google;Conchita Wurst;keresési toplisták;Aleska Diamond;Való Világ 6;netes keresések;Bulvár;

2014-12-17 06:19:00

Mit keresett Magyarország és a világ a Google-n 2014-ben?

A Google minden év végén bemutatja a keresési toplistákat. A Google a keresőbe világszerte évente beírt több ezer milliárd kifejezést összegzi, az így születő keresési toplisták pedig minden évben tükröt tartanak az egyes országoknak, és az egész világnak. A Google 2014-ben több mint 70 országban készített keresési toplistákat. A világ figyelmét leginkább felkeltő embereket, eseményeket, híreket a google.com/trends/2014 oldalon mutatják be.

A népszerű kereséseket kétféle módon mérik. A legtöbbször keresett kifejezések mellett egy összetettebb statisztikai módszerrel a Google az év új kedvenceit, érdekességeit, feltörekvő sztárjait azonosítja.

Abszolút magyar toplista
1. Való Világ 6
2. vb 2014
3. választás 2014
4. Schumacher
5. Conchita Wurst
6. Aleska Diamond
7. Eurovision 2014
8. Robin Williams
9. iPhone 610. 2048

Ehhez az év “felkapott” kereséseit szűrik ki, melyeknél az előző évhez képest a legnagyobb mértékben ugrott meg a keresések száma, úgy hogy ez a fokozott érdeklődés huzamosabb ideig fent is maradt. A keresési toplisták elkészítéséhez anonim, statisztikailag összesített keresési információkat használnak.

A Való Világ 6, a vb, a választások, Schumacher, Conchita Wurst és Aleska Diamond vezeti a Google idei magyar keresési toplistáit.

Az évente nyilvánosságra hozott, népszerű kereséseket összesítő listákból kiderül, hogy kik és mik keltették fel leginkább az ország érdeklődését, hogy milyen ügyek, botrányok, és mindennapi

problémák foglalkoztatták leginkább Magyarországot 2014-ben. A legnépszerűbb netes keresések között feltűnik többek közt Bajor Imre, a Szépművészeti Múzeum, de az is, hogy “hogyan romantikázzunk”. Eközben a világ legfelkapottabb kereséseinek idei toplistáján Robin Williams, a labdarúgó világbajnokság és az ebola foglalja el a dobogós helyeket.

Hazai és külföldi személyek
1. Aleska Diamond Schumacher
2. Bajor Imre Conchita Wurst
3. Berki Krisztián Robin Williams
4. Győzike Jennifer Lawrence
5. Novák Angéla Jules Bianchi
6. Szöllősy Csák Gergely Philip Seymour Hoffman
7. Kállay Saunders András Jude Law
8. Bódi Sylvi Matthew McConaughey
9. Hódi Pamela Margot Robbie
10. Csala Zsuzsa James Foley

A Rubik-kockát ünneplő interaktív logó, amit májusban egy napig láthattak az internetezők a Google kereső oldalán, a világ idei harmadik legnépszerűbb ünnepi Google-logója lett. Idén először diagramokkal, magyarázatokkal is körüljárják az év világszerte legérdekesebbnek bizonyult témáit, híreit.

Olvashatnak a Google keresések tükrében például Robin Williams haláláról, Conchita Wurst felemelkedéséről, a Malaysia Airlines MH370-es járat eltűnéséről, sporteseményekről, hírességekről és még számos egyéb témáról.

Érdekességek a Google keresőről

• 60 billió, azaz 60 000 milliárd webhely. Ekkora az internet. Ennyi webhelyet talált a mai napig a Google keresője az

interneten. 2008-ban ez a szám még csak ezer milliárd volt. Természetesen ez a szám folyamatosan változik.

• Soha senki nem kereste: 100 Google keresésből átlagosan 15 olyan van, melyre korábban még soha senki nem keresett.

• Több mint 2000 km-t utazik átlagosan egy keresés egynegyed másodperc alatt, mielőtt megjelennek a találatok a képernyőn. Összehasonlításképp, egy pislogás nagyjából egy tized másodperc.

• 1000 évig tartana: annyit dolgoztak eddig a Google kereső algoritmusán, hogy ha egy embernek kellene ezt a munkát elvégeznie, 1000 évig tartana neki.

