E-cigaretta;BioMed Central Public Healt;Bioritmus;

2014-11-27 15:39:00

Az elektronikus cigaretta élettani hatása

A közelmúltban a média megszellőztette a hírt, hogy az e-cigaretta gőze fémeket tartalmaz. Ezen a szálon elindulva Riccardo Polosa professzor szükségesnek tartott további vizsgálatokat, elemzéseket lefolytatni. A professzor az University of Catania vezető belgyógyásza, szakértője a nikotinfüggőségnek és a tüdőgyógyászatnak. Az elektromos cigaretta élettani hatásairól készült tanulmányát a BioMed Central Public Healt című orvosi szakfolyóirat adta közre Az elektromos cigaretta, mint nikotinadagoló hatása a dohányzás csökkentésére címmel.

A jelenlegi eredmények azt mutatják, hogy az e-cigaretták gőze valóban tartalmaz fémeket, azonban elhanyagolható mennyiségben. Jóval az amerikai gyógyszerkönyv által megengedett szint alatt marad a napi bevitel. A talált értékek messze alacsonyabbak, mint a normál cigaretta füstjénél, mely több mint 7000 mérgező anyagot, több mint 40 féle elismert rákkeltő anyagot tartalmaz.

Kimondható, hogy az e-cigaretta gőze csak nyomokban tartalmaz fémeket, mely értékeknek egészségügyi kockázata nincs, kizárólag csak pánikkeltésre, bulvárforgalom növelésére alkalmasak. Figyelembe véve a környezetvédelmi ügynökségek jelentéseit a városi légszennyezésről, megállapítható, hogy egyetlen nagyvárosi forgalomban töltött óra alatt több fémet lélegzünk be, mint egy napi e-cigarettázás során.

A passzív e-cigarettázás vizsgálatakor kiderült, a cigaretta füstjével szemben az elektromos cigaretta kilélegzett gőze semmilyen káros anyagot nem tartalmaz, s csupán néhány esetben lehetett kimutatni nyomokban a nikotint.

Az e-cigaretta hatása az asztmára

Szintén a média szellőzteti azt a hírt, hogy az elektromos cigaretta használata tüdőgyulladást és más légúti megbetegedéseket okoz. Hogy ez mennyire komoly? Semennyire! Az exogén lipoid tüdőgyulladás egy nagyon ritka állapot, mely többnyire az olaj alapú hashajtók, ajakbalzsamok és ízesített szájfények használatakor fordulhat elő. Az elmúlt években összesen két esetben hozták összefüggésbe az e-cigarettát a lipoid tüdőgyulladással – az Egyesült Államokban illetve Spanyolországban. Kiértékelve a klinikai eredményeket arra a következtetésre jutott a professzor, hogy ezek az összefüggések sem valósak, pusztán spekulációk – mindkét esetben sikerült megtalálni a tényleges kiváltó okot. Az asztmás dohányosok vizsgálata során azt tapasztalták, hogy aki áttért a rendszeres elektromos cigaretta használatra, objektív és szubjektív javulást ért el már az első hetekben.

Aromák és színezőanyagok

Az általános szabály az az, hogy akár természetes, akár mesterséges az aroma, mindig feleljen meg a helyi élelmiszeripar minőségi elvárásainak, rendelkezzen engedélyekkel a fogyasztáshoz. Természetesen ezek a szabályok nem a belégzést veszik figyelembe, de az alapvető tisztasági és biztonsági előírásokat be kell tartani a gyártás során. Természetesen nem feltétlenül szükséges ezeket az e-folyadékokat minden szempontból vizsgálni, hiszen ha nem tartalmaznak toxikus anyagokat, akkor belégzés során sem juttatnak a szervezetbe semmilyen káros anyagot. A színezékekkel ugyanez a helyzet, csak élelmiszer minőségű anyagok használható.

Tanácsok dohányosoknak

Mindenkinek, aki fontolgatja az e-cigarettára történő átállást, de aggódik a lehetséges egészségügyi kockázatok miatt, a következő érvek figyelembevételét ajánlják az elektromos cigaretta mellett:

Egy nemzetközi szakértő csoport összehívta a Kábítószerügyi Független Tudományos Bizottságot, felkérték arra, hogy vizsgáljon meg 12 nikotintartalmú terméket és értékelje az egészségügyi kockázatokat. Ezek között szerepelt többek között a cigaretta, a vékony cigaretta, a pipa, a szivarka, a vízipipa, a bagó és az elektromos cigaretta. A vizsgálat eredménye: ha a dohányzás egészségügyi kockázata 100 százalék, akkor az elektromos cigaretta csak 4 százalék.

Eredeti cím: Tanulmány az e-cigaretta élettani hatásáról