Előfizetés

Figyelmeztetés Bécsből és Brüsszelből

Egészségesnek és kívánatosnak nevezte a banki tulajdoni arány kiegyensúlyozását helyi és külföldi tulajdonosok között Kelet- és Közép-Európában Suma Chakrabarti, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke egy bécsi konferencián. Amennyiben piaci körülmények között veszik át a belföldiek a távozás mellett döntő külföldiek helyét - tette hozzá. "Hangsúlyozni szeretném azonban, hogy mi az EBRD-nél nem hiszünk a nemzeti tulajdoni részarány kitűzésében, bármilyen szektorról is legyen szó" - idézte az elnököt a privatbankar.hu.

A Reuters hírügynökség tudósításában megjegyzi, hogy Suma Chakrabarti ugyan nem említette, de a témát egyértelműen Magyarországgal kapcsolatban hozta fel. A magyar kormányzat képviselői többször hangsúlyozták, hogy kívánatosnak tartanák, ha a magyarországi bankszektorban jóval, a márt elért 50 százalék fölé kerülne a hazai tulajdonú bankok aránya.

Brüsszelből is érkezett intelem: Maros Sefcovic, az Európai Bizottság (EB) energiaunióért felelős alelnöke egy interjúban kifogásolta, hogy Budapest törvénnyel engedélyezte a Déli Áramlat orosz gázvezeték magyarországi szakaszának megépítését. Sefcovic emlékeztetett: az Európai Tanácsnak idén tavasszal az energiabiztonságról hozott döntése szerint az olyan nagy és fontos projekteknél, mint a Déli Áramlat, egyértelműen tiszteletben kell tartani az érvényes európai jogszabályokat. Az alelnök úgy vélte, miközben a Déli Áramlat néhány országnak talán előnyöket nyújthat, másoknak kockázatokat jelenthet, a bizottságnak a közösség érdekeit kell szem előtt tartania.

A hivatal is vizsgálja a számlaösszevonásokat

Publikálás dátuma
2014.11.25. 06:23
Fotó: Népszava
A Magyar Energetikai és Közmű Szabályozási Hivatal (MEKH) nem lát kivetnivalót abban, hogy a Démász összevonja a kis összegű számlákat, azonban lapunk kérdésére adott válaszában előrevetíti, hogy a közeljövőben minden szolgáltató esetében felülvizsgálja az értékhatárt.

A Szegedet is ellátó Démász áramszolgáltató a bruttó 6350, nettó 5000 forint alatti havi fogyasztásról nem állít ki számlát, hanem azokat összevonva küldi ki a többnyire kispénzű kisfogyasztóknak. Szerintük a halasztott fizetés előnyös az érintettek számára. Több kisnyugdíjas nem értette meg, hogy ez nekik miért jó, mert tegnapi számunkban éppen amiatt panaszkodtak, hogy ezeket a több havi, összevont számlákat képtelenek kigazdálkodni.

A Népszava kérdésére válaszolva a Magyar Energetikai és Közmű Szabályozási Hivatal elküldte a Démász kérésének indoklását, amelynek alapján engedélyezték 2013-ban a működési szabályzat módosítását és abban a számlák összevonását.

A Démász tapasztalataira és statisztikai méréseire hivatkozva azt írta, hogy a fogyasztók fizetési szokásaiban a nettó 5000 forintot el nem érő számlákat többször fizetik késedelmesen, mint az ettől magasabb összegű részszámlákat. A szolgáltató a "számla előállítása, postázása és a rajta feltüntetett összeg beszedése, valamint a fogyasztói igények közötti optimális egyensúly megtartása érdekében" kezdeményezte az üzletszabályzat módosítását. A Démász - mint írja - a módosítás tervezetét honlapján is megjelentette és a reprezentatív fogyasztói érdekképviseleti szervezeteket is értesítette - ellenvéleményeket nem kapott.

Ez a gyakorlat létezik más közműcégnél is- írja válaszában az energiahivatal - ám a közeljövőben minden szolgáltató esetében felülvizsgálja az értékhatárt.

Maradt, mi volt

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal Orbán Viktor által 2013 nyarán kinevezett elnöke változatlanul a Fidesz választókerületi elnöke is Dunaújvárosban - tette közzé az atlatszo.hu. Dorkota Lajos szerint ez rendben van - tolmácsolta az elnöki álláspontot a hatóság sajtóosztálya.