• Megtanult magyarul: a Google keresője 2012 nyara óta már magyarul is ért. Beszélhet a telefonjához, és a kereső épp úgy kidobja a találatokat, mintha bepötyögné a szavakat a keresődobozba. Kitalált szavakon gyakorolt a Google kereső, mikor magyarul tanították. Erre azért volt szükség, hogy a szokatlan magyar mássalhangzó-torlódásokat is megértse, ilyen kitalált szavak voltak például kalapdzsem, pontybár, kukaczseb.

A világ toplistája

1. Robin Williams

Egy nappal azután, hogy Robin Williams elhunyt (augusztus 11.), a Holt költők társaságában elhangzott legendás szavaira - „Carpe diem. Éljetek a mának fiúk. Használjátok ki az életet.” - leadott keresések száma drámai mértékben megemelkedett, a korábbi érték hatszorosára.Robin Williams gazdag örökséget hagyott hátra filmjeivel, vígjátékaival és kedvességével.
Legemlékezetesebb szerepe, a Mrs. Doubtfire iránti keresések az élmezőnyben végeztek. A Good Will Hunting című filmben nyújtott alakításáért megkapta a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat, stand-up fellépést vállalt több mint 100 000 fős amerikai közönség előtt, és dollármilliókat gyűjtött jótékony célra.

Halálának oly nagy hatása volt, hogy az emberek elkezdtek a lelki egészséggel kapcsolatos információkat keresni. A „depresszió” kifejezésre leadott keresések száma megháromszorozódott.

2. World Cup - 2014-es labdarúgó-világbajnokság

A győzelmeken felül a rekordokra is kerestek. A Brazília elleni 5-0-ás félidei álláskor az egekbe szökkent a „legnagyobb győzelem világbajnokságon” keresések száma Németországban. Minden idők leggólgazdagabb elődöntője 7:1 lett Németország javára, épp csak elmaradva a rekordot jelentő kilenc gólos különbségtől, amelyet Magyarország ért el 1954-ben és 1982-ben, valamint Jugoszlávia 1974-ben. 64 mérkőzés, 171 gól és több mint 2,2 milliárd keresés: a „világbajnokság 2014” a harmadik leggyakoribb lekérdezés lett a keresésekben, valamint a legtöbbet keresett sportesemény a történelemben.

3. Ebola
Az Ebola Guineában tört ki, és átterjedt a szomszédos országokra, majd volt néhány elszigetelt eset Spanyolországban és az Egyesült Államokban. Az „ebola” szóra indított 10 leggyakoribb keresésből három japán nyelvű volt, pedig Japánból nem jelentettek megbetegedést. Az emberek világszerte indítottak kereséseket azért, hogy többet tudjanak meg, miközben egyre több hír érkezett. A márciusi korai hírek ugyan keresési hullámot okoztak, de a világszintű keresések akkor indultak be igazán, amikor az esetek elkezdtek Afrikán kívül is megjelenni. Hónapokba telt, mire felfogtuk, milyen súlyos a helyzet. Októberben 76-szor több keresést végeztek az „ebola” szóra, mint márciusban, amikor az első hírek érkeztek.

4. mh370 (Malaysia Airlines)
Több mint 200 millió keresést hajtottunk végre az „mh370” kifejezésre, ahogy próbáltuk kideríteni, mi történt. Az MH370-es járat, amelynek fedélzetén 239 ember utazott, március 7-én indult el Kuala Lumpurból. Öt órával a kapcsolat megszakadása után a repülőgépet eltűntnek nyilvánították. Ahogy az egyre kiterjedtebb keresés hiábavalónak bizonyult, a személyzet és az utasok családtagjainak a reménye is mindinkább elhalványult, a „malaysia airlines” pedig a kilencedik helyet érte el az évben a nemzetközi keresések során. A világ még mindig válaszokat akar: az „mh370 megtalálása” keresést 14-szer többször hajtották végre, mint az „mh370 eltűnt” keresést.

5. ALS
A Jegesvödör-kihívás (Ice Bucket Challenge) a köztudatba repítette az ALS-t (Amiotrófiás laterálszklerózis): 2014-ben többször kerestünk erre a betegségre, mint az elmúlt egész évtizedben. A Chris Kennedy által indított kampány arra biztatta az embereket, hogy filmezzék le magukat, amint jeges vizet öntenek magukra, adakozzanak, majd nevezzék meg barátaikat, akiknek ugyanezt kell tenniük 24 órán belül. Jelenleg több mint 90 millió keresést végeztek a „jegesvödör-kihívás” kifejezésre, így a kevéssé ismert rendellenesség világszerte beszédtémává vált. Miután a kihívásnak számos híresség is eleget tett, az ALS általános ismertsége minden eddigi mértéket meghaladott.

