Előfizetés

Országszerte lesz ételosztás az ünnepek alatt

Publikálás dátuma
2014.12.19. 19:26
Étel- és ruhaosztás Pécsett.
Országszerte osztanak meleg ételt és egyéb adományt a segélyszervezetek a rászoruló embereknek a karácsonyi időszakban.

A Magyar Református Szeretetszolgálat szombattól január 4-ig minden nap kétszáz gyermeknek biztosítja a napi háromszori étkezést Budapesten, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés és Baranya megyében. Ezen felül szombaton a budapesti Szilágyi Dezső téren, 27-én pedig a Széll Kálmán téren 500-500 adag ételt osztanak szét.

A Baptista Szeretetszolgálat december 22-én a Debreceni Művelődési Központban 1000 adag, 23-án a tatabányai Kertvárosi Bányász Művelődési Otthon előtt 500 adag, 22-én, 23-án, 29-én és 30-án napi 500 adag meleg ételt ad a X. kerületi Széchenyi Általános Iskola hátsó udvarában.

Az Ökumenikus Segélyszervezet december 21. és 23. között naponta 1000 adag ételt adományoz hajléktalanoknak és rossz szociális körülmények között élő családoknak a XXI. kerületi Kossuth Lajos utca 115. melletti területen.

A Katolikus Karitász Egerben naponta 50 adag étellel segíti az utcán élőket, emellett 500 élelmiszercsomaggal támogatják a rászorulókat. Pécsett 22-én mintegy 250 adag meleg ételt, a szegedi teajáraton forró teát és szendvicset, a váci Szent Anna Karitász népkonyháján minden hétköznap 350 adag meleg ételt osztanak ki.

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében vasárnap Erdő Péter bíboros és Mádl Dalma jószolgálati nagykövet 250 gyermeket ajándékoz meg a Magyar Szentek Templomában. December 23-án mintegy 130 szegény, hátrányos helyzetű gyermek kap ajándékcsomagot a káposztásmegyeri Szentháromság-templomban.

Országszerte négyezer adag meleg étellel és több ezer adag teával várja a rászorulókat a Magyar Vöröskereszt december 31-ig a fővárosi hajléktalanokat ellátó intézményekben, valamint Dunakeszin, Egerben, Érden, Gyöngyösön, Kiskunhalason, Miskolcon, Salgótarjánban, Szigetszentmártonon, Szigetszentmiklóson, Tatabányán és Várpalotán.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Victus Kft. közös jótékonysági akciójában szombaton a II. kerületi Irgalmasok terén 600 adag halászlevet, 600 darab rétest és forró teát kapnak a Budai Irgalmasrendi Kórház betegei, ápolói és rászoruló családok.
Mintegy ezer adag frissen főzött gulyásleves várja a csepelieket a Tejút utca-Rakéta utca sarkán, a parkolóban december 21-én 12 órától a Széchenyi Kertvendéglő szervezésében.

A Vitézi Rend szombaton 11 és 17 óra között 500 adag meleg étellel, palacsintával és süteménnyel várja az éhezőket az Örs vezér terén. A kőbányai és zuglói hajléktalanszállókon is meghirdetett rendezvényen a rászorulók és a nagycsaládosok között 40 bála ruhát is szétosztanak.

A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének szegényélelmezési missziója, az Ételt az Életért Program decemberben 12 helyszínen több tízezer adag ebéddel és élelmiszereket tartalmazó segélycsomagokkal várja a rászorulókat. December 24. és 26. között a Blaha Lujza téren étel- és élelmiszercsomagot osztanak 1500 fő részére. Egerben szombaton, Debrecenben és Szegeden vasárnap, Pécsett december 23-án osztanak ételt.

A Város Mindenkié! Sátrat vertek a Kossuth téren

Publikálás dátuma
2014.12.19. 19:04
Fotó: Vörös Anna
Sátrakat állítottak fel a Kossuth téren A Város Mindenkié csoport aktivistái, a helyszínen beszédek hangzanak el, és több kisebb performansz is jelzi: a hajléktalanok üldöztetése ellen tiltakoznak.

