Szálka a szemben - Újabb támadás Juhász Péter ellen

Publikálás dátuma
2014.11.29. 15:08
A Kétfarkú kutya párt által meghekkelt plakát/Facebook
Az V. kerületi alpolgármester összeférhetetlenségi eljárást kezdeményez Juhász Péter, az Együtt önkormányzati képviselője ellen, azzal az indokkal, hogy valótlan a politikus vagyonnyilatkozata. Böröcz László alpolgármester ezt szombaton közölte a távirati irodával. 

Az alpolgármester közleménye szerint Juhász Péter vagyonnyilatkozata valótlan, abból ugyanis "úgy tűnik, mintha ő és családja az elmúlt években éheztek volna". A bevallás szerint más jövedelme nincs is, mint amit képviselőként az önkormányzattól kap. Késve leadott vagyonnyilatkozata nem tartalmazza a vagyontárgyait sem, így például azt a gépkocsit amit egész évben használt - fejti ki Böröcz László.

A Magyar Nemzet szombaton "Rejtély, hogy miből élt Juhász Péter" címmel írt arról, hogy az Együtt belváros-lipótvárosi önkormányzati képviselőjének vagyonnyilatkozata szerint a politikusnak se foglalkozása, se jövedelme, se ingatlana, se ingósága, se megtakarítása nincsen, ellenben 250 ezer forintos pénzintézettel, illetve 5,5 millió forintos magánszemélyekkel szembeni tartozása van.

Juhász Péter, ahogy a választások előtt is tette, rendre támadja a Belváros vezetését, leginkább a felettébb gyanús ingatlan-ügyek miatt. Az Együtt társelnöke a minapi Facebook-bejegyzésében közölte, hogy levelet írt a legfőbb ügyésznek. 

"Az V. kerületben a Fidesz maffiaként működik. Hogy maffia, az nem egy politikai mondás a részemről, hanem egy higgadt, leíró jellegű kijelentés. Szervezetten lopják ki a belvárosiak vagyonát a maguk hasznára. Az elmúlt 8 évben a kerület ingatlanvagyonának közel harmadát adhatták el harmad-fél áron. De nem hagyom. Írtam a legfőbb ügyésznek, hogy állítson fel külön nyomozócsoportot." - így a politikus. 

A levél:

Tisztelt Legfőbb Ügyész Úr!

Az elmúlt hónapokban sorra derülnek ki olyan visszaélésre gyanút adó önkormányzati ingatlaneladások Budapest V. kerületében, melyekben Belváros-Lipótváros önkormányzatának vezetői érintettek.Számos ingatlaneladás alkalmával az önkormányzat a piaci, korábban meghirdetett árnál jóval alacsonyabb áron adta el a kiválasztott vevőknek az ingatlanokat. Így jutott olcsóbban lakáshoz a kerület jelenlegi polgármestere, Szentgyörgyvölgyi Péter is. Ezek a jogsértő ügyek évekkel korábban, még Rogán Antal polgármestersége alatt kezdődtek, és az ügyekben dr. Sélley Zoltán (jelenleg jegyző, korábban a vagyonkezelő vezérigazgatója) érintettsége is felvetődik pozíciójánál fogva.

Mindebből arra lehet következtetni, hogy saját meggazdagodása érdekében egy maffiaszerűen működő szervezet, szűk körben, hatalmával visszaélve, szisztematikusan, ezres számban játssza át az önkormányzati ingatlanokat saját hasznára. Az elmúlt 8 évben a belvárosi ingatlanvagyon közel harmadát adták el.

Ez a Belváros Hunvald-ügye, azonban értékét tekintve annak sokszorosa.

Az elkövetés gyakoriságára és az elkövetési érték kiemelten magas voltára tekintettel nyomatékosan kérem legfőbb ügyész urat, hogy állítson fel külön nyomozó csoportot, amely kifejezetten a belvárosi ingatlaneladások felderítésével foglalkozik, éppen úgy, ahogy ezt a Hunvald ügy esetében tette. A számos nyilvánosságot kapott ügy hatására és a jogsértést elkövetők saját jól felfogott érdekére tekintettel feltételezhető, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékokat eltüntetik, megsemmisítik. Ezért mihamarabb az összes ilyen ügyet fel kell deríteni.

Nyomatékosan kérem legfőbb ügyész urat hogy a Simon Gábor ügyével egy időben a belvárosnál indult vesztegetési ügyben zajló nyomozás állását is tárja a nyilvánosság elé éppen olyan részletességgel, ahogyan ezt Simon Gábor ügyének esetében tette. Rendkívüli mértékben árt a helyi közbizalomnak, hogy mind az itt élők, mind az önkormányzat dolgozói csak találgatnak, hogy miért tartottak házkutatást az önkormányzatnál, kit gyanúsítanak vesztegetéssel, és hogy igaz-e, hogy 80 hangfelvétel áll a nyomozók rendelkezésére, amelyben az önkormányzat vezető tisztségviselője kér védelmi pénzt a kerületben tevékenységet végző vállalkozóktól.

