Előfizetés

Hogyan korcsolyázzon biztonságosan? Íme!

Publikálás dátuma
2014.12.30. 17:28
Vastag jégpáncél borítja a siófoki mólót a Balaton partján 2014. december 29-én. MTI Fotó: Mohai Balázs
A jégen tartózkodás szabályaira hívták fel a figyelmet a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság keddi siófoki sajtótájékoztatóján.

Verb István víziközlekedési osztályvezető elmondta, hogy a Balaton térségében éjszaka mínusz 10-15 fokig is lehűl a levegő, és napközben sem melegszik fel mínusz 5 fok fölé, ami kedvez a jegesedésnek. A jogszabály szerint akkor lehet a szabad vizek jegén tartózkodni, ha az kellő szilárdságú, nem olvad és nem mozog. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ehhez legalább tíz centiméter vastagságú jég kell. Ahhoz, hogy a Balatont ilyen vastag jég borítsa, vagyis beálljon a jég a tavon, két hétig tartó hasonló időjárásra lenne szükség, márpedig az előrejelzések szerint egy hét múlva enyhülni fog az idő - tette hozzá.

MTI Fotó: Mohai Balázs

MTI Fotó: Mohai Balázs

Tilos jégre menni éjszaka, a kikötők területén, járművel vagy rossz látási viszonyok között. Verb István tájékoztatása szerint a vízirendészet járőrei elsősorban figyelmeztetnek, segítenek, és csak súlyosabb szabálysértés esetén tesznek feljelentést, illetve szabnak ki ötezer és ötvenezer forint közötti helyszíni bírságot.

A sajtótájékoztatón azt kérték, hogy egyedül senki ne menjen a jégre, ne távolodjon el messzire a parttól, és legyen nála mobiltelefon. Segítséget a 112-es telefonszámon vagy a balatoni vízirendészet 1817-es ingyenes segélyhívó számán lehet kérni.

Jég borít egy padot a balatonfenyvesi strandon. MTI Fotó: Varga György

Jég borít egy padot a balatonfenyvesi strandon. MTI Fotó: Varga György

Elhunyt Bán János

Nyolcvanegy éves korában vasárnap elhunyt Bán János televíziós újságíró, médiaszakértő - közölte Bán Tamás, az újságíró fia kedden.

Bán János 1956-ban az újságíró szak elvégzése után a Magyar Rádióban, majd a Magyar Televízióban dolgozott, később gazdasági műsorokra specializálódott, 1969-ben moszkvai tudósító lett.

Amikor Polgár Dénes elindította A hét című műsorát, meghívta a műsorvezető kommentátornak. Bán János évekig parlamenti tudósító is volt. A nyolcvanas években Hatvanhat című műsorában a meghívott 66 vendég nyíltan vitatkozhatott közérdekű témákról miniszterekkel, felelős vezetőkkel.

A sorozat megszűntével 1988-ban kinevezték a szegedi stúdió vezetőjévé, 1997-ben Életmű Nívódjíat kapott, majd Peták István elnök felkérte elnöki tanácsadónak. Televíziós munkásságáért 1998-ban a Magyar Köztársaság Érdemrend Tiszti fokozata kitüntetésben részesült. Televíziós-újságírói tevékenységéért 2003-ban Aranytollas Újságíróvá választotta a Magyar Újságíró Szövetség. Egy évtizede tömegkommunikációt és közéleti kommunikációt tanított a Széchenyi István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti karán Jászberényben.

Tüntetés: A DK mégsem visz pártzászlókat

A Demokratikus Koalíció (DK) az aktivistáit ért fenyegetések hatására mégsem kéri szimpatizánsaitól, hogy pártzászlókkal és -jelvényekkel vegyenek részt a pénteki, civil szervezésű kormányellenes fővárosi tüntetésen.

Ezt Kerék-Bárczy Szabolcs, az ellenzéki párt elnökségi tagja jelentette be újságíróknak kedden Budapesten. Hangsúlyozta, nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a fenyegetéseknek, de szeretnék megelőzni az erőszakot, ezért döntöttek úgy, hogy visszavonják a Gyurcsány Ferenc pártelnök által megfogalmazott kérést. 

A DK elnökségi tagja kiemelte, továbbra is úgy gondolják, hogy igazuk volt, amikor azt kérték a civil politikai tüntetés részvevőitől, hogy például pártzászlók használatával mutassák meg a "demokratikus tömeg sokarcúságukat", így azt, hogy mely politikai pártokkal szimpatizálnak.

Az ellenzéki politikus mindenkit arra buzdított, hogy vegyen részt a pénteki kormányellenes megmozduláson, kimutatva, hogy békére, stabilitásra és kiszámítható körülményekre van szükség a "folyamatos háborús retorika" helyett.

Kerék-Bárczy Szabolcs hangsúlyozta: a pártok és civil szervezetek nem lehetnek egymás ellenségei, a pénteki tüntetés részvevőinek pedig együtt kell megmutatniuk, hogy az "Orbán-rendszer" árt az országnak. Megerősítette a DK azon álláspontját is, hogy a demonstrációkon megfogalmazott célok elérését csak előre hozott választásokkal tartják elérhetőnek.

A DK-s politikus egy kérdésre azt mondta, Magyarországon a kormány jelenti az egyetlen nemzetbiztonsági kockázatot, az ország pedig legfeljebb a kabinet antidemokratikus intézkedései miatt vált műveleti területté, nem pedig a Fidesz "paranoiás elképzelései alapján".