Már megvan a kézis kapitány csapata

Noha az elmúlt hétvégén, a spanyolországi Oviedóban rendezett felkészülési tornán a magyar férfi kézilabda-válogatott mindhárom meccsét elveszítette, a csapat szövetségi kapitánya annak ellenére tudja már, kire építi a jövő csapatát, hogy elégedetlen volt a gárda játékával.

Mint a Telesportnak Talant Dujshebaev elárulta, új rendszert szeretne kiépíteni, és azt akarja, hogy a kissé leszűkítendő taktikai repertoárt hibátlanul tudják játékosai a gyakorlatba átépíteni. Sajnos most bőven van ideje a csapatépítésre, ugyanis a válogatott nem jutott ki a katari világbajnokságra.

„Azt szeretném, ha mindenki csapatban gondolkodna, a csapatunk kialakulna és formálódna, illetve a pályán belül és kívül is egyformán gondolkodna mindenki. Senkire nem tudok egy rossz szót sem mondani, és a gárda halad arrafelé, hogy versenyképes csapat legyen.

Néha a legegyszerűbb dolgokat a legnehezebb megcsinálni, ezért a csapat most a legegyszerűbb dolgokat gyakorolja addig, amíg mindenkinél egyformán nem rögzülnek” – árulta el Dujshebaev, akinek az jelenti a legnagyobb gondot, hogy a magyar férfi kézilabdában jelenleg hiányzik a megfelelő utánpótlás, ezért hatalmas a különbség a tapasztalt, rutinos játékosok és a fiatalok játéktudása között.

A fentiek miatt már most egy olyan magot alakított ki a kapitány, akikkel egy-két évig szeretne dolgozni, és akikkel eredményesen szerepelhet a világversenyeken.

„Egy ideig most nem fogunk tovább fiatalodni” – jegyezte meg Dujshebaev. Mindenesetre az Eb-selejtezők eddigi sikerei miatt – a portugálok és az ukránok elleni Eb-selejtezőjét megnyerte a válogatott – kedvező helyzetből várhatja a folytatást.

Szerző
Frissítve: 2015.01.13. 20:58

Nincs még járvány, de már sokan tüsszögnek

Publikálás dátuma
2015.01.14. 06:13
Folyamatosan dolgoznak az ÁNTSZ laboratóriumában FOTÓ: NÉPSZAVA
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerint influenzajárványról még nem beszélhetünk, de már nagyon sokan fordulnak orvoshoz influenzához hasonló tünetekkel. Az oltóanyagot sokan ingyen is megkaphatnák, de nem élnek vele, pedig az orvosok szerint a teljesen egészséges szervezetben jobban érvényesülne az ellenszer.

Egy szekszárdi iskolát két napra be kellett zárni múlt pénteken, mert a tanulók több mint fele elkapta az influenzát. Vida Lajos, az iskola igazgatója elmondta, a diákok többsége már meggyógyult, de sok tanár még mindig beteg. Az igazgató szerint a megtett intézkedések, tisztítás, takarítás, fertőtlenítés meghozta az eredményt. A tanítás már elkezdődött az iskolában.

Az ÁNTSZ összeállítása szerint járvány még nincs, de az elmúlt két hétben csaknem négyezren fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz. Legtöbben magas lázra és végtagfájdalomra panaszkodtak. Az influenza hirtelen kezdődik, és leggyakrabban észlelt tünetei közé tartozik a magas láz, hidegrázás, köhögés, torokfájás, orrdugulás, nátha, izomfájdalom, fejfájás, fáradtság.

Idősek és immunhiányos betegek esetében esetenként nem jelentkezik láz. A légúti tünetek mellett néha gyomor-bélrendszeri tünetek is előfordulhatnak: hasmenés, hányinger, hányás. A betegség lappangási ideje általában egy-négy, legfeljebb hét nap, olvasható az antsz.hu-n. Poncsák Csaba háziorvos elmondta, ilyenkor elsősorban a lázcsillapításra kell figyelni, és pihenésre van szükség. Ha valaki érzi magán a tüneteket, maradjon otthon, ne menjen közösségbe, sok vitamint és folyadékot fogyasszon.

Egy zuglói gyógyszerészetet is megkérdeztünk, gyarapodott-e azok száma, akik influenzaszerű tünetekkel keresték fel őket, és kérnek rá gyógyszert. Egyelőre a járványnak még nyoma sincs, legtöbben inkább a havi, más betegségek miatt szedett gyógyszeradagjukért térnek be a gyógyszertárba.

Az influenzára vett medicinákról nincsenek pontos adatok, de december és február között értelemszerűen növekszik azoknak a száma, akik ilyen típusú gyógyszert kérnek. Nagyon sokan szeretnék elkerülni az antibiotikumos kezelést, inkább a vény nélkül kapható szereket keresik, és kevesebb azoknak a száma, akik orvosi vénnyel vásárolnak.

A szakemberek szerint leghatékonyabban védőoltással lehet megelőzni a betegséget. Az ellenszer egy hét alatt ellenállóbbá teszi a szervezetet, két hét alatt pedig teljes védettség alakul ki. Az ÁNTSZ főorvosa szerint még mindig kevesen oltatják be magukat. Pedig az oltás nem csak azokat védi, akiknek beadják:

„ Gyakran előfordul, hogy nem lehet beoltani valakit, például hat hónapos korig nem oltunk, de ha a szülők, a nagyszülők, a testvérek kapnak oltást, akkor a baba is védett lesz – mondta Jankovics István, az ÁNTSZ főorvosa. A szakemberek szerint azoknak érdemes beoltatniuk magukat, akiknél nem jelentkeztek még a betegség tünetei, mert csak teljesen egészséges szervezetben alakul ki a védettség. Az ellenszerhez sokan ingyen hozzájuthatnak: a 60 év felettiek, a krónikus betegek vagy a várandós nők.

Szerző

Tovább gyengült a kormánypárt

Újabb két százalékponttal csökkent a Fidesz támogatottsága a tavaly év végén mért 10 százalékpontos zuhanás után. Az Ipsos januári, reprezentatív közvélemény-kutatása alapján az elmúlt negyedév alatt összesen 1 millió fővel szűkült a kormánypárt szavazóinak tábora.

A Fidesz mögött jelenleg a biztos pártválasztók 23 százaléka, azaz 1,8-1,9 millió választópolgár állhat, miközben a felmérés szerint az ellenzéki pártok támogatottsága nem változott érdemben. A Jobbik a legerősebb, a választók 14 százalékára, nagyjából 1,1 millió főre számíthat, az MSZP harmadik hónapja stagnál, 11 százalékot, 900 ezer szavazót hoz. Az LMP és a DK 3-3 százalékot ért el, ez mindkét párt esetében negyedmillió támogatót jelent. Az Együtt és a Párbeszéd Magyarországért 1-1 százalékot, vagyis 100-100 ezer főt számolhat. A politikától távolságot tartók csoportja ugyanakkor megint bővült, jelenleg 41 százalék, vagyis 3,3 millió választó most sem kér a pártokból. Az Ipsos szerint már az előző kormányzati ciklusban is hasonlóan alakult a választói viselkedés, a Fideszt elhagyók nem lettek ellenzéki szavazók. "Most annyit érzékelhetünk, hogy a Jobbiknak 2 százalékponttal több szavazója lett az elmúlt hónapokban, tehát nagyjából 150 ezer szavazó vándorolhatott át hozzájuk a Fidesztől" - írták.

Szerző