Csúcson a kuponakció

Publikálás dátuma
2015.01.02. 06:08
A november 17-én indult gyűjtés arca idén is Kovács Koko István, a segélyszervezet jószolgálati nagykövete. FOTÓ: Népszava
A Tesco vásárlói már karácsony előtti hétvégén megdöntötték a tavalyi adományozási rekordot az áruházlánc kasszáinál. Míg tavaly az egész adventi akció ideje alatt 63 207 250 forint gyűlt össze, idén már most 73 076 250 forint értékben vettek adománykupont az áruházlánc vásárlói és még közel két hétig kaphatóak az adománykuponok. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az ünnepek között, illetve a szilveszteri nagy bevásárláskor is sokan adakoznak, hiszen az Ökumenikus Segélyszervezet nemcsak karácsonyra gyűjt, hanem a jövő évi, egész éves munkájára. A november 17-én indult gyűjtés arca idén is Kovács Koko István, a segélyszervezet jószolgálati nagykövete.

A segélyszervezet azonban nemcsak a Tesco áruházainak vásárlóit híva az ünnepi összefogásba: a karácsonyi roham idején a szervezet önkéntesei rendhagyó ajándéklistákat osztottak a budapesti Adventi ünnep a Bazilikánál rendezvénysorozat helyszínén. Az elgondolkodtató bevásárló listát formáló szórólapon szeretteink és barátaink mellett a rászoruló családok is helyet kaptak a megajándékozandók között. A bevásárlási rohamra időzített akcióval az Ökumenikus Segélyszervezet arra kívánta felhívni a figyelmet, hogy a karácsony előtti napokban, amikor boltokat járva azon igyekszünk, hogy szeretteinket hasznos ajándékkal lepjük meg, szánjunk egy percet a nélkülözőkre, és akár csak egy a 1353-as adományvonalra indított hívás formájában néhány száz forintot azokra is, akik valóban rászorulnak az adományra.

Az Ökumenikus Segélyszervezet egész éves munkájának támogatására indított gyűjtéshez az alábbi módokon lehet még csatlakozni:

• A 1353-as adományvonalon hívásonként, illetve sms-enként 250 forinttal lehet csatlakozni az összefogáshoz.

• Aki rendelkezik bankkártyával, a www.segelyszervezet.hu oldalon egyszerűen és biztonságosan adakozhat, de természetesen továbbra is lehet segíteni átutalással és csekken a 11705008-20464565 bankszámla számon is.

A gyűjtést idén is hármas célkitűzéssel indítja el a segélyszervezet: Ételt az éhezőknek, Otthont az otthontalanoknak, Esélyt az esélyteleneknek! Évente családok tízezreinek nyújtanak kézzelfogható segítséget élelmiszer, ruha vagy éppen tanszerek formájában, átmeneti otthonaikban családok százainak biztosítanak lakhatást és átfogó támogatást a továbblépéshez. És ami talán a legelőremutatóbb: az esélyteremtés, a valódi kitörési pontok a szegénységből. Hogy az állásukat elvesztett családfenntartókat segítsék a munkakeresésben, hogy a gyermekeknek segítsenek a szegénység okozta hátrányaik leküzdésében. Egy-egy családdal a segélyszervezet munkatársai akár éveken át foglalkoznak, annak érdekében, hogy önállóan, külső segítség nélkül boldoguljanak.

Szerző

Minimálbért követelnek a közmunkásoknak

Publikálás dátuma
2015.01.02. 06:04
FOTÓ: Vajda József/Népszava
Azonnali, legalább tízezer forintos béremelést követel a Közmunkás Szakszervezet. Céljuk az is, hogy a közmunkások megkaphassák a minimálbért. Vécsi István a szervezet elnöke szerint a közmunkások jellemzően mélyszegénységben élnek, a jelenlegi feltételeik fenntartása pedig "a nyomort konzerválja".

