Dél-koreai autóipari beszállítókat várunk

A dél-koreai vállalatok hozzájárulhatnak ahhoz, hogy tovább növekedjen a magyar autóipar - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szöulban, miután tegnap tárgyalt Jun Bjung Sze dél-koreai külügyminiszterrel. Szijjártó - aki az Orbán Viktor miniszterelnök vezette delegáció tagjaként látogatott az ázsiai országba - a magyar-dél-koreai gazdasági együttműködésről szólva kifejtette: a két ország céljai egybevágnak, hiszen a szöuli kormány gazdaságfejlesztési terve alapján a közepes méretű koreai vállalkozások külföldi beruházásait nagy mértékben próbálják ösztönözni.

Nekünk pedig az az érdekünk, hogy ezek a vállalatok minél nagyobb számban Magyarországra jöjjenek, hiszen ezek csúcstechnológiát képviselnek mind az autóiparban, mind az elektronikában - mondta a miniszter. A koreai közepes méretű vállalatok kifejezetten hasznosak a beszállítói bázis kiszélesedésére. A tárcavezető szerint több beruházásról is folyamatosak a tárgyalások. Közös terv, hogy a közeljövőben a V4-ek és Dél-Korea egy miniszterelnöki, elnöki csúcstalálkozót rendezzen.

Szijjártó Péter néhány héttel ezelőtt is tárgyalt dél-koreai kollégájával. Októberi milánói találkozójukon – a Külgazdasági és Külügyminisztérium akkori tájékoztatása szerint – elhangzott, hogy a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatok gyors növekedésnek indultak, a magyar export tavaly kis híján elérte a 300 millió dollárt, ez az idén júliusig újabb 23 százalékkal bővült, ami elsősorban az autóipari kivitel növekedésének köszönhető. A magyar Nemzeti Befektetési Ügynökség adatai szerint a gépek és gépi berendezések a leginkább meghatározók a Magyarország és Dél-Korea közötti kétoldalú áruforgalomban. További jelentős árufőcsoportok a magyar exportban a feldolgozott termékek, valamint a nyersanyagok.

Orbán Viktor kormányfő a Hankuk idegennyelvi egyetemen tartott, tegnapi angol nyelvű előadásában a résztvevők figyelmébe ajánlotta - a német gazdasághoz erősen kapcsolódó - Közép-Európát mint az elkövetkező nyolc-tíz évben az Európai Unió növekedési motorját.

Szerző

Kevesebb a munkanélküli

Publikálás dátuma
2014.11.28. 06:23
A közmunkások torzítják a statisztikát. Őket fi gyelmen kívül hagyva 10 százalék felett lenne a munkanélküliség FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Idén augusztus-októberben 4 millió 184 ezren dolgoztak Magyarországon - közölte tegnap a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), vagyis a 15-74 éves korosztályból 192 ezerrel dolgoztak többen, mint egy esztendeje. A közfoglalkoztatásnak köszönhetően munkanélküliség is mélyponton van. Jövőre már 8,0-8,2 százalékos munkanélküliségi rátával lehet számolni.

Hét esztendeje nem volt ilyen alacsony a munkanélküliek számaránya, mint idén az augusztus-októberi időszakban. Ez derül ki a KSH legfrissebb adataiból. A közel 4,2 millió munkavállalóból Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt a következtetést vonta le, hogy telljesíthető az a 2010-ben elhangzott kormányzati ígéret, hogy 10 év alatt egymillióval bővül a hazai munkahelyek száma. (Az igazság az, hogy eredetileg az idén véget ért, előző kormányzati ciklusra ígérték ezt a számot, de a kormány rövid idő alatt belátta, hogy a vágya teljesíthetetlen, így hat esztendővel megtoldották az álláshelyek bővülésére vonatkozó prognózisukat.) A miniszterelnök által vezetett küldöttséggel Szöulban tartózkodó miniszter megemlítette, hogy a munkanélküliségi ráta 7,1 százalékra mérséklődött a megelőző időszak 7,4 százalékáról.

