Árulja székházát az MSZP

Publikálás dátuma
2014.12.12. 06:05
FOTÓ: Népszava
Már árulják a Jókai utcai székházat a szocialisták - mondta lapunknak Katona Tamás pártigazgató. A következő hetekben a frakcióval kapcsolatban állók, közöttük a sajtóosztály munkatársai a Képviselői Irodaházba költöznek, a pártmunkát végzők pedig a Villányi úti konferencia-központ és szabadegyetem épületébe. 

Miután azonban az eladás, amelyről már folynak tárgyalások, akár évekig is eltarthat, még nem ürítik ki a Jókai utcai székházat. A rendezvényeket viszont ezentúl már a XII. kerületi konferencia-központban tartják, Katona szerint a Jókai utcában erre amúgy sem volt hely, ezért is döntöttek amellett, hogy a nyitni akaró MSZP-nek olyan helyre kell költöznie, ahol sok a közösségi tér.

Az épültet eddig is a Villányi úti Konferencia-központ és Szabadegyetem Alapítvány működtette, ezért a rendszerváltás óta nagyon sok baloldali rendezvény helyszíne volt. Szombaton a szocialisták már itt tartják az országos pártértekezletet. A hatszintes épület a rendszerváltás előtt a Marxizmus-Leninizmus Esti Egyetem székhelye volt, 1993 óta az MSZP egyik alapítványa által létrehozott Általános Vállalkozási Főiskola működik benne. Arról, hogy a Jókai utcai székházat várhatóan el akarja adni az MSZP már hónapok óta beszélnek. A jelzáloghitellel terhelt épület ugyanis komoly teher a kétmilliárd forint adóssággal küzdő a pártnak. Katona azt is elmondta, hogy az szocialisták alapítványai szintén a Villányi úti épületbe költöznek.

Szerző

Jogszerűtlen és drága a drogteszt

Publikálás dátuma
2014.12.12. 06:03
Forrás: Thinkstock
Sokkal fontosabb lenne a megelőzésre, a nevelésre költeni, mintsem az igen költséges drogtesztekre. Ezt dr. Zacher Gábor, toxikológus, a Honvédkórház Sürgősségi Betegellátó Centrumának osztályvezető főorvosa mondta tegnap a Tv2 Mokka című műsorában. A toxikológus a napokban már az InfoRádiónak is elmondta, hogy az érintettek szűrése annyiba kerülne, mint a teljes magyar lakosság átfogó egészségügyi vizsgálata.

Arról beszélt, hogy az ilyen tesztekkel való vizsgálatnak tehát ma semmiféle szakmai jelentősége nincsen, ennek negativitása nem jelent semmit. Ám a pozitivitása szintén nem, hiszen ezek a tesztek csak nagyon egyszerű szűrővizsgálatra is épphogy alkalmasak, nem beszélve arról, hogy igazságügyi orvostani jelentőségük abszolút nincs. Egy esetleges pozitív vizsgálatot ugyanis meg kell erősíteni egy másodlagos speciális vizsgálattal.

A napokban a hvg.hu-nak Csányi Ágnes, a kiskunhalasi Szilády Áron Református Gimnázium ifjúságvédelmi felelőse elmondta, az országban elsőként bevezették a drogtesztet, amely kiválóan működik. Aáry-Tamás Lajos ombudsman azonban erre a Népszabadságnak úgy reagált: a kiskunhalasiak gyakorlata jogsértő. Kiderült, hogy a teszt a bevezetésekor a gimnáziumban nem volt önkéntes, hanem az iskolai rendtartás rendelkezett róla. Az oktatási jogok biztosa az akkori gyakorlatról 2004-ben kiadott egy állásfoglalást, amely szerint az iskola a tanulók drogfogyasztását nem ellenőrizheti szúrópróbaszerűen. Mint írta, az iskola és a pedagógusok nem rendelkeznek törvényi felhatalmazással a tanulók drogfogyasztására vonatkozó különleges adatok kezelésére. Ennek hiányában önkéntes hozzájárulásra van szükség. Azóta hozzájáruló nyilatkozatot kérnek a gyerekektől és a szülőktől egyaránt, Aáry-Tamás Lajos szerint viszont ez így is jogsértő, hiszen a tanár és a diák nincs egyenlő helyzetben, ezért a diákok hozzájáruló nyilatkozata nem tekinthető önkéntesnek, mert tartaniuk kell az esetleges következményektől.

Bár a Fidesz jogi végzettségű politikusai szerint is aggályos a bevezetni kívánt drogteszt, Rogán Antal, a kormánypárt frakcióvezetője most is úgy gondolja, beleegyezéssel jogszerű lesz az erről szóló törvény.