"A szeretet mindenkié" – írja a csoport a Facebook-on, ahol arra is felszólítanak, hogy csatlakozzanak hozzájuk. "Gyertek ti is a Kossuth térre!"

Húsz sátrat húztak fel a Parlament előtt, az akciót nem jelentették be előre, hatósági engedélyt sem kértek. Ha a rendőrök nem akadályozzák meg, este tíz óráig maradnak a téren. 

Fotó: Vörös Anna

Fotó: Vörös Anna

"Nem értem, miért hagyják az önkormányzatok, hogy tönkremenjenek a lakások! Rengeteg üres önkormányzati lakás van. Budapesten több, mint 50 ezer lakás áll üresen, ebből közel négyezer önkormányzati tulajdonban. Abban a házban is, ahol lakom, minimum 10 üres lakás van. Ezek a lakások csak tönkremennek. Miért nem adják ki a rászoruló embereknek?" - tette fel az egyelőre költői kérdéseket a helyszínen az egyik felszólaló.

Város Mindenkié egyik aktivistája beszédében kiemelte: olyan országban élek, ahol akár börtönbe is kerülhetek azért, mert egy erdőben kunyhót építek. Pedig nem követek el semmit, csak megteremtem magamnak az otthon látszatát.

Kigolyóznák az Ökotársat

Biró Marianna
Publikálás dátuma
2014.12.19. 18:24
Fotó: Tóth Gergő, Népszava
Visszavonta az Ökotárs Alapítványra használt, gittegylet jelzőt lapunknak nyilatkozva Csepreghy Nándor, szerinte ugyanis "lassan már sértő lenne a Molnár Ferenc regény szereplői számára, ha bármilyen szempontból közös platformon említeném őket" a szervezettel. A Miniszterelnökség helyettes államtitkára közölte: az Ökotársat megkerülve fizetik ki a svájci civil alap nyertes pályázóit, Móra Veronika szerint azonban csak technikai módosításról van szó.

Megállapodást kötött a Miniszterelnökség az illetékes svájci kormányzati szervvel arról, hogy az Ökotárs Alapítványt - melynek adószáma a folyamatban lévő eljárások és nyomozások miatt fel van függesztve - megkerülve kifizetik a Svájci Civil Alap programjain már nyertes civil szervezeteket - mondta lapunknak Csepreghy Nándor. A Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára arról tájékoztatta a Népszavát, hogy a Széchenyi Programirodán keresztül fizetik ki az érintett szervezeteket, hogy "az Ökotárs körüli problémák miatt a tisztességesen dolgozó civileket ne érhesse kár".

Csepreghy azt is elmondta, a Széchenyi Programiroda száz százalékosan állami felügyelet alatt álló szerv, a svájci fél pedig belement abba, hogy az ottani alapot a vizsgálatok lezárultáig ott kezeljék a kifizetéseket. Kérdésünkre, hogy a kormány célja ezek szerint hosszútávon is az-e, hogy állami szervezeteken keresztül osszák a norvég és svájci civil pénzeket, azt mondta: a kormány azt szeretné, hogy vagy valóban az államhoz köthető, vagy pedig egy feddhetetlen civil szervezet rendelkezzen a pályázati források felett.

Móráék nem tudnak a NAV-nyomozásról

Nem kerestek meg bennünket a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) - reagált lapunknak Móra Veronika a Magyar Nemzet hírére, miszerint költségvetési csalás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást november végén az adóhatóság. A lap szerint a NAV azért indított eljárást, mert a norvég alapok átvilágítását követően a Kehi nemcsak feljelentést tett hűtlen kezelés gyanúja miatt, hanem a NAV nyomozóihoz is fordult, az adóhatóságnál pedig feljelentésként értékelték a Kehi megkeresését és nyomozni kezdtek.

Móra Veronika szerint azonban mindez csak egy technikai módosítás, s egyáltalán nem jelenti azt, hogy a svájci civil pénzek kezelésében megkerülhetnék az Ökotársat.

