Előfizetés

Jogszerűtlen és drága a drogteszt

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2014.12.12. 06:03
Forrás: Thinkstock
Sokkal fontosabb lenne a megelőzésre, a nevelésre költeni, mintsem az igen költséges drogtesztekre. Ezt dr. Zacher Gábor, toxikológus, a Honvédkórház Sürgősségi Betegellátó Centrumának osztályvezető főorvosa mondta tegnap a Tv2 Mokka című műsorában. A toxikológus a napokban már az InfoRádiónak is elmondta, hogy az érintettek szűrése annyiba kerülne, mint a teljes magyar lakosság átfogó egészségügyi vizsgálata.

Arról beszélt, hogy az ilyen tesztekkel való vizsgálatnak tehát ma semmiféle szakmai jelentősége nincsen, ennek negativitása nem jelent semmit. Ám a pozitivitása szintén nem, hiszen ezek a tesztek csak nagyon egyszerű szűrővizsgálatra is épphogy alkalmasak, nem beszélve arról, hogy igazságügyi orvostani jelentőségük abszolút nincs. Egy esetleges pozitív vizsgálatot ugyanis meg kell erősíteni egy másodlagos speciális vizsgálattal.

A napokban a hvg.hu-nak Csányi Ágnes, a kiskunhalasi Szilády Áron Református Gimnázium ifjúságvédelmi felelőse elmondta, az országban elsőként bevezették a drogtesztet, amely kiválóan működik. Aáry-Tamás Lajos ombudsman azonban erre a Népszabadságnak úgy reagált: a kiskunhalasiak gyakorlata jogsértő. Kiderült, hogy a teszt a bevezetésekor a gimnáziumban nem volt önkéntes, hanem az iskolai rendtartás rendelkezett róla. Az oktatási jogok biztosa az akkori gyakorlatról 2004-ben kiadott egy állásfoglalást, amely szerint az iskola a tanulók drogfogyasztását nem ellenőrizheti szúrópróbaszerűen. Mint írta, az iskola és a pedagógusok nem rendelkeznek törvényi felhatalmazással a tanulók drogfogyasztására vonatkozó különleges adatok kezelésére. Ennek hiányában önkéntes hozzájárulásra van szükség. Azóta hozzájáruló nyilatkozatot kérnek a gyerekektől és a szülőktől egyaránt, Aáry-Tamás Lajos szerint viszont ez így is jogsértő, hiszen a tanár és a diák nincs egyenlő helyzetben, ezért a diákok hozzájáruló nyilatkozata nem tekinthető önkéntesnek, mert tartaniuk kell az esetleges következményektől.

Bár a Fidesz jogi végzettségű politikusai szerint is aggályos a bevezetni kívánt drogteszt, Rogán Antal, a kormánypárt frakcióvezetője most is úgy gondolja, beleegyezéssel jogszerű lesz az erről szóló törvény.

Betelt a pohár: a magyarok dühösek

Publikálás dátuma
2014.12.12. 06:02
Nem csökken a felháborodás FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Nem csitul az elégedetlenség a kormánnyal szemben: vasárnap délután, mintegy 30 szakszervezet részvételével „dühös magyarok” vonulnak utcára a megszorítások ellen, hétfőn ugyancsak a szakszervezetek mutatják meg erejüket a munkavállalók jogaiért egy forgalomlassító demonstrációval, kedden újabb civil tüntetés is lesz.

„Meg kell mutatni az Orbán-rendszernek, hogy ha ezt a költségvetést elfogadja, visszafordíthatatlan károkat okoz az országnak; amennyiben az állam nem hátrál meg, és elfogadja ezt a gyalázatot, amit költségvetésnek nevez, tudni fogjuk, hogy milyen lépéseket kell majd tennünk” - ígérik vasárnap délutánra hirdetett tüntetésük felhívásában a „Dühös magyarok”. Hozzájuk mintegy 30 szakszervezet, egyebek mellett az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), a Vegyipari Dolgozók, a Budapesti Közlekedési, a Mozdonyvezetők, a Szociális Munkások, a Teherfuvarozók Európai Szakszervezete, a Szolidaritás, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók, a Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet csatlakozott, de a Százezren az internetadó ellen nevű, október végén több tízezer embert az utcára hívó Facebook-csoport is velük lesz. A tüntetésre 15 órára várják a résztvevőket a Magyar Tudományos Akadémia Széchenyi téri épülete elé, onnan a Kossuth térre vonulnak át. Ott a tervek szerint felszólal majd a netadós tüntetések szervezője, Gulyás Balázs, valamint Székely Tamás, az ASZSZ elnöke, a Hír Tv által lejáratni próbált pedagógus, Nagy Emília, a Hálózat a Tanszabadságért és Oktatói Hálózat aktivistája is.