Kérem, hogy az ügyészség haladéktalanul kezdje meg ezeknek az ügyeknek a feltérképezését és kivizsgálását.

Kérem, hogy az ügyészség fordítson a nyomozásra kiemelt figyelmet, és tájékoztassa a közvéleményt!

Közben a Blikk ma azt írta: Ismét egy gyanúsan nyomott ár, és ismét egy belvárosi ingatlan: felettébb kedvezményes áron vásárolhatott meg egy tekintélyes méretű üzlethelyiséget az V. kerületi önkormányzattól a Prisztás-gyilkosság miatt első fokon 11 év fegyházbüntetésre ítélt Portik Tamás élettársa, Pápa Marianne érdekeltségében lévő cég. A város szívében lévő, forgalmas utcára nyíló 212 négyzetméteres üzletért a Classic Immo Kft. 2011-ben, Rogán Antal polgármestersége alatt mindössze 52,4 millió forintot, azaz négyzetméterenként 247 ezer forintot fizetett. A lapnak nyilatkozó ingatlanszakértő szerint ugyanakkor a forgalmas főút környékén a 600 ezer forintos négyzetméterár sem irreális, a piaci áron kiadott ingatlanért 127 millió forintot kasszírozhatott volna a kerület. Pápa Marianne-ék a kedvezményesen megkaparintott üzlethelyiséget egy évvel később már ezen a szinten értékesítették, amikor orosz vevőknek adták tovább.

Szerző

Schmitt Pál már a paralimpiai bizottság tiszteletbeli tagja is

Publikálás dátuma
2014.11.29. 14:43
Fotó:Népszava
Schmitt Pált egyhangúlag tiszteletbeli taggá választották a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) közgyűlésén.

A sportvezető, volt államfő beszédében megígérte, hogy kapcsolatait felhasználva segíti a paralimpiai mozgalmat.

Az eseményen az év legjobbjait is köszöntötték: a nőknél a 70 kilogrammos súlycsoportban világbajnok Szabó Nikolett cselgáncsozó, a férfiaknál a moszkvai kajak-kenu-világbajnokságon győztes Rozbora András kapta az elismerést. Az év edzője Szabó Nikolett mestere, Keserű József, az év szövetségi kapitánya Bíró Norbert, a cselgáncsozók szakvezetője lett.

A hagyományoknak megfelelően - mint minden páros évben - díjat kaptak azok a médiumok, amelyek a legtöbbet tették a paralimpiai mozgalom népszerűsítéséért. Idén a televíziók között az MTVA Telesport szerkesztősége, a rádiók közül a Juventus Rádióban hallható SportBánya című műsor, nyomtatott sajtó kategóriában a Heves Megyei Hírlap, az internetes szerkesztőségek közül az Index kapott médiadíjat.

Az MPB tájékoztatása szerint a pénteki közgyűlésen Gömöri Zsolt elnök és Tóth Veronika nemzetközi főtitkár ismertette a legfontosabb tudnivalókat a 2016-os riói nyári játékokról. A tájékoztató során elhangzott, hogy jelenleg két sportoló, Szabó Nikolett, illetve a sportlövő-világbajnokságon ezüstérmes Dávid Krisztina szerezték meg a paralimpiai részvételi jogot.

Szerző

Magyar doku-film nyert díjat Amszterdamban

Publikálás dátuma
2014.11.29. 14:34
Fotó: Becsey Kristóf - a film operatőre
Az Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon (IDFA) Hörcher Gábor Drifter című alkotása elnyerte a legjobb elsőfilmes díjat.

A rendező pénteken este személyesen vette át az elismerést. Az IDFA elsőfilmes versenyébe az idén 15 alkotás kapott meghívást. A díjakról öttagú nemzetközi szakmai zsűri döntött, és indoklásában kiemelte a Drifter című film gyönyörű képi világát és kifinomult vágását is.

Hörcher Gábor 72 perces filmje egy Bakony-vidéki sváb-roma-magyar gyökerű fiatal fiúról szól, aki elhatározza, hogy rally versenyző lesz. A korábban Roma Rally munkacímen futó film aktuális kérdéseket vet fel a periférián élő vidéki fiatal generáció társadalmi beilleszkedésének lehetőségeiről, és sajátos módon mutatja be helyzetüket. 

A dokumentumfilm forgatása közel négy évig tartott, a filmtervet korábban már több nemzetközi szakmai fórumon díjazták, többek között Szarajevóban és Lipcsében is.   A Drifter a KraatsFilm és a német Weydemann Bros. koprodukciójában készült. Producere Iványi Marcell, kreatív producere Pálos György. A filmet Becsey Kristóf és a rendező Hörcher Gábor fényképezte. 

Szerző
Frissítve: 2014.12.01. 13:31