A szakszervezet ezért szeretné, ha a kormány 2015-ben érdemben változtatna a helyzeten, egyúttal követelik, hogy a közmunkásokra is vonatkozzon a Munka Törvénykönyve, így ők is megkaphatnák a minimálbért. Nyakó István szocialista politikus egyetért a béremelés követelésével, a szervezet társelnöke szerint elfogadhatatlan, hogy a közmunkások ötvenezer forintos bére az általános béremeléssel mindössze 3,4 százalékkal emelkedjen.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet alapján 2015. január 1-jétől havibér esetén bruttó 79 155, hetibér esetén 18 200, napibér esetén pedig 3639 forint a közfoglalkoztatási bér. 2014-ben a teljes havi összeg 77 300 forint volt, így az újévben mindössze 2 ezer forinttal nő a bruttó közmunkásbér. Vécsi hangsúlyozta: szakszervezetük tagjai februártól előbb a járási, később a megyeszékhelyekre vonulnak, hogy követeléseiket a hivatalok előtt ismertessék. Hozzátették, hogy ha nem látnak eredményt a megmozdulásaikkal, készek a fővárosban is demonstrálni a közmunkások érdekében.

A Belügyminisztérium adataiból eközben kiderült, 2014. november végéig mintegy 364 ezer ember vett részt a közfoglalkoztatási programban. Az évi közfoglalkoztatásra biztosítható teljes előirányzat 231,1 milliárd forint volt, az erre a célra szánt összeg az idei költségvetésben 270 milliárd forintra nő. Ezzel havi 220 ezren dolgozhatnak közfoglalkoztatásban, míg ez 2014-ben átlagosan havi 180 ezer embert jelentett. Csakhogy a közfoglalkoztatottak átlagosan 4,2 hónapot dolgoztak e programban, s 2013-2014-ben csupán 11-13 százalékuk tudott elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon a közfoglalkoztatás befejezését követő 180. napon belül. A minisztérium tájékoztatása szerint a 2013-2014. évi téli közfoglalkoztatáshoz kapcsoló képzéseken 99 571 ember vett részt és 93 százalékuk sikeresen fejezte be azokat.

Szerző

Hibákra figyelmeztetett a köztársasági elnök

Publikálás dátuma
2015.01.02. 06:02
Áder János államfő ezúttal is Weisz Fanni siket szépségkirálynő jeltolmácsolásával kívánt boldog új esztendőt FOTÓ: MTI/BRUZÁK N
Krúdy Gyulát, s Kányádi Sándort idézve köszöntötte az új évet Áder János. A köztársasági elnök megbékélést, szolidaritást, tiszteletet és megbecsülést sürgetett a magyarok között. Csakúgy, mint tavaly, 2015 első perceiben is a rendszerváltást, mint "közös nekigyűrkőzésünk" mérföldkövét idézte fel, s felhívta a figyelmet arra is, hogy nem szabad elkövetni újra azokat a hibákat, amelyekért korábbi nemzedékek már „súlyos árat fizettek”.

A tavalyihoz képest majdnem egy perccel rövidebben, de jóval szentimentálisabb hangvételű beszéddel köszöntötte az új évet Áder János. A köztársasági elnök 2015 első másodperceiben Kányádi Sándort idézve arról beszélt, hogy ezekben a pillanatokban, amikor "kezet fog múlttal a jövendő", és megújuló reményekkel tekintünk a jövőbe, akkor "lélekben nyújtsunk kezet minden magyarnak", s ne csak közeli szeretteinknek címezzük jókívánságainkat. "Mindenkinek, akinek fontos nemzetünk sorsa és boldogulása, hiszen 2015-ben olyan évet is köszöntünk, amelyben 25 esztendős - negyedszázados - lesz a közös álmainkból megszületett szabad, független, demokratikus Magyarország" - fogalmazott az államfő, aki ismét Weisz Fanni, az első siket szépségkirálynő társaságában és jeltolmácsolása mellett állt kamera elé.