A Dorkota által vezetett hatóságról rendelkező jogszabály szerint az elnök nem lehet „párt országos vagy területi szervezetének tisztségviselője.” Vagyis az intézmény vezetőjének pártoktól függetlennek, az aktív pártpolitikától abszolút tartózkodónak kell lennie, azaz nem lehet politikus, nem viselhet párttisztséget - figyelmeztetett a honlap szerzője.

Hamarosan eldől az INA sorsa

Illés József írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2014.11.25. 06:21
Az ünnepélyes aláírás 2003-ban: Hernádi Zsolt Mol-vezér, Ljubo Jurcic gazdasági miniszter és Ivo Sanader miniszterelnök FOTÓ: SZ
Rövidesen újra érdemi tárgyalások kezdődhetnek a Mol és a zágrábi kormány között a horvát olajtársaság, az INA sorsáról. A megállapodás megkötését amerikai közvetítő segítené. Egyezség híján azonban a Mol eladja az INA részvénycsomagját. A piaci hírek szerint az oroszok vennék meg a pakettet. Ezt azonban a Mol cáfolja, és sem az Európai Unió, sem az Amerikai Egyesült Államok nem nézné jó szemmel. A döntésbe a horvát kormányzat is beleszólhat.

Amerikai közvetítő bevonásával rövidesen újra indulnak a tárgyalások a Mol és a zágrábi kormány között az INA horvát olajvállalat sorsáról. Ezt az teszi lehetővé, hogy több hónapi habozás után a horvát kormányzat is elfogadta az amerikai részvételt az egyeztetésekben.

A zágrábi kabinet a napokban hatalmazta fel Ivan Vrdoljak gazdasági minisztert, hogy válasszon ki egy közvetítőt, aki segíthet Zágráb és a Mol magyar olajipari társaság tárgyalásain. A horvát miniszter négy jelölt közül választhat, akiket a magyar fél már korábban elfogadott. Az amerikaiak ugyanis még tavasszal jelezték a Mol vezetésének, hogy készek „baráti segítőként” bekapcsolódni a megbeszélésekbe, miután úgy látják, hogy a két fél képtelen megállapodni egymással. Az amerikai szándékról a Mol szinte azonnal tájékoztatta a horvát felet. A közvetítést később hivatalosan Chris Murphy amerikai szenátor a Zágrábban október közepén tett látogatásán ajánlotta fel a horvátországi vezetőknek. Az ottani kormányzat azonban mindeddig hallgatott, csak most közölte, hogy kész elfogadni a közvetítő részvételét a tárgyalásokon.

Szollár Domonkos, a Mol Nyrt. nemzetközi kommunikációs és társasági marketing vezetője lapunknak elmondta: a magyar olajvállalt elsődleges célja, hogy megállapodjon a horvát kormányzattal az INA körüli nyitott kérdések rendezésében. Abban az esetben azonban, ha ez nem sikerül, akkor a Mol belátható időn belül megválik az INA részvénycsomagjától.

Az INA részvényeinek 49,1 százaléka van a Mol tulajdonában, a horvát állam pedig a részvények 44,84 százalékát birtokolja. A Mol 2009-óta rendelkezik az irányítói jogokkal, ezt szeretné visszaszerezni a horvát kormányzat. Mondván: ezeket a jogosítványokat a Mol úgy szerezte meg, hogy Hernádi Zsolt a magyar olajcég elnök-vezérigazgatója tíz millió euróval megvesztegette Ivo Sanader volt horvát kormányfőt. Az ügyben pereket is indítottak a horvátok, amelyek során egyelőre nem tudták bizonyítani a gyanújukat. Ám nemzetközi körözést adattak ki a Mol vezető ellen, aki vádakat kategorikusan tagadja.

Mindezek ellenére a Mol és a horvát kormány között tavaly szeptember óta folynak egyeztetések az INA jövőjéről, de emellett mindkét fél nemzetközi jogi fórumokhoz is fordult a tulajdonosi viták rendezése érdekében. Elemzők szerint az amerikai közvetítőre ugyanakkor szüksége van a feleknek, mert az érintettek közötti nézetkülönbség szinte áthidalhatatlan. A Mol vezetése ugyanis üzleti alapon, nyereségesen működő horvát olajvállalatot szeretne kialakítani az INA társaságból, s ezzel feltehetően átszervezések elbocsátások is járnának. Míg a horvát kormány kerülné a leépítéseket, s egy állami többségi tulajdonú, nemzeti nagyvállalatban gondolkodik, amely az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-hez lehet hasonlatos. Egyesek szerint ugyanis Zágrábnak is szüksége lenne egy kifizetőhelyre, amely a mindenkori kormánypártok kasszáját tömné tele közpénzekkel. Emellett zsíros állásokat biztosítana a kormány-közeli kádereknek.

