügyében, személyes védelmet ajánlott a katari nőnek.

Sepp Blatter bejelentette: büntetőjogi feljelentést tesz a berni ügyészségnél. Mennyire vehető komolyan ez a lépés? Szakértők szerint nem lesz sok következménye.

Sylvia Schenk, a Transparency International sport-munkacsoportjának vezetője a Handelsblattnak elmondta, csak elterelő hadműveletről van szó.

Platini kontra Blatter: a jó és a rossz

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2014.11.25. 06:53
Platini és Blatter Fotó:FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Sepp Blatter továbbra sem enged. Nem hajlandó nyilvánosságra hozni az amerikai Michael Garcia jelentését, amelyben azt tárta fel, történt-e korrupció a 2018-as és a 2022-es labdarúgó világbajnokság odaítélésénél. Pedig a labdarúgást szerető közvélemény szeretné megtudni az igazságot, igaz, nem biztos, hogy erre valaha is lesz módja. Egyelőre nem tudni, mi lesz a botrány vége, az UEFA azzal fenyeget, kilép tagszervezeteivel a FIFÁ-ból, más kérdés: nem valószínű, hogy az európai szövetség a legalkalmasabb arra, hogy felvegye a harcot a korrupció ellen.

Mi lesz a Garcia-jelentés sorsa? A kérdés azért sem mellékes, mert ha kiderülne, óriási korrupció történt a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari világbajnokság odaítélése során, akkor végső esetben akár még az is előfordulhat, hogy el kell venni a két országtól a rendezés jogát.

Legutóbb az Angol Labdarúgó Szövetség elnöke, Greg Dyke írt nyílt levelet Sepp Blatternek, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnökének, amelyben a Garcia-jelentés nyilvánosságra hozatalát követelte.

A FIFA első embere azzal érvelt, hogy amennyiben lehetővé tenné a hosszú jelentés közzétételét, azzal nemcsak a FIFA alapszabályát sértené meg, hanem a svájci törvényeket is.

A volt amerikai ügyészt, Michael Garciát, a FIFA etikai bizottsága vizsgálati részlegének vezetőjét bízták meg azzal, vizsgálja ki, történt-e korrupció a következő két, a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari világbajnokság odaítélése során.

November 13-án azonban Hans-Joachim Eckert, a szövetség etikai bizottsága vezetője arra a sokakat meglepett következtetésre jutott, hogy semmiféle korrupció sem történt, a Garcia-jelentés alapján legalábbis nem jutott ilyen következtetésre.

Ez azért is volt váratlan, a Sunday Times korábban nem éppen az odaítélés tisztaságát alátámasztó cikksorozatot tett közzé. Másrészt a bajor bírót Németországban a korrupció legelismertebb szakértői között tartják számon.

Az ítéletet felháborodással fogadta maga a jelentéstevő, Michael Garcia, aki szerint elfogadhatatlanul enyhe ítélet született.

Ezt követően az amerikai ügyész azt követelte, hogy a FIFA teljes terjedelemben hozza nyilvánosságra a jelentést, mert meglátása szerint az etikai bizottság vezetője nem megalapozott következtetéseket vont le.

Mint mondta, Eckert a tényeket elferdítve hamis következtetéseket vont le. Egyben azt is bejelentette, megtámadja a döntést.

Végül kompromisszumos megoldás született, igaz, a futballszerető, a teljes igazság megválasztására vágyó közvéleményt ezúttal is kihagyták a játékból, mert a nyilvánosság továbbra sem ismerheti meg a dokumentumot.

Múlt héten arra jutottak, hogy a jelentést Domenico Scalának, a FIFA könyvvizsgáló bizottságának vezetőjének továbbítják, s majd ő eldönti, mennyi információt kell eljuttatni abból a végrehajtó bizottságnak. Az ügy tehát a színfalak mögött folyik tovább, megoldás egyelőre nincs.

Garcia lenne a jó és Eckert, aki a FIFÁ-t fedezi a gonosz? Garcia mindent fel akart tárni, de Eckert megakadályozta mindezt? Ez azért ennél kicsit összetettebb, s valószínűleg nem lehet csak feketén vagy fehéren értékelni az ügy szereplőt.

„Michael igazán felhívhatott volna, akkor megbeszéljük az esetet töviről-hegyire, ahogyan ez kollégák között szokás” – fejtette ki Eckert a Spiegelnek. Szerinte Garcia azért orrolhatott meg rá, „mert előzetesen nem osztottam meg vele a döntésemet”.

