Előfizetés

Zakó, biztatás és 6. hely az Arénában

Kövér Dávid
Publikálás dátuma
2014.12.20. 06:58
Taps járt a szurkolóknak, hisz rajtuk nem múlt FOTÓ: ORLOCI ZSUZSANNA
A magyar női kézilabda-válogatott szoros csatában vereséget szenvedett a franciáktól, így a hatodik helyen végzett a horvátokkal közös rendezésű Európa-bajnokságon. Németh András szövetségi kapitány a mérkőzés után a fiatalokat emelte ki. Mint mondta: nemcsak Rióig, hanem sokkal tovább is tartani tudják a csapatot a világ élvonalában. A magyar csapat pont ötven százalékos teljesítménnyel zárta a kontinensviadalt: 3-3 győzelem és vereség mellett egy döntetlent játszott.

A magyar-francia összecsapás előtt tíz perccel még a budapesti Papp László Aréna előtt kígyózott a sor, ehhez képest a stadionba belépve relatíve kevesen ültek a lelátón. Holott ugye a magyar válogatott volt az egyik pályán lévő csapat, ráadásul az ötödik helyért lépett pályára a magyar-horvát közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokságon.

Németh András tanítványainak frissek lehettek az élményei riválisról, ugyanis a kontinenstorna előtt éppen a gallok ellen játszották az utolsó felkészülési mérkőzésüket, akkor 22-22-es döntetlen született. Ezt megelőzően nyolcszor csak tétmérkőzésen kerültek össze a csapatok, a mérleg ötven százalékos. A 2004-es athéni olimpián, a 2007-es franciaországi vb-n, a 2008-as és 2010-es világkupán a franciák, a 2004-es magyarországi Eb-n, a győri csoportban, a 2008-as és 2010-es Eb-n, valamint a 2009-es vk-ban a magyarok diadalmaskodtak.

A két gárda talán legemlékezetesebb összecsapása a 2003-as zágrábi vb-döntő volt, amelyen a magyarok az utolsó hat percben hatgólos előnyt veszítettek el, és végül hosszabbítás után kikaptak hétezernyi magyar szurkoló előtt. De ez már a múlt, most a jelenre kellett koncentrálni, hogy a magyar lányok megszerezzék az ötödik helyet a tornán.

A tegnap összecsapáson nyoma sem volt a norvégok ellen nyújtott teljesítménynek. Tomori Zsuzsannáékon az látszott, hogy már a végét várják. Nem volt lendület, ötlet a játékunkban. A kapuban Kiss Éva helyett, ezúttal Bíró Blanka mutatott be bravúrokat, és 50 százalékos teljesítménnyel hozta le az első félidőt, aminek nem örülhetett a Németh-csapat, ugyanis háromgólos hátránnyal (16-13) várhatták a folytatást. A szünet után Bódi Bernadettért aggódhattunk, aki nem jött ki a második játékrészre, mert mellkasi fájdalmakra és hányingerre panaszkodott. A helyszínen elvégzett EKG-vizsgálat nem mutatott ki rendellenességet, ám a játékost elővigyázatosságból kórházba szállították, ahol további vizsgálatokat végeztek el rajta.

A mérkőzés viszont nem állt meg. A biztatásban most sem voltak híján a lányok, végig zúgott a lelátón a „magyarok, magyarok!” Szemmel láthatóan küszködött a magyar együttes, a támadójátékunk megint nem működött. A kapusteljesítmény pedig önmagában kevés volt. Triscsuk Krisztina góljainak köszönhetően nem húztak el tőlünk a franciák, ráadásul az utolsó tíz percre valami megváltozott. A hazai együttes kezdett magára találni: előbb egyenlített, majd a vezetést is megszerezte.

Bíró Blanka, a magyar válogatott kapusa, a franciák ellen vívott meccs legjobbja: „Nagyon örülök neki, hogy jól ment a védés, de mégsem tudok most neki örülni, hiszen vesztettünk” FOTÓ: ORLOCI ZSUZSANNA

Bíró Blanka, a magyar válogatott kapusa, a franciák ellen vívott meccs legjobbja: „Nagyon örülök neki, hogy jól ment a védés, de mégsem tudok most neki örülni, hiszen vesztettünk” FOTÓ: ORLOCI ZSUZSANNA

Az utolsó három percben aztán kiengedték a kezükből az irányítást Szucsánszki Zitáék, és 26-25-ös vereség lett a vége. A magyar válogatott a hatodik helyet szerezte meg a kontinenstornán. A legjobb magyar játékosnak a káprázatosan teljesítő Bíró Blankát választották.