Az alapítvány vezetője lapunknak azt mondta: a szervezet része marad az alap nyertes pályázatai esetében is a projektek felügyeletének, a kormányok kizárólag abban állapodtak meg, hogy a kifizetés Széchenyi Programirodán keresztül történjen meg mihamarabb.

Móra egyébként nem kívánta bővebben kommentálni a helyettes államtitkár nyilatkozatát, ő ugyanis - mint fogalmazott - tiszteletben kívánja tartani a svájci fél kérését. Úgy tudjuk, ez utóbbi a kormányközi megállapodás nyilvánosságra hozatalának elkerüléséről szólt.

Ennek ellenére Csepreghy Nándor nemcsak erről, hanem az Ökotársat érintő ügyekről, így például a napokban megfogalmazott kettős könyvelés vádjáról is szívesen beszélt.

A helyettes államtitkár lapunknak azt mondta: lehet, hogy Móra Veronika puszta adminisztrációs hibáról beszélt, ám valójában az általa vezetett alapítvány szisztematikusan és rendszerszerűen a gazdasági és gazdálkodási törvényekkel szemben, vagy azokat sértve járt el.

Csepreghy kifogásolta, hogy miközben az Ökotárs és más szervezetek folyamatosan transzparenciát és jogkövetés kér számon - természetes módon - a kormányon, szerinte magukkal szemben ezeket az elvárásokat nem érvényesítik. "Nem lehet kettős mércével mérni az államot és a civileket. Ha az Ökotárs mindenben megfelelne a pénzügyi és egyéb szabályoknak, nyilván semmiféle kifogásunk nem is lehetne vele szemben" - fogalmazott, hozzátéve: peres eljárás során vitázik az Ökotárssal arról, hogy annak idején jogosan nevezte-e "szélhámos gittegyletnek" a szervezetet. "Ebből a gittegyletet most itt, a Népszava hasábjain mindenképpen vissza is vonnám, szerintem ugyanis lassan már sértő lenne a Molnár Ferenc regény szereplői számára, ha bármilyen szempontból közös platformon említeném őket az Ökotárssal".- jelentette ki lapunknak Csepreghy.

Megírtuk: a Norvég Civil Támogatási Alap nyújtotta támogatásokat egy konzorcium részeként kiosztó Ökotárs ellen júniusban indított vizsgálatot a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi), melynek október közepén nyilvánosságra hozott jelentése szerint a vizsgált 63 projektből 61 esetben állapítottak meg szabálytalanságot. Noha a kormány megbízása eredetileg a Norvég Alap összes programjának átvilágítására szólt (a 13 program egyike az NCTA), a Kehi csak a civil pályázati rendszert vizsgálta, méghozzá a Miniszterelnökség által már korábban megfogalmazott vádak, így például a politikai elfogultság bizonyítása céljából. A Kehi szerint mintegy 200 millió forint szétosztásában találtak szabálytalanságokat, ám jogszabálysértést valójában "néhány tízmilliós nagyságrendben" gyanítanak, ezekben az ügyekben feljelentést is tettek, amelynek sorsáról egyelőre nem tudni semmit. A norvég kormány eközben nem fogadta el a Kehi-jelentést, és független vizsgálatot követelt.

Ez utóbbi jelentést előbb november végére ígérték, ám máig nem készült el. Norvégia ugyanakkor még májusban úgy döntött, hogy felfüggeszti a pénzek kifizetését, kivéve azoknak a programoknak a finanszírozását, amelyeket közvetlenül a brüsszeli székhelyű Finanszírozási Mechanizmus Iroda felügyel, vagyis a NCTA-ét és az Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz nevű programét.

Az is kiderült: az Ökotársat, melynek adószámát a Kehi javaslatára már korábban felfüggesztették, már a Svájci Civil Alap ügyében is vizsgálják - ez a szervezet felügyelte ugyanis a svájci közpénzek elköltését is. Csepreghy Nándor a napokban ez utóbbi vizsgálattal kapcsolatban azt mondta: kettős könyvelés a gyanú. Lapunknak Móra Veronika cáfolta a kettős könyvelés vádját, szerinte adminisztrációs hibáról van szó, amelyet jeleztek és javítottak is.