Előfizetés

Új elnöke lehet az Alkotmánybíróságnak

Az Alkotmánybíróság (Ab) elnökének megválasztása is szerepel az Országgyűlés jövő heti napirendi javaslatai között. A csütörtökön közzétett tervezet szerint erről hétfőn titkos szavazással döntenek a képviselők. A dokumentumban személyi javaslat nem szerepel.

Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökének megbízatása 2015. február 24-én jár le, utódját három hónappal korábban meg lehet választani, az Ab tagjai közül. Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős fideszes alelnöke azt mondta az MTI-nek: az országgyűlési törvény alapján minden olyan közjogi tisztségviselő személyére a házelnök tesz javaslatot, amelyet más törvény nem nevesít. 

Az Ab-elnök ilyen, ezért Kövér Lászlónak van indítványtételi joga - tette hozzá. A jelöltet az Országgyűlés elnökének kérése esetén az igazságügyi bizottság meg fogja hallgatni, de döntési jogosultsága nincs a testületnek - jelezte Gulyás Gergely. Az elnökjelöltről az összes országgyűlési képviselő kétharmadának szavazatával, azaz jelenleg legalább 132 igen szavazattal dönt a parlament; mandátuma 12 évre szól.

A parlament jövő héten háromnapos ülést tart. 

Vida egyik helyettese otthagyja a NAV-ot

Publikálás dátuma
2014.11.27. 19:44
Fotó: Népszava
Kovácsics Iván január végével távozik a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól – tudta meg a hvg.hu.

Távozik posztjáról Kovácsics Iván, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vám- és pénzügyőri elnökhelyettese - értesült a portál. Több, neve elhallgatását kérő forrásunk arról számolt be, hogy köremailt kaptak a NAV-on belül Kovácsics távozásáról. Az email szerint az elnökhelyettes január végén távozik, felmondási idejének letelte után. A hivatal az emailben nem indokolta a vezető távozását.

A hvg.hu érdeklődött az ügyről a NAV-nál, de egyelőre nem érkezett válasz.

Kovácsics Iván az utóbbi hetekben annak kapcsán szerepelt a nyilvánosság előtt, hogy a kitiltási botrány miatt a NAV-vezetőkre váró újságírók többször is csak vele tudtak összefutni a NAV előtt. Kovácsics nem szerepel azon három NAV-vezető között, akiről a hvg.hu úgy értesült, hogy érintett a kitiltási botrányban. Közülük egyébként egyedül Vida Ildikó NAV-elnök ismerte el érintettségét.

A fideszes polgármester is az állami gondozottak lakásotthona ellen

Állami gondozott gyerekek számára létesítendő lakásotthonok ellen tiltakoznak Tolnán. A város képviselő-testülete csütörtökön határozatban kérte, hogy az intézményeket ne a településen helyezzék el.

A határozatban - amelyet a polgármesteri hivatal közlése szerint egyhangúlag fogadtak el - felkérték a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Tolna megyei kirendeltségét, hogy a lakásotthonok elhelyezésére lehetőség szerint "keressen más megoldást".

Appelshoffer Ágnes (Fidesz-KDNP), a város polgármestere a döntést azzal magyarázta, hogy a lakásotthonok ellenzői korábban mintegy 1700 aláírást gyűjtöttek, és egy múlt heti közmeghallgatáson is sokan tiltakoztak. A polgármester szerint emiatt ő valójában  a gyerekek érdekeit képviseli, amikor nemet mond a lakásotthonokra, merthogy "nem volna jó, ha ilyen környezetbe kerülnének". 

A Tolna megyei gyermekvédelmi kirendeltség egy 2013-ban indult, 300 millió forintos, európai uniós projekt keretében tervezi létrehozni az új otthonokat. Az állami gondoskodás alatt álló gyerekek számára családias körülményeket teremtő lakásotthonok a Faddon lévő, csaknem 50 fős adó, rossz állapotú létesítményt váltanák ki.  Posta Zoltán, a megyei gyermekotthonok igazgatóságának vezetője a teol.hu portálnak arról számolt be, hogy kettőt Tolnán, egyet-egyet pedig Szekszárdon, illetve Őcsényben alakítanának ki. A Tolnán kiválasztott Alkotmány, valamint a Táncsics utcai házban egy 8 és 12 fős lakásotthont hoznának létre.