„A norvégok elleni mérkőzés legjobbjai most nem tudtak ugyanolyan jó teljesítményt nyújtani, így cserélni kellett. Ezért folyamatosan hátrányban voltunk, és csak egy rövid szakaszra tudtuk átvenni a vezetést. Így pedig a franciák megérdemelten nyertek” – mondta a szövetségi kapitány.

A szakvezető külön kitért a fiatalokra, és a jövőbeli célokra.

„Ezen az Európa-bajnokságon a világ élvonalával játszottunk, mindenkivel meccsben voltunk. Volt, amikor sikerült, máskor nem, hajszálra vagyunk attól, hogy jobbak legyünk. A felkészülés során nem voltak ilyen szintű mérkőzéseink, Görbicz Anita a felkészülés végén került ki a csapatból, át kell gondolni, mit tehetünk másképpen a jövőben. Nagyon sok fiatal van itt, kapusposzton is, akik nemcsak Rióig, hanem sokkal tovább is tartani tudják a csapatot a világ élvonalában”- zárta mondandóját Németh András.

Viszont arról nem beszélt a kapitány, hogy a magyar válogatott erőnlétileg majdnem az összes meccsen összeesett a végére. Amíg a csapat nem bír hatvan percen keresztül végig maximálisan hajtani, addig csak álom marad a világ élvonala.

Ráadásul teljesen érthetetlen arra hivatkozni - mint tette ezt a köztévé riportere és a mellette ülő szakkommentátor -, hogy szegény magyarok érthetően fáradtak, mert kétnaponta meccset játszottak.

Akárcsak az ellenfeleink, akik valahogy sosem tűntek fáradtnak...

Ők mondták

Bulath Anita, balátlövő: „A védekezésünk az elején nem állt össze, az egész mérkőzésen az eredmény után futottunk.”

Tóth Gabriella, irányító: „Nagyon jó Európa-bajnokságon vagyunk túl. Elégedettek lehetünk magunkkal, hiszen a célunkat elértük, az első hatban végeztünk.”

Triscsuk Krisztina, balátlövő: „Nem tudom megmondani mi volt a hiba. Egész mérkőzésen küzdöttünk. A végjáték viszont nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna.”

Bíró Blanka, a magyar válogatott legjobbja: „Nagyon örülök neki, hogy jól ment a védés, de mégsem tudok most neki örülni, hiszen vesztettünk.”

Tomori Zsuzsanna csapatkapitány: „Reális eredmény ez a hatodik hely. Nagyon fiatal csapatunk van, ebből lehet építkezni. A magyar válogatott a jövőben nem arról szól majd, hogy két-három ember húzza a csapatot, hanem együttes erővel oldjuk majd meg a feladatokat.”

A lelátó hangja

Varga Csaba (társasházkezelő): „Sajnálom, hogy nem nyertünk. A mérkőzés elejét rosszul kezdtük, a támadójátékunk gyenge volt. Külön ki szeretném emelni Bíró Blankát és Triscsuk Krisztinát, akik nagyon ügyesen játszottak.

Mendler Péter (épületgépész vállalkozó): „Tomori Zsuzsanna nagyon gyengén játszott. Azt is kiabáltuk, hogy többet vállalkozzon. Triscsuk Krisztina és Bíró Blanka nagyon jól játszott, nekik gratulálok. Úgy éreztem, hogy a szurkolás sem volt az igazi. Ha többen buzdították volna a lányokat, akkor a győzelem is meglehetett volna.

Földi Tamás (épületgépész vállalkozó): „A szövetségi kapitány és a csapat között nem volt összhang. Úgy gondolom ebből adódtak a problémák.”

Földi Péter (vállalkozó): „Ennek a csapatnak a pozitívuma, hogy mindig voltak olyan játékosok, akik tudták a hátukon vinni a csapatot. Mayer Szabinát és Planéta Szimonettát külön ki szeretném emelni, róluk keveset beszélnek talán, de az egyik legjobbjai voltak az Európa-bajnokságnak.”

Címvédőt verve döntőben a spanyolok

Az első elődöntőben a sokak által esélyesebbnek vélt címvédő Montenegró, meglepetésre eléggé visszafogottan kezdett a spanyolok ellen. Először a kilencedik percben találtak be, aztán tovább folytatódott a vesszőfutás, az első játékrész derekán már 12-5-re vezettek az ibériaiak, akik kifejezetten jól játszottak, bár a félidő hajrájára ők is többet hibáztak. Katarina Bulatovic vitte a hátán a montenegróiakat, így a szünetre kicsit közelebb kerültek ellenfelükhöz (13-8).