Garcia egyértelműen azt a benyomást kelti, amint ennek hangot is adott, hogy a bajor bíró fontos megállapításokat tusolt el, nem vette figyelembe a több mint 400 oldalas jelentés számos fontos elemét.

Hogy ez így van-e, vagy sem, csak akkor tudhatnánk meg, ha valóban nyilvánosságra hozzák a dokumentumot, erre azonban Blatter jogi okokra hivatkozva nem hajlandó.

A német sajtó mindenesetre kételkedik abban, hogy Eckert, a tekintélyes müncheni bíró nagyon elferdítette volna a tényeket. A Spiegel is inkább mást gyanít a háttérben.

Garcia szintén tekintélyes ügyész volt az Egyesült Államokban. Terroristák után nyomozott, akik a World Trade Centerben helyeztek el bombát, leleplezte Eliot Spitzer prostituáltakkal kapcsolatos botrányát, minek nyomán le kellett mondania a New York-i kormányzónak, kínos helyzetbe hozta a Wall Street egyes illetékeseit.

Valóságos sztár volt hazájában. A vb-helyszínek odaítélése kapcsán indított vizsgálat során azonban messze nem volt akkora mozgástere.

Nem hallgathatott le telefonbeszélgetéseket, nem követhette nyomon a banki átutalásokat, s nem is küldhetett senkit sem vizsgálati fogságba.

Lehetőségei annyira korlátozottak voltak, hogy még a legfontosabb tanúk többségét sem tudta meghallgatni. A FIFA végrehajtó bizottságának azon 24 tagjából, akiknek közük lehetett a vb helyszínekkel kapcsolatos döntésben, 11-en már nincsenek a helyükön, egy pedig meghalt.

Garcia a 11 személyből csak hatot tudott meghallgatni, akadtak pedig, akik írásban feleltek az amerikai ügyész kérdéseire. Hárman nem válaszoltak megkeresésére. Ketten teljesen eltűntek, Garcia nem is bukkant a nyomukra.

Az amerikai szakember vizsgálata több millió dollárba került. Összesen 75, az ügyhöz közvetetten vagy közvetlenül kapcsolódó személyt kérdezett meg munkatársaival. A záródokumentum függeléke körülbelül 200 ezer oldal.

Oroszországban nem is vizsgálódhatott személyesen Michael Garcia, mivel 2013-ban beutazási tilalmat rendeltek el vele szemben a moszkvai hatóságok, így ezt a részt helyettese állította össze. Garciának minden állítása ellenére valószínűleg nincs adú ász a kezében.

Mindez azonban természetesen nem jelenti azt, hogy minden törvényesen zajlott volna a helyszínek kijelölésénél. Sőt. Ez esetben inkább csak arról van szó, hogy a Garcia-jelentés önmagában aligha ad választ a legnagyobb kérdésekre.

Markus H. Schneider sportjogász a Handelsblattban úgy vélte, az egyesületi jogszabályoknál a hűség, a lojalitás elve érvényesül. Ezért jogi szempontból elfogadhatónak tartja, hogy a FIFA elutasítja a Garcia-jelentés nyilvánosságra hozatalát.

Bár a dokumentum nem ismert, az azért tudvalévő, ki Garcia egyik koronatanúja. Phaedra Al-Majidról van szó, aki nemrégiben a BBC-ben úgy nyilatkozott, életveszélyben érzi magát.

A nő a katari pályázat médiaküldöttségének volt tagja, 2010-ben azonban kirúgták. 2011-ben került napvilágra az az állítása, amely szerint a katari illetékesek pénzt ajánlottak a FIFA végrehajtó bizottsága három tagjának, hogy az ő pályázatukat támogassák.

Al-Majid később visszavonta a vallomást. Most azonban megint ragaszkodik az eredeti verzióhoz, amely szerint korrupció történt, de akkor nyomás alá helyezték, ezért félelmében visszavonta a vallomást.

A nő elárulta, hogy minden információját továbbította Michael Garciának. A Huffington Post azt közölte, hogy a FBI, amely már szintén nyomoz a vb-helyszínek ügyében, személyes védelmet ajánlott a katari nőnek.

Sepp Blatter bejelentette: büntetőjogi feljelentést tesz a berni ügyészségnél. Mennyire vehető komolyan ez a lépés? Szakértők szerint nem lesz sok következménye.

Sylvia Schenk, a Transparency International sport-munkacsoportjának vezetője a Handelsblattnak elmondta, csak elterelő hadműveletről van szó.