Csakúgy, mint tavalyi köszöntőjében, az államfő most is a 25 éves rendszerváltás érdemeit méltatta - a kísérteties hasonlóság abban is felfedezhető volt, hogy tavaly is 25 esztendősként jellemezte azokat. Mint fogalmazott, immár negyedszázados "nekigyürkőzésünknek, közös elszánásunknak" hála az 1990 után született nemzedékeknek már nem kellett megismerniük, milyen az élet "egy olyan országban, ahol vasfüggöny választ el minket Európa nyugati felétől". Áder szerint ennek az időszaknak a legfontosabb tanulsága az volt, hogy nem szabad mindig csak azt nézni, "ki menne balra vagy ki menne jobbra közülünk, hanem hogy merre van előre".

A köztársasági elnök szerint ehhez néhány "közös vállalás" is szükséges: ilyen a másik iránti nagyobb tisztelet, "minden jóravaló és jóra törekvő magyar ember" személyes erőfeszítésének megbecsülése. Az államfő igyekezett személyre szóló üzenetekkel is kifejezni, hogy minden egyes magyar teljesítményét tisztelet illeti. "Az orvosét, aki gyógyít és életet ment. A tanárét, aki jó szóval oktat, de játszani is enged. A biztonságunkért szolgálatot teljesítőkét. A földet megművelőkét, a kétkezi munkából élőkét, a vállalkozókét, akik értéket teremtenek. A szülőkét, akiknek gondoskodása nélkül az ifjabb generációk nem tudnák a szabadság adta lehetőségeiket kibontakoztatni. A nagyszülőkét, akiknek bölcsessége, élettapasztalata nélkül újra és újra elkövethetnénk azokat a hibákat, amikért a korábbi nemzedékek már súlyos árat fizettek" - fogalmazott a köztársasági elnök, majd végezetül Krúdy Gyula Karácsony este című művéből idézett néhány sort. "Ne késlekedjünk hát könnyet letörölni, gyermekkacajt élvezni, elesett embert talpra segíteni.

Szegénységet enyhíteni, magányosan sírdogálókat gyengéden felkeresni. Rongyos gyermeket átölelni, a homlok mély redőit elsimogatni."

A magasztos gondolatokat, újévi köszöntőket a parlamenti frakciók mellőzték - miként maga Orbán Viktor kormányfő sem készült újabb üzenettel -, legalábbis hivatalos közlemények formájában. A politikusok leginkább a Facebookon üdvözölték 2015-öt; Mesterházy Attila volt MSZP-elnök szerint például az idei év végére a "harcos kezdet után már egy jobb, békésebb" Magyarországot kellene ünnepelni, míg Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök ellentmondásosnak nevezve az óévet azt emelte ki, hogy 2015 első napjától "nincs új időszámítás", hanem "élet van, amolyan nyavalyás". A DK elnöke egy könnyebben élhető hazát kívánt Európában.

A Twitter-oldalán búcsúztatta 2014-et André M. Goodfriend amerikai ügyvivő, aki azt írta: "A tűzijátékok hangjával a levegőben, kívánok mindenkinek boldog, békés, egy közös jövőképpel és jóléttel teli új évet". Ezt megelőző bejegyzésében, melyben 2014-es számvetéséről írt, egy - tőle már-már megszokott - talányos Shakespeare-idézettel (a Julius Caesar című drámájából - a szerk.) üzent: "Nem csillagainkban a hiba / Hanem magunkban."

Orbánnak is üzent Putyin

Vlagyimir Putyin számít az orosz-magyar kapcsolatokban rejlő lehetőségek megőrzésére és intenzívebbé tételére - írta az orosz elnök Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek küldött újévi üzenetében. Putyin számos jelenlegi és volt külföldi állam- és kormányfőnek küldött köszöntőt 2015-re. Orbánnak még hozzátette a további együttműködés reményében: "Ez megfelel mindkét ország alapvető érdekeinek, és része az európai stabilitás és biztonság szavatolásának".

Szerző