Előfizetés

Obama: lebontható a bizalmatlanság fala

Barack Obama elnök le akarja vonni a fergusoni történések tanulságait. Mint fogalmazott, a kisváros gondjai „mindannyiunk problémái”. Mindezt emberi jogi aktivistákkal, rendőrökkel, papokkal és helyi politikusokkal folytatott megbeszélései során jelentette ki a Fehér Házban. Figyelmeztetett arra, bizalmatlanság alakulhat ki a rendőrséggel, az amerikai fekete-közösségekkel szemben.

Obama ugyanakkor annak a véleményének adott hangot, hogy a bizalmatlanság kérdése megoldható. Ez azonban nem történhet meg egyik napról a másikra. A Fehér Ház előzőleg olyan lépéseket tett közzé, amelyekkel e bizalmatlanságot kívánja csökkenteni. Egyebek mellett a rendőrök jobb kiképzését irányozza elő, illetve kamerákat szerelnek fel a rendfenntartókra. Munkacsoportot is felállítanak, amelynek 90 nap után további konkrét javaslatokat kell majd tennie.

Tegnap Amerika-szerte ismét ezrek fejezték ki szolidaritásukat a rendőr által augusztusban megölt, fegyvertelen fekete fiatalemberrel, Michael Brownnal. New Yorkban is százak vonultak az utcákra. Transzparenseken követeltek börtönbüntetést a gyilkos lövést leadó rendőr számára.

Előrehozott választás Izraelben?

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kifejtette, kész előrehozott választás kiírására, amennyiben a koalíció centrista politikusai folytatják „támadásaikat”. Felszólította ezeket a kormánytagokat, „hagyjanak fel az áskálódással”. Hozzátette, ha e tekintetben nem történik változás, „levonjuk a konzekvenciákat, s a választókhoz fordulunk” – közölte.

Hétfő reggel a miniszterelnök egyik tanácsadója azt közölte, Netanjahu a következő napokban dönt ebben a kérdésben. Cipi Livni igazságügy-miniszter, a centristák egyik vezetője, rasszistának nevezte a koalíció egyes jobboldali tagjait. Mint mondta, a kormány válaszúthoz érkezett. A vita alapja egy olyan törvénytervezet, amely Izrael állam zsidó karakterének erősítését szolgálja. Vita zajlik egy másik törvényről is, amely a csökkenő lakásárakat érinti.

Hétfő este eredmény nélkül ért véget Netanjahu és a centristák másik vezéralakja, Jair Lapid pénzügyminiszter találkozója. Utóbbi nem volt hajlandó elfogadni a kormányfő feltételeit a koalíció fenntartására. Feltételezések szerint az idő előtti voksolást 2015 tavaszán rendezhetik meg. Két baloldali ellenzéki képviselő már kezdeményezte a parlamentben az előrehozott voksolást. Az erről szóló szavazást szerdán rendezhetik meg.

Egy felmérés szerint jelentősen csökkent Netanjahu népszerűsége. A megkérdezetteknek mindössze 38 százaléka elégedett teljesítményével. A kormány mandátuma 2017-ig szól.

Vérfürdő fenyeget Hongkongban

Mindinkább úgy tűnik, a lehető legrosszabb forgatókönyv következik be Hongkongban, s totális erőszakba torkollik a diákok lázadása.

Vezetőik, miután a rendőrség az eltelt napokban legalább száz tagjukat tartóztatta le, éhségsztrájkot kezdeményeztek. „A nehéz pillanatokban fontos feladata van az embernek. Készek vagyunk, hogy megfizessük az árát” – hirdették a Facebookon.

Joshua Wong diákvezető és két társa azt közölte, az éhségsztrájkkal nyomást kívánnak gyakorolni a hongkongi kormányzatra, hogy fogadják el a 2017-es választásra vonatkozó követeléseiket. Peking ugyanis a következő kormányzó-voksoláson csak saját jelöltjeit engedné indulni.

A Kínához tartozó városban egyre feszültebb a helyzet.

Leung Chun Ying kormányzó óv intette a fiatalokat attól, hogy visszatérjenek barikádjaikra, s tovább folytassák a tüntetéseket.