Az Amerikai Egyesült Államok (USA) nem véletlenül vállalta a közvetítői szerepkört – állítják hozzáértők. A Mol részvények több mint 25 százaléka ugyanis amerikai befektetők kezében van, akik számára nem mindegy hogyan végződik a Mol-INA vita. Emellett az USA különösen az ukrán-orosz konfliktus kiéleződése óta minden eszközzel igyekszik megakadályozni Moszkva térnyerését a közép-európai térség energia piacán is. Így Washington abban érdekelt, hogy az INA részvénypakett ne jusson orosz kézbe.

Erre pedig meg is volt, és egyesek szerint meg is van az esély. A Mol-hoz közel álló forrásaink ugyan hangsúlyozzák, hogy ma már nincsenek orosz érdeklődők az INA részvénycsomagjára. A már azonban ebben az esetben azt jelenti, hogy egészen a közelmúltig voltak a Kreml nevében tárgyaló vevőjelöltek. Informátorunk szerint azonban, látva a velük szembeni óriási ellenállást, mind az Európai Unió, mind az USA részéről, Moszkva feladta az itteni terjeszkedési terveit. Emellett Vlagyimir Putyin elnök a Moszkva elleni nemzetközi szankciók bevezetése után a jövőbeni pénzszűkétől tartva leállította a tőke kiáramlását Oroszországból. Emiatt ebből a régióból is kivonultak az orosz befektetők.

Terjeszkedésre fordíthatná a pénzt a Mol
A Molnak jól jönne az INA részvénycsomag eladásával megszerezhető becslések szerint 1,5-2 milliárd euró. Az olajvállalat ugyanis a szlovák leánycége, a Slovnaft bevonásával és az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-vel együttműködve pályázik az olasz Enel 66 százalékos tulajdonhányadára a Slovenksé Elektrárne-ban (Szlovák Villamosművek). Az ügy érdekessége, hogy a szlovák elektromos társaság is két új atomreaktor építésére készül, hasonlóan az MVM kezében lévő paksi atomerőműhöz. Így egyesek ebben az ügyletben is az orosz „hátteret” vélik felfedezni. Akkor ugyanis a találgatások szerint nem kétséges, hogy a paksihoz hasonlóan az orosz Roszatom nyeri el a szlovák atomerőmű bővítési projektet is, ha magyar kézbe kerül a döntés a beruházásról. A Mol részéről viszont kategorikusan cáfolják az „orosz vonal” létezését. Azt hangsúlyozva, hogy egyebek mellett éppen Moszkva térnyerését megakadályozandó pályáznak a szlovák energetikai vállalatra.

Ennek ellenére a piac szerint szinte bizonyos, hogy a Kreml nem tett le a horvát olajcég eladó pakettjének a megszerzéséről. Csupán „alvállalkozókat” von be az üzletbe. A Bloomberg hírügynökség például úgy tudja, hogy a genfi székhelyű Klesch Csoport érdeklődik a Mol INA-részesedése iránt, és már megkezdte az INA átvilágítását. A Klesch Csoport tulajdonosa, az amerikai Gary Klesch szeptemberben nyilatkozta a Bloombergnek, hogy öt-hat olajfinomítót vásárolna Európában. A cégről ugyanakkor kiderült, hogy svájci székhelye mellett van londoni és moszkvai központja is. Vagyis, globális befektetési holdingról van szó, amely többek között az olajiparban is érdekelt, így elképzelhető, hogy valójában orosz tőke áll a háttérben. Igaz, az INA részvények eladásába egy sajátos, az Unió jogi normáival ellentétes horvát törvény értelmében a zágrábi kormánynak is van beleszólása. Így a Mol csak olyan vevővel köthet üzletet, amelyet Zágráb is elfogad. Ezt a napokban a horvát kormányzat nyilatkozatban meg is erősítette.