6. Flappy Bird
Egy játék, amely egyetlen hétvége alatt készült, felülmúlta a valaha volt legdrágább játékot. A Flappy Bird keresési trendje a csúcspontján majdnem kétszer olyan magas volt, mint a Destiny játék esetében. Sőt, ez volt 2014 legsikeresebb játékkiadása. Manapság könnyebben hozzá lehet férni a játékokhoz, és azok elkészítése is egyszerűbb, mivel a független fejlesztők versenybe szálltak a nagy stúdiókkal.
A Destiny hét évnyi fejlesztés után kiadásakor rekordmennyiségű eladást ért el. Annak ellenére, hogy ez volt a valaha készült legdrágább játék, a keresésekben alulmaradt a 2048 és a Flappy Bird játékokkal szemben – amelyeket egy-egy ember készített alig 3 nap alatt.

7. Conchita Wurst
Elbűvölte a világot, és a Twitter-, Facebook- és Instagram-oldalaira történő keresések mind megugrottak, miután megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált.Az idén májusban, Koppenhágában tartott 59. Eurovíziós Dalfesztivál rekordszámú, 195 millió tévénézőt számlált, és több mint 120 millió keresést eredményezett. Európa 37 országa vett részt, és Ausztria győzedelmeskedett, miután Conchita Wurst Rise like a phoenix című dalával mindenkit lehengerelt. Conchita szinte egy szempillantás alatt lett világhírű szupersztár. Sőt, a keresések azt is kimutatják, hogy még az őt inspiráló Beyoncét és Lady Gagát is meghaladta.

8. ISIS
Az Iszlám Állam, amely IS, ISIS vagy ISIL néven is ismeretes, rendkívül sok keresést alapja volt az évben. A szervezet uralta a főcímeket, miután támadássorozatot indítottak civilek ellen, ezreket késztetve arra, hogy elmeneküljenek otthonukból. Amikor az IS a szíriai kurd Kobani város ostromába kezdett szeptemberben, nevük a keresésekben harmincszoros forgalmat bonyolított, illetve a „hol van kobani” keresés is új csúcsot ért el.
9. Frozen
A Hókirálynő kedves feldolgozása lett minden idők legjobban jövedelmező animációs filmje, és egyben a legtöbbször keresett film 2014-ben. A Jégvarázs három Oscar-díjat söpört be, és talán a felpörgött Ellen DeGeneres is tehet arról, hogy az idei díjátadó volt minden idők legkeresettebbje. Christopher Nolan űreposza is keresésre késztetett bennünket, de tudni szerettük volna, „mit jelent az interstellar” a film eredeti címében.
Az Arany Pálma-díj nyertese, a Kış Uykusu/Winter’s Sleep (Téli álom) volt az az idegen nyelvű film, amely a legnagyobb növekedést érte el a keresések terén. Ebben az évben két színész került a figyelem középpontjába. Az egyikük egy Oscar-díjat érő lépést tett a komoly szerepek felé, és elnyerte a McConaissance (a zseniális McConaughey) nevet, a másikuk pedig befutott a Broadwayen, és nemzetközi hírnévre tett szert a Jégvarázzsal.

10. Szocsi

Lehet, hogy érmet nem szerzett, de az USA színeiben versenyző hódeszkás, Shaun White, más néven a Repülő paradicsom volt a legkeresettebb sportoló a szocsi játékok alatt. A 2014. évi szocsi téli olimpia 51 milliárd dollárba került, és 2014 második legkeresettebb sporteseményének bizonyult. A házigazda oroszok kerültek az éremtáblázat csúcsára a maguk 33 medáljával, de az olimpia ezen kívül is bővelkedik történetekben… Új hősöket fedeztünk fel, furcsa sportok ragadták meg a fantáziánkat, és győzött a fair play.Az olimpia legkeresettebb versenyszáma a jégkorong volt, a műkorcsolya lesöpörte a curlinget, míg a paralimpiai sportágak közül a kerekesszékes curling váltotta ki a legnagyobb érdeklődést.Tévéműsorok

1.Való Világ 6
2. Eurovision 2014
3. Éjjel Nappal Budapest
4. A dal 2014
5. Sztárban Sztár
6. Édes Élet
7. Oscar 2014
8. Rising Star
9. X Faktor 2014
10. Violetta