Újévi tragédia Sanghajban

Tragédiával indult az új év Sanghajban. A kínai metropolis híres folyóparti sétányán, a Bundon 35 embert tapostak halálra a szilveszteri ünneplés közepette.

 A sanghaji önkormányzat közleménye szerint további 46 embert kórházba szállítottak, közülük 14 állapota súlyos. Huszonöt nő és tíz férfi veszítette életét, a sérültek között három tajvani és egy malajziai állampolgár is volt. A Xinhua hírügynökség hivatalos jelentése egy szemtanúra hivatkozva jelentette, hogy a tragédia akkor történt, amikor valaki dollár bankjegyeknek látszó kuponokat dobált ki egy harmadik emeleti ablakból a tömeg közé. Mindenki el akart kapni egyet, s akkora volt a roham, hogy az emberek nem tudtak megállni a lábukon, egymást taposták össze. Az 1920-as, 1930-as évek hangulatát őrző történelmi negyed kedvelt turistalátványosság, rendszeresen tartanak ott nagy rendezvényeket.

Sok rendőr volt a helyszínen csütörtöki jelentések szerint. A kórház előtt, ahová a sérültek többségét szállították, szintén rendőrök álltak. Az emberek kétségbeesetten próbáltak információt szerezni hozzátartozóikról, odabentről fotókat hoztak ki a sebesültekről, hogy segítsék az azonosítást. A családtagokat utóbb beengedték a sérültekhez.

Hszi Csin-ping kínai elnök a tragédia azonnali kivizsgálását követelte, s azt ígérte, minden segítséget megadnak a sérülteknek. Li Ke-csiang kormányfő azt hangsúlyozta, hogy le kell vonni a katasztrófa tanulságait és erősíteni kell a közbiztonságot a nyilvános rendezvényeken.

Szerző

Földrengés, detox, első újszülött - Itt a 2015-ös esztendő!

Publikálás dátuma
2015.01.01. 10:21
Illusztráció/Thinkstock
Ezen a szilveszteren is többségében valamilyen pirotechnikai eszköz miatt keletkezett tűzhöz riasztották a tűzoltókat. A legtöbb tűzijátékhoz köthető káreset Budapesten és Pest megyében volt. Hajnalban hatan rekedtek benn egy elakadt liftben a VI. kerületben. A fővárosban délutánig tart a szilveszter utáni takarítás. Másnaposság ellen elsősorban is igyon sok vizet! Másodsorban pedig csak óvatosan fusson neki a mától életbe lépő rendelkezések értelmezésének.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közlése szerint országszerte 20 tűzesetnél volt szükség a tűzoltók segítségére. Több helyen keletkezett tűz családi házak kertjében, erkélyen, vagy lakásban. Közterületeken kigyulladt növényzetet, fákat, kukákat is oltaniuk kellett a tűzoltóknak. Budaörsön nyolc, udvaron tárolt motor gyulladt meg petárdák miatt.

A tűzeseteken kívül két településen a közműszolgáltatásokban volt zavar az óév utolsó napján. Délután négy és este hét óra között csőtörés miatt nem volt vezetékes ivóvíz kétszáztíz fogyasztási helyen a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tardona településen. A Csongrád megyei Ruzsán pedig este kilenc óra és hajnali két óra között szünetelt az áramszolgáltatás összesen nyolcszázharminckét fogyasztónál. Budapest VI. kerületében pedig hat ember rekedt egy elakadt liftben a hajnali órákban, a Bajnok utca egyik ingatlanában. Az embereket a fővárosi tűzoltók szabadították ki.

A becslések szerint délután 3-4 órára végeznek a fővárosban a szilveszteri ünneplés után a közterületek takarításával, a munkálatok reggel 6 órakor kezdődtek meg. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.  mintegy 400 dolgozója egy tucat munkagéppel látott munkához Elsőként az aluljárókat, főbb tereket, körutakat takarítják meg, majd a mellékutcák következnek. Várhatóan délután 3-4 óra körül lesznek adataik arról, hogy Budapest közterületein idén mennyi szemetet takarítottak össze szilveszteri ünneplés - mondta a vezérigazgató-helyettes.

születés és halál 

Éjfél után 1 perccel Makón, éjfél után 5 perccel Budapesten is megszületett 2015 első babája.

Az első vidéki újévi baba, a 0 óra 1 perckor született Rácz Péter Rikardó édesanyjával, Ráczné Nagy Szilviával a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátóközpont makói szülészetén 2015. január 1-jén. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Az első vidéki újévi baba, a 0 óra 1 perckor született Rácz Péter Rikardó édesanyjával, Ráczné Nagy Szilviával a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátóközpont makói szülészetén 2015. január 1-jén. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Az ország idei első újszülöttje a makói kórházban született Rácz Péter Rikárdó lett. A 23 éves édesanya és a kisfiú is jól van.  Az első fővárosi csecsemő a Szent István kórházban született. A kórház tájékoztatása szerint Papp Bence Gábor a család második gyermeke.

Négy közúti balesetben négyen haltak meg szilveszter napján - közölte a rendőrség a honlapján csütörtökön.Az elmúlt 24 órában a rendőrök 26 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek. A halálos kimenetelű baleseteken felül 6 baleset súlyos és 16 könnyű sérüléssel végződött. Emellett csak szilveszter napján 277 embert fogtak el a rendőrök. Közülük tízet az ellenük érvényben lévő körözés alapján, 53 embert bűncselekmény elkövetésén értek tetten. Tiltott határátlépés miatt 305 embert fogtak el a rendőrök.

