Előfizetés

Mi a közös Robin Williamsben, a foci VB-ben és az Ebolában?

Publikálás dátuma
2014.12.16. 16:28
FOTÓ: Facebook
Robin Williams, a labdarúgó-világbajnokság és az ebola foglalja el a dobogós helyeket a Google idei toplistáján, amely a világ legfelkapottabb kereséseit összegzi.

A Rubik-kockát ünneplő interaktív logó, amelyet májusban egy napig láthattak az internetezők a kereső oldalán, a világ idei harmadik legnépszerűbb ünnepi Google-logója lett - derül ki a Google magyar sajtóirodájának keddi közleményéből. A sportolók közül James Rodriguez, Michael Schumacher és Ray Rice volt idén a legnépszerűbb, a legfelkapottabb világhírek témájában pedig elsősorban az eboláról, az Iszlám Államról és a Malaysia Airlinesról gyűjtöttek információt a világ internetezői a Google-keresőn.

A Google minden év végén bemutatja a keresési toplistákat. A keresőbe világszerte évente beírt több ezer milliárd kifejezést összegzi, az így születő keresési toplisták pedig minden évben tükröt tartanak az egyes országoknak, és az egész világnak. A népszerű kereséseket kétféle módon méri a Google. A legtöbbször keresett kifejezések mellett egy összetettebb statisztikai módszerrel az év új kedvenceit, érdekességeit, feltörekvő sztárjait azonosítja. Ehhez az év "felkapott" kereséseit szűrik ki, melyeknél az előző évhez képest a legnagyobb mértékben ugrott meg a keresések száma, úgy, hogy ez a fokozott érdeklődés huzamosabb ideig fent is maradt. A keresési toplisták elkészítéséhez anonim, statisztikailag összesített keresési információkat használnak.

A magyarok körében legfelkapottabb tartalmakat is összegezte a Google: 2014-ben a Való Világ című televíziós műsor, a labdarúgó-világbajnokság és a választások kerültek fel a keresési toplista dobogójára. A külföldi személyiségek közül a magyarországi listát a tavaly december végén síbalesetben súlyosan megsérült Michael Schumacher, az Eurovízió-győztes Conchita Wurst és az augusztusban öngyilkosságot elkövető amerikai színész, Robin Williams vezeti, a keresési listán a magyaroknál Aleska Diamond, a nemrég elhunyt Bajor Imre és Berki Krisztián szerepel az élen.

Magyarországon a színházak keresési toplistáját a Madách Színház, a múzeumokét pedig a Szépművészeti Múzeum vezeti. 2014-ben több mint 70 országban készített keresési toplistákat a Google. Idén először diagramokkal, magyarázatokkal is körüljárják az év világszerte legérdekesebbnek bizonyuló témáit, híreit. A világ figyelmét leginkább felkeltő embereket, eseményeket, híreket a google.com/trends/2014 oldalon mutatják be. Manapság havonta több száz milliárd keresést indítanak a Google keresőben, de még így is száz keresésből átlagosan 15 olyan van, amelyre korábban még soha senki nem keresett.

Kapcsolódó
Virágzik a "Google-fóbia"

Brüsszel visszadobta az operatív programokat?

Újabb kifogásokkal élt az Európai Bizottság a Népszava információi szerint a novemberben benyújtott nyolc operatív programmal (OP) kapcsolatban, részben elutasította azokat és visszadobta a kormánynak. A váratlan fordulat miatt pánikhangulat alakult ki a miniszterelnökségen és válságértekezletet hívtak össze. Megkerestük a miniszterelnökséget, ahol Csepreghy Nándor helyettes államtitkár cáfolta a hírt. 

Az operatív programok kálváriája a nyáron kezdődött, amikor is első olvasatra a júliusban küldte ki a kormány Brüsszelbe a dokumentumokat, ahonnan a nyár végén érkeztek vissza az észrevételek. A Miniszterelnökség előbb októberre datálta, hogy az észrevételek alapján átdolgozott operatív programokat ismét megküldi a brüsszeli testületnek, ám ebből november 17-e lett. Akkor még abban reménykedtek az OP felelősei, hogy év végéig megérkezik az áldás a kormányzati elképzelésekre, ami dátumszerűen igaz lett, ám tartalmilag mindenképpen csalódást keltő.

Az Európai Bizottság nyár végén visszaérkezett véleményében már kifogásolta többek között Budapesten megvalósuló, de országos hatáskörű projektek finanszírozási tervét, és kifejezetten elzárkózott egyebek mellett nagy budapesti beruházások, középületek fejlesztésének, felújításának támogathatóságától.