A fordulást követően viszont egyre több hiba csúszott a spanyol gépezetbe is. Sok volt az eladott labda, és csak kapusuk, Navarro teljesítményének köszönhetik a hispánok, hogy nem egyenlített Montenegró. Ugyanis majd negyedórán keresztül képtelen volt betalálni az első harminc percben sziporkázó spanyol együttes. Bulatovicék mégsem használták ki ezt a rövidzárlatot, így a hajrára hiába zárkózott fel egy-két gólra a címvédő, nem sikerült utolérni a jól taktikázó spanyolokat, akik 19-18-as győzelmüknek köszönhetően 2008 után újra Európa-bajnoki döntőbe jutottak.

Eredmények

Az 5. helyért: Franciaország-Magyarország 26-25

Elődöntő:

Spanyolország-Montenegró 19-18

Kivédekezték a spanyolok FOTÓ: MTI/KOVÁCS ANIKÓ

Kivédekezték a spanyolok FOTÓ: MTI/KOVÁCS ANIKÓ

Norvégia-Svédország: 29-25

Kinőtték a hazait

Publikálás dátuma
2014.12.20. 06:56
A veszprémiek a BL-siker reményében választották a SEHA Ligát a magyar helyett FOTÓ: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD
Van három olyan látványsportágunk, amiben az itthon a mezőnyből messze kiemelkedő gárda a fejlődése érdekében úgy döntött, átlépi az ország határait. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, jó volt az elgondolásuk, mert hosszabb-rövidebb idő elteltével már nemzetközi szinten is a felső ház tagjai közé tartoznak. Az MKB-MVM Veszprém férfi kézilabdázói, a Szolnoki Olaj férfi kosárlabdázói és a Fehérvár AV19 hokisai megmutatták tehát, mi a helyes út.

Noha örülnünk kellene – sőt, örülünk is – annak, hogy vannak olyan csapataink különböző sportágakban, akik külföldön elért sikereikkel öregbítik Magyarország hírnevét. Ez dicséretes is, ám ezeket a sikerek úgy születtek, hogy a veszprémi kézilabdázók, a szolnoki kosarasok és a fehérvári hokisok a hazai bajnokságok helyett a mienknél jóval erősebb pontvadászatokban pallérozódnak.

Nem véletlen, hogy elhagyták a hazai sorozatokat, hiszen itthon emberemlékezet óta nem győzték le őket, így a magyar bajnokság – bármilyen szomorú is ezt leírni – nem jelentett már számukra kihívást. A külföldi pontvadászatban viszont erős ellenfelek ellen nagy csatákra vannak kényszerítve, ráadásul olyan sűrű versenynaptárral fűszerezve, amivel itthon nem találkoznának, hogy nem csoda az, már a nemzetközi sportéletben is kezdenek maradandót alkotni.

Az első lépést a fehérváriak tették meg, amikor sokadik bajnoki címük után a helyben topogás helyett a jóval erősebb osztrák profi ligában, az EBEL-ben neveztek hét évvel ezelőtt. Módszeresen kezdték utolérni a náluk jóval nagyobb büdzséből gazdálkodó ellenfeleket, és mára a sorozat egyik élcsapatává nőtték ki magukat, hiszen jelenleg is dobogón várják a folytatást.

Egyre több magyar tehetség kerül be a csapatba, és mellettük végre olyan idegenlégiósok erősítik a Fehérvárt, akik valóban minőséget jelentenek: a Boivin, Ejdepalm, LoVecchio, Sarauer, Banham első sor már mindenki tiszteletét kivívta a ligában.

„A szezon elején sokan kételkedtek benne, hogy sikerül az első hatban zárnunk az alapszakaszt, remélem lassan mindenkit meggyőzünk erről. Azonban továbbra is csak a következő feladatra szabad koncentrálnunk és akkor szép szezonunk lehet” – jelentette ki Rob Pallin edzője.

A Szolnoki Olaj is kimagaslik a hazai férfi kosárlabdából, és idén már a harmadik szezonjukat kezdték meg a rettentő erős Adria Ligában. Az első két évadnak is jelentős hatása volt a Tisza-partiakra, hiszen az elmúlt három évben kétszer is bejutottak a harmadik számú nemzetközi kupasorozat négyes döntőjébe – legutóbb éppen tavasszal –, míg itthon egy vereséggel behúzták a magyar kupát és bajnokságot.