Akinek tragédiával indult az új év - Háztűzben halt meg egy ember Kapuváron. A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, hogy a lángok a ház egyik helyiségében keletkeztek, egyelőre ismeretlen okból. A holttestet a kapuvári tűzoltók vitték ki az épületből. A körülmények vizsgálata megkezdődött.

Földrengésre riadtak Nógrád megyében. A Richter-skála szerinti 3,8 erősségű földrengés volt újév reggelén Szécsényben, ezt  a lakosság is érzékelte. Sérültről nincs hír, de a megyei katasztrófavédelem ügyeletére folyamatosan érkeznek a hívások.

Szokásosan telt a szilveszter éjszaka a Péterfy Sándor utcai Kórház toxikológiai osztályán. Hetvenhét kezeltjük több mint fele fiatalkorú volt, többségében túlzott alkoholfogyasztás, néhány esetben kábítószer-fogyasztás miatt kerültek be a kórházba.   A szilveszteri bulizással összefüggésben nem volt súlyos esetük - közölte az osztályt vezető főorvos.

A neten számos jótanács olvasható, hogy  a nem nagyon durva, de azért másnaposságot okozó ivászatokat miként kezeljük. A túlzott alkoholfogyasztás a sejtek kiszáradásához vezet, így dehidratálttá teszi a szervezetet. Mindjárt felkelés után tanácsos inni egy nagy pohár szénsavmentes ásványvizet, ezzel enyhíteni a kiszáradás okozta rossz közérzetet. Érdemes megfelelő reggelivel kezdeni a napot. Sokan helyesen érzik, hogy valami sósra vágynának, és legszívesebben teleinnák a bendőjüket vízzel. A hagymás pácolt hering vagy valamilyen füstölt hal kovászos vagy savanyú uborkával, sok ásványvízzel, ideális. Az egyéb teendőket elolvashatják a Házipatika oldalán. 

A cikk a következő oldalon folytatódik

Szerző
Frissítve: 2015.01.01. 13:47

Változnak a közétkeztetés szabályai

Publikálás dátuma
2015.01.01. 10:00
Illusztráció/Thinkstock
Január 1-jén lép hatályba a közétkeztetésről szóló rendelet, amely részletesen szabályozza a többi között az iskolai menzákon, kórházakban adandó ételek elkészítését és tápanyagtartalmát.

Az emberi erőforrások minisztere által jegyzett, tavaly májusban megjelent jogszabály eredetileg 2014 szeptemberétől lépett volna életbe, de ezt januárra halasztották, mert több jelzés érkezett a közétkeztetés résztvevőitől, hogy szerződéseik, alapanyag-beszerzéseik miatt nem elegendő a felkészülési idő.

A rendelet értelmében tilos egyebek mellett a szénsavas vagy cukrozott üdítő, valamint a magas zsírtartalmú húskészítmény felhasználása. Rögzítették azt is, hogy a közétkeztetésben nem tehetnek az asztalra só- és cukortartót, és előírták, hogy fokozatosan csökkenteni kell a napi bevitt só mennyiségét.

A jogszabály rögzíti az étrendtervezés szabályait, például, hogy az egymást követő kétszer tíz élelmezési nap főétkezéseiben egy ételsor csak egy alkalommal fordulhat elő. Állati eredetű fehérjeforrást minden főétkezésnek, bölcsődei étkeztetés esetén az egyik kisétkezésnek is tartalmaznia kell.

A felhasználási előírások, korlátozások és tilalmak szerint az italként kínált tejhez nem adható cukor, és a tea is csak meghatározott mértékben tartalmazhat hozzáadott cukrot. A szükséges folyadék az étkezések között ivóvíz, illetve ásványvíz lehet. A rendelet értelmében tejföl és tejszín kizárólag ételkészítéshez használható fel, bölcsődei étkeztetésben pedig nem adhatnak bő zsiradékban sült ételt.

A közétkeztetésben nem lehet felhasználni sótartalmú ételport, leveskockát, ételízesítő krémeket, pasztákat "állományjavításon vagy ételízesítésen kívüli célra". Nem adható továbbá 30 százaléknál magasabb zsírtartalmú, a 15 évesnél fiatalabbak számára 23 százaléknál magasabb zsírtartalmú húskészítmény. Az 1-3 éves és a 4-6 éves korcsoportok számára készített ételekhez sertés- és baromfizsírt sem lehet felhasználni.

A rendelet előírja azt is, hogy a közétkeztetőnek az étlapon fel kell tüntetnie minden étkezés energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukor-, illetve sótartalmát, valamint az élelmiszerek jelöléséről szóló miniszteri rendeletben meghatározott allergén összetevőket. Részletesen rögzíti továbbá a diétás étkeztetés szabályait, az ételek elkészítésének személyi feltételeit, valamint a közétkeztetési rendelet hatósági ellenőrzését is.

Az átmeneti rendelkezések között szerepel, hogy a közétkeztetésben a napi bevitt sómennyiséget 2020-ig az előző évi mennyiséghez képest - a különböző célértékek eléréséig - legalább 10 százalékkal kell csökkenteni. A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló miniszteri rendelet hatálya valamennyi közétkeztetési szolgáltatást nyújtó szervre, szervezetre, gazdasági társaságra, természetes személyre továbbá a nemzeti köznevelésről szóló törvény szerinti nevelési-oktatási, a szociális alapszolgáltatásokat és szakosított ellátásokat, illetve a gyermekjóléti alapellátást és a gyermekvédelmi szakellátást biztosító, valamint a fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményekre is kiterjed.

lásd még:  Mit ér a reform, ha a kukának főznek?

Szerző