A munkanélküliség várható alakulása nagymértékben függ attól, hogy a kormányzat mennyiben tudja megvalósítani tervét, hogy a közfoglalkoztatottak seregét 200 ezerről 250 ezerre emeli - értékelte a várható folyamatokat Katona Tamás, közgazdász egyetemi tanár. Ettől függetlenül is valószínünek látszik - mivel jövőre mintegy egy százalékponttal alacsonyabb gazdasági növekedéssel számol a kormány -, hogy a munkanélküliségi ráta 2015-ben 8,0-8,2 százalék körül alakul majd. Ugyanakkor Katona Tamás arra is felhívta a figyelmet, hogy a hazai statisztikai adatok tartalmazzák a külföldön dolgozó magyar lakhelyű dolgozók számát is. Róluk azonban friss adatok nem állnak rendelkezésre. Annyit lehet biztosan tudni, hogy 1989. december 31. - vagyis rendszerváltás - óta tartósan külföldön dolgozó magyarok száma összesen 425 ezer fő volt. A szakember szerint az idén felgyorsult külföldi munkavállalási hullám révén jelenleg 450-480 ezren dolgoznak Magyarországon kívül.

A munkaerőpiac egészéről Balatoni András úgy vélekedett, hogy az a vállalkozások szempontjából feszesnek mondható. Az ING Bank vezető elemzője arra emlékeztetett, hogy sok munkaerőt felszív a közmunkaprogram - akik egyébként nehezen tudnak utána elhelyezkedni -, a vállalatok pedig viszonylag dinamikusan szeretnék bővíteni a foglalkoztatást, így pedig egyre nehezebb a megfelelő embert a megfelelő helyre megtalálni. Ha további 50 ezerrel növelik a közfoglalkoztatottak számát, akkor megvan a veszélye annak, hogy bérinflációs folyamat indulhat el - mondta Balatoni. Németh Dávid a KSH munkanélküliségi adatai kapcsán megjegyezte, hogy az aktivitási arány a július-szeptemberi 59,5 százalékról 59,3 százalékra csökkent, azaz kevesebb ember jelent meg a munkaerőpiacon a munkaképes népességen belül. Ez pedig elsősorban a nőkre volt igaz, aktivitási arányuk a júliusi-szeptemberi időszakban mért 52,7 százalékról 52,4 százalékra csökkent augusztus-októberre.

A foglalkoztatottsággal csak közvetve függ össze, hogy Orbán Viktor kormányfő Szöulban már ötmillió adófizetőről, mint elérendő célról beszélt, amikor csak nemrégiben léptük át a korábban nehezen elérhetőnek látszó négymilliós határt. A munkanélküliséggel kapcsolatos adatok azonban nem csak Magyarországon kedvezőek. A Német Statisztikai Hivatal ugyancsak tegnap kiadott közleménye szerint a statisztikai számbavétel kezdete óta ennyien még nem dolgoztak a 80 milliós Németországban, jelenleg összesen 43 millió munkavállalót regisztráltak.

Egy év alatt egy százalékponttal nőtt a munkavállalók száma. Így novemberben Németországban 6,3 százalékos volt a munkanélküliek aránya, akárcsak októberben.

Szerző

Ma ismét fekete a péntek

Publikálás dátuma
2014.11.28. 06:20
Bár az amerikai ,,őrület” már begyűrűzött hazánkba, még nem igazán terjedt el FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/KENA BETANCUR
Bár múlt héten kaphattunk egy kis ízelítőt, ma újból nagy árengedményekkel várja a vásárlókat több hazai webáruház is: az eMAG már hónapok óta készül, kínálatukban több tízezer terméket lehet megszerezni olykor a beszerzési ár alatt. Bár az Egyesült Államokból indult hagyomány sok helyen nagy népszerűségnek örvend, nálunk még nem igazán elterjedt, ami részben saját vásárlási "hagyományainknak" is köszönhető.

