Tojások záporoznak a moziban

Publikálás dátuma
2015.01.07. 06:45
Miklósy Zoltán elsőfilmes animációs rendező a teremtményei társaságában
A fiatal közönséget célozza meg az új magyar egészestés animációs film, a Manieggs - Egy kemény tojás bosszúja, amelyet február 19-től vetítenek a mozik.

A South Park és a Family Guy című kultikussá vált animációs filmsorozatok közönségét célozza meg az évek óta az animációs filmgyártás területén dolgozó Miklósy Zoltán elsőfilmes rendező alkotása, a Manieggs - Egy kemény tojás bosszúja című egészestés animációs film. A produkciót már most nagy érdeklődés övezi. Hiánypótló filmnek ígérkezik.

FORRÁS: VERTIGO MEDIA

FORRÁS: VERTIGO MEDIA

A Manieggs - Egy kemény tojás bosszúját a világ legrangosabb animációs filmfesztiválján, a franciaországi Annecy Animációs Fesztiválon mutatták be, de számos európai fesztivál mellett bukaresti és miskolci filmes mustrán is eredményesen szerepelt. A szokatlan történet napjainkban játszódik, azonban helyszíne egy olyan világ, ahol nem emberek, hanem tojások élnek.

A cselekmény szerint a főszereplő, Johnny két hét jogtalanul leült börtönbüntetés után szabadul, és azonnal bosszút forral azok ellen, akik hamis vádakkal a rácsok mögé juttatták. A szálak alvilági bandákhoz vezetnek: egy Kínai sárkány klán nevű bűnszövetkezettel történő konfliktustól kezdve illegális ketrecharcon át bankrablásig és autósüldözésig fajulnak az események. A kalandokban bővelkedő másfél óra sokakat emlékeztethet a jól ismert amerikai rendőrös akciófilmek felépítésére.

A saját elmondása szerint hollywoodi akciófilmeken felnőtt Miklósy Zoltán, a film rendezője és forgatókönyvírója lapunknak elárulta, hogy a nagy amerikai popcorn-filmekből kölcsönzött jelenetek tudatosak, ugyanis többek között éppen a filmes közhelyeket próbálták kikarikírozni a mozivásznon. Mindezek mellett az alkotás éles társadalomkritikát is gyakorol, szarkasztikus humorral figurázza ki az életet, amelyet napjaink embere él.

Az animációs akciófilm kifejezetten szókimondó stílusú, helyenként már a megbotránkoztatás határát súrolja némelyik jelenet. A film alapvető koncepciója az volt, hogy egy olyan magyar animációs mozifilm szülessen, amely újszerű, provokatív és egyben szórakoztató is. Az alkotók mindezeknek a kritériumoknak megfeleltek. „A Manieggs: Egy kemény tojás bosszúját elsősorban nyitott embereknek ajánlom, illetve olyanoknak, akik szeretik a sötét humort és nem riadnak vissza attól, ha valami újszerű és különleges” – mondta a rendező.

A debütáló filmrendező bízik benne, hogy a film szép eredményeket fog elérni a hazai mozikban. A felnövekvő generációt látva Miklósy úgy gondolja, hogy értő közönség vált majd jegyet a filmre. „A Brickleberry, a South Park és a Family Guy című elsősorban felnőtteknek szóló sorozatok is nagyon sikeresek bizonyos körökben, valószínűleg a Manieggs is meg fogja találni a maga rajongótáborát.

A tesztvetítések utáni visszajelzésekből arra lehet következtetni, hogy sikerült egy megdöbbentően szórakoztató, 3D-s animációs filmet készíteni, amelynek helye lesz a hazai és a nemzetközi közönség szívében” – summázta reményeit Miklósy Zoltán.

A Manieggs című film egyedi képi világgal rendelkezik: fekete-fehér alapon egy színátmenet látható, ami a szituációktól függően változik. A produkció követi a magyar animáció hagyományait, azonban ezt a nemzetközi trendek sajátosságaival egészítették ki. A film a külföldi terjesztés érdekében eredetileg angol szinkronnal készült el, a magyar verzióban pedig olyan ismert hangokra kaphatja fel a fejét a közönség, mint amilyen éppenséggel Csuja Imre, László Zsolt, vagy Csőre Gábor orgánuma.

Miklósy Zoltán rendező közel két évtizede dolgozik animátorként, így nem okozott számára komoly nehézséget a számítógépes grafika, a CGI használata. Annál nagyobb akadályba ütközött a finanszírozás terén, ugyanis a mozifilm állami támogatás hiányában, a filmszakmában dolgozó barátok segítségével egy szűk munkacsoporttal valósult meg két év alatt. „Ezt a filmet a napi munkánk mellett készítettük. Ez időnként nagyon megterhelő volt. Sok-sok éjszaka és hétvége telt munkával” – emlékezett vissza.

A film zenéjét Milkovics Mátyás, a Neo együttes frontembere készítette, aki szintén barátságból segítette a film létrejöttét. Az új magyar animációs produkciót a Vertigo Média forgalmazásában február 19-től vetítik a magyar mozik.

