Betelt a pohár: a magyarok dühösek

Publikálás dátuma
2014.12.12. 06:02
Nem csökken a felháborodás FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Nem csitul az elégedetlenség a kormánnyal szemben: vasárnap délután, mintegy 30 szakszervezet részvételével „dühös magyarok” vonulnak utcára a megszorítások ellen, hétfőn ugyancsak a szakszervezetek mutatják meg erejüket a munkavállalók jogaiért egy forgalomlassító demonstrációval, kedden újabb civil tüntetés is lesz.

„Meg kell mutatni az Orbán-rendszernek, hogy ha ezt a költségvetést elfogadja, visszafordíthatatlan károkat okoz az országnak; amennyiben az állam nem hátrál meg, és elfogadja ezt a gyalázatot, amit költségvetésnek nevez, tudni fogjuk, hogy milyen lépéseket kell majd tennünk” - ígérik vasárnap délutánra hirdetett tüntetésük felhívásában a „Dühös magyarok”. Hozzájuk mintegy 30 szakszervezet, egyebek mellett az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), a Vegyipari Dolgozók, a Budapesti Közlekedési, a Mozdonyvezetők, a Szociális Munkások, a Teherfuvarozók Európai Szakszervezete, a Szolidaritás, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók, a Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet csatlakozott, de a Százezren az internetadó ellen nevű, október végén több tízezer embert az utcára hívó Facebook-csoport is velük lesz. A tüntetésre 15 órára várják a résztvevőket a Magyar Tudományos Akadémia Széchenyi téri épülete elé, onnan a Kossuth térre vonulnak át. Ott a tervek szerint felszólal majd a netadós tüntetések szervezője, Gulyás Balázs, valamint Székely Tamás, az ASZSZ elnöke, a Hír Tv által lejáratni próbált pedagógus, Nagy Emília, a Hálózat a Tanszabadságért és Oktatói Hálózat aktivistája is.

Vasárnap többek között arra kívánják ráirányítani a figyelmet, hogy a szociális ellátások szűkítésével, eltörlésével tízezrek életét lehetetleníti el a kormány, a magánnyugdíj-pénztári szabályok átfaragásával a kabinet a magántulajdonunkat veszélyezteti, hogy a devizahiteleket valójában elfogadhatatlan árfolyamon forintosítják, hogy végleg kivéreztetik az oktatást, míg a különadókkal a haveri cégeket hozzák helyzetbe - miközben a büdzsét hétfőn vélhetően elfogadják, pedig a kormánypárt szokás szerint semmilyen egyeztetést nem végzett. De bizonyosan szó lesz az M0-s megadóztatásáról is. Vajda Zoltán, a magánnyugdíjvagyon elsíbolása miatti november végi tüntetés főszervezője szerint „össznépi” megmozdulásra van szükség a kormánnyal szemben, hiszen a költségvetés mindent leképez, ami a mindennapokat súlyosan érinti. Több mint hatezren jelezték eddig részvételi szándékukat.

Hétfőn többek között a Liga, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete, a Mezőgazdasági, Erdészeti, Élelmiszeripari és Vízügyi Dolgozók Szakszervezete, a Mentő Dolgozók Önálló Szakszervezete, a Vasutasok Szakszervezete, illetve a Mozdonyvezetők Szakszervezete részvételével lesz forgalomlassító demonstráció. Reggel 7 és 16 óra között országos félpályás útlezárással készülnek a munkavállalókat hátrányosan érintő intézkedések, köztük a korkedvezményes nyugdíj eltörlése és a cafetéria többlet adóterhei ellen. Gaskó István, az akciót szervező Liga Szakszervezetek elnöke szerint nem szívesen mennek az utcára, hiszen a szakszervezetek természetes „alkuhelye” a munkahelyen van, de nincs más út. A 2011-ben módosított sztrájktörvény ugyan nem könnyíti meg a dolgukat, de a törvény helyreállítása is szerepel a követeléseik között.

Kedden még nagyobb tiltakozásra lehet számítani: több civil csoport, például a Szabad Oktatást és az Egymillióan az internetadó ellen Facebook-csoportok közösen szervezik a karácsony előtti vélhetően legnagyobb tüntetést, amelyre eddig tízezren jelentkeztek. Az üzenet: „nincs hová hátrálnunk!”, össze kell fogni, hogy az embereket semmibe vevő hatalommal szemben alternatívát találjanak. A résztvevők a netadós tüntetések megszokott találkozóhelyén, a József nádor téren gyülekeznek 18 órától. A szervezők kérik, aki teheti, az vigyen magával játékot, amit karácsonyig eljuttatnak a rászoruló gyermekeknek, ezzel is megmutatva, hogy - szemben a kormánnyal - a demonstrálók képesek figyelni a szegényekre. A cél a Szalay utca, az oktatási államtitkárság.

