Előfizetés

Új rendőri vezetők két kerületben

Január elsejétől a főváros VIII. és XII. kerületi rendőrkapitányságát is új kapitány vezeti - közölte a rendőrség a honlapján csütörtökön.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közleménye szerint az eddigi VIII. kerületi kapitány, Segyevi Zoltán vezetői megbízását Papp Károly országos rendőrfőkapitány 2014. december 31-i hatállyal megszüntette, és - mint fogalmaztak - "a szolgálat érdekében, beleegyezésével" 2015. január elsejei hatállyal Molnár Gábort bízta meg a kapitányság vezetésével.

A XII. kerületi Rendőrkapitányságot korábban Hoffmann Kornél irányította. Bucsek Gábor, Budapest rendőrfőkapitánya azonban december 30-i hatállyal megszüntette vezetői megbízását és "a szolgálat érdekében, beleegyezésével" ugyancsak január elsejei hatállyal Segyevi Zoltánt bízta meg a kapitányság vezetésével - olvasható a BRFK közleményében.

Ujhelyi az új útdíjszabás hatástanulmányait kéri

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési minisztertől és Börzsei Tibortól, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. vezérigazgatójától kért tájékoztatást a január elsejétől életbe lépett új útdíjszabási rendszerrel kapcsolatban Ujhelyi István. 

Az MSZP európai parlamenti képviselője - aki egyúttal az Európai Parlament közlekedési és turizmus bizottságának alelnöke - a vezetőknek írt levelében „fájdalmasan cinikusnak” nevezte az Orbán-kormány propagandáját, amely úgy állítja be az új díjfizetési rendszert, mintha az költségcsökkentést jelentene az autósok számára.

A szocialista EP-képviselő szerint a gyorsforgalmi úthálózat használatának „megsarcolása” jelentős terheket jelent a közlekedőknek, így a fuvarozóknak, de áttételesen a tömegközlekedést használóknak és egyéb szektorok mellett még a turisztikai ágazatnak is. Az új díjfizetéssel kapcsolatban Ujhelyi a szakminiszternek írt levelében többek között arra vár választ, hogy miért pár héttel a bevezetés előtt jelentették csak be a jelentős változásokat, illetve, hogy milyen konkrét hatástanulmányok és számítások készültek az új díjstruktúrával kapcsolatban.

Ujhelyi szeretné megtudni, hogy milyen beruházásigénnyel jár a rendszer megváltoztatása és hogy ezt a költséget a kormányzat miből kívánja finanszírozni. A szocialista politikus arra is választ vár, hogy az „egyszerű pénzbehajtáson túl” mi indokolta a Ferihegyi Repülőtér megközelítéséhez elengedhetetlen útszakaszok fizetőssé tételét, illetve, hogy ezen szakaszok „megsarcolásával” kapcsolatban milyen konkrét háttérszámításokat végeztek és milyen részbevételeket remélnek. Ujhelyi István azt is tudni szeretné, hogy milyen hatással lesz a balatoni forgalomra a megyei matricák bevezetése, illetve készült-e háttértanulmány azzal kapcsolatban, hogy az egyes szakaszok „újbóli megsarcolása” milyen konkrét hatással lesz – a jelentős járatritkítás miatt épp átalakuló – vasúti utasforgalomra, a közúti fuvarozásra és áttételesen a turisztikai szektorra.

Az MSZP európai szakpolitikusa levelében azt is jelezte: szeretné mielőbb megismerni a témában készült háttéranyagokat és szakmai tanulmányokat. 

Több mint kétezer riasztás éjjel a mentőknél

Országszerte több mint kétezer, ebből a fővárosban ötszáz riasztást kaptak szilveszter éjjel a mentők.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és pr igazgatója közleményben tudatta: a mentők 4 esetben hajtottak végre sikeres újraélesztést, 21 esetben "petárdabaleset" sérültjének nyújtottak segítséget. Ezzel együtt országszerte karambolok, gázolások, verekedések, rosszullétek és sok magatehetetlen, ittas ember miatt riasztották a mentőket. Győrfi Pál megjegyezte, hogy "nehéz munkájukat agresszív részegek és téves riasztások is nehezítették".