Jövőre is lesz Budapesti Újévi Koncert Bécsben

Publikálás dátuma
2015.01.06. 17:20
Forrás: Gabbage House
Első alkalommal rendezte meg Mága Zoltán a Budapesti Újévi Koncertet, Bécsben, az operett fővárosában vasárnap. A zsúfolásig megtelt Wiener Konzerthaushan, a hegedűművész gálaműsora fergeteges sikert aratott, a műsorban felcsendültek Verdi, Vivaldi, Brahms, Puccini, Sarasate, Johann Strauss, Erkel Ferenc, Kálmán Imre és Lehár Ferenc legismertebb és legszebb művei. Mága Zoltán bejelentette: hagyományteremtő céllal érkezett, és jövőre is várja az újesztendő első vasárnapján a közönséget a zene egyik fellegvárának tartott koncertteremben.  

Az immár hetedik Budapesti Újévi Koncert varázsa Bécsben folytatódott vasárnap, a Wiener Konzerthausban egyetlen hely sem maradt üresen. Mága Zoltán tavaly júniusban végén, a Hegedűvel a világ körül címmel indított világkörüli turnéja első európai állomásaként adott koncertet a rangos bécsi épületben, majd a Christmas in Vienna 2014 gálaműsorban, ahol először szerepelhetett magyar művész. 

Ausztriát és egyben Európát képviselve lépett színpadra több olyan sztár is, akik ugyanazt a szeretetet osztották meg a bécsi közönséggel, mint a budapesti gálaesten. Az első Bécsben tartott Budapesti Újévi Koncerten színpadra lépett Valentina Nafornita nemzetközi hírű szoprán, a bécsi Staatsoper tagja, Ausztria kedvelt sztárja, Jörg Schneider osztrák tenor, aki Európa neves operaházaiban énekelte az operairodalom legszebb gyöngyszemeit, ünnepelték többek között a Royal Albert Hallban, a Carnegie Hallban is. Hatalmas vastapssal fogadta a közönség Natalia Ushakova orosz-osztrák operacsillagot, aki a grazi és müncheni mesterképzését követően a Milánói Scala neves vendégelőadója lett - Plácido Domingo partnereként tett szert világhírre Washingtonban. Fellépett a New York-i Metropolitanben, a Buenos Aires-i Teatro Colonban, a moszkvai Bolsojban és londoni Covent Gardenben.

Színpadra lépett a budapesti születésű, és a Bécsi Zeneakadémián végzett és számos énekversenyt megnyert mezzoszoprán, Láng Dorottya, aki jelenleg a Mannheimi Operaház tagja, valamint Boncsér Gergely, a Magyar Állami Operaház tenorja, és a Dél-Koreából érkezett csellista, Oh Ahmi. Malek Andrea többszörös Artisjus-díjas és EMeRTon-díjas magyar színésznő, énekesnő – aki a gála műsorvezetője is volt – a Somewhere Over The Rainbow című világ slágert énekelte az Óz, a csodák csodája című musicalből. A gálakoncerten közreműködött a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekar és az Ymiso Kamarezekar Silló István vezényletével, valamint a Budapesti Folklor Tánckar (Ungarische Folkloretanzgruppe) és a Budapesti Cigányzenekar.

Szerző

Schwezoff hiába mondott fel Fröhlichnek

Publikálás dátuma
2015.01.06. 10:05
Miután hétfőn Schwezoff Dávid, a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatója felmondta Frölich Róbert főrabbi jogviszonyát a
Újabb fordulat következett be a magyarországi zsidó szervezetek körül folyó botránysorozatban. Miután hétfőn Schwezoff Dávid, a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatója felmondta Fröhlich Róbert főrabbi jogviszonyát a Dohány utcai beléptetőrendszer körüli pályáztatások miatt, a Dohány utcai zsinagóga közössége tiltakozott az ellen, hogy a főrabbit elmozdítsák. Ennek következtében a Mazsihisz átvette állományba Fröhlichet, és a Dohány utcai zsinagógába delegálta főrabbiként.

Ahogy korábban már megírtuk, hétfőn bejelentették, hogy Schwezoff Dávid, a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatója azonnal hatállyal felmondott Fröhlich Róbertnek, a Dohány utcai zsinagóga főrabbijának és feleségének, Fröhlich Katalinnak, állítólag a zsinagóga beléptető rendszerének anomáliái miatt.

A Népszava információi szerint hétfőn este a Dohány utcai zsinagóga közössége tiltakozott az ügyvezető lépése ellen és követelte a főrabbi visszahelyezését. A Mazsihisz, vagyis a zsidó közösség országos szervezete akceptálva a kérést, úgy döntött, hogy Fröhlichet saját állományába átveszi és onnan delegálja a  Dohány utcai zsinagóga főrabbijának. Ezzel párhuzamosan a főrabbi kedden megteszi a feljelentést, feltehetően Schwezoff ellen, mégpedig személyiségi jogainak és jó hírnevének megsértése miatt. 

Korábban az Origó információi alapján írtuk, hogy Schwezoff Dávid, a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatója szerint többen is érintettek lehetnek a tisztességtelen pályáztatásban. "A meghirdetett tiszta és átlátható gazdálkodás kívánalmaival összeegyeztethetetlen, ha egyesek a befolyásukat üzleti vállalkozások tisztességtelen előny szerzése érdekében használják fel" - írta közleményében az ügyvezető igazgató.

Schwezoff korábban különösen nagy vagyoni hátrányt okozó csalás és sikkasztás gyanúja miatt feljelentést tett a Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszere ügyében. Közleményében azt írta, a beléptetési rendszer kiszervezett működtetésével a gyanú szerint különösen nagy vagyoni hátrány érte a BZSH-t és reméli, a nyomozás hozzásegíti őket, hogy átlátható legyen a gazdálkodásuk, így a budapesti zsidóság vallási szervezeteként a jövőben a hitélet gyakorlására koncentrálhassanak. Az ügyvezető október 31-ével felbontotta a BZSH szerződését Vadas Verával, a Zsidó Nyári Fesztivált szervező Plaza Szerviz Bt. és a Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszerét működtető Aviv Travel Kft. tulajdonosával.

Alaptalan a gyanú, visszavonják a pályázatot
Kunos Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) ügyvezető igazgatója úgy véli, minden gyanú alaptalan a Dohány utcai zsinagóga online jegyértékesítői és beléptetési rendszerére kiírt pályázat ügyében.
Közleménye szerint a Dohány utcai zsinagóga online jegyértékesítő és beléptető rendszerére kiírt pályázat ügyében mind ez idáig semmiféle érdemi döntés nem született.
A tájékoztatás szerint a döntés előkészítésére az érdekelt szervezetek delegáltjaiból létrehozott hattagú bizottság csupán arról határozott, hogy melyik pályázóval kívánja a további tárgyalásokat folytatni - írta Kunos Péter. Hozzátette: a javaslatban meghatározó fontosságú szempont volt, hogy "a nemzeti örökség részét képező objektum biztonsági rendszerének megismerése és továbbfejlesztése a megrendelők teljes bizalmát élvező céghez kerüljön".
A Mazsihisz ügyvezetője ugyanakkor közölte, hogy a kialakult helyzetben "mint a pályázatot kiíró szervezet vezetője a kiírásban szereplő lehetőséggel élve, azt eredménytelennek nyilvánítja és visszavonja".

Még hétfőn Fröhlich Róbert és felesége, Fröhlich Katalin közös nyilatkozatában bejelentette, hogy beperli a neki felmondó Schwezoffot arra hivatkozva, hogy jogtalanul szüntette meg jogviszonyukat. A főrabbi és felesége szerint a felmondás hátterében az a visszahívási kezdeményezés áll, amelyet a BZSH ügyvezető igazgatójával szemben nyújtottak be a BZSH közgyűlésének küldöttei tavaly év végén, és amelyet Fröhlich Róbert is aláírt. A Mazsihisz honlapján olvasható, 25 képviselő által aláírt, 2014. december 16-án benyújtott indítvány, amelyben a BZSH képviselői rendkívüli közgyűlés tizenöt napon belüli összehívását és Schwezoff Dávid azonnali visszahívását kezdeményezik. Fröhlich Róbert és felesége közleménye szerint a Dohány utcai zsinagóga "templomjáró közössége" hétfőn 63 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett Fröhlich Róbertet megerősítette a Dohány utcai zsinagóga élén.

Schwezoff: "Okafogyott" a rendkívüli közgyűlés

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége január 15-ére rendkívüli közgyűlésre hívja a BZSH képviselő-testületi tagjait. A meghívó szerint a közgyűlésen szavaznak Schwezoff Dávid ügyvezető igazgató visszahívásáról. 

A napirendi pontok között szerepel a "szavazás eredményétől függően megbízott ügyvezető igazgató kinevezése", valamint az ügyvezető igazgató kötelezése arra, hogy írjon ki választást a jelenleg betöltetlen vezető tisztségviselői posztokra.

Schwezoff Dávid keddi közleménye szerint azonban a meghívót aláíró Kardi Judit elöljáró nem jogosult a rendkívüli közgyűlés összehívására. Azt írta: „az alapszabály a rendkívüli közgyűlés összehívására speciális szabályokat alkalmaz, eszerint a rendkívüli közgyűlést a hitközség elnöke, a vezető elöljáró vagy az ügyvezető igazgató jogosult összehívni”. 

Schwezoff Dávid arról is tájékoztatott, hogy a BZSH december 10-én egyhangúlag úgy döntött, előre hozott, tisztújító, rendes választásokat tart március elsejéig. Az ügyvezető megjegyzi, hogy a december 10-ei elöljárósági ülésen Kardi Judit is jelen volt. A BZSH választási bizottsága a „rendes, tisztújító választásokat 2014. december 18. napján kiírta, erről a körzeti elnökök értesültek”, ezért Kardi Judit „kísérlete” a rendkívüli közgyűlés összehívására „okafogyott is” – írta az ügyvezető. 

Szerző
Frissítve: 2015.01.06. 20:10