Szerző

Kommunikációs offenzívára készül Orbán?

Publikálás dátuma
2014.12.12. 06:01
Orbán Viktor a Kossuth Rádióban egy korábbi interjún. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
„Rendkívüli” rádióinterjúban elemzi ma az elmúlt napok eseményeit a miniszterelnök – írta a hvg.hu. Úgy tudják, ez az interjú is része annak a kommunikációs offenzívának, melyet a kormányfő stábja szorgalmaz, és melyből most már Orbán Viktor is kiveszi a részét. A miniszterelnök kedden a Blikknél járt, ahol chaten válaszolt az olvasók kérdéseire, majd interjút is adott a bulvárlapnak. Ez azért is meglepő, mert Orbán hosszú ideje csak a közrádióban hajlandó kérdésekre válaszolni, a nem kormánypárti sajtót pedig hosszú évek óta kerüli.

A Népszava úgy tudja, hogy a Fideszben természetesnek tartják a mostani népszerűségvesztést. Lapunk úgy értesült, hogy a kabinet által megrendelt kutatás a nyilvánosságra hozott felméréseknél kisebb csökkenést mutat a nagyobbik kormánypártnál. A népszerűségvesztést természetesnek tartják, mert a kormányzásban, mint forrásunk fogalmazott, vannak "hegy-" és vannak "lejtmenetek". A kormánypárt egyik vezető politikusa tegnap szűk körben kijelentette, június és október között nem volt kormányzás, természetes, hogy amikor ez elindult, csökkent a Fidesz népszerűsége, de ez 2010-ben is így volt. A baj szerinte az, hogy a párt korábbi magas támogatottságát olyan előkészítetlen ötletekre pazarolta el, mint az internetadó. A politikus szerint érdemesebb lett volna a népszerűség egy részét akkor felélni, amikor a valóban fontos szerkezeti reformokba vágnak majd bele - ilyen a MÁV átalakítása, vagy a tömegközlekedés átszervezése.

A hvg.hu-nak egy magas rangú kormányzati forrás azt mondta, a Blikkben tett látogatás már az új kommunikációs offenzíva része. Orbán a napokban külföldi lapokban is meg fog szólalni, illetve a szokásától eltérően egy héten belül újabb interjút ad ma a Kossuth Rádiónak.

A portál felidézte, Orbán Viktor a nyár végén úgy döntött, újraszervezi a tavaszi választást megelőző kampányokban jól teljesítő kommunikációs stábját. Két héttel ezelőtt egy forrásuk azt mondta, miniszterelnök azt is belátta, a népszerűség csökkenése, a folyamatossá vált tüntetések miatt „helyzet van”. Ezért azzal bízta meg stábját, hogy dolgozzanak ki forgatókönyveket, vizsgálják meg, miért szorult védekező helyzetbe a Fidesz, több fronton indítsanak offenzívát, hogy a párt visszanyerje kezdeményező szerepét a kommunikációban. Ilyen ellenakciónak szánták a drogteszt bevezetését, de a külföldi tulajdonú élelmiszerláncok, a Magyarország "szuverenitását" veszélyeztető Egyesült Államok is az új offenzíva célpontjai közé tartoznak.