A mai nap újból nagyobb leárazásokra lehet számítani a hazai webáruházakban, amelyekre az Extreme Digital múlt heti akciónapját követően ezúttal a hagyományos amerikai Fekete Péntekkel (Black Friday) egy napon kerül sor: több hazai webshop mellett mára az eMAG webáruház hirdetett rendkívüli leárazásokat.

A cég már korábban bejelentette, hogy kifejezetten erre az akcióra több mint 100 ezer terméket halmoztak fel - a mai nap mintegy 10 ezer mobiltelefon és táblagép, háromezer televízió, valamint játékok, babaápolási termékek, könyvek és háztartási kisgépek várják akciós áron az online vásárlókat. A leárazás mellett a cég ingyenesen házhoz is szállítja a megrendelt termékeket.

Az eMAG közleménye szerint már május óta készülődnek az akciónapra, külföldi tapasztalatokkal felvértezve megpróbálják elejét venni a váratlan eseményeknek: az elmúlt hónapokban például több százmilliós összeget költöttek az informatikai rendszer stabilitására, amelyet a cég több mint 200 informatikai szakembere is igyekszik biztosítani.

Emellett több mint 150 kamionnyi fuvart szentelnek az alkalomnak, a raktárakban pedig 240 ember dolgozik a nap 24 órájában, a raktárak kapacitását is bővítették.

Reményeik szerint az alapos előkészülettel sikerülhet elkerülni az olyan nem túl szerencsés helyzeteket, amilyenbe egy héttel korábban a konkurens cég került.

Megírtuk: az Extreme Digital webáruház az amerikai hagyományoktól eltérően egy héttel előbbre időzítette az árzuhanások napját, szervergépeik azonban nem bírták a rohamot, így az áruház weboldala több óráig elérhetetlenné vált.

Várkonyi Balázs, a cég ügyvezetője elmondta: a szokásos terhelés ötszörösére számítottak, ennek ellenére a forgalom több mint harmincszorosan haladta meg az átlagos mértéket - a kellemetlenségek ellenére Várkonyi sikerként könyvelte el a rendhagyó kereskedelmi eseményt.

"Számunkra is tanulságos volt, hogy milyen sok embert vonzott hozzánk a Black Friday. Ennek kapcsán két döntést hoztunk: 2015 áprilisában egyetlen napig hasonlóan magas kedvezményeket fogunk nyújtani ügyfeleinknek, illetve olyan informatikai fejlesztésekbe kezdünk, amelyek garantálják, hogy legközelebb egyetlen potenciális vásárló se szoruljon ki a weboldalról" - nyilatkozta a cégvezető.

Nem indokolatlan az optimizmus: a Világgazdaság Online információi szerint a cég még a szerverleállás ellenére is jól járt az árengedményekkel - táblagépekre, mobiltelefonokra, televíziókra és játékkonzolokra volt a legnagyobb igény, ezekből több tízezret adtak el, de sokat vásároltak háztartási eszközöket és sportszereket is.

A webáruház aznapi bevétele így két, átlagosnak mondható hét forgalmának felelt meg.

"A Fekete Péntek tipikus amerikai hagyomány. Magyarországon azonban még nem igazán elterjedt, nálunk ilyenkor más kereskedelmi "szokásoknak" van hagyománya" - mondta lapunknak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Szerinte hazánkban elsősorban nem a hatalmas árengedményekkel járó akciónapok, hanem - akár már a karácsonyi időszakban is - a folyamatos, kisebb-nagyobb leárazások, valamint a szezon végi akciók jellemzőek.

Ezt mi sem mutatja jobban, mint hogy Magyarországon a Fekete Péntek nincs nagy hatással az "offline" - vagyis az internetes weboldallal nem rendelkező - kereskedőkre, az eseményből leginkább a webáruházak profitálhatnak.

A Fekete Péntek apropóján létre is jött egy weboldal - a blackfriday.hu - ahol utána lehet járni, mely webáruházak csatlakoztak az eseményhez, hol számíthatunk nagyobb leárazásokra.

Szerző
Frissítve: 2014.11.27. 21:28