Vasárnap többek között arra kívánják ráirányítani a figyelmet, hogy a szociális ellátások szűkítésével, eltörlésével tízezrek életét lehetetleníti el a kormány, a magánnyugdíj-pénztári szabályok átfaragásával a kabinet a magántulajdonunkat veszélyezteti, hogy a devizahiteleket valójában elfogadhatatlan árfolyamon forintosítják, hogy végleg kivéreztetik az oktatást, míg a különadókkal a haveri cégeket hozzák helyzetbe - miközben a büdzsét hétfőn vélhetően elfogadják, pedig a kormánypárt szokás szerint semmilyen egyeztetést nem végzett. De bizonyosan szó lesz az M0-s megadóztatásáról is. Vajda Zoltán, a magánnyugdíjvagyon elsíbolása miatti november végi tüntetés főszervezője szerint „össznépi” megmozdulásra van szükség a kormánnyal szemben, hiszen a költségvetés mindent leképez, ami a mindennapokat súlyosan érinti. Több mint hatezren jelezték eddig részvételi szándékukat.

Hétfőn többek között a Liga, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete, a Mezőgazdasági, Erdészeti, Élelmiszeripari és Vízügyi Dolgozók Szakszervezete, a Mentő Dolgozók Önálló Szakszervezete, a Vasutasok Szakszervezete, illetve a Mozdonyvezetők Szakszervezete részvételével lesz forgalomlassító demonstráció. Reggel 7 és 16 óra között országos félpályás útlezárással készülnek a munkavállalókat hátrányosan érintő intézkedések, köztük a korkedvezményes nyugdíj eltörlése és a cafetéria többlet adóterhei ellen. Gaskó István, az akciót szervező Liga Szakszervezetek elnöke szerint nem szívesen mennek az utcára, hiszen a szakszervezetek természetes „alkuhelye” a munkahelyen van, de nincs más út. A 2011-ben módosított sztrájktörvény ugyan nem könnyíti meg a dolgukat, de a törvény helyreállítása is szerepel a követeléseik között.

Kedden még nagyobb tiltakozásra lehet számítani: több civil csoport, például a Szabad Oktatást és az Egymillióan az internetadó ellen Facebook-csoportok közösen szervezik a karácsony előtti vélhetően legnagyobb tüntetést, amelyre eddig tízezren jelentkeztek. Az üzenet: „nincs hová hátrálnunk!”, össze kell fogni, hogy az embereket semmibe vevő hatalommal szemben alternatívát találjanak. A résztvevők a netadós tüntetések megszokott találkozóhelyén, a József nádor téren gyülekeznek 18 órától. A szervezők kérik, aki teheti, az vigyen magával játékot, amit karácsonyig eljuttatnak a rászoruló gyermekeknek, ezzel is megmutatva, hogy - szemben a kormánnyal - a demonstrálók képesek figyelni a szegényekre. A cél a Szalay utca, az oktatási államtitkárság.

Az Ipsos mérése szerint is zuhan a Fidesz

S. Z.
Publikálás dátuma
2014.12.12. 06:02
Itt még örülnek, de a mostani személyes népszerűségvesztés nem jött jól Orbánnak, Szijjártónak, Lázárnak és Rogánnak sem FOTÓ: N
Nemcsak a Tárki és a Medián, hanem az Ipsos is a Fidesz népszerűségének jelentős csökkenéséről számolt be. December eleji felmérésük szerint a nagyobbik kormánypárt két hónap alatt - októberről decemberre - 10 százaléknyi szavazót veszített a teljes népesség körében. Az Ipsos szerint a közvélemény különösen érzékeny a politikusok látványos meggazdagodására, de az Oroszországhoz fűződő szorosabb viszonyról, a vasárnapi zárva tartásról, valamint a korrupcióról szóló hírek is morzsolták a Fidesz-tábort. Mindebből a Jobbik profitált.

A Tárki és a Medián után az Ipsos december eleji felmérése is a Fidesz további jelentős népszerűségvesztéséről számolt be. Az Ipsos felidézte, hogy már október és november között 35-ről 30 százalékra apadt a Fidesz tábora a teljes népesség körében és ez a tendencia az elmúlt hetekben is folytatódott. December elejére további 5 százalékponttal csökkent a kormánypárt támogatóinak aránya, így most a választókorúak 25 százaléka áll a Fidesz mögött.