A kommunikációs offenzívában komoly szerep juthat Habony Árpádnak, akiről az RTL Klub Házon kívül című szerdai műsora készített összeállítást. A műsorban Rogán Antal és Lázár János is elismerte, hogy Habony tanácsadóként dolgozik nekik és a miniszterelnöknek is. Eddig hivatalosan senki nem beszélt arról, hogy Habony tanácsadóként dolgozik a kormánynak vagy a Fidesznek. Rogán azt mondta Habonyról az RTL-nek: "Minden politikus számára vannak olyan emberek, akik segítik tanácsokkal. Nem titok, hogy Habony Árpád így van nemcsak a miniszterelnök úrral, hanem többünk esetében is, de formális pozíciót nem hajlandó vállalni, és én ezt inkább a javára írom, mint sem a hátrányára". Lázár sokadik kérdésre, miután kiderül számára, hogy Rogán elismerte Habony státuszát, azt mondta róla, "egy kiváló szakember" és úgy tudja, hogy Habony politikai stratégiával foglalkozik. Hozzátette: "Én ismerem Habony Árpádot, rendszeresen találkozunk, kikérem a véleményét bizonyos kérdésekben, de nekem nincs tanácsadói vagy hivatalos viszonyom vele. Ismeretségi alapon szoktam vele konzultálni. Nincs tudomásom, hogy szerződése lenne a kormánnyal." Rogán is azt állította, nem fizetnek a tanácsokért Habonynak. Az is kiderült a műsorból, hogy egyetlen cége van, amelynek évek óta nincs bevétele, pedig Habony drága autókkal jár, azokkal a Szerb utcai lakása előtt parkol. Az RTL megszólaltatta Herczeg Zoltán divattervezőt, aki szerint egy átlagos viselete minimum 1,8 millió forintba kerül. Vagyis nem tudni miből él, miközben láthatóan luxuskörülmények között tengeti életét.

Ki léphet Simicskáék helyébe?

Valóban kiestek a pikszisből Simicskáék? Ha igen, ki léphet a helyükbe? Ezt találgatja a a Figyelő eheti összeállítása. Mint írták, a Fidesz-világban sokáig nagyon tiszták voltak a politikai és gazdasági viszonyok. A politikában hosszú ideje Orbán Viktor áll a csúcson, szerepe megkérdőjelezhetetlen. Ám sokkal mozgalmasabb a gazdasági irányítás, ahol korábban Simicska Lajosék meghatározó szerepet töltöttek be; nemcsak az építőiparban és a jobboldali médiában, de az energetikában és az európai uniós fejlesztési források kontrolljában is. Majd konfliktusok kezdődtek, és mindenki azt találgatta, hogy mely gazdasági csoportok erősödhetnek meg.

A gazdasági erőcsoportok közül a Figyelő szerint kiemelkedik Csányi Sándor és Hernádi Zsolt világa, az OTP, a Mol és megannyi élelmiszer-ipari vállalkozás. A filmipar mellett a szerencsejáték-iparban jutott komoly pozíciókhoz Andy Vajna, aki a politikusok közül kifejezetten jóban van Rogán Antallal, és Habony Árpáddal is. Habonyék körébe sorolják a Századvég-cégeket is. Fontos gazdasági erőcentrum alakult ki Spéder Zoltán FHB-elnök körül is, hiszen a Magyar Posta, a takarékok, az FHB és a Díjbeszedő-csoport együttesen nagy lehetőségekkel bíró gazdasági csoport. Spédernek médiavállalkozás is van, a CEMP (Index.hu, Napi.hu, InfoRádió, portfolio.hu).

Valamilyen gazdasági mozgás elindult a Matolcsy György vezette MNB körül is. Az MNB óriási összegekkel alapítványokat alapított, irodaházat vásárolt, az elnök unokatestvére, Szemerey Tamás pedig Növekedési Hitel Bankra keresztelte az általa megvett bankot.

A végső kérdés a Figyelő szerint az, hogy ha igaz Simicskáék visszaszorulása, akkor ki erősödhet meg, illetve létezhet-e Orbánhoz közvetlenül becsatornázott gazdasági kör. Forrásaik Mészáros Lőrincet és Lázár Jánost tartják a miniszterelnök legközvetlenebb bizalmasának.

Szerző

Vida tolmácsolta Orbánt

Publikálás dátuma
2014.12.12. 06:00
André Goodfriend az Igazságügyi Palotában "barátkozott" Pintér Sándorral, ahol a belügyminiszter és Polt Péter legfőbb ügyész is
Ötmillió forint sérelemdíjat vár el André Goodfriendtől az adóhatóság elnöke, Vida Ildikó ugyanis tegnap rágalmazás gyanújával jelentette fel az Egyesült Államok budapesti ügyvivőjét. Noha a diplomata mentességet élvez az eljárások alól, az Orbán Viktor kormányfő által megrendelt perben szerinte is "bármi megtörténhet".

Rágalmazásért jelentette fel tegnap délelőtt Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke André Goodfriendet - közölte Futó Barnabás. A NAV-elnök ügyvédje - aki néhány napja még azt állította, már nem képviseli Vidát - azt nyilatkozta, a Központi Nyomozó Főügyészségen nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazás miatt jelentették föl az amerikai ügyvivőt, szerintük ugyanis Goodfriend hivatalos személyi minőségében sértette meg az adóhatóság elnökét. Ezzel egyidőben a Fővárosi Törvényszéken jó hírnév megsértése miatt nyújtottak be keresetet.