A szolnoki kosárlabda egyre magasabb szintű FOTÓ: MTI/BUGÁNY JÁNOS

A szolnoki kosárlabda egyre magasabb szintű FOTÓ: MTI/BUGÁNY JÁNOS

A most futó idényben Dragan Alekszics csapata az Adria Ligában eddigi legjobb teljesítményét nyújtva – 6-6 győzelem és vereség – a dobogóért harcol, hiszen két pont választja el a harmadiktól. Nos, ez nem tűnik behozhatatlannak, főleg annak tükrében, hogy az Olaj éppen vasárnap látogat a bronzérmet jelenleg fogó Cedevitához. Ráadásul nemrég fejeződött be a csapat Európa Kupa-menetelése, és Báderék a második számú kupasorozatban első nekifutásra 3 győzelem/7 vereség mutatóval kiestek a csoportjukban.

„Szeretnék köszönetet mondani a játékosaimnak, akik sokszor szinte hihetetlen dolgokat műveltek a pályán, a sok sérülési problémánk ellenére. Gyakorlatilag gyakorlás nélkül játsszuk a meccseket. Kemény időszak előtt állunk, sok idegenbeli mérkőzéssel. Remélem sikerül „túlélnünk” ezt, és készen állunk a szezon második felére” – fogalmazta meg elvárásait Dragan Alekszics mester.

A Veszprém férfi kézilabda-csapata is túllépett a sorozatban nyert magyar bajnoki címeken, és a BL-siker reményében a hazainál erősebb SEHA Ligában indult ebben a szezonban. A bakonyi világválogatottként emlegetett alakulat eddig végigsöpört az 5 BL-csapattal bíró sorozaton, hiszen 12 meccsből éppen 12 győzelmet aratott. A Bajnokok Ligájában eddig remekül teljesítő veszprémiek formáját elnézve reális lehet a csapat azon célja, hogy 2015 májusában a kontinens legjobbjává váljon, és végre elnyerje a BL-serleget.

„Eddig fantasztikus a szezonunk, hiszen egyedül a Löwen otthonában kaptunk ki, a többi találkozót megnyertük. Jelenleg már mindenki az ünnepekre gondol, remélem, hogy az ünnepek után mindenki energiával feltöltődve tér vissza, hogy folytassuk az utunkat a céljaink felé” – fogalmazott Carlos Ortega, a csapat vezetőedzője.

Három magyar csapat, egyféle út.

Ja, és majd elfelejtettük: valamennyit külföldi tréner irányítja…

Nyilvánosságra kerül a Garcia jelentés

Publikálás dátuma
2014.12.20. 06:55
Fotó: Getty Images
Váratlan fordulatot hozott a FIFA végrehajtó bizottságának marokkói ülése. A küldöttek ugyanis úgy döntöttek, nyilvánosságra kell hozni az úgynevezett Garcia jelentést.

A közzététellel kapcsolatos kötélhúzás már több mint egy hónapja tart. Korábban a volt amerikai ügyészt, Michael Garciát, a FIFA etikai bizottsága vizsgálati részlegének csütörtökön lemondott vezetőjét bízták meg azzal, vizsgálja ki, történt-e korrupció a következő két, a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari világbajnokság odaítélése során. November 13-án azonban Hans-Joachim Eckert, a szövetség etikai bizottsága vezetője arra a következtetésre jutott, hogy semmiféle korrupció sem történt, a Garcia-jelentés alapján legalábbis nem jutott ilyen következtetésre.

A döntést megtámadta Garcia, aki szerint elfogadhatatlanul enyhe ítélet született, s mint mondta, Eckert a tényeket elferdítve hamis következtetéseket vont le. Echert ítélete nagy felháborodást keltett, különösen a német és az angol labdarúgó szövetségnél, melyek még az említett két világbajnokság bojkottját sem tartották kizártnak, illetve megfenyegették a FIFÁ-t, kilép az UEFA a nemzetközi szövetségből, amennyiben nem hozzák nyilvánosságra Garcia jelentését.

A végrehajtó bizottság döntése ellenére sem világos, hogy valóban teljes egészében a nyilvánosság elé tárják-e a 430 oldalas dokumentumot. A goal.com szerint a kényes tanúvallomások miatt erről a FIFA etikai bizottsága a következő hetekben dönt.

A Die Welt úgy értesült, a végrehajtó bizottsági tagok március ultimátumot adtak Katarnak az emberi jogok helyzetének javítására. Ha az időpontig nem történik kedvező fordulat, elveszik a rendezés jogát az arab országtól.