Koszovót választják az EU helyett

Szerbia nem ismeri el Koszovó függetlenségét abban az esetben sem, ha ez az uniós csatlakozás feltétele lenne – jelentette ki Tomislav Nikolic szerb államfő a Novosti belgrádi lapnak adott interjújában. 

Kifejtette, hogy a koszovói önállóság elismerése ellentétes lenne a szerb alkotmánnyal, az emberek jóérzésével, a szerb nemzeti büszkeséggel és az erkölcsökkel.

Mint mondta, véleményét a teljes belgrádi kormány osztja. Koszovót azért sem lehet „feladni, hogy több eurót kapjunk”. Nikolic úgy véli, Brüsszel és Washington választás elé állítja hazáját: Koszovót vagy Európát akarja.

Ugyanakkor José Manuel Barroso, az Európai Bizottság október végén leköszönt elnöke a Tanjug hírügynökségnek kijelentette, Szerbiának Európában a helye.

Büszkének mondta magát, hogy akkor volt a Bizottság élén, amikor megkezdődhettek a csatlakozási tárgyalások Belgráddal. Barroso úgy vélte, nincs értelme találgatni, mikor kerülhet sor Szerbia uniós integrációjára.

A legfontosabb feladat szerinte, hogy eredményes csatlakozási tárgyalásokat folytasson Belgrád az EU-val, s folytassa a gazdasági reformokat. Szerinte nem jelent problémát, hogy Szerbia hagyományosan jó kapcsolatokat ápol Oroszországgal.

Közben az ultranacionalista Szerb Radikális Párt (SRS), melynek elnökét, Vojislav Seselj néhány hete súlyos betegsége miatt engedte Belgrádba a hágai Nemzetközi Törvényszék (ICTY) megkezdte az aláírásgyűjtést Nikolic elnök elmozdításáért.

Úgy vélik, azért kell leváltani az államfőt, mert törvénytelenül tett szert egyetemi diplomára. 30 ezer aláírást kell gyűjteni, hogy a parlament foglalkozzon az üggyel.

Szerző

Tragédiába torkollt a túszmentő akció

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet jemeni szárnya csütörtök hajnalban tett közzé egy videofelvételt, amelyen Luke Somers amerikai fotóriporter lefejezésével fenyegetőzött. Pénteken amerikai-jemeni mentőakció indult kiszabadítására, de Somerst és egy dél-afrikai túszt kivégezték a terroristák. A mentőakció során azonban több fegyverest likvidáltak.

Videofelvételt tett közzé az Arab Félsziget al-Kaidája, az Aqpa csütörtök hajnalban. A felvételen a 2013 szeptemberében Jemenben elrabolt amerikai fotóriportert, Luke Sommerst mutatták be, aki segítséget kért és elmondja, hogy élete veszélyben forog.

A mellette álló terrorista maga Nászer bin Ali al-Anszi volt, a jemeni al-Kaida vezetője, aki követeléseiket nem részletezte, mert mint mondta, „Washington tudja, mik azok” és azzal fenyegetett, hogy három napon belül lefejezik a foglyot, ha az Egyesült Államok nem teljesíti a csoport kéréseit.

Jemen az Egyesült Államok stratégia partnere az al-Kaida elleni harcban. Sanaa megengedte Washingtonnak, hogy jemeni területről drónokat indítsanak a terrorcsoport ellen.

Az Aqpa, az al-Kaida jemeni ága a nemzetközi terrorszervezet egyik legvéresebb és legkegyetlenebb csoportosulása, az Egyesült Államok a világ legveszélyesebb terrorcsoportjai között tartja számon.

A pénteki mentőakció utáni első hírek még arról szóltak, hogy sikeres volt, szombaton derült ki, hogy a 33 éves amerikai Luke Sommers és Pierre Korkie dél-afrikai tanár életét vesztette, a terroristák kivégezték őket.

Barack Obama amerikai elnök barbár gyilkosságnak nevezte a túszok kivégzését és jelezte, az Egyesült Államok minden katonai, titkosszolgálati és diplomáciai forrását beveti annak érdekében, hogy épségben hazajuttassa állampolgárait, legyenek bárhol. A terroristák pedig számíthatnak arra, hogy utoléri őket az amerikai igazságszolgáltatás.

Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter közlése szerint a mentőakció során több terroristát sikerült likvidálni.

A Gift of the Givers nevű segélyszervezet szerint a dél-afrikai túszt, Pierre Korkiet vasárnap szabadon engedték volna. A szervezet úgy tudja, Sommers kiszabadításával nem először próbálkoztak az amerikaiak.

Novemberben is tettek egy kísérletet erre, ám a kommandó megérkezéséig a túszt elszállították arról a helyről, ahol addig fogva tartották.

Szerző

Obamának savas refluxa van

Publikálás dátuma
2014.12.08. 01:58
FOTÓ: Getty Images
A torokfájásra panaszkodó elnök szombaton alapos orvosi, egyebek között egy száloptikai és egy CT-vizsgálaton esett át. Ronny Jackson, a haditengerészet kapitánya, az elnök személyes orvosa szerint Obama reflux elleni kezelést kap gyomorsava csökkentése céljából.

A reflux-betegség a tápcsatorna felső szakaszának működési zavara, amely miatt a gyomorsavval és emésztőnedvekkel elkeveredett gyomortartalom (refluxátum) visszajut a nyelőcsőbe, és ott kellemetlen tüneteket okoz.
Az elnök 28 percet töltött a bethesdai Walter Reed Országos Katonai Egészségügyi Központban. Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője szerint a vizsgálatot nem altatásban végezték, ezért nem volt arra szükség, hogy Obama a hatalom gyakorlását ideiglenesen átadja Joe Biden alelnöknek. Biden ennek ellenére felkészült a feladatra.
Jackson kapitány az elnökön májusban elvégzett általános felülvizsgálat után "kitűnőnek" ítélte meg az Obama egészségi állapotát.

Szerző