Csepreghy Nándor a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára a Népszavának cáfolta az amúgy kormány közeli forrásból érkezett hírt. Az Európai Bizottság és a tagállamok kormányai között létező információs csatornán néhány órával ezelőttig nem érkezett az operatív programok elutasításáról szóló jelzés, mint ahogy korábban sem – mondta az államtitkár. Az Operatív programokról a múlt héten is egyeztettek Brüsszelben, ahol a bizottság képviselői szintén megerősítették, még decemberben lezárják a magyar javaslatok értékelését – fejtette ki Csepreghy.

Hét benyújtott, engedélyezésre váró operatív program van jelenleg a bizottság előtt, miután a Rászoruló személyeket támogatását lehetővé tevő  programot nemrég már engedélyezték. A hiányzó halászati és vidékfejlesztési operatív programokat pedig a többi tagállamhoz hasonlóan később tudjuk benyújtani – tájékoztatott a helyettes államtitkár. A benyújtás óta mindössze 6-7 technikai kérdés tisztázására tartott igényt Brüsszel, ezeknek eleget tett a kormány – közölte Csepreghy Nándor.

Dokumentumfilmekkel a korrupció ellen

A dokumentumfilmeket is felvette a korrupció-ellenes harc eszközei közé a Kínai Kommunista Párt (KKP). A párt illetékesei a központi televízióval közösen részletesen bemutatják, hogyan élik életüket a helyi hatalmasságok, hogyan szerzik a vagyonukat és költik a pénzüket - adta közre a filmeket "beharangozva" kedden a kínai állami média.

A KKP központi fegyelmi ellenőrző bizottsága és az állami tévé négyrészes dokumentumfilmben fogja bemutatni a vesztegetések több oldalát, és azt az életvitelt, amely e "rossz úton járó" vezetőket jellemzi. Az érintettekkel készített, mintegy száz interjú felhasználásával forgatott sorozat részeit négy egymást követő napon sugározzák majd, de az internetről is letölthetők lesznek.

A megszólalók között szórakozóhelyek, klubok alkalmazottai, leleplezők, újságírók, nyomozók és egyszerű kínai emberek is vannak. Szerepelni fog például Anhuj tartomány napokban bíróság elé állított kormányzó-helyettesének ügye is, amelyben főszerepet játszott a kínai művészetben fontos helyet betöltő jáde féldrágakő, ennek ugyanis megszállott gyűjtője volt a férfi. Illegálisan szerzett vagyonának csaknem 80 százaléka értékes, megmunkált antik jáde darabokból áll, köztük egy 3,5 millió jüant (140 millió forint) érő példánnyal.

A beharangozó szerint megmutatják azt a Hejlungcsiang tartományi helyszínt is, ahová egy egykor tartományi szintű vezető járt szórakozni, s ahol egy ilyen alkalommal a társaságában lévők egyike belehalt az ivásba. A nézők láthatják majd Kanton volt pártitkárának kedvenc luxusbárjait is. Kínában a média napi rendszerességgel önti a korrupt hivatalnokok, pártkáderek eseteiről szóló beszámolókat, újabb és újabb internetes oldalak nyílnak, ahol a lakosság bejelentéseket tehet, és rendszeresek médiában az "emlékeztető" figyelmeztetések.

A közelmúltban két volt magas beosztású tábornok bukott le, a központi katonai bizottság volt alelnöke és a hadsereg logisztikai főcsoportfőnökségének helyettes parancsnoka. Hszi Csin-ping államelnök-pártfőtitkár az országot járva külön is figyelmeztette a katonákat, hogy tanuljanak a leckéből. A hadsereg lapja úgy fogalmazott, egyes magas rangú katonák ahelyett, hogy a hadviselés stratégiáit tanulmányoznák, a háborús fenyegetésről megfeledkezve régiségeket, festményeket, jádét gyűjtenek. A legutóbbi jelentések arról is beszámoltak, hogy a párt ellenőrző szervei több mint 3200 olyan vezetőt "találtak", akiknek családtagjai külföldre költöztek. Közülük az elmúlt egy évben körülbelül ezer olyat büntettek meg, akik nem akarják, hogy legközelebbi rokonaik visszatérjenek Kínába.

A jelenleg hatalmon lévő pártvezetés már több intézkedést hozott a vezetők munkastílusának, munkakörülményeinek, életvitelének szabályok közé szorítása céljából, de a kommunista párt illetékesei már többször elismerték, hogy a korrupció ellen határidő nélkül meghirdetett "kampányuk" végeláthatatlan.

A múlt hétvégén nyilvánosságot kapott dél-kínai rendelkezés szerint például a pártvezetőknek tilos munkaidőben golfozni járni. Az új golfpályák építésére vonatkozó tilalom ellenére állítólag Kínában van a világon a legtöbb belőlük, csaknem száz a déli Kuangtung tartományban. Egyes lapok emlékeztetnek rá, már Mao Ce-tung néhai kínai államelnök is a "nyugati dekadenciát jellemző elitista" szimbólumnak tartotta a golfot, s azt be is tiltotta.