Az ellenzéki pártok közül a Jobbik erősödött, a novemberi 12 százalék után most 14 százalékra számíthatnak. Az MSZP a harmadik - az előző havival azonos - 11 százalékos támogatással, az LMP-nek és a DK-nak 3-3, az Együttnek 1 százalékos a támogatottsága. A Fidesztől való eltávolodás a passzivitás, a bizonytalanság erősödésével jár együtt; a politikától távolságot tartók ma 39 százaléknyian vannak.

Az Ipsos mérése szerint a biztos pártválasztók körében a Fidesz 45 százalékon áll, a Jobbik ebben a körben 24, az MSZP 18 százalékot ér el. 5 százalékon áll az LMP, a DK 4, az Együtt pedig 1 százalékos.

Az elemzés szerint két hónap alatt 800 ezer támogatót veszített a Fidesz. Az első hullámban főképpen törzsközönségében gyengült meg a párt, a középrétegekben, a fiatalok és a középkorúak körében, valamint a kisebb városokban. Az utóbbi egy hónapban viszont leginkább az alacsonyabb státusú társadalmi csoportok, az idősebbek, valamint a falvakban élők hagyták el a pártot. E közegekben novemberről decemberre 9-10 százalékpontosak voltak a veszteségek, de feltűnő, hogy a magas társadalmi pozícióban lévők (értelmiségiek, gazdagok, fővárosiak) körében is az átlagnál többet, 6-7 százalékpontot veszítettek. Így a Fidesz-tábor csökkenése már minden réteget elért. A közvélemény különösen érzékeny a politikusok látványos meggazdagodásáról, költéséről szóló hírekre, de az Ipsos kutatásai azt mutatják, hogy az Oroszországhoz fűződő szorosabb viszonyról, a vasárnapi zárva tartásról, valamint a korrupcióról szóló hírek is morzsolták a Fidesz-tábort. Az Ipsos felidézte, a Fidesznek az előző kormányzása idején két alkalommal is volt ekkora visszaesése, ám azok a mostaninál jóval hosszabb időszak alatt, háromnegyed év alatt következtek be.

Néhány választói csoportban rendkívül szoros lett a Fidesz és a Jobbik versenye: a 30 év alatti korosztályban a Fidesznek 25, a Jobbiknak 21 százalékos a támogatottsága, de kiegyenlítettek az erőviszonyok a szakmunkásként dolgozók körében: a kormánypártra 23, a szélsőjobboldalra 20 százalékuk szavazna. A munkanélküliek csoportjában pedig mindkét párt 21 százalékos.

Az Ipsos szerint októberben még 41 százaléknyian gondolták azt, hogy jó irányba mennek a dolgok az országban, ám novemberre karakteres változás történt: 32 százalék nyilatkozott kedvezően a hazai állapotokról. Az elmúlt hetekben tovább erősödött a kritikus közhangulat, jelenleg már csak az emberek 26 százaléka elégedett az országban zajló folyamatokkal.

Ismert, a Medián november 28-a és december 2-a közötti felmérése szerint 12 százalékponttal esett a Fidesz támogatottsága a teljes népesség körében. Náluk korábban 38 százalékon állt a nagyobbik kormánypárt, november végére azonban 26 százalékra esett vissza; így egy hónap alatt több mint 900 ezer potenciális szavazó pártolt el a Fidesztől, amire a Medián-felmérések rendszerváltás óta tartó történetében még nem volt példa.

A Medián politikuslistája is alaposan átrendeződött. Orbán Viktor kedveltsége egy hónap alatt 48-ról 32 százalékra zuhant, de Tarlós István, Navracsics Tibor, Rogán Antal, Kósa Lajos, Lázár János és Szijjártó Péter is 10 százalékpontnál nagyobb népszerűségvesztést szenvedett el. Orbán így is a harmadik a listán - Áder János és Pokorni Zoltán mögött -, holtversenyben Karácsony Gergellyel és Vona Gáborral. Az is kiderült a Medián felméréséből, hogy azok közül, akik emlékezetük szerint tavasszal a Fideszre szavaztak, 22 százalék ma már nem tenne így. Októberben az emberek kevesebb mint fele (48 százalék), novemberben már bő kétharmada (68 százalék) mondta, hogy Magyarországon rossz irányba mennek a dolgok. Számottevően romlott a kormány megítélése is: ma már csak a szavazók 31 százaléka értékeli jónak az Orbán-kabinet munkáját, míg egy hónapja még 45 százalék.

A Fidesz népszerűsége 2014 novemberében a teljes népesség körében, százalékban (zárójelben az októberi adatok)
                        Ipsos*           Medián                Tárki                Nézőpont
Fidesz             25 (30)           26 (38)               25 (37)                 29 (32)
Forrás: Népszava-gyűjtés
* Az Ipsos esetében a decemberi és a novemberi adatokat használtuk.