Szerző

Betelt a pohár: a magyarok dühösek

Publikálás dátuma
2014.12.12. 06:02
Nem csökken a felháborodás FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Nem csitul az elégedetlenség a kormánnyal szemben: vasárnap délután, mintegy 30 szakszervezet részvételével „dühös magyarok” vonulnak utcára a megszorítások ellen, hétfőn ugyancsak a szakszervezetek mutatják meg erejüket a munkavállalók jogaiért egy forgalomlassító demonstrációval, kedden újabb civil tüntetés is lesz.

„Meg kell mutatni az Orbán-rendszernek, hogy ha ezt a költségvetést elfogadja, visszafordíthatatlan károkat okoz az országnak; amennyiben az állam nem hátrál meg, és elfogadja ezt a gyalázatot, amit költségvetésnek nevez, tudni fogjuk, hogy milyen lépéseket kell majd tennünk” - ígérik vasárnap délutánra hirdetett tüntetésük felhívásában a „Dühös magyarok”. Hozzájuk mintegy 30 szakszervezet, egyebek mellett az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), a Vegyipari Dolgozók, a Budapesti Közlekedési, a Mozdonyvezetők, a Szociális Munkások, a Teherfuvarozók Európai Szakszervezete, a Szolidaritás, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók, a Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet csatlakozott, de a Százezren az internetadó ellen nevű, október végén több tízezer embert az utcára hívó Facebook-csoport is velük lesz. A tüntetésre 15 órára várják a résztvevőket a Magyar Tudományos Akadémia Széchenyi téri épülete elé, onnan a Kossuth térre vonulnak át. Ott a tervek szerint felszólal majd a netadós tüntetések szervezője, Gulyás Balázs, valamint Székely Tamás, az ASZSZ elnöke, a Hír Tv által lejáratni próbált pedagógus, Nagy Emília, a Hálózat a Tanszabadságért és Oktatói Hálózat aktivistája is.

Vasárnap többek között arra kívánják ráirányítani a figyelmet, hogy a szociális ellátások szűkítésével, eltörlésével tízezrek életét lehetetleníti el a kormány, a magánnyugdíj-pénztári szabályok átfaragásával a kabinet a magántulajdonunkat veszélyezteti, hogy a devizahiteleket valójában elfogadhatatlan árfolyamon forintosítják, hogy végleg kivéreztetik az oktatást, míg a különadókkal a haveri cégeket hozzák helyzetbe - miközben a büdzsét hétfőn vélhetően elfogadják, pedig a kormánypárt szokás szerint semmilyen egyeztetést nem végzett. De bizonyosan szó lesz az M0-s megadóztatásáról is. Vajda Zoltán, a magánnyugdíjvagyon elsíbolása miatti november végi tüntetés főszervezője szerint „össznépi” megmozdulásra van szükség a kormánnyal szemben, hiszen a költségvetés mindent leképez, ami a mindennapokat súlyosan érinti. Több mint hatezren jelezték eddig részvételi szándékukat.

Hétfőn többek között a Liga, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete, a Mezőgazdasági, Erdészeti, Élelmiszeripari és Vízügyi Dolgozók Szakszervezete, a Mentő Dolgozók Önálló Szakszervezete, a Vasutasok Szakszervezete, illetve a Mozdonyvezetők Szakszervezete részvételével lesz forgalomlassító demonstráció. Reggel 7 és 16 óra között országos félpályás útlezárással készülnek a munkavállalókat hátrányosan érintő intézkedések, köztük a korkedvezményes nyugdíj eltörlése és a cafetéria többlet adóterhei ellen. Gaskó István, az akciót szervező Liga Szakszervezetek elnöke szerint nem szívesen mennek az utcára, hiszen a szakszervezetek természetes „alkuhelye” a munkahelyen van, de nincs más út. A 2011-ben módosított sztrájktörvény ugyan nem könnyíti meg a dolgukat, de a törvény helyreállítása is szerepel a követeléseik között.

Kedden még nagyobb tiltakozásra lehet számítani: több civil csoport, például a Szabad Oktatást és az Egymillióan az internetadó ellen Facebook-csoportok közösen szervezik a karácsony előtti vélhetően legnagyobb tüntetést, amelyre eddig tízezren jelentkeztek. Az üzenet: „nincs hová hátrálnunk!”, össze kell fogni, hogy az embereket semmibe vevő hatalommal szemben alternatívát találjanak. A résztvevők a netadós tüntetések megszokott találkozóhelyén, a József nádor téren gyülekeznek 18 órától. A szervezők kérik, aki teheti, az vigyen magával játékot, amit karácsonyig eljuttatnak a rászoruló gyermekeknek, ezzel is megmutatva, hogy - szemben a kormánnyal - a demonstrálók képesek figyelni a szegényekre. A cél a Szalay utca, az oktatási államtitkárság.

Szerző