Futó a VS.hu-nak elmondta, hogy a bíróságnak az amerikai külügyminisztériumhoz kell fordulnia Goodfriend mentességének felfüggesztéséért éppúgy, mint amikor egy mentelmi joggal rendelkező képviselő esetén a parlamentet keresik meg. Vida ötmillió forint sérelemdíjat vár el Goodfriendtől. Futó azt is mondta, nem tudja megítélni, mekkora az esély Goodfriend diplomáciai mentességének felfüggesztésére, a döntés az amerikai kormányon múlik.

Mint megírtuk: Goodfriend a múlt héten a Heti Válasznak adott interjúban utalt arra, hogy Vidát nem azért tiltották ki az Egyesült Államokból, mert keveset tett a korrupció megakadályozásáért. Ugyanakkor valójában nem beszélt egyszer sem konkrétan Vidáról, sőt, ki is emelte: "konkrét személyekről nem beszélek, de az információ, amelyre a beutazási tilalmat alapoztuk, nem pusztán arra vonatkozik, hogy az érintettek keveset tettek. Az, ha valaki jó szándékú, de nem tesz eleget a csalás megakadályozásáért, természetesen nem minősül korrupt cselekménynek." Vida Ildikó erre nyílt levélben reagált, és azt írta, hogy nem maradhat következmények nélkül a kijelentés. "Mivel személyes találkozásunkkor nem fedte fel, milyen indokok alapozták meg az ellenem hozott intézkedést, és mivel most minden eddiginél súlyosabb vádakkal illetett a magyar sajtóban, úgy gondolom, magyarázattal tartozik" - írta az adóhatóság elnöke, aki Futó szerint nem azért perelt, mert erre a kormányfő kényszerítette.

Orbán Viktor ugyanis múlt péntek reggeli szokásos rádióinterjújában arra szólította fel Vidát, hogy perelje be Goodfriendet. "Itt a lehetőség, hogy a bizonyítékok nélküli hablatyolásból az egész ügyet a jog egyértelmű és tiszta világába helyezzük át" – mondta a kormányfő. "Pert kell indítani, rágalmazás, jó hírnévhez való jog: a magyar jogrendszer megadja a lehetőséget, hogy ilyenkor egy magyar állampolgár védekezzen, ezt várom el minden állami vezetőtől ilyen helyzetben". Orbán hétfőn a parlamentben azt is hozzátette, leváltja Vidát, ha nem teszi meg a feljelentést.

Most tehát a NAV-elnök eleget tett a felszólításnak, noha közismert: Goodfriend diplomataként mentességet élvez, így sem polgári, sem pedig büntetőeljárás nem indítható ellene. Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter - mások mellett - a héten azt is elmagyarázta, hogyan kerülhetne bíróság elé Goodfriend. A tárcavezető a kormányfő követve arra szólította fel az ügyvivőt, hogy mondjon le mentességéről, noha - remélhetőleg - tisztában vannak azzal, hogy Goodfriend nem tehet ilyet, erre csak a küldő országának van lehetősége. A felszólítás tehát vélhetőleg az Egyesült Államoknak szól.

Maga Goodfriend egyébként tegnap részt vett egy rendezvényen az Igazságügyi Palotában. Az eseményen az ügyvivő reagált Vida feljelentésére, s egyértelművé tette: kormánya dönt majd a mentességéről. Arra az újságírói kérdésre, hogy lehetséges-e szerinte, hogy magyar bíróság elé áll, nevetve azt mondta, "mindent elképzelhetőnek tart", de hozzátette: nem. Eközben a szintén jelen lévő Pintér Sándor - Goodfriend nevét ki nem mondva - arról beszélt, nemcsak a korrupció, de az azzal való vádaskodás is károkat okozhat az államnak, szervezeteknek és egyéneknek is. Vigyázni kell a karaktergyilkossággal, különösen, ha nemzetközi együttműködés keretében próbálkoznak vele - fogalmazott a belügyminiszter. Polt Péter legfőbb ügyész pedig ugyanott azt mondta újságíróknak, hogy nem találkozott még a NAV-elnök feljelentésével.

Cikkünk a következő oldalon folytatódik!

Szerző