Földrengésekkel indult az újév, íme az adatok

A 2015. január elejei földrengéseket követően csütörtök délutánig 1626 kárbejelentés érkezett a hazai biztosító társaságokhoz. A károk becsült összege eléri a 190 millió forintot – tette közzé a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) a legfrissebb adatokat.

A legtöbb káresetet Nógrád megyéből jelentették, de Heves és Pest megyéből is jeleztek károkat. Ezek többsége Balassagyarmat, Szécsény, Varsány, Cserhátsurány és Mohora településeket érintette. Az egy eseményre jutó átlagkár az eddigi adatok alapján 120 ezer forint. A leggyakrabban falrepedésekről, vakolatrepedésekről, vakolatleomlásról, illetve a felületi festés sérülésével kapcsolatos károkról érkeztek bejelentések, de jó néhány esetben kéményledőléssel kapcsolatos eseteket is jeleztek az ügyfelek.

A bejelentések jelenleg is folyamatosan érkeznek a biztosítókhoz, a károk felmérése a jelzést és időpont-egyeztetést követően a lehető legrövidebb idő alatt megtörténik. Az újév első napján összesen négy földmozgást regisztráltak Nógrád megye középső részén, az ötödik, 2,1 erősségű utórengést január 7-én délután észlelték.

A GeoRisk Földrengés Mérnöki Iroda tájékoztatása szerint január elsején először reggel 7:43 perckor keletkezett közepes erősségű földrengés a Nógrád megyei Cserhátsurány – Nógrádmarcal - Mohora térségében, majd ezt még ugyanazon a napon három másik követte. Az utolsó, szintén közepes erősségű utórengést néhány nappal később, január 7-én észlelték.

A térségben az előző években több földrengés is történt, utoljára 2014. augusztus 3-án volt érezhető rengés. A legutóbbi, jelentős károkat okozó földrengés 2013. április 23-án történt Magyarországon, a földrengést követően 4557 kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz, a kárösszeg akkor megközelítette a 600 millió forintot.

Magyarország a földrengések bekövetkeztének valószínűségét tekintve jó kockázati helyzetben van. Szerencsére ritka az olyan erős földrengés, amelyet már nemcsak a műszerek, hanem a lakosság is érzékel. Évente átlagosan 100-120 kisebb erősségű földrengést érzékelnek a műszerek. Ezek nagy része a lakosság számára nem érzékelhető, s mindössze átlagosan évi 4-5 olyan – 2.5-3.0 magnitúdójú - rengést regisztrálnak a műszerek, amely az epicentrum környékén már érezhető, de károkat nem okoz.

Szerző

Meghalt a Hitchcock-film sztárja

Publikálás dátuma
2015.01.09. 12:26
Elhunyt a Madarak egykori sztárja, Rod Taylor. FOTÓ: Getty Images.
Elhunyt Rod Taylor, Alfred Hitchcock Madarak című klasszikus thrillerének sztárja - közölte pénteken a BBC News.

Az Egyesült Államokban élő 84 éves ausztrál színészt Los Angeles-i otthonában váratlanul érte a halál egy vacsoraparti után. A Variety értesülése szerint szívinfarktusa volt.

Rod Taylor az ötvenes években tűnt fel a filmvásznon, és 2009-ben még eljátszotta Winston Churchill szerepét Tarantino Becstelen Brigantyk című filmjében. 1960-ban George Pal Az időgép című, H. G. Wells regénye nyomán készült Oscar-díjas filmjében alakította első főszerepét. 1963-ban pedig már Alfred Hitchcock Madarak című alkotásában láthatták a nézők. Hollywoodi pályafutása során több mint ötven filmben szerepelt, partnere volt a filmvásznon mások mellett Jane Fonda és Richard Burton, de ő adta a hangját az egyik dalmatának is a Disney 101 kiskutya című filmjében.

Tippi Hedren, aki a Madarakban játszott Taylorral, a People magazinban úgy emlékezett rá, hogy nagyszerű partner volt, akiből igazi erő sugárzott. "A legszórakoztatóbb ember volt, akivel valaha találkoztam, átgondolt és stílusos. Remek ember volt" - fűzte hozzá. Rod Taylor vasárnap töltötte volna be 85. évét.

Szerző

Azonosították a párizsi rendőrnő gyilkosát

Azonosította pénteken a francia rendőrség az előző nap Párizs egyik déli elővárosában, Montrouge-ban végrehajtott lövöldözés elkövetőjét - közölték a hatóságok.

A tűzharcban egy rendőrnő meghalt, egy utcaseprő pedig életveszélyesen megsebesült. "A gyanúsítottat azonosítottuk. A nagyon közeli környezetéből két embert előállítottunk" - közölte a rendőrség. A francia belügyminisztérium már korábban jelezte, hogy a csütörtöki lövöldözés ügyében folytatott nyomozás ügyében jelentős előrelépés történt.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter még csütörtök este közölte: nincs összefüggés a lövöldözés és a Charlie Hebdo szerkesztőségében elkövetett szerdai merénylet között, amelyben 12-en meghaltak. A francia rendőrség a két elkövető ellen jelenleg is hajtóvadászatot folytat Párizs közelében.

A nyomozást a montrouge-i lövöldözés ügyében mindazonáltal a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege végezte "a jelenlegi helyzetre való tekintettel", valamint azért, mert a támadónál nehéz fegyverzet volt. A rendőrnő egy közlekedési baleset miatt érkezett csütörtökön a helyszínre, ahol a golyóálló mellényt viselő merénylő reggel 7 óra 15 perc körül egy automata fegyverrel tüzet nyitott rá. Egy szemtanú beszámolója szerint az elkövető, aki sötét ruhát viselt, de nem fedte el arcát, futva menekült